Era poVera

Εκτύπωση

altΤης Βίκυς Βασιλάτου

Από μικρή είχα μια τρέλα -στα όρια της ψύχωσης- για τον χορό. Και δεν εννοώ ότι έτρεχα από παράσταση σε παράσταση μα από πιρουέτα σε πιρουέτα. Έχοντας λοιπόν υπηρετήσει τον κλασικό χορό και ματώσει τα πόδια μου επί σχεδόν 15 χρόνια, είμαι αυστηρή κριτής όσον αφορά σ’ αυτό το πλοκάμι της τέχνης. Και οφείλω να ομολογήσω ότι σπάνια παρακολουθώ παραστάσεις, γιατί αντί να απολαύσω αυτό που βλέπω, καταπιάνομαι με λεπτομέρειες όπως αν τέντωσε σωστά ή όχι το πόδι του ο χορευτής, αν στέκεται σωστά ή όχι επί σκηνής, αν έχασε ή όχι κάποιο βήμα, αν κατάφερε να συγχρονιστεί με την υπόλοιπη ομάδα. Με άλλα λόγια, σπάνια χαλαρώνω.

Την περασμένη βδομάδα αποφάσισα να ξορκίσω το «κακό» και οφείλω να ομολογήσω ότι επέλεξα την καταλληλότερη παράσταση. Μια παράσταση που επιθυμεί -και το καταφέρνει- να συλλάβει τον ρυθμό που οδηγεί όχι μόνο την Αθήνα του 21ου αιώνα αλλά όλες τις πόλεις στο μέλλον τους.

Το Era poVera ήταν μια αποκάλυψη για μένα. Παρακολουθώντας τους συνολικά  8 χορευτές να βιώνουν είτε μόνοι είτε ομαδικά το σήμερα, κατέκλυσαν το μυαλό μου και κατέγραψα σ’ ένα κομμάτι χαρτί τις ακόλουθες λέξεις:

altΒιαιότητα

Μοναχικότητα

Φυγή

Συλλαλητήριο

Σύγχρονη κοινωνία

Πάλη

Αγκαλιά

Ενορχηστρωτής

Κατηγορώ

Ξέσπασμα

Άναρθρες κραυγές

Πνιγμός

Ανάσα

Κατακραυγή

Έρωτας

Εξευτελισμός

Κάθε μία από αυτές χορεύτηκε και ερμηνεύτηκε με απόλυτη παράδοση ψυχής από τους Αερίτες, μια ομάδα χορού που στόχο της έχει το καλλιτεχνικό πείραμα, συνδυάζοντας χορό, ποίηση, θέατρο και νέες τεχνολογίες. Το αποτέλεσμα αυτής της εναρμόνισης δίνει μια άλλη διάσταση και εικόνα στον χορό: πιο σύγχρονο, πιο «ψαγμένο», πιο ελκυστικό. Και είναι η πρώτη φορά που με πιάνω να παρασύρομαι σ’ αυτό που βλέπω και ακούω, έχοντας πνίξει την εσωτερική φωνούλα που όλο και κάτι είχε να κατακρίνει.

Αλλά από την άλλη, τι να κατακρίνεις; Αφού όλα κυλούν ανεμπόδιστα επί σκηνής. Όλα είναι άψογα χορογραφημένα από την Πατρίτσια Απέργη. Και δεν είναι να απορείς γιατί με το τέλος της παράστασης, σείστηκε το θέατρο από τα χειροκροτήματα και τα «μπράβο»…

Το «Era poVera» της ομάδας χορού Αερίτες, σε χορογραφία της Πατρίτσια Απέργη, θα συνεχιστεί έως τις 8 Απριλίου στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών, Λ. Συγγρού 107-109, τηλ.: 210 900 5800.

Κρατήσεις για τα εργαστήρια και τις σχολικές παραστάσεις: 213 017 8034, education@sgt.gr (υπεύθυνη: Μυρτώ Λάβδα)

 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ανδαλουσιανό φλαμένκο στην Αθήνα

Ανδαλουσιανό φλαμένκο στην Αθήνα

Για το «Hola Flamenco Festival» που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 50 καλλιτεχνών από την Ελλάδα και την Ισπανία, στο θέατρο της Δώρας Στράτου στις 10 Σεπτεμβρίου.

Του Νίκου Ξένιου

...
Νεφέλες ή η επικράτηση του Άδικου Λόγου

Νεφέλες ή η επικράτηση του Άδικου Λόγου

Για την παράσταση «Νεφέλες» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, η οποία παρουσιάστηκε την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου, στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού.

Του Νίκου Ξένιου

...
Χορός, φιλοσοφία και πάλι χορός

Χορός, φιλοσοφία και πάλι χορός

Για τέσσερις παραστάσεις χορού, οι οποίες παρουσιάστηκαν στο Φεστιβάλ Αθηνών.

Του Νίκου Ξένιου

Οι πανταχού παρόντες αριθμοί
...

Διαφήμιση
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
Αυτοί είναι οι υποψήφιοι για τα Εθνικά Βραβεία Βιβλίου στις Ηνωμένες Πολιτείες για το 2019

Αυτοί είναι οι υποψήφιοι για τα Εθνικά Βραβεία Βιβλίου στις Ηνωμένες Πολιτείες για το 2019

Ανακοινώθηκαν πριν από λίγες μέρες οι λίστες με τα υποψήφια βιβλία για τα Εθνικά Βραβεία Βιβλίου των ΗΠΑ στις κατηγορίες: Μυθοπλασία (μυθιστόρημα, συλλογές με διηγήματα), Μη μυθοπλασία (δοκίμια, βιογραφίες κ.λπ), Καλύτερο μεταφρασμένο λογοτεχνικό έργο (μυθιστό...

Τι θα διαβάσουμε φέτος τον χειμώνα

Τι θα διαβάσουμε φέτος τον χειμώνα

Επιλογές από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης και δοκιμίων.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός 
Illustration © Jacques & Lise

Πολλά και ενδια...


Οι άνθρωποι την εποχή των έξυπνων μηχανών

Οι άνθρωποι την εποχή των έξυπνων μηχανών

Για το βιβλίο «Life 3.0» του Max Tegmark (μτφρ. Νίκος Αποστολόπουλος, εκδ. Τραυλός).

Του Σωτήρη Βανδώρου

Εξολοθρευτής, Μάτριξ, Blade Runner κτλ. κτλ. Οι...