alt

Για την παράσταση John της θεατρικής ομάδας DV8, η οποία παρουσιάζεται στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών μέχρι και τις 15 Οκτωβρίου.

Της Εύας Στάμου

Η ομάδα μοντέρνου χορού DV8 Physical Τheatre ιδρύθηκε το 1986 στο Λονδίνο από μια ανεξάρτητη κολεκτίβα χορευτών. Ο Αυστραλός χορογράφος Lloyd Newson που ηγείται του γκρουπ, εκτός από σπουδές χορού στο Λονδίνο έχει κάνει σπουδές κοινωνικών επιστημών και ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης.

Τα ζητήματα που πραγματεύεται το DV8 Physical Τheatre είναι πάντα κοινωνικοπολιτικού χαρακτήρα. Μέχρι σήμερα η ομάδα έχει παρουσιάσει 18 έργα σε διεθνείς περιοδείες κι έχει αποσπάσει πλήθος βραβείων. Όπως αναφέρεται μάλιστα στο δελτίο τύπου, ο Lloyd Newson ανακηρύχθηκε από την Ένωση κριτικών της Μεγάλης Βρετανίας ως ένας από τους 100 καλλιτέχνες με την μεγαλύτερη επιρροή που έχουν δουλέψει στη Βρετανία τα τελευταία εκατό χρόνια.

Χρησιμοποιεί αυτολεξεί αποσπάσματα από συνεντεύξεις, τα οποία συνδέει με την κίνηση, επιδιώκοντας να σωματοποιήσει τις εμπειρίες των συμμετεχόντων.

Η ιδιαιτερότητα του έργου του Newson έγκειται στο γεγονός ότι χρησιμοποιεί αυτολεξεί αποσπάσματα από συνεντεύξεις όπως συνηθίζεται στις κοινωνικές επιστήμες, τα οποία συνδέει με την κίνηση, επιδιώκοντας να σωματοποιήσει τις εμπειρίες των συμμετεχόντων.

Στο John, το έργο που παίζεται από τις 12 Οκτωβρίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, η ομάδα DV8 διερευνά το θέμα της αντρικής σεξουαλικότητας μέσα από την προσωπική ματιά του John, ενός άντρα που έχει κάνει φυλακή, και δίνει συνέντευξη στον Newson κατά τη διάρκεια της αναστολής του.

Δεν είναι εύκολο την εποχή της «πολιτικής ορθότητας» να μιλήσει κανείς για την αντρική σεξουαλικότητα με αμεσότητα και ειλικρίνεια χωρίς να θεωρηθεί ότι προσβάλει κάποια κοινωνική ομάδα, ή ότι απλώς πάσχει από κακό γούστο.

Οι καλλιτέχνες, οι κοινωνικοί επιστήμονες, ακόμα και οι σεξολόγοι μπορεί να έχουν προκαταλήψεις που δεν τους επιτρέπουν να διερευνήσουν στον ίδιο βαθμό και με την ίδια άνεση την σεξουαλικότητα για παράδειγμα των ομοφυλόφιλων αντρών, των νεαρών αγοριών ή των αντρών τρίτης ηλικίας. Το αποτέλεσμα είναι η αναπαραγωγή κλισέ που θέλουν τους άντρες, -αδιακρίτως ηλικίας, υγείας, φυλής, κοινωνικής τάξης, σεξουαλικής κατεύθυνσης- να βιώνουν την ερωτική φαντασίωση, την επιθυμία και την σχέση με το σώμα τους, με αυτόν τον τυποποιημένο τρόπο.

altΣτο John έχουμε μια σειρά από ανατροπές που με πρωτοποριακές μεθόδους -σύνθεση θεάτρου, χορού, κοινωνιολογικής έρευνας- αναδεικνύουν την μοναδικότητα του προσώπου καθώς και την σχέση της σεξουαλικότητας με την προσωπική ιστορία που ξεκινάει από τα βάθη της παιδικής ηλικίας κι εκτείνεται έως το παρόν που ο ήρωας βρίσκεται σε προχωρημένη μέση ηλικία. Ο ηθοποιός/χορευτής που υποδύεται τον John χωρίς να εγκαταλείπει λεπτό το ευρηματικό σκηνικό, μιλάει για την τραγική ζωή του με τρόπο ευθύ, απλό και ταυτόχρονα αποστασιοποιημένο. Σκληρές σκηνές όπου επικρατούν η ενδοοικογενειακή βία κι η σεξουαλική κακοποίηση, ο διαρκής αγώνας του ήρωα με τους εθισμούς στην ηρωίνη, το αλκοόλ και το φαγητό, η παραβατική συμπεριφορά του, η σχέση με το σώμα του, η καθημερινότητα στη φυλακή, αποκτούν φυσική υπόσταση από τους ηθοποιούς καθώς ακούμε την χειμαρρώδη αφήγησή του. 

Βασικό ερώτημα της παράστασης: Τι ακριβώς είναι το σεξ και πώς λειτουργεί για τον ήρωα της ιστορίας αλλά και για τον καθένα από εμάς; Το έργο επικεντρώνεται ουσιαστικά στην διερεύνηση του γκέι σεξ, ιδωμένο με τη ματιά του πρωταγωνιστή αλλά και την παράθεση επιλεγμένων αποσπασμάτων από συνεντεύξεις 50 αντρών που με ρεαλιστική, ωμή γλώσσα περιγράφουν τα συναισθήματα, τις εμπειρίες και τις παρορμήσεις τους.

Κατά τη διάρκεια της αναστολής του ο John συχνάζει σε μια γκέι σάουνα. Αρχικά δεν είναι φανερό στον θεατή τι αναζητά στον συγκεκριμένο χώρο αφού έχει ήδη περιγράψει τις ερωτικές του εμπειρίες αποκλειστικά με γυναίκες. Στο τέλος της παράστασης, όμως, το τοπίο θα ξεκαθαρίσει καθώς ο ήρωας αναρωτιέται και ο ίδιος για τις διαφορετικές όψεις της ταυτότητάς του και την ρευστότητα της σεξουαλικότητας.

Το εγχείρημα του DV8 είναι πραγματικά φιλόδοξο. Κατά τη γνώμη μου είναι δύσκολο να επιτευχθεί πάντα η ισορροπία ανάμεσα στην θεατρική αναπαράσταση και την παράθεση των αποσπασμάτων. Για το μη αγγλόφωνο κοινό ο βαθμός δυσκολίας αυξάνεται αφού προκειμένου να παρακολουθήσει την Λιβερπουλιανή διάλεκτο του πρωταγωνιστή χρειάζεται να διαβάζει το κείμενο στις ειδικές οθόνες.

Ένα θέμα που ίσως ξενίσει είναι η σύνδεση της ψυχικής και φυσικής κακοποίησης, των αλλεπάλληλων εθισμών και της παραβατικότητας με την ομοφυλόφιλη σεξουαλική ταυτότητα.

Κάποιες στιγμές ίσως ο θεατής αισθανθεί ότι ο λόγος υπερβαίνει την αναπαράσταση. Προς το τέλος μάλιστα το κείμενο γίνεται διδακτικό, προσπαθώντας να περάσει στο κοινό συγκεκριμένα μηνύματα υπέρ της χρήσης προφυλακτικού και της αξίας της ασφαλούς σεξουαλικής επαφής, παίρνοντας έτσι διαφορετικό χαρακτήρα.

Ένα άλλο θέμα που ίσως ξενίσει κάποιους είναι η σύνδεση της ψυχικής και φυσικής κακοποίησης, των αλλεπάλληλων εθισμών και της παραβατικότητας με την ομοφυλόφιλη σεξουαλική ταυτότητα. Ας μην ξεχνάμε ότι αυτή είναι η προσωπική ιστορία του John, η ανακάλυψη της δικής του σεξουαλικότητας που ξεδιπλώνει για το κοινό ο Newson με αριστοτεχνικό τρόπο, και η οποία σε καμία περίπτωση δεν αντιπροσωπεύει τη συμπεριφορά και τις επιλογές όλων των ομοφυλόφιλων αντρών. Ας επισημάνω επίσης ότι αποτελεί κοινό τόπο για την κοινωνική έρευνα πως τα ποσοστά κατάχρησης ουσιών στους γκέι είναι αρκετά υψηλά, πιθανώς λόγω των ενοχών ή του θυμού που πολλές φορές εσωτερικοποιούν εξαιτίας του ρατσισμού και του κοινωνικού αποκλεισμού που βιώνουν. 

Το John είναι μια γενναία, πρωτοποριακή παράσταση με πικρό χιούμορ και στιγμές που σοκάρουν. Ο τρόπος με τον οποίο είναι ειπωμένη η ιστορία επιτυγχάνει να εγείρει τόσο το συναίσθημα, όσο και τον στοχασμό. Σε μία εποχή που η διαφήμιση και η παραλογοτεχνία παρουσιάζουν την σεξουαλικότητα με τρόπο παραμορφωτικό και η κυρίαρχη αφήγηση της πορνογραφίας μας εγκλωβίζει όλους σε αφύσικους, επινοημένους και τελικά άκρως καταπιεστικούς ρόλους -όπου η γυναίκα εξακολουθεί να είναι αντικείμενο για όλες τις χρήσεις και ο άντρας υπερσεξουαλικός τιμωρός-, μια θαρραλέα, διεισδυτική ματιά στην ερωτική αντρική επιθυμία και τις ποικίλες εκφράσεις της έχει πραγματική κοινωνική και καλλιτεχνική αξία. 

* Η ΕΥΑ ΣΤΑΜΟΥ είναι συγγραφέας και Δρ Ψυχολογίας.

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη στο Θέατρο Ροές (κριτική) – Θλιμμένοι «σούπερ ήρωες» που δεν πείθουν

«Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη στο Θέατρο Ροές (κριτική) – Θλιμμένοι «σούπερ ήρωες» που δεν πείθουν

Για την παράσταση «Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη που ανέβηκε στο Θέατρο Ροές. Κεντρική εικόνα: Ελ. Χούμου. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος 

Ο Θανάσης Κριτσάκης, μετά από την παράσταση «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης», έρ...

«Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου στο Από Μηχανής Θέατρο (κριτική) – Μια παράσταση τολμηρή και αισθησιακή

«Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου στο Από Μηχανής Θέατρο (κριτική) – Μια παράσταση τολμηρή και αισθησιακή

Για την παράσταση «Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία του Θανάση Σαράντου που παίζεται στο Από Μηχανής Θέατρο. Κεντρική εικόνα: © Κωνσταντίνος Λέπουρης. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Το «Κουαρτέτο» του Heiner Müll...

«Rabbit Hole» του Ντέιβιντ Λίντσεϊ-Αμπέρ, στο θέατρο «Ελ Ερ» (κριτική) – Μια πολύ δυνατή παράσταση για τις ψυχικές «κουνελότρυπες»

«Rabbit Hole» του Ντέιβιντ Λίντσεϊ-Αμπέρ, στο θέατρο «Ελ Ερ» (κριτική) – Μια πολύ δυνατή παράσταση για τις ψυχικές «κουνελότρυπες»

Για την παράσταση «Rabbit Hole» του Ντέιβιντ Λίντσεϊ-Αμπέρ σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Λυμπερόπουλου που ανέβηκε στο θέατρο Ελ Ερ. Κεντρική εικόνα: © Σπύρος Περδίου. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Το «Rabbit Hole» του Ντέιβιντ ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Η πλατφόρμα έδωσε στη δημοσιότητα το teaser trailer του σίριαλ 16 επεισοδίων που προσπαθεί να οπτικοποιήσει το εμβληματικό μυθιστόρημα «100 χρόνια μοναξιά» του νομπελίστα Κολομβιανού συγγραφέα. Κεντρική εικόνα: © Netflix. 

Επιμέλεια: Book Press

...
Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Την Κυριακή 28 Απριλίου στις 20:00 στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ θα πραγματοποιηθεί η τελευταία ανάγνωση της επιτυχημένης σειράς «Παραβάσεις / Αναγνώσεις», του θεατρικού αναλόγιου που επιμελείται η σκηνοθέτης Σύλβια Λιούλιου. Αυτή τη φορά, η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» τ...

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Καλεσμένοι στη βραδιά μιλούν για το έργο του κορυφαίου στιχουργού, ενώ θα ακουστούν και τραγούδια σε ποίηση Νίκου Γκάτσου με τη Μαρία Κρασοπούλου και τον Νικόλα Παλαιολόγο.

Επιμέλεια: Book Press

Ο Δήμος Καλαμάτας και ο Τομέας Λόγου και Γραμμάτων της Κ.Ε. «ΦΑΡΙΣ», διοργανώνουν...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μάς δείχνουν τον δρόμο για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή, μέσα από δεδομένα που προέκυψαν από σημαντικές επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών και από πολύτιμα αποστάγματα πνευματικής εμβάθυνσης. 

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ

ΝΑ ΑΛΛΟ ΕΝΑ