x
Διαφήμιση

15 Οκτωβριου 2019

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:10:24:35 GMT +2

Διαφήμιση
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΘΕΑΤΡΟ - ΧΟΡΟΣ Γυμνοί μπροστά στον δήμιο

Γυμνοί μπροστά στον δήμιο

E-mail Εκτύπωση
ganesh-versus-the-third-reich-crop
 

Της Εύας Στάμου

Το πολυσυζητήμενο Ganesh versus The Third Reich ανέβηκε στην Στέγη και για λίγεs μόνο παραστάσεις (2-5 Απριλίου) από την Αυστραλιανή ομάδα σύγχρονου θεάτρου Back To Back Theatre. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά της διεθνούς φήμης θεατρικής ομάδας είναι ότι ορισμένοι από τους συμμετέχοντες είναι επαγγελματίες ηθοποιοί με νοητική υστέρηση. Ο θίασος, που έχει αποσπάσει πλήθος βραβείων στη χώρα του, στο παρόν περιοδεύει στην Ευρώπη.

Κεντρικό θέμα της παράστασης είναι το ταξίδι στη ναζιστική Γερμανία του θεού-ελέφαντα των Ινδών Ganesh με σκοπό να ανακτήσει την σβάστικα από τους Ναζί και να αποκαταστήσει την σημασία της ως το σανσκριτικό σύμβολο της αδελφοσύνης και της αγάπης.

Η εξουσία του σκηνοθέτη και η προσπάθειά του να επιβληθεί στα μέλη του θιάσου, η διανοητική υπεροψία του αλλά και η αντίσταση των ηθοποιών να υποταχθούν άκριτα προσφέρουν πλούσιο υλικό για σκέψη

Σύμφωνα με το σκηνοθετικό εύρημα η παράσταση κινείται αδιάκοπα ανάμεσα στις πρόβες των πέντε ηθοποιών -τρεις εκ των οποίων είναι άτομα με νοητική υστέρηση- και στις σκηνές όπου ο Ganesh φτάνει στο Άουσβιτς και συναντά τον Δρ. Μένγκελε και Εβραίους κρατούμενους με κάποιου είδους ατέλεια ή υστέρηση.

Το σχεδόν γυμνό σκηνικό και τα λιτά κουστούμια τοποθετούν στο επίκεντρο της προσοχής του κοινού την ιστορία και τις σχέσεις των ηθοποιών όπως εξελίσσονται μέσα από τις υποτιθέμενες πρόβες της παράστασης. Η εξουσία του σκηνοθέτη και η προσπάθειά του να επιβληθεί στα μέλη του θιάσου, η διανοητική υπεροψία του αλλά και η αντίσταση των ηθοποιών να υποταχθούν άκριτα στην δική του οπτική για τα πράγματα προσφέρουν στους θεατές πλούσιο υλικό για σκέψη.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν την ανάγκη να νιώθουν ότι ανήκουν σε μία ή περισσότερες ομάδες - είναι κάτι που τους χαρίζει ασφάλεια. Η κατηγοριοποίηση με βάση τα εξωτερικά χαρακτηριστικά αλλά και τις πρόδηλες διανοητικές ικανότητες είναι η εύκολη λύση. Με την επικράτηση του καταναλωτισμού η κατάταξη και η ιεράρχηση των ανθρώπων ανάλογα με την νεότητα, την ομορφιά, την ρώμη και την εξυπνάδα, απέκτησαν διαφορετικό νόημα, καθώς ένας ανταγωνισμός χωρίς όρια με κύριο στόχο την παραγωγή και χρήση όλο και περισσότερων προϊόντων που υποτίθεται ότι αυξάνουν ή διατηρούν τις ποθητές ιδιότητες, διοχετεύτηκε στην παγκόσμια αγορά. Η επιστημονική έρευνα και η πλαστική χειρουργική χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η επιθυμία του σύγχρονου ανθρώπου για επιμήκυνση των ορίων του σώματος και του πνεύματος θα πραγματοποιηθεί.

ganesh-versus-the-third-reich1Τι γίνεται με το ηλικιωμένο ή μη αισθητικά συμβατό με την εποχή της «τελειότητας» σώμα; Πώς αντιμετωπίζεται το μη γρήγορο πνεύμα την εποχή της ιντερνετικής σβελτάδας; Ο ναζί μέσα μας επιθυμεί να παρακολουθεί το διαφορετικό με μια ματιά πορνογραφική και δίχως διάθεση για κατανόηση. Το τοποθετεί κάτω από το μικροσκόπιο ώστε να το εξετάσει, να το περιεργαστεί, να το κατατάξει, έχοντάς το ήδη απορρίψει ως αξία, αντιπαραβάλλοντάς το με αυτό που θεωρεί κανονικό, ωραίο, ποθητό.

Συχνά ο διανοητικά εύστροφος και ικανός λειτουργεί διατηρώντας και αναπαράγοντας στερεότυπες αντιλήψεις, περιορισμένη κλίμακα αξιών, στενή οπτική για το πώς πρέπει να λειτουργούν τα πράγματα. Κρατώντας το μυαλό του κλειστό στην διαφορετικότητα επιχειρεί να προσαρμόσει στα δικά του μέτρα κάθετι που τον ξενίζει, κάθε ασυνήθιστη συμπεριφορά, στερώντας από τον εαυτό του την ευκαιρία να διδαχθεί από όσους αντιλαμβάνεται ως λιγότερο άξιους σε οποιοδήποτε πεδίο.

Το κύριο θέμα του έργου είναι η εξουσία και η απόπειρα ελέγχου των «αδύναμων» από όσους πιστεύουν ότι έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν για το σωστό και το λάθος, το αισθητικά όμορφο και το αντίθετό του. Ο Χίτλερ, ο Μένγκελε, κι ο αυταρχικός σκηνοθέτης αποτελούν διαφορετικές εκφάνσεις της εκτρωματικής υπεροψίας και της προκατάληψης που γεννά η εποχή μας, των μεγάλων και μικρών τυραννίσκων που πιστεύουν στην ανωτερότητα της φυλής, των γονιδίων, της ομορφιάς ή της διάνοιας και στο δικαίωμα που αυτή υποτίθεται ότι χαρίζει σε ορισμένους να διαχειρίζονται τις ζωές των άλλων.

Back to Back Theatre
Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
2-5 Απριλίου 2014
20:30 Κεντρική Σκηνή 
 
Σκηνοθεσία: Bruce Gladwin 
Συγγραφή: Bruce GladwinMark DeansMarcia FergusonNicki HollandSimon LahertySarah MainwaringScott PriceKate SulanBrian TilleyDavid Woods
Η πρώτη σαιζόν του Ganesh Versus the Third Reich πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη των Keir Foundation, Melbourne Festival, Malthouse Theatre, National Theatre Studio (Λονδίνο) και ANZ Trustees.
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι κομμώτριες, ο Μπολάνιο και οι Ρόλινγκ Στόουνς

Οι κομμώτριες, ο Μπολάνιο και οι Ρόλινγκ Στόουνς

Για την παράσταση «Κομμώτριες – Η σιωπή δεν ταιριάζει στα κομμωτήρια», σε σκηνοθεσία της Μαριτίνας Πάσσαρη, παρουσιάζεται σε β' κύκλο παραστάσεων στο Θέατρο 104.

Της Χριστίνας Μουκούλη

...
Ορέστεια επί τρία από το Εθνικό

Ορέστεια επί τρία από το Εθνικό

Για την τριλογία της «Ορέστειας» του Αισχύλου από τρεις σκηνοθέτιδες, σε παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου. «Αγαμέμνων», σε σκηνοθεσία Ιώ Βουλγαράκη, «Χοηφόροι», σε σκηνοθεσία Λιλλύ Μελεμέ και «Ευμενίδες», σε σκηνοθεσία Γεωργία Μαυραγάνη. Η τριλογία παρουσιάστηκε στις 20 και στις 21 Σεπτεμβρ...

Ανδαλουσιανό φλαμένκο στην Αθήνα

Ανδαλουσιανό φλαμένκο στην Αθήνα

Για το «Hola Flamenco Festival» που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 50 καλλιτεχνών από την Ελλάδα και την Ισπανία, στο θέατρο της Δώρας Στράτου στις 10 Σεπτεμβρίου.

Του Νίκου Ξένιου

...
Διαφήμιση
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
Στις Μάργκαρετ Άτγουντ και Μπέρναρντιν Εβαρίστο μοιράστηκε το βραβείο Booker 2019

Στις Μάργκαρετ Άτγουντ και Μπέρναρντιν Εβαρίστο μοιράστηκε το βραβείο Booker 2019

Στην καναδή Μάργκαρετ Άτγουντ και στη βρετανή Μπέρναρντιν Εβαρίστο μοιράστηκε το φετινό βραβείο Booker 2019 για τα μυθιστορήματα The Testaments και Girl, woman, other αντίστοιχα. Δείτε επίσης: τα 6 μυθιστορήματα της βραχείας λίστας, τα 13 της μακράς ...

Το σπίτι στη Στεφάνη

Το σπίτι στη Στεφάνη

Της Δήμητρας Λουκά

που δεν είχε θέρμανση μόνο μια σόμπα στην κουζίνα όπου η γιαγιά ζέσταινε νερό και έβραζε φακές κάθε Τετάρτη και που έβαλα στοίχημα με τον αδερφό μου ότι μπορώ να ανέβω πάνω της και να χορέψω και...

Τζόκερ: κλόουν ή επαναστάτης με αιτία;

Τζόκερ: κλόουν ή επαναστάτης με αιτία;

Του Νίκου Ξένιου

Η περσόνα του Άρθουρ Φλεκ, όπως την ενσαρκώνει ο Χοακίμ Φοίνιξ, είναι εκ των πραγμάτων προσαρμοσμένη στα δεδομένα του γνωστού κόμικ με την Γκόθαμ Σίτυ του Μπάτμαν της DC. Έτσι, οποιαδήποτε αναζήτηση κοινωνικών κα...

Διαφήμιση

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

 

Ποια θεματική θα θέλατε να διαβάζετε συχνότερα;

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΚΙ ΕΔΩ

 

Network Social  RSS Facebook Twitter Youtube