x
Διαφήμιση

16 Δεκεμβριου 2019

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:00:00:00 GMT +2

Διαφήμιση
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΘΕΑΤΡΟ - ΧΟΡΟΣ Το σώμα στην ψηφιακή εποχή

Το σώμα στην ψηφιακή εποχή

E-mail Εκτύπωση

christos xyrafakis ok thats youΣκέψεις με αφορμή το 5ο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Της Κλημεντίνης Βουνελάκη

Θα μπορούσε να είναι ο τίτλος του 5ου Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων στη Στέγη (28 & 29 Απριλίου 2018) που αποδείχτηκε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εμπειρία για πολλούς και διαφορετικούς λόγους: πριν απ’ όλα γιατί μπόρεσε να καταγράψει ανησυχίες και εξερευνήσεις της νέας γενιάς του χορού γύρω από την αναπαράσταση και την πρόσληψη του σώματος στην ελληνική χορευτική σκηνή, που έχει αλλάξει δραματικά στις δυο πρώτες δεκαετίες του 21ου αιώνα.

Η διασταύρωση του σωματικού εαυτού με τον ψηφιακό πολιτισμό σημαδεύει ανεξίτηλα τους πάντες και τα πάντα, συμπαρασύροντας βεβαιότητες, ενώ ταυτόχρονα τροφοδοτεί και ενθαρρύνει τον αναστοχασμό και τη δημιουργικότητα καθώς ο κυβερνοχώρος συν-υφαίνεται με την καθημερινή ζωή και την κοινωνική πραγματικότητα. Σε επίπεδο παραγωγής αξιοποιήθηκαν όλοι οι χώροι της Στέγης –θεατρικοί και μη–, υπόγειο, 5ος όροφος, κεντρική και μικρή σκηνή, ανάλογα με τις ανάγκες των δρώμενων, με τον θεατή να έχει τη δυνατότητα να κυκλοφορεί ελεύθερα, μακριά από τη δυσλειτουργική σύμβαση της καθήλωσης στο κάθισμά του – τέτοια ήταν η περίπτωση της χορογραφίας της Ανδρονίκης Μαραθάκη που θύμιζε οπτικο-ηχητική εγκατάσταση για 12 ερμηνευτές.

Οι παραστάσεις ωστόσο διέθεταν φρεσκάδα, αμεσότητα, καλό επίπεδο performing και, το κυριότερο, αφορούσαν τον παρόντα χρόνο.

Σε ό,τι αφορά στο δημιουργικό αποτέλεσμα, οι πέντε χορογράφοι που επελέγησαν δεν κατάφεραν όλοι να αρθρώσουν την πρότασή τους με αισθητική αρτιότητα. Η συγκομιδή δεν είναι συνήθως ευθέως ανάλογη της πρόθεσης –άλλοι ήταν πρωτοεμφανιζόμενοι όπως το δίδυμο Χρήστος Ξυραφάκης και ΆντιΤζούμα, άλλοι έμπειροι και βραβευμένοι ή με αξιόλογη διεθνή παρουσία, βλέπε Κατερίνα Ανδρέου και Ελπίδα Ορφανίδου–, οι παραστάσεις ωστόσο διέθεταν φρεσκάδα, αμεσότητα, καλό επίπεδο performing και, το κυριότερο, αφορούσαν τον παρόντα χρόνο. Αν το σώμα είναι το εργαλείο χορευτή και χορογράφου, η κυριαρχία της εικόνας έρχεται να αποσταθεροποιήσει την ίδια την αισθητηριακή πρόσληψη. Τα δίπολα που αναδύονται, virtual-real, διαχωρισμός του εαυτού από το σώμα, ταυτότητα-ετερότητα, κάνουν τη χορευτική σκηνή να γειτνιάζει άμεσα με την σκηνή της καθημερινής ζωής και της διασκέδασης.

Ή αλλιώς, τα σύνορα έγιναν για να διασχίζονται όπως διατείνεται με τη νέα της χορογραφική πρόταση η # KaterinaSAndreou που με το BSTRD, μια σύντμηση της λέξης bastard -σημαίνει νόθος- αμφισβητεί ευθέως την καθαρότητα και την αυθεντικότητα της χορογραφικής ιδέας. Αυτοσαρκάζεται, όταν σε αντίθεση με το “We need silence for the piece”, που είναι κάτι σαν μότο στον σκηνικό χώρο, εκθέτει τον εαυτό της και τους θεατές στα υψηλά ντεσιμπέλ της house μουσικής που έχει επιλέξει. Υπερδιέγερση των αισθήσεων, με άλλα λόγια, με την ίδια επί 50΄ να κινείται ασταμάτητα διανύοντας τη γεωμετρία της σκηνής στο έλεος της house. Το σόλο της ευφυές, αιχμηρό, ανατρεπτικό, εκτελείται με απίστευτη ακρίβεια, αποδεικνύοντας εκ νέου ότι ξέρει να δαμάζει το θηρίο.

katerina andreou BSTRD

* Η ΚΛΗΜΕΝΤΙΝΗ ΒΟΥΝΕΛΑΚΗ είναι δημοσιογράφος-κριτικός χορού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ευριπίδης Λασκαρίδης: Μια συναρπαστική προσωπική μυθολογία

Ευριπίδης Λασκαρίδης: Μια συναρπαστική προσωπική μυθολογία

Για παράσταση του Ευριπίδη Λασκαρίδη «Elenit», η οποία έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και θα παρουσιάζεται στην Κεντρική Σκηνή μέχρι και τις 7 Δεκεμβρίου.

Του Νίκου Ξένιου...

Στο βάθρο μιας άλλης νίκης

Στο βάθρο μιας άλλης νίκης

Για την παράσταση «Αγώνες» του Χένρι Νέιλορ σε σκηνοθεσία Μιχάλη Βιρβιδάκη, του Θεάτρου Κυδωνία, η οποία παρουσιάστηκε για τρεις παραστάσεις στο Θέατρο Σφενδόνη.

Του Νίκου Ξένιου

...
Χορεύοντας τη δύναμη της ψυχής

Χορεύοντας τη δύναμη της ψυχής

Για την παράσταση «Ο χορός της φωτιάς» σε σκηνοθεσία του Άρη Μπινιάρη, η οποία παρουσιάζεται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Του Νίκου Ξένιου

Με τίτλο Ο χορός της φωτιάς, ο...

Διαφήμιση
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
Μια συμπυκνωμένη ιστορία του ελληνικού κράτους στον 20ο αιώνα

Μια συμπυκνωμένη ιστορία του ελληνικού κράτους στον 20ο αιώνα

Για το βιβλίο του Δημήτρη Π. Σωτηρόπουλου «Φάσεις και αντιφάσεις του ελληνικού κράτους στον 20ο αιώνα, 1910-2001» (εκδ. Εστία).

Του Γιώργου Σιακαντάρη

Ο...

Η «διπλή κατάβαση» του Κώστα Κρυστάλλη: από την παράδοση στη συγχρονία

Η «διπλή κατάβαση» του Κώστα Κρυστάλλη: από την παράδοση στη συγχρονία

Για το μυθιστόρημα του Ευάγγελου Αυδίκου «Οδός Οφθαλμιατρείου» (εκδ. Εστία).

Της Άννας Αφεντουλίδου

Προλογικά τοπ...

«Σαν να μην υπήρξαν ποτέ»

«Σαν να μην υπήρξαν ποτέ»

Για το μυθιστόρημα του Nicolas Mathieu «Και μετά από αυτούς τα παιδιά τους» (μτφρ. Σοφία Διονυσοπούλου, εκδ. Στερέωμα).

Της Χριστίνα Μουκούλη

Ο τίτλος τ...

Διαφήμιση

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

 

Ποια θεματική θα θέλατε να διαβάζετε συχνότερα;

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΚΙ ΕΔΩ

 

Network Social  RSS Facebook Twitter Youtube