20 Φεβρουαριου 2020

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:11:42:52 GMT +2

Διαφήμιση
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΘΕΑΤΡΟ - ΧΟΡΟΣ

ΘΕΑΤΡΟ - ΧΟΡΟΣ

Αυτοί που ξέρουν όσα η καταιγίδα

E-mail Εκτύπωση

kant 1Για την παράσταση των bijoux de kant Όσα η καρδιά μου στην καταιγίδα, η οποία παρουσιάζεται στο Θέατρο Τέχνης (Φρυνίχου 14).

Του Νίκου Ξένιου

Εκεί που είσαι ήμουνα…

E-mail Εκτύπωση

altΓια τη θεατρική παράσταση Το γήρας  - Ένα χορικό, σε σκηνοθεσία της Γεωργίας Μαυραγάνη, η οποία παρουσιάστηκε στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.

Του Νίκου Ξένιου

Η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, που επαναλειτουργεί μετά από οκτώ χρόνια στο Rex-αίθουσα «Κατίνα Παξινού», παρουσιάζει Το γήρας-Ένα χορικό της Γεωργίας Μαυραγάνη και της ομάδας της «Happy End».

Θέατρο Τέχνης Μόσχας και Ντοστογιέβσκη: ένα καλλιτεχνικό γεγονός

E-mail Εκτύπωση

altΓια την παράσταση Οι Καραμάζοφ, του Θεάτρου Τέχνης Τσέχοφ της Μόσχας, σε σκηνοθεσία Konstantin Bogomolov, η οποία παρουσιάζεται στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Του Νίκου Ξένιου

Στη Μόσχα, η πρεμιέρα της παράστασης του Κωνσταντίν Μπογκομόλοφ: Καραμάζοβ, μια ονειροφαντασία προκάλεσε σκάνδαλο. Παραιτήσεις ακούστηκαν και ψίθυροι περί λογοκρισίας, όμως τίποτε δεν συνέβη στο τέλος. Μάλιστα το κοινό ανταποκρίθηκε με ενθουσιασμό στο πρωτοποριακό έργο, ενώ με τον «Γαργαντούα και Πανταγκριέλ» του Ραμπελαί και τον «Ιδανικό Σύζυγο» του Όσκαρ Ουάιλντ ο Μπογκομόλοφ είχε ήδη κατακτήσει οριστικά τη θέση του πιο δημοφιλούς ρώσου σκηνοθέτη.

Ιδιωτικά βίτσια, δημόσιες αρετές

E-mail Εκτύπωση

loulaΓια την παράσταση Σε σας που με ακούτε, της Λούλας Αναγνωστάκη, σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη, η οποία παρουσιάστηκε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Του Νίκου Ξένιου

Το τελευταίο και αρτιότερο έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σκηνοθετεί ο Μάνος Καρατζογιάννης στο Black Box του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη. Το Σε εσάς που με ακούτε ανακτά τους χαρακτήρες του σύνολου έργου της μεγάλης συγγραφέως, «διανοίγοντας» τον ιδιωτικό χώρο στην εισβολή του δημόσιου λόγου, ούτως ώστε ν' αποκαλυφθεί η διάδρασή τους στην πολιτική πραγματικότητα μιας Ευρώπης ξενηλασίας, μισαλλοδοξίας, αστυνόμευσης και έκπτωσης αξιών.

Μαθήματα υψηλής τέχνης από το Κονγκό

E-mail Εκτύπωση

altΓια την παράσταση Coup Fatal των Les Ballets C de la B, που παρουσιάστηκε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Του Νίκου Ξένιου

Η ομάδα σύγχρονου χορού «Les Ballets C de la B» από το Βέλγιο, σε παραγωγή και σκηνοθεσία του χορογράφου και ιδρυτή της Αλαίν Πλατέλ και σε συνεργασία με τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, παρουσίασε την παράσταση Coup fatal στην κεντρική σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.

Στα πονεμένα σπλάχνα του γεφυριού

E-mail Εκτύπωση

altΓια την παράσταση Το γεφύρι της Άρτας - επί του μύθου σύνθεσις, σε σκηνοθεσία της Ίριδας Χατζηαντωνίου, που παρουσιάζεται στο Σύγχρονο Θέατρο.

Του Νίκου Ξένιου

Σύμφωνα με μια παράδοση από το Ζαγόρι, αν μια γυναίκα ήταν στείρα ή γεννούσε το παιδί της πεθαμένο, αφού κατέβαινε στο πιο κοντινό ποτάμι νύχτα με φεγγάρι, έσπρωχνε μέσα στα νερά πέτρες και πετροβολούσε το ποτάμι. Σύμφωνα με την ηπειρωτική παράδοση, πλήθος χτιστών, μαστόρων και μαθητάδων υπό τον Αρχιμάστορα προσπαθούν να κτίσουν το πέτρινο γεφύρι της Άρτας, όμως βρίσκουν κάθε πρωί τα θεμέλιά του κατεστραμμένα.

Κωμικός χορός θανάτου

E-mail Εκτύπωση

altΓια την παράσταση Πίστη, αγάπη, ελπίδα του Ödön von Horváth, σε σκηνοθεσία του Ακύλλα Καραζήση, η οποία παρουσιάζεται μέχρι και τις 3 Ιανουαρίου 2016 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Του Νίκου Ξένιου

Ο κοσμοπολίτης κεντροευρωπαίος (γερμανόφωνος Αυστροούγγρος) Έντεν φον Χόρβατ εξαπέλυσε κυνική κριτική του ενάντια στους υπερασπιστές του εθνικοσοσιαλισμού στη Γερμανία και σήμερα επικαιροποιείται. Το έργο του Πίστη, αγάπη, ελπίδα, γραμμένο το 1932 με στόχο την ανίχνευση του «αυγού του φιδιού» στους κόλπους της μικροαστικής νοοτροπίας, ανεβαίνει στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών σε σκηνοθεσία Ακύλα Καραζήση.

Πέντε θεατρίνοι χορεύουν στο μυαλό μου

E-mail Εκτύπωση

altΓια την παράσταση Ασκητική, βασισμένη στο βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη, σε σκηνοθεσία Πάνου Αγγελόπουλου, η οποία παρουσιάζεται στο θέατρο Τζένη Καρέζη.

Του Πέτρου Πολυμένη

Αναζητώντας τις διασταυρώσεις της νεοελληνικής λογοτεχνίας με τον φιλοσοφικό στοχασμό, η Ασκητική του Νίκου Καζαντζάκη έχει εκεί δεσπόζουσα θέση. Ο συγγραφέας κατάφερε στα μυθιστορήματά του, όχι μόνο να μας δώσει ολοζωντανούς (και ενίοτε αρχετυπικούς) χαρακτήρες, αλλά και μια συνολική θεώρηση για τη σχέση ανθρώπου και κόσμου. Συμπύκνωση της θεώρησης τούτης είναι η Ασκητική.

Φωτίζοντας τις τέχνες του Χρόνου

E-mail Εκτύπωση

altΓια την παράσταση Available Light των John Adams, Lucinda Childs και Frank Gehry, η οποία παρουσιάζεται από 5 έως 7 Δεκεμβρίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Του Νίκου Ξένιου

Το 1983, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Λος Άντζελες (σήμερα Geffen Contemporary), η χορογράφος Λουσίντα Τσάιλντς, ο αρχιτέκτονας Φρανκ Γκέρυ και ο συνθέτης Τζων Άνταμς ένωσαν τις δυνάμεις τους σε μια αυστηρή σύνθεση πυκνής χορογραφίας υψηλών απαιτήσεων υπό τον τίτλο: Available Light.

Υβόννη, πρωταγωνίστρια μιας όπερας του παραλόγου

E-mail Εκτύπωση

altΓια την παράσταση Yβόννη, πριγκίπισσα της Βουργουνδίας, σε σκηνοθεσία του Krzysztof Garbaczewski, η οποία παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Transitions 3: Central Europe.

Του Νίκου Ξένιου

Σε σκηνοθεσία Κρίστοφ Γκαρμπατσέφσκι ανέβηκε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών η Yβόννη, πριγκίπισσα της Βουργουνδίας, του Βίτολντ Γκομπρόβιτς, θεατρικό έργο που πρωτοδημοσιεύτηκε το 1938 και χαρακτηρίστηκε από τον συγγραφέα του «κωμωδία».

Πώς φτιάχνεται μια χορογραφία

E-mail Εκτύπωση

process680Για την παράσταση Process, της Dora Sulženko Hoštová, η οποία παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Transitions 3: Central Europe.

Του Νίκου Ξένιου

Στις 25-26 Νοεμβρίου ανέβηκε στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, η χορογραφία για δύο χορευτές με τον τίτλο «Process» της Ντόρα Σουλζένκο Χοστόβα. Πρόκειται για μια ομάδα από την Πράγα, την Experimentální prostor NoD, την οποία σπάνια έχει κανείς την ευκαιρία να συναντήσει εκτός Τσεχίας, και οι πειραματισμοί της οποίας οδήγησαν στο συγκεκριμένο, αξιόλογο αποτέλεσμα, που ξεφεύγει από τα όρια της περφόρμανς και εξελίσσεται σε ολοκληρωμένη χορογραφία.

Το γοργόνειον επί πίνακι

E-mail Εκτύπωση

altΓια την παράσταση Σαλώμη, του Oscar Wilde, σε σκηνοθεσία Θέμελη Γλυνάτση, η οποία παρουσιάζεται στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων - Λευτέρης Βογιατζής.

Του Νίκου Ξένιου
Φωτογραφίες: Βασίλης Μακρής

Εντυπωσιακή ήταν η πρεμιέρα του αιρετικού έργου του Όσκαρ Ουάιλντ Σαλώμη σε σκηνοθεσία του Θέμελη Γλυνάτση, στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων - Λευτέρης Βογιατζής. Ο κύριος Γλυνάτσης έστησε μια παράσταση άρτια, καλοδουλεμένη, που την υποστήριξε με μελέτη και λεπτομερή σκιαγράφηση χαρακτήρων που προέκυψαν από μια συντετμημένη ανακατανομή του κειμένου.

Χαίρε Κεχαριτωμένη Πολωνία

E-mail Εκτύπωση

altΜελέτη για τη θηλυκότητα και την επανάσταση. Με αφορμή την παράσταση Magnificat-Ένας σύγχρονος Χορός γυναικών, η οποία παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Transitions 3: Central Europe.

Του Νίκου Ξένιου

Μετά το τέλος του εφαρμοσμένου σοσιαλισμού θέματα όπως ο εθνικισμός, η ελευθερία της έκφρασης, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ανεργία και ο ρατσισμός, η απομυθοποίηση των εθνικών συμβόλων, η υπονόμευση των ταμπού, η ενοχή αλλά και η γυναικεία χειραφέτηση απασχολούν τη νέα γενιά δημιουργών της Κεντρικής Ευρώπης που εκπροσωπούνται στο τρίτο φεστιβάλ Transitions της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

Σελίδα 18 από 29

Διαφήμιση

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

 

Ποια θεματική θα θέλατε να διαβάζετε συχνότερα;

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΚΙ ΕΔΩ

 

Network Social  RSS Facebook Twitter Youtube