x
Διαφήμιση

7 Δεκεμβριου 2019

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:00:00:00 GMT +2

Διαφήμιση
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΘΕΑΤΡΟ - ΧΟΡΟΣ Το Τραύμα και το Θαύμα

Το Τραύμα και το Θαύμα

E-mail Εκτύπωση

the great tamer by dimitris papaioannou700Από το βίωμα στην αναπαράσταση: σκέψεις για το έργο του Δημήτρη Παπαϊωάννου με αφορμή την παράσταση Ο μεγάλος δαμαστής, η οποία παρουσιάζεται στην Κεντρική σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση μέχρι και τις 11 Ιουνίου.

Της Κλημεντίνης Βουνελάκη

Όποιος εφάπτεται με το έργο του Δημήτρη Παπαϊωάννου, ήδη από το ξεκίνημά του, μπορεί να αναγνωρίσει ένα υλικό που επανέρχεται ολοένα σε εντελώς διαφορετικά συμφραζόμενα – πρόκειται για εικόνες που στη σκηνή ή στο χαρτί (κόμικ) αντλούν στοιχεία από τον βιωματικό του χώρο, αποκαλύπτοντας εκλεκτικές συγγένειες. Ο αυθεντικός καλλιτέχνης, φυσικά, είναι πάντα αυτοβιογραφικός, το στοίχημα ωστόσο κερδίζεται όταν το προσωπικό βίωμα καταφέρνει να μετουσιώνεται σε κάτι ευρύτερο, ικανό να ανατροφοδοτήσει τον στοχασμό. Κάθε καινούργια δουλειά του Παπαϊωάννου, τριάντα ένα χρόνια τώρα, εξακολουθεί να μας εκπλήσσει. Είναι μια ακόμα ζαριά στο αινιγματικό παιχνίδι της ύπαρξης και της τέχνης. Ανασύρει από το βυθό πολύτιμο υλικό, σχετικό με το αισθησιακό ή το πάσχον σώμα, που διαθέτει μια απελευθερωτική ενέργεια και μας συμπαρασύρει σε μια περιπέτεια, απλή εξερεύνηση ή κυνήγι θησαυρού, ανάλογα με την επιτυχία της έκβασης.

Ανασύρει από το βυθό πολύτιμο υλικό, σχετικό με το αισθησιακό ή το πάσχον σώμα, που διαθέτει μια απελευθερωτική ενέργεια και μας συμπαρασύρει σε μια περιπέτεια, απλή εξερεύνηση ή κυνήγι θησαυρού, ανάλογα με την επιτυχία της έκβασης.

Στην αρχή της γνωριμίας μας το 1988, είχα σημειώσει: «Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου συνοψίζει ως περίπτωση εικαστικού καλλιτέχνη που συναντήθηκε τυχαία (;) με τον χορό, την ορμητική είσοδο μιας ολόκληρης γενιάς στα ελληνικά χορευτικά πράγματα στα μέσα της δεκαετίας του 1980». Και ακόμη: «Το ζητούμενο για τον Παπαϊωάννου δεν ήταν να "κάνει χορό", παρά εισάγοντας το "σώμα" να ελευθερώσει περαιτέρω τα εκφραστικά του μέσα. Για να καταλύσει εντέλει τα σύνορα ανάμεσα σε διαφορετικές μορφές έκφρασης, ενσαρκώνοντας εκ νέου το παλιό όνειρο για το "ολικό ή ολόκληρο έργο τέχνης"». Σήμερα, τριάντα ένα χρόνια μετά την πρώτη του σκηνική δημιουργία, έρχεται με τον Μεγάλο Δαμαστή, μια διεθνή συμπαραγωγή, να επιβεβαιώσει πόσο οι σκηνικές αναπαραστάσεις του σώματος συνιστούν συμπαγείς μήτρες συμβόλων που διατρέχουν το έργο του. «Το Εγώ είναι κατ’ αρχήν σωματικό» (Φρόυντ), αλλά και το χοροθέατρο έρχεται να επιβεβαιώσει ότι τίποτε δεν χωρίζει το σώμα από την ψυχή, όπως δείχνει ο νεολογισμός «ψυχόσωμα». (βλ. Αθανάσιος Αλεξανδρίδης, Το παιδικό ψυχόσωμα, εκδ. Γαβριηλίδης).

Αφορμή και πηγή έμπνευσης για την πρόσφατη δημιουργία του Παπαϊωάννου στέκεται η τραγική απόληξη της σύντομης ζωής του 20χρονου Βαγγέλη Γιακουμάκη, με την εξαφάνιση και το θάνατό του το 2015 – περιστατικό που συγκλόνισε, φέρνοντας στην επιφάνεια την κρυμμένη βία, τον εκφοβισμό και τη μισαλλοδοξία που υφέρπουν στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. Με τη γνώριμη μαεστρία του να αφηγείται ιστορίες επί σκηνής, αποφεύγει αριστοτεχνικά τόσο το σερφάρισμα στην επιφάνεια των γεγονότων και τους εύκολους μελοδραματισμούς, όσο και την απόμακρη, εγκεφαλική αλαζονεία της αισθητικής. Δεν αφηγείται, ούτε αναφέρεται ευθέως στο τραγικό συμβάν. Αποπειράται αντιθέτως μια ανασκαφή στη σκοτεινή μεριά του φεγγαριού, στα δυσερμήνευτα της ζωής, αναζητώντας την άκρη του νήματος στις πρωταρχικές εικόνες (μνήμες) που μας στοιχειώνουν. «Πόσο πίσω χρειάζεται να γυρίσει κανείς για να βρει την αρχή;», αναρωτιέται με μια δόση πικρίας ο Ζέμπαλντ.

THE GREAT TAMER photograph by Julian Mommert

Το θέατρο των μεταμορφώσεων

Άλλοτε ήρεμα στοχαστικός, όπως στο πρώτο ταμπλώ που ανακαλεί τον «Χριστό νεκρό» του Μαντένια, άλλοτε παιγνιώδης και τρυφερά σαρκαστικός, βλέπε τη σκηνή με τον αστροναύτη να κρατά τον γυμνό άνδρα, ευθεία υπόμνηση της Πιετά του Μιχαήλ Άγγελου.

Ένα σκοτεινό, απροσδιόριστο τοπίο με αλλεπάλληλες επιστρώσεις από γκρίζες-ανθρακί πλάκες υποδέχεται τον θεατή ευθύς εξαρχής. Και μαζί η υπόμνηση θανάτου: ένας άνδρας εμφανίζεται στη σκηνή, γδύνεται και ξαπλώνει, ενώ ένας άλλος τον σκεπάζει με λευκό σεντόνι. Το επαναληπτικό μοτίβο, καλύπτω – αποκαλύπτω, θα επανέρχεται ολοένα στη διάρκεια της παράστασης. Ο αλλόκοτος θίασος και το γνώριμο α λα Παπαϊωάννου τελετουργικό σε άσπρο-μαύρο έχει ξεκινήσει, με ένα πειραγμένο βαλς του Στράους να κουρδίζει υπαινικτικά τη δράση. Ένα ζευγάρι μαύρα ανδρικά παπούτσια στο προσκήνιο, θα αποκαλυφθεί στη συνέχεια ότι έχουν ρίζες. Μα έχουν τα παπούτσια ρίζες; Και τι να συμβολίζει ο περφόρμερ που περπατάει με το κεφάλι κάτω και το πόδια επάνω, μαζί με τα ξεριζωμένα παπούτσια στην κορυφή; Αλλά και ο αστροναύτης με το λευκό σκάφανδρο που προσεδαφίζεται και επιχειρεί ανασκαφές, τι να σημαίνει; Τι είναι αυτό που «υπερ-καθορίζει το σενάριο της ζωής μας» και ποια η σημασία του προσυνειδητού μας εαυτού; Ο άνθρωπος, ως γνωστόν, δεν είναι μόνο «λογικό ον», διαθέτει και μια ασυνείδητη πλευρά, έρχεται να μας θυμίσει ο καλλιτέχνης επιστρατεύοντας το φαντασιακό του για μια καταβύθιση στο γενέθλιο ρήγμα. Θα ανασύρει στην επιφάνεια μια πολύτιμη εικονοποιία σχετική με το μνημονικό ίχνος, δηλώνοντας το εύρος των αναζητήσεών του αφενός, την απόλυτη προσήλωση στον δραματουργικό ιστό με τις αναγκαίες κορυφώσεις: άλλοτε ήρεμα στοχαστικός, όπως στο πρώτο ταμπλώ που ανακαλεί τον «Χριστό νεκρό» του Μαντένια, άλλοτε παιγνιώδης και τρυφερά σαρκαστικός, βλέπε τη σκηνή με τον αστροναύτη να κρατά τον γυμνό άνδρα, ευθεία υπόμνηση της Πιετά του Μιχαήλ Άγγελου, καταγγελτικός και ωμός στο ανθρωποφαγικό δείπνο που αποκαλύπτει τη συνενοχή όλων με την αναπαράσταση από το «Μάθημα ανατομίας» του Ρέμπραντ.

Great Tamer 3

Ο Παπαϊωάννου κινείται με άνεση, μαεστρία όσο και θαυμαστή αίσθηση οικονομίας, περιδιαβαίνοντας την ιστορία της τέχνης από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας και αποθησαυρίζοντας ανάλογα με τις ανάγκες του έργου.

Ο Παπαϊωάννου κινείται με άνεση, μαεστρία όσο και θαυμαστή αίσθηση οικονομίας, περιδιαβαίνοντας την ιστορία της τέχνης από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας και αποθησαυρίζοντας ανάλογα με τις ανάγκες του έργου. Η αφήγηση ανελίσσεται αβίαστα με διαρκείς επιστροφές–υπενθυμίσεις του τέλους, βλέπε τις νεκρές φύσεις της φλαμανδικής ζωγραφικής του 17ου αιώνα. Μια νεκροκεφαλή θα συνοδεύει και την νεκρή φύση του επιλόγου. Μοναδική μας βεβαιότητα είναι ο θάνατος, το έργο ωστόσο κινείται μακριά από σοβαροφανή και μακάβρια διάθεση. Χάρη στην επίκληση του στοιχείου του παραλόγου, όπου τίποτε δεν διέπεται από κανονικότητα και όλα μπορούν να συμβούν, ελευθερώνονται οι συνειρμοί. Ο άνθρωπος άλλωστε είναι το μόνο ζώο που δεν αρκείται να είναι αυτό που είναι. Από την εξιδανίκευση ως την αποδόμηση και το gender study, με τα επινοητικά συνθετόμορφα γλυπτικά συμπλέγματα όπου τα όρια των φύλων τίθενται εν αμφιβόλω ή το σύμπλεγμα των δυο ανδρών –σήμα κατατεθέν του πιο επιτυχούς περάσματος από το κόμικ στη σκηνή είναι το «Τραγούδι '99»– όπου το ερωτικό αντικείμενο συμπίπτει με το ίδιο το εγώ του ατόμου, ο Παπαϊωάννου ξεδιπλώνει τα πολλά του χαρίσματα: ιδιοφυής, διεισδυτικός, τολμηρός – ναι, θέλει τόλμη αυτό το παιχνίδι σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο! Να κινείς και να εμπνέεις μια εξαιρετική ομάδα συνεργατών και περφόρμερ. Αλλά και ονειρικός, όταν το ταξίδι στο αινιγματικό σκοτάδι καταλήγει σε μια σκηνή με τα στάχυα-βέλη να κατακλύζουν το μαύρο της σκηνής σαν πεφταστέρια – υπόμνηση της εμβληματικής του «Μήδειας». 

* Η ΚΛΗΜΕΝΤΙΝΗ ΒΟΥΝΕΛΑΚΗ είναι δημοσιογράφος-κριτικός χορού.

Info
Σύλληψη & Σκηνοθεσία: Δημήτρης Παπαϊωάννου
Ερμηνεύουν: Παυλίνα Ανδριοπούλου, Άλεξ Βαγγέλης, Έκτορας Λιάτσος, Γιάννης Μίχος, Ευαγγελία Ράντου, Καλλιόπη Σίμου, Δρόσος Σκώτης, Χρήστος Στρινόπουλος, Γιώργος Τσιαντούλας, Κώστας Χρυσαφίδης
Οι φωτογραφίες είναι του Julian Mommert

DP WEBSITE THE GREAT TAMER by Dimitris Papaioannou photograph by Julian Mommert

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ευριπίδης Λασκαρίδης: Μια συναρπαστική προσωπική μυθολογία

Ευριπίδης Λασκαρίδης: Μια συναρπαστική προσωπική μυθολογία

Για παράσταση του Ευριπίδη Λασκαρίδη «Elenit», η οποία έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και θα παρουσιάζεται στην Κεντρική Σκηνή μέχρι και τις 7 Δεκεμβρίου.

Του Νίκου Ξένιου...

Στο βάθρο μιας άλλης νίκης

Στο βάθρο μιας άλλης νίκης

Για την παράσταση «Αγώνες» του Χένρι Νέιλορ σε σκηνοθεσία Μιχάλη Βιρβιδάκη, του Θεάτρου Κυδωνία, η οποία παρουσιάστηκε για τρεις παραστάσεις στο Θέατρο Σφενδόνη.

Του Νίκου Ξένιου

...
Χορεύοντας τη δύναμη της ψυχής

Χορεύοντας τη δύναμη της ψυχής

Για την παράσταση «Ο χορός της φωτιάς» σε σκηνοθεσία του Άρη Μπινιάρη, η οποία παρουσιάζεται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Του Νίκου Ξένιου

Με τίτλο Ο χορός της φωτιάς, ο...

Διαφήμιση
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
Σε χάρτινο ποτήρι

Σε χάρτινο ποτήρι

Της Μαρίας Ιωαννίδου

Όταν κοιμάσαι μες τη πόλη, ακούς πολλά, διάφορα. Κοιμάσαι μέσα στο στομάχι της κι ακούς αυτά που καταπίνει, άλλα τα χωνεύει και άλλα όχι. Ό,τι δεν αντιλαμβάνονται όποιοι έρχοντα...

Ο James Davidson στην Αθήνα για το βιβλίο του «Οι Έλληνες και ο ελληνικός έρως»

Ο James Davidson στην Αθήνα για το βιβλίο του «Οι Έλληνες και ο ελληνικός έρως»

Τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου, στις 19:30, στο Μουσείο Ηρακλειδών στο Θησείο, ο James Davidson θα δώσει το «παρών» στην παρουσίαση του βιβλίου του «Οι Έλληνες και ο ελληνικός έρως» (μτφρ. Λύο Καλοβυρνάς, εκδ. Αλεξάνδρεια).

...

Για το φοιτητικό αντιδικτατορικό κίνημα στην Πάτρα

Για το φοιτητικό αντιδικτατορικό κίνημα στην Πάτρα

Μερικά σχόλια για το βιβλίο του Κωστή Κορνέτη «Τα παιδιά της δικτατορίας» (μτφρ. Πελαγία Μαρκέτου, εκδ. Πόλις).

Του Δημήτρη Κ. Βεργίδη

Ο Κορνέτης, στο π...

Διαφήμιση

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

 

Ποια θεματική θα θέλατε να διαβάζετε συχνότερα;

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΚΙ ΕΔΩ

 

Network Social  RSS Facebook Twitter Youtube