21 Φεβρουαριου 2019

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:12:04:17 GMT +2

Διαφήμιση
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΘΕΑΤΡΟ - ΧΟΡΟΣ 10 + 1 δυνατές θεατρικές ερμηνείες

10 + 1 δυνατές θεατρικές ερμηνείες

E-mail Εκτύπωση

alt10 + 1 θεατρικές ερμηνείες της προηγούμενης θεατρικής σεζόν και ποιες από αυτές έχουμε την ευκαιρία να δούμε και φέτος.

Του Νίκου Ξένιου

Ψηφίδα προς ψηφίδα, η πλούσια χειμερινή σεζόν δεν άφησε μόνο την αίσθηση της μεγάλης ποικιλίας μεταφρασμένων έργων και έργων του νεοελληνικού ρεπερτορίου. Άφησε, παράλληλα, την εντύπωση μεγαλύτερης τόλμης ως προς την επιλογή των θεμάτων, μεγαλύτερης κινητικότητας σε περιοχές δυσερεύνητες του θεατρικού πειραματισμού, μεγαλύτερης πρωτοβουλίας του ελεύθερου, εμπορικού θεάτρου. Από όσες παραστάσεις μπορέσαμε να παρακολουθήσουμε κατά τον χειμώνα που πέρασε, ξεχωρίσαμε κάποιες ερμηνείες, χωρίς αυτό να σημαίνει κάποια βαθύτερη αξιολόγηση, και με την επιφύλαξη ότι μας διέφυγαν άλλες, εξίσου σημαντικές.

Νίκος Ψαρράς  Φάρος

Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης μετέφερε με σκηνοθετική ειλικρίνεια επί σκηνής τη συνύπαρξη μιας ομάδας ανδρών, αναθέτοντας σε άξιους ηθοποιούς τα διάφορα πρόσωπα μιας ασθμαίνουσας πλοκής. Όλοι τους στάθηκαν αντάξιοι του ρόλου τους, όμως, στον ρόλο του Ιβάν ο Νίκος Ψαρράς κράτησε και πάλι τα πρωτεία, υποδυόμενος με ξεκαρδιστικό χιούμορ και τραγικότητα έναν ξεμωραμένο, ένοχο άνθρωπο, που «χρωστά» ακόμη στη ζωή, επιβεβαιώνοντας, για μιαν ακόμη φορά, ότι ο καλός ηθοποιός μπορεί να αναδειχθεί σε οποιανδήποτε συνθήκη, στο πλευρό οποιουδήποτε νέου ηθοποιού.
Info: Θέατρο Αθηνών, από 10 Οκτωβρίου

Κωνσταντίνα Τάκαλου  Οι δούλες

Η Μαριάννα Κάλμπαρη μετέφρασε και σκηνοθέτησε το σκληρό έργο του Ζαν Ζενέ που σχολιάζει τη βία και τη φυσική τάση του ανθρώπου να ονειρεύεται. Ως σκηνοθέτις και ερμηνεύτρια ταυτόχρονα, με ελάχιστα σκηνικά μέσα, έδωσε βήμα στην Κωνσταντίνα Τάκαλου και στην Κάτια Γέρου. Η κυρία Τάκαλου, με οικείο τόνο και με χαρακτηριστικά νευρώδεις κινήσεις, επένδυσε τον αντιφατικό της ρόλο με έμπνευση και πέρασε με ευκολία από τη μια διάθεση στην άλλη, σφραγίζοντας με την ερμηνεία της αυτήν την πολύ καλή παράσταση.
Info: Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, από 7 Ιανουαρίου 2019

alt
Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης - Σταμάτης Κραουνάκης

Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης → Καραφλομπέκατσος και Σπυριδούλα

Οι μονόλογοι δύο διαφορετικών ανθρώπων ενώθηκαν σκηνικά στην εξαιρετική σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Μάρκελλου. Οι δυο διαφορετικοί ήρωες της Λένας Κιτσοπούλου ήταν τραγικοί, στον βαθμό στον οποίον συγκρούονταν με την πραγματικότητα. Η πρώτη νουβέλα, όμως, βρήκε την εκφορά του λόγου, το σκηνικό θάρρος, τον απαιτούμενο βαθμό έκθεσης στο κοινό και την κατάλληλη συναισθηματική κλιμάκωση ώστε η ερμηνεία του Κωνσταντίνου Αβαρικιώτη στον «Καραφλομπέκατσο» να καθιερωθεί ως τολμηρή και πρωτοπόρα.
Info: Θέατρο Σταθμός, από 8 Οκτωβρίου (Φέτος, στον ρόλο του «Καραφλομπέκατσου» ο Θύμιος Κούκιος)

Σταμάτης Κραουνάκης  Ντουέντε

Καθισμένος και επιβλητικός πίσω από ένα τραπέζι ο Σταμάτης Κραουνάκης απήγγειλε το στοχαστικό δοκίμιο του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα πάνω στο «Ντουέντε», σχολιάζοντας με δυο αντρικές φωνές, ένα τσέλο και ένα πιάνο και στήνοντας ένα δρώμενο γεμάτο απρόοπτα και έμπνευση. Ο Κραουνάκης δεν ανέδειξε μόνο το κείμενο του Λόρκα, παρά δημιούργησε το ελληνικό σύστοιχο της «φλαμένκο» διάθεσης, διατηρώντας έναν αξιοζήλευτο ειρμό και ζωντανεύοντας μπροστά στα έκπληκτα μάτια μας ένα βασικό κατηγόρημα της Αισθητικής.
Info: Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, από 17 έως 21 Οκτωβρίου

alt
Δανάη Μπάρκα - Στάθης Σταμουλακάτος

Δανάη Μπάρκα  Ουρανία

Η Ουρανία είναι ένας μονόλογος πάνω στη ματαίωση των ονείρων, τον απόλυτο έρωτα και την ολοκληρωτική μοναξιά. Μια νέα γυναίκα κατανοεί, σχολιάζει και απαρνείται την πραγματικότητα μέσα από μια κάμερα. Η Δανάη Μπάρκα ανέλαβε μια τεράστια πρόκληση: να ερμηνεύσει τον σχετικά άνισο, στη σύνθεσή του και στη θεματική του, μονόλογο που έγραψε ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος, να δημιουργήσει τον ρόλο από την αρχή και να μας συστήσει τη συγκινητική, παχουλή Ουρανία μέσα στο παιδικό της δωμάτιο.
Info: Θέατρο 104, από 15 Οκτωβρίου μέχρι 18 Δεκεμβρίου

Στάθης Σταμουλακάτος  Στέλλα κοιμήσου

Ο Στάθης Σταμουλακάτος φιλοτεχνεί επί σκηνής το μοντέλο του φαλλοκράτη, διαβρωμένου νεόπλουτου επιχειρηματία που με απόλυτη απουσία ήθους και αισθητικής καθορίζει την οικονομική ζωή και τις επιλογές της οικογένειάς του: στο έργο του Γιάννη Οικονομίδη ο πατέρας-αρπακτικό είναι μια παρατραβηγμένη, κραυγαλέα εκδοχή της πολιτικοκοινωνικής πραγματικότητας. Αποδίδοντας τη νατουραλιστική σύλληψη του συγγραφέα, ο Σταμουλακάτος εκφέρει με πειστικό τρόπο ένα λόγο ακραία σκληρό, κυνικό και χυδαίο, ενώ η αθυροστομία του είναι το τεκμήριο της ευτέλειας και της φαυλότητάς του.
Info: Θέατρο Τζένη Καρέζη, μέχρι και τις 13 Νοεμβρίου

alt
Γιώργος Παπαπαύλου - Λάζαρος Γεωργακόπουλος

Γιώργος Παπαπαύλου  Αγαμέμνονας

Η ερμηνεία του Γιώργου Παπαπαύλου στον ρόλο της Κλυταιμνήστρας στην παράσταση του Κωνσταντίνου Χατζή ήταν συγκλονιστική. Οι ασύλληπτα «μικρές» κινήσεις του δήλωναν τη διαφοροποίηση του ενός ρόλου από τον άλλον. Ο Παπαπαύλου «διεκδραμάτισε» με το σώμα και τη φωνή του όλη την πλοκή του έργου. Δούλεψε τον κάθε μόνολογο σαν να επρόκειτο να τον παίξει ολοκληρωμένο σε μιαν ενιαία παράσταση. Αφέθηκε στη μουσική των λέξεων αφού πρώτα εξέτασε τα κίνητρα και άφησε το προσωπικό του στίγμα στο κείμενο.

Λάζαρος Γεωργακόπουλος  Misery

Με χιούμορ και έναν ενδιαφέροντα ρόλο να διαχειριστεί, ο Λάζαρος Γεωργακόπουλος υποστήριξε, καθηλωμένος σε ένα κρεβάτι σε όλη τη διάρκεια της παράστασης, τη θεατρική μεταφορά του Misery. Χωρίς την παρουσία του, η ερμηνεία της Ρένης Πιττακή θα έχανε πολλές από τις ποιότητές της. Αποδίδω την επιτυχία του κύριου Γεωργακόπουλου σε μια λεπτομερή μελέτη του ρόλου του, αλλά και στη συναίσθηση της σπουδαιότητας που είχε η συνύπαρξή του, επί σκηνής, με μιαν ηθοποιό μεγάλου διαμετρήματος. 

alt
Λυδία Φωτοπούλου - Χρήστος Λούλης

Λυδία Φωτοπούλου  Με δύναμη από την Κηφισιά

Η παράσταση του Δημήτρη Καραντζά στο Θέατρο του Νέου Κόσμου ήταν ανεπανάληπτη, όχι μόνο ως προς την επιλογή των πρωταγωνιστριών, αλλά στο σύνολό της. Ο σκηνοθέτης κατάφερε να συστεγάσει το δραματικό και το κωμικό στοιχείο σε άψογη αναλογία, εναλλάσσοντας ομαλά τις σκηνές δίχως να κομπιάσει στην παράθεση της ιστορίας. Η Λυδία Φωτοπούλου στον ρόλο της Αλέκας απέπνεε τόσο αισθησιασμό, όσο και θηλυκότητα, κρατώντας το μέτρο και ελέγχοντας με τη φωνή της τις κινήσεις και τη σκευή του ρόλου.

Χρήστος Λούλης  ΡΟΜΠ/ROB

Και πάλι από τον Δημήτρη Καραντζά το Ρομπ/Rob του Ευθύμη Φιλίππου σχολίασε τον Ρομπέρτο Τσούκο, τον ήρωα του Bernard-Marie Koltès, κάνοντας τους θεατές συνενόχους μιας αλλόκοτης τελετής συμποσιακού χαρακτήρα. Η παρουσία του Χρήστου Λούλη ήταν ο παράγοντας που συνένωνε τις αφηγήσεις και μαρτυρίες των θυμάτων του δολοφόνου αυτού. Η κατασκευή του χαρακτήρα πέρασε επανειλημμένα τον ηθμό δοκιμασίας της δικής του φωνής και του δικού του, δυναμικού σκηνικού πορτρέτου, που ταίριαξε σε αυτόν τον νεορρεαλιστικό καμβά με μοναδικό τρόπο. 

alt
Καρυοφιλιά Καραμπέτη

Καρυοφυλιά Καραμπέτη  Βάκχες

Διατηρώντας την ενέργειά της για αργότερα, συνεσταλμένη, αναμένοντας τη στιγμή της δυναμικής της εμφάνισης, συγκρατώντας τις αναπνοές της και απολύτως ενοποιημένη με το σύνολο των χορευτών/περφόρμερς, η Καριοφυλλιά Καραμπέτη ξεπρόβαλε και ανέδειξε το δεύτερο μέρος της παράστασης των «Βακχών» του Ευριπίδη, αιφνιδιάζοντας το κοινό με μιαν Αγαύη συγκλονιστική. Όσο για τον σκηνοθέτη Άρη Μπινιάρη, σχολίασε την προσωπική ελευθερία με τον δικό του, μοναδικό τρόπο, σε μιαν υπερσύγχρονη, χορογραφημένη εκδοχή της τραγωδίας.

* Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Φυλακισμένοι στη γλώσσα της «φυλής» τους

Φυλακισμένοι στη γλώσσα της «φυλής» τους

Για την παράσταση «Φυλές» της Νίνα Ρέιν, σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά, η οποία παρουσιάζεται στο θέατρο Σταθμός.

Του Νίκου Ξένιου

Στο θέατρο Σταθμός είδ...

Herrumbre, η «σκουριά» της ταπείνωσης του ανθρώπου

Herrumbre, η «σκουριά» της ταπείνωσης του ανθρώπου

Για την παράσταση «Herrumbre» σε χορογραφία του Νάτσο Ντουάτο, η οποία παρουσιάζεται στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος μέχρι και τις 17 Φεβρουαρίου.

...

Τίμων, ένας μισάνθρωπος

Τίμων, ένας μισάνθρωπος

Για την παράσταση του Εθνικού Θεάτρου «Τίμων ο Αθηναίος» των Ουίλλιαμ Σαίξπηρ - Τόμας Μίντλτον σε μετάφραση Νίκου Χατζόπουλου και σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, η οποία παρουσιάζεται στο Θέατρο Rex, Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη» μέχρι και τις 3 Μαρτίου.

...

Διαφήμιση
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
Σώμα στον πάγο, ψυχή στη φωτιά

Σώμα στον πάγο, ψυχή στη φωτιά

Για το βιογραφικό μυθιστόρημα της Δέσποινας Λαλά-Κριστ «Έμιλυ Ντίκινσον – Θεά του Ηφαιστείου» (εκδ. Σμίλη).

Της Διώνης Δημητριάδου

...

Μια Κυριακή με τον Νίκο Χουλιαρά

Μια Κυριακή με τον Νίκο Χουλιαρά

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του «Λογοτεχνικές γέφυρες» παρουσιάζει την Κυριακή 3 Μαρτίου ένα αφιέρωμα στον Νίκο Χουλιαρά.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
Τα παιδιά του Μαρή και τα παιδιά του Νέσμπο (Ι)

Τα παιδιά του Μαρή και τα παιδιά του Νέσμπο (Ι)

Προσπάθεια συστηματοποίησης των τάσεων της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας με αφορμή τα μυθιστορήματα των Σταύρου Χριστοδούλου «Τη μέρα που πάγωσε ο ποταμός» και Δώρου Αντωνιάδη «Memento mori», τα οποία κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

...
Διαφήμιση

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

 

Ποια θεματική θα θέλατε να διαβάζετε συχνότερα;

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΚΙ ΕΔΩ

 

Network Social  RSS Facebook Twitter Youtube