x
Διαφήμιση

25 Φεβρουαριου 2020

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:00:07:00 GMT +2

Διαφήμιση
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΘΕΑΤΡΟ - ΧΟΡΟΣ

ΘΕΑΤΡΟ - ΧΟΡΟΣ

Άνθρωποι-μαριονέττες πετούν πάνω από την πόλη

E-mail Εκτύπωση

altΓια την παράσταση του έργου Αμεντέ ή πώς να το ξεφορτωθούμε του Ευγένιου Ιονέσκο, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπουγιούκα, που παρουσιάζεται στο «Από Μηχανής» θέατρο.

Του Νίκου Ξένιου

To να κάνεις το θεατρικό σου ντεμπούτο ως σκηνοθέτης με ένα σχεδόν άγνωστο στο ελληνικό κοινό έργο του Ιονέσκο είναι άθλος: ο Γιάννης Μπουγιούκας, γνωστός μικρομηκάς του κινηματογράφου, σκηνοθετεί το Αμεντέ του Ευγένιου Ιονέσκο στο θέατρο «Από Μηχανής».

Ακούτε απ’ έξω τις φωνές;

E-mail Εκτύπωση

altΓια την παράσταση Τα παιδιά του ήλιου, σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη, που παρουσιάζεται στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν.

Του Νίκου Ξένιου

Στην τελευταία πράξη της παγκόσμιας πρώτης των «Παιδιών του Ήλιου» στο Θέατρο Τέχνης της Μόσχας, στις 24 Οκτωβρίου του 1905, το κοινό τρομοκρατήθηκε όταν ένα εξαγριωμένο πλήθος ακούστηκε απ’ έξω να πλησιάζει απειλητικά. Όμως αυτό ήταν μέρος της σκηνοθεσίας.

«Μια πεθαίνει, οκτώ τρώνε»

E-mail Εκτύπωση

metaxotes-1Κριτική για την παράσταση Μεταξωτές γυναίκες, σε κείμενο και σκηνοθεσία της Βάνας Πεφάνη (φωτ. Νικήτας Καραγιάννης)

Του Νίκου Ξένιου

Στο υπόγειο της Κοραή 4, δίπλα στον κινηματογράφο Άστυ, όπου μέσα στις στοές έχει διαμορφωθεί ο νέος θεατρικός χώρος Underground, η Βάνα Πεφάνη παρουσιάζει ένα ολοκληρωμένο, άρτιο στις συνιστώσες του θεατρικό έργο.

Ελευθέριος Βενιζέλος: από τη Βουλή στη σκηνή

E-mail Εκτύπωση

altΓια την παράσταση O Ελευθέριος Βενιζέλος στη Βουλή των Ελλήνων την Άνοιξη του 1932 σε σκηνοθεσία Μιχάλη Βιρβιδάκη, που παρουσιάστηκε στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων «Λευτέρης Βογιατζής».

Του Πέτρου Πολυμένη

Για τρεις ημέρες, από 9 έως και 11 Οκτωβρίου, μεταφέρθηκε από τα Χανιά στο Θέατρο της οδού Κυκλάδων-Λευτέρης Βογιατζής, μια παραγωγή του θεάτρου Μνήμη σε σκηνοθεσία και ερμηνεία Μιχάλη Βιρβιδάκη. Τίτλος του έργου «O Ελευθέριος Βενιζέλος στη Βουλή των Ελλήνων την Άνοιξη του 1932».

Ντυμένη την παρθενία και μόνη

E-mail Εκτύπωση

altΓια την παράσταση Σταματία, το γένος Αργυροπούλου, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, η οποία παίζεται για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.

Του Νίκου Ξένιου

Η Σταματία, το γένος Αργυροπούλου συνεχίζει την πορεία της, αυτήν μιας παράστασης που άφησε εποχή στη θεατρική σκηνή της Αθήνας και γι’ αυτό αξίζει πολλές μνείες ακόμη. Ο πολύπαθος βίος της, που η ηρωίδα αντιλαμβάνεται ως «μάρτυς μιας αμαρτωλής ζωής», εξαρχής θέτει τα όρια ανάμεσα σ’ αυτήν και τον κόσμο, υψώνει ερμητικό τείχος και προϊδεάζει για μιαν απόλυτα αλλοτριωμένη προσωπικότητα.

Κεραυνός εν αιθρία στη Στέγη

E-mail Εκτύπωση

altΓια την παράσταση των Blitz 6 a.m. How to disappear completely, η οποία παρουσιάζεται στην κεντρική σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών μέχρι και τις 18 Οκτωβρίου.

Του Νίκου Ξένιου

Το Μπρόντγουεϊ στο Μέγαρο

E-mail Εκτύπωση

kissme680Για το μιούζικαλ Kiss me, Kate του Κόουλ Πόρτερ σε σκηνοθεσία Πάρη Μέξη και Γιώργου Πέτρου που ανεβαίνει αυτές τις μέρες στο Μέγαρο Μουσικής. (φωτ. Θωμάς Δακαλάκης)

Της Χρύσας Στρογγύλη

Το δράμα του καλλιτέχνη

E-mail Εκτύπωση

altΜε αφορμή το Ποτέ δε σε ξεχνώ, μια παράσταση για την εμμονή, του Κώστα Κουτσολέλου.

Της Δήμητρας Κονδυλάκη

Τι σημαίνει «καλλιτέχνης»; Ο φίλος που με κάλεσε στην παράστασή του δυσανασχετεί με τέτοιους χαρακτηρισμούς, παρότι είναι από τους λίγους της γενιάς του που τον δικαιούνται σε τέτοιο βαθμό.

Τρωάδες, οι κεκαρμένες

E-mail Εκτύπωση

troades-1Για την παράσταση Τρωάδες, του Σωτήρη Χατζάκη, από το Εθνικό Θέατρο.

Του Νίκου Ξένιου

Στο ολοκαίνουργιο ανοικτό θέατρο της Χώρας Άνδρου είδαμε τις Τρωάδες του Ευριπίδη, την παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου σεσκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη που άνοιξε τα Επιδαύρια 2015.

Η ανοιχτή παραπομπή

E-mail Εκτύπωση

passimΓια την παράσταση Passim από τον François Tanguy και το Théâtre du Radeau στο Φεστιβάλ Αθηνών 2015

Του Γιώργου Π. Πεφάνη 

Όποιος θα ήθελε να παραπέμψει κάπου και πουθενά συγκεκριμένα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη λέξη passim, αυτή τη mot valise που δείχνει μια διαδρομή σε ένα μεγάλο κείμενο χωρίς όμως κανέναν συγκεκριμένο σταθμό. Μια λέξη που θα μπορούσε να σε ταξιδεύσει μέσα στα διανοητικά τοπία του κειμένου, ταξιδεύοντας και αυτή, κρυπτόμενη εδώ, αποκαλυπτόμενη εν μέρει λίγο παραπέρα, συνοδεύοντας εμμέσως έναν λογικό σχηματισμό, δημιουργώντας λίγο παρακάτω παραλληλίες ή αντηχήσεις με άλλες έννοιες και το ταξίδι δεν τελειώνει ποτέ.

Λουκρητία Βοργία, στην Πειραιώς

E-mail Εκτύπωση

loukritia-2Για την παράσταση Λουκρητία Βοργία, του Βικτόρ Ουγκό, που ανέβηκε στην Πειραιώς, σε σκηνοθεσία Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Του Νίκου Ξένιου

Κλασικό théâtre en prose, η «Λουκρητία Βοργία» πρωτοπαρουσιάστηκε στο θέατρο του Porte-Saint-Martin στις 2 Φεβρουαρίου του 1833. Ο Ουγκώ γράφει αυτό το έργο μέσα σε δεκατέσσερεις μέρες, το διαβάζει για πρώτη φορά στον στενό του κύκλο και συναντά την Ζυλιέτ Ντρουέ, που θα παίξει ένα δευτερεύοντα ρόλο στην παράστασή του. Οι δυο πρωταγωνιστές ήταν ο Φρεντερίκ Λεμαίρ και Μαντμουαζέλ Ζωρζ και το έργο γνώρισε τέτοια επιτυχία, που ο Ντονιτσέτι την ίδια χρονιά ζήτησε από τον Ουγκώ να γράψει το λιμπρέτο της ομώνυμης όπεράς του.

Θέατρο ΝΟ, στο βάθος τραγωδία

E-mail Εκτύπωση

marmarinos-no-2Για την παράσταση Νέκυια, μια συνεργασία του Μιχαήλ Μαρμαρινού με το θέατρο ΝΟ, στην Αρχαία Επίδαυρο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Επιδαύρου. 

Του Νίκου Ξένιου

Στην Επίδαυρο, την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο, ο κύριος Μιχαήλ Μαρμαρινός παρουσίασε τη ραψωδία λ της ομηρικής Οδύσσειας και ο κύριος Γκένσο Ομεγουάκα αφηγήθηκε το ίδιο πράγμα με τους κώδικες του θεάτρου Νο. Στη Νεκυομαντεία (Νέκυια) ο Όμηρος βάζει τον Οδυσσέα να αφηγείται πώς επιχείρησε την κάθοδο στον Άδη, για να λάβει μαντεία για την έκβαση της περιπέτειάς του.

Η Βερενίκη στην Πειραιώς

E-mail Εκτύπωση

altΓια την παράσταση Βερενίκη του Ρακίνα σε σκηνοθεσία Θέμελη Γλυνάτση, η οποία παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών 2015.

Του Νίκου Ξένιου
Φωτογραφίες: Βασίλης Μακρής

Βερενίκη του Ρακίνα: μια καλοστημένη και εικαστικά άρτια παράσταση του Θέμελη Γλυνάτση στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών. Όταν, μετά τον θάνατο του πατέρα του, ο Τίτος έρχεται στη Ρώμη για ν’ αναλάβει την εξουσία, τον συνοδεύει ως επίδοξη σύζυγός του η Βερενίκη, βασίλισσα της Παλαιστίνης και αδελφή του Αγρίππα του Β’, μετά από μακροχρόνιο έρωτα.

Σελίδα 19 από 29

Διαφήμιση

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

 

Ποια θεματική θα θέλατε να διαβάζετε συχνότερα;

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΚΙ ΕΔΩ

 

Network Social  RSS Facebook Twitter Youtube