alt

Για την παράσταση Επτά επί Θήβας, σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις, η οποία παρουσιάστηκε στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού.

Του Νίκου Ξένιου

Δεν είναι τυχαίο το ότι το κοινό συνέχισε να χειροκροτεί όρθιο επί πέντε λεπτά στο Ηρώδειο, στην τελευταία παράσταση των Επτά επί Θήβας του Γκραουζίνις, σε σύγχρονη μετάφραση του ποιητή Γιώργου Μπλάνα: το αντιπολεμικό έργο του Αισχύλου αποδοσμένο σε επιμελημένη νέο-ρομαντική γλώσσα, με στοχαστικό βάθος και βιβλική πνοή και επενδεδυμένο με τη θαυμάσια μουσική του Δημήτρη Θεοχάρη. Πάνω απ’ όλα, όμως, μια αρμονική παράσταση χορογραφημένη θαυμάσια από τον Έντι Λάμε.

Ο πληθωρικός Αισχύλος

Ο Ετεοκλής και ο Πολυνείκης, μετά τον χαμό του πατέρα τους κι ενώ οι πολίτες της Θήβας περιμένουν έντρομοι τους βάρβαρους εισβολείς που έφερε ο Πολυνείκης ενάντια στο αδελφικό αίμα και τους πατρικούς βωμούς, αλληλοσπαράσσονται μπροστά στην έβδομη πύλη των Θηβών.

Ο Ετεοκλής και ο Πολυνείκης, μετά τον χαμό του πατέρα τους κι ενώ οι πολίτες της Θήβας περιμένουν έντρομοι τους βάρβαρους εισβολείς που έφερε ο Πολυνείκης ενάντια στο αδελφικό αίμα και τους πατρικούς βωμούς, αλληλοσπαράσσονται μπροστά στην έβδομη πύλη των Θηβών, παρά την προειδοποίηση του Χορού: «Μην πέσεις στην παγίδα της έβδομης πύλης!» Ο μαινόμενος λαός ξεχνά κάθε ιδεώδες συναδέλφωσης και ονειρεύεται να συντρίψει τον εισβολέα: μαζική ψευδαίσθηση που εγγίζει τα όρια της παραίσθησης και θυμίζει οικεία κακά των πρόσφατων, «καυχησιάρηκων» πολιτικών επιλογών της χώρας μας απέναντι σε συντριπτικές δυνάμεις καταστολής που σφίγγουν τον κλοιό εκτός τειχών. «Ο μονολεκτικός Αισχύλος είναι ένας μύθος», έλεγε ο Τσαρούχης. «Δίπλα στον αψύ ρεαλισμό του υπάρχει και κάποιος ανατολίζων εξπρεσσιονισμός».

Το έργο είναι το τρίτο της απολεσθείσης τριλογίας «Λάιος – Οιδίπους – Επτά επί Θήβας» και διδάχθηκε το 467 π.Χ. Η αγγελική ρήση (αρκετά υπονομευμένη, ως προς τη σοβαρότητά της, από τη διδασκαλία που ο Γκραουζίνις έκανε στον Γιώργο Καύκα: με αυξομειώσεις της έντασης της φωνής και απότομα «αδειάσματα» καθημερινού ύφους που θέλω να πιστεύω ότι αποτελούσαν μέρος ενός κωμικού σχολίου πάνω στο κείμενο) γεμίζει με την παρουσία του θεού Άρη τη σκηνή, δημιουργώντας τον πανικό της προσδοκώμενης συντριβής της πόλης και επιτρέποντας στον χορό των γυναικών να θρηνήσει προκαταβολικά. Αυτό δίνει το «πάτημα» στον Ετεοκλή να σχολιάσει την ελαφρότητα των γυναικών, σε ένα αντιφεμινιστικό κείμενο του Αισχύλου, που ο σκηνοθέτης προσεγγίζει με αριστοφανική ιλαρότητα. Έντονες εναλλαγές τραγικού-κωμικού είναι η επιλογή του λιθουανού σκηνοθέτη, με προσχηματική ερμηνεία των αδελφών Αντιγόνης – Ισμήνης προς το τέλος, όταν προαναγγέλλεται το κείμενο της «Αντιγόνης» και της σχεδιαζόμενης ταφής του Πολυνείκη, ενάντια στο μένος των συμπολιτών. Ο Lesky είχε κάποτε σχολιάσει πως το τελευταίο μέρος, που προσιδιάζει τόσο στη σοφόκλεια τραγωδία, δεν ανήκει στον Αισχύλο. Όπως δε σημειώνει ο μεταφραστής Γιώργος Μπλάνας σχετικά με τις δυσκολίες απόδοσης του κειμένου που συνάντησε: «το ένα τρίτο –και δυστυχώς όχι συγκεντρωμένο σ΄ένα μόνο σημείο του έργου, αλλά διάσπαρτο– είτε αποτελείται από στίχους απλοποιημένους στην Ελληνιστική εποχή, για διδακτικούς λόγους, ή σχηματίστηκε κατά προσέγγιση από τους νεότερους εκδότες, με βάση σπαρμένες λέξεις. Όλο αυτό το χάος, το οποίο συμμάζεψαν και προσπάθησαν να αποκαταστήσουν σπουδαίοι φιλόλογοι, δημιουργεί προβλήματα στο ύφος, το νόημα και τη δραματική εξέλιξη».

Η απόλυτη αφαίρεση

Παρά τον ογκόλιθο που είχε να διαχειριστεί, ο Γκραουζίνις έφτιαξε μια λιτή παράσταση-τελετουργία ομαδικής δουλειάς που λειτούργησε στην κατεύθυνση μιας εναρμονισμένης, σκαμπρόζικης διαχείρισης του βαρύγδουπου κειμένου: κατά δήλωσίν του, συνέχισε τη δημιουργική διαδικασία που είχε ξεκινήσει με τον «Οιδίποδά» του: επέβαλε στον σκηνογράφο του Κέννυ Μακ Λέλαν να σεβαστεί την αρχαία ορχήστρα ως σκηνικό χώρο, χωρίς βίαιες παρεμβάσεις, αφήνοντας τον θεατή να συμπληρώσει τα υπαινικτικά δυο-τρία σκηνικά στοιχεία που του έδωσε ως ερέθισμα. Χρησιμοποίησε ως σκηνικά μόνο ένα σκαμνί, ένα σεντούκι με χάλκινα όπλα και τρεις εναλλασσόμενες σκάλες, που ο θίασος κρατούσε γερά για να ανέβει ένας ηθοποιός και να απαγγείλει: οι σκάλες παρέπεμπαν στην «τοιχοσκοπία» των επάλξεων και δημιουργούσαν αισθητικά άψογα υποσύνολα ανθρώπων πάνω στην κενή σκηνή. Ενίοτε αφήνονταν να πέσουν με γδούπο, λειτουργώντας ως κρουστά όργανα και προσδίδοντας εμφάσεις στη δραματικότητα κάποιων σκηνών. Όταν, δε, αποσύρονταν, τις αντικαθιστούσε η κίνηση των ηθοποιών, που ήταν καλοκουρδισμένη και σημαντική: θέλω να πω, δεν είχε διακοσμητικό χαρακτήρα, αλλά οργανωνόταν βάσει μιας κεντρικής σύλληψης και είχε βακχικά crescendi, ως ένα βαθμό κινηματογραφικά, που παρέπεμπαν σε γνώριμες εκδοχές της κινηματογράφησης της τραγωδίας από τους Ούγγρους της δεκαετίας του ’60: Μίκλος Γιάντσο και Μάρτα Μετσάρος.

alt

Η πόλις είναι, πλέον, έρμαιο ανεξέλεγκτων δυνάμεων και ανίκανων ηγετών: τόσο η αρχαία πόλις, όσο και η σύγχρονη, σχολιάζει έμμεσα ο σκηνοθέτης κλείνοντάς μας το μάτι.

Στην πρωτότυπη μουσική επένδυση του Δημήτρη Θεοχάρη, η Νάντια Κοντογεώργη, που έπαιζε την Αντιγόνη, ξεκινούσε μια άρια a capella, το πιάνο ερχόταν προς επίτασιν του αναγνωρίσιμου, μινιμαλιστικού μουσικού θέματος και, τέλος, ο χορός επιδιδόταν σε εξαιρετική απαγγελία του χορικού, ακολουθώντας τον ρυθμό της μουσικής. «Η σύγχρονη μουσική, πολυφωνική ή μονοφωνική, είναι δύσκολο αν αποδώσει τον Αισχύλο», είχε σχολιάσει κάποτε ο μεγάλος Τσαρούχης: η λυρική μουσική σύνθεση του κύριου Θεοχάρη κατά τόπους όντως αποφόρτιζε τη δραματικότητα κάποιων στιγμών, και αυτό έμοιαζε να είναι κοινή επιλογή του Δημήτρη Θεοχάρη και του Γκραουζίνις. Η επιλογή, μέσα από τον Χορό, των ηθοποιών που θα υποδύονταν τους επτά στρατηγούς της Θήβας που θα στήνονταν, αντίστοιχα, στις έξι πύλες για να αντιμετωπίσουν τον εχθρικό στρατό είχε έντονα στοιχεία παρωδίας: κίνηση αυτοϋπονομευτική, σαρκαστική, αντλημένη από μοτίβα του miles gloriosus του Πλαύτου. Αξύριστοι, αγύμναστοι και φοβιτσιάρηδες, καυχησιάρηδες στρατιωτικοί παρηκμασμένοι και κωμικοί, διονυσιακής σύλληψης, που μέσα από ένα σωρό σκονισμένα, δυσλειτουργικά όπλα που ανασύρθηκαν από κάποιαν αποθήκη/χρονοντούλαπο, επιλέγουν περικεφαλαίες τύπου Δον Κιχώτη-Σάντσο Πάντσα για να κυνηγήσουν χίμαιρες και ανεμόμυλους, τυφλωμένοι από το μεθύσι ή φορώντας σκοτεινές ταινίες στα μάτια: ο ένας μετά τον άλλον υπογραμμίζουν σαρκαστικά τη μεγαλαυχία, την οίηση και τον κομπασμό της ρητορικής του Ετεοκλή, πλέκοντας σαν υφαντό το εικαστικό ταμπλό ενός γένους καταδικασμένων πολιτών, ανίκανων να διαχειριστούν την κρίση που έρχεται καλπάζοντας.

Ο Γιάννης Στάνκογλου ως Ετεοκλής έκλεψε την παράσταση. Η βίαιη αντρική αγκαλιά του, η πρόθεσή του ως Κάιν να φονεύσει τον αρχετυπικό Αδελφό Άβελ, η επιστράτευση της μνήμης των κειμένων του Χειμωνά, στην παράσταση του Γκραουζίνις εξελίσσεται σε μονομαχία «δυοίν αδελφοίν» κλείνει την παράσταση, με τον θάνατο ως επισφράγιση της κατάρας της γενιάς του Λάιου. Η πόλις είναι, πλέον, έρμαιο ανεξέλεγκτων δυνάμεων και ανίκανων ηγετών: τόσο η αρχαία πόλις, όσο και η σύγχρονη, σχολιάζει έμμεσα ο σκηνοθέτης κλείνοντάς μας το μάτι.

* Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη στο Θέατρο Ροές (κριτική) – Θλιμμένοι «σούπερ ήρωες» που δεν πείθουν

«Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη στο Θέατρο Ροές (κριτική) – Θλιμμένοι «σούπερ ήρωες» που δεν πείθουν

Για την παράσταση «Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη που ανέβηκε στο Θέατρο Ροές. Κεντρική εικόνα: Ελ. Χούμου. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος 

Ο Θανάσης Κριτσάκης, μετά από την παράσταση «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης», έρ...

«Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου στο Από Μηχανής Θέατρο (κριτική) – Μια παράσταση τολμηρή και αισθησιακή

«Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου στο Από Μηχανής Θέατρο (κριτική) – Μια παράσταση τολμηρή και αισθησιακή

Για την παράσταση «Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία του Θανάση Σαράντου που παίζεται στο Από Μηχανής Θέατρο. Κεντρική εικόνα: © Κωνσταντίνος Λέπουρης. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Το «Κουαρτέτο» του Heiner Müll...

«Rabbit Hole» του Ντέιβιντ Λίντσεϊ-Αμπέρ, στο θέατρο «Ελ Ερ» (κριτική) – Μια πολύ δυνατή παράσταση για τις ψυχικές «κουνελότρυπες»

«Rabbit Hole» του Ντέιβιντ Λίντσεϊ-Αμπέρ, στο θέατρο «Ελ Ερ» (κριτική) – Μια πολύ δυνατή παράσταση για τις ψυχικές «κουνελότρυπες»

Για την παράσταση «Rabbit Hole» του Ντέιβιντ Λίντσεϊ-Αμπέρ σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Λυμπερόπουλου που ανέβηκε στο θέατρο Ελ Ερ. Κεντρική εικόνα: © Σπύρος Περδίου. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Το «Rabbit Hole» του Ντέιβιντ ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Η πλατφόρμα έδωσε στη δημοσιότητα το teaser trailer του σίριαλ 16 επεισοδίων που προσπαθεί να οπτικοποιήσει το εμβληματικό μυθιστόρημα «100 χρόνια μοναξιά» του νομπελίστα Κολομβιανού συγγραφέα. Κεντρική εικόνα: © Netflix. 

Επιμέλεια: Book Press

...
Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Την Κυριακή 28 Απριλίου στις 20:00 στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ θα πραγματοποιηθεί η τελευταία ανάγνωση της επιτυχημένης σειράς «Παραβάσεις / Αναγνώσεις», του θεατρικού αναλόγιου που επιμελείται η σκηνοθέτης Σύλβια Λιούλιου. Αυτή τη φορά, η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» τ...

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Καλεσμένοι στη βραδιά μιλούν για το έργο του κορυφαίου στιχουργού, ενώ θα ακουστούν και τραγούδια σε ποίηση Νίκου Γκάτσου με τη Μαρία Κρασοπούλου και τον Νικόλα Παλαιολόγο.

Επιμέλεια: Book Press

Ο Δήμος Καλαμάτας και ο Τομέας Λόγου και Γραμμάτων της Κ.Ε. «ΦΑΡΙΣ», διοργανώνουν...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μάς δείχνουν τον δρόμο για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή, μέσα από δεδομένα που προέκυψαν από σημαντικές επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών και από πολύτιμα αποστάγματα πνευματικής εμβάθυνσης. 

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ