Ένας κάποιος παράδεισος 2

Εκτύπωση
pefani_kosmidis_1

Στον Λεωνίδα Καλούση

Συνέντευξη με τη Βάνα Πεφάνη για την παράσταση «Ένας κάποιος παράδεισος 2» που ανεβαίνει από Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.  Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, το έργο εκτυλίσσεται στη φυλακή όπου ο έγκλειστος για πολλοστή φορά, Ζενέ, προσπαθεί να τελειώσει ένα βιβλίο.

Οι ήρωες ξεπηδούν απ’ την φαντασία του, παίρνουν σάρκα και οστά, ζουν την δική τους ζωή στο περιθώριο, μισούν και λατρεύουν τον δημιουργό τους. Η πραγματικότητα και η φαντασία του συγγραφέα μπλέκονται τόσο, που αδυνατείς να καταλάβεις ποια είναι ποια. Ο κόσμος του Ζενέ - πιο επίκαιρος από ποτέ σήμερα- γίνεται ο καθρέφτης του κόσμου μας. 

«Ένας κάποιος Παράδεισος 2»... Αλήθεια, το 2 που αναφέρεται;

Η παράσταση ξεκίνησε πέρσι τον Μάρτιο στην Πάτρα με τίτλο ΕΝΑΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ. Τον περασμένο Σεπτέμβρη που ανέβηκε στο Ίδρυμα Κακογιάννης μπήκε ο τίτλος ΕΝΑΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ 2 ,γιατί ξαναδουλέψαμε το έργο και μας προέκυψε μια καινούργια παράσταση που δεν έχει καμία σχέση με αυτήν της Πάτρας. Και επειδή το θέμα του έργου χωράει πολλές αναγνώσεις, δεν αποκλείω την πιθανότητα να υπάρξει και ΕΝΑΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ 3

Πως ξεκίνησε η ιδέα να ασχοληθείτε με τον συγκεκριμένο συγγραφέα;


Ο Ζενέ από τα χρόνια της σχολής ακόμα, ήταν και είναι από τους αγαπημένους μου συγγραφείς. Να σκεφτείτε ότι με γοήτευε ακόμα και όταν δεν τον καταλάβαινα. Οι Δούλες και το Μπαλκόνι είναι από τα πιο αγαπημένα μου θεατρικά. Όπως και Η Παναγία των λουλουδιών και ο Καβγατζής από τα αγαπημένα μου μυθιστορήματα. Το έργο του Ζενέ είναι βαθιά κοινωνικό, χωρίς να γίνεται διδακτικό και χωρίς να είναι πολιτικά στρατευμένο. Αυτό για μένα είναι το πιο ενδιαφέρον και γοητευτικό στοιχείο του.

Γιατί δεν καταπιαστήκατε με κάποιο από τα υπάρχοντα θεατρικά όπως για παράδειγμα αυτά που αναφέρετε, αλλά αποφασίσατε να γράψετε ένα κείμενο βασισμένο στα μυθιστορήματα και την ζωή του;

Μ' ενδιέφερε να μιλήσω γι' αυτόν, για την ζωή του, για τις σκέψεις και τα πιστεύω του. Ο ίδιος υπάρχει περισσότερο μέσα στα μυθιστορήματα του και λιγότερο σταpetrakis_kosmidis_1θεατρικά. Παρ' όλο που δανείστηκα κάποια κείμενα και από το Μπαλκόνι, περισσότερο στάθηκα στον Καβγατζή της Βρέστης, στην Παναγία των λουλουδιών και στις βιογραφίες του. Η ζωή του Ζαν Ζενέ είναι από μόνη της ένα αφάνταστα ενδιαφέρον έργο.

Ο Ζαν Ζενέ στο βιβλίο του Αιχμάλωτος του Έρωτα αναφέρει (σε ελεύθερη μετάφραση) «Όποιος δεν έχει γευτεί την έκσταση της προδοσίας, δεν γνωρίζει τι πάει να πει έκσταση». Εσείς συμμερίζεστε την παραπάνω φράση;
 
Ο Ζενέ είχε πει στον Καβγατζή κάτι παρόμοιο για τον φόνο. Ο ίδιος όμως δεν υπήρξε φονιάς. Κατανοώ αυτή την φράση για την προδοσία χωρίς να σημαίνει ότι την συμμερίζομαι. Και είναι περίεργο που με ρωτάτε κάτι τέτοιο γιατί και της ηρωίδας που υποδύομαι στο έργο, της κάνουν μια αντίστοιχη ερώτηση. Την ρωτούν αν έχει προδώσει ποτέ κάποιον άνθρωπο και εκείνη απαντά; «Εκτός από τον εαυτό μου;»  Η προδοσία είναι ένα θέμα που απασχολούσε πολύ τον Ζενέ.

Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε στο ανέβασμα της συγκεκριμένης παράστασης;

Περάσαμε δια πυρός και σιδήρου. Η πρεμιέρα στην Πάτρα δεν ήταν εύκολη υπόθεση για κανέναν μας. Κούραση, ατέλειωτα πηγαινέλα, ταυτόχρονες υποχρεώσεις στην Αθήνα. Εδώ στην Αθήνα ξεκινήσαμε τον Σεπτέμβρη στο Ίδρυμα Κακογιάννης και την τρίτη μέρα των παραστάσεων παθαίνω ένα σοβαρό ατύχημα στη μέση μου και αναγκαστικά διακόπτουμε. Εύχομαι τώρα που ξανανεβαίνουμε να κυλήσουν όλα ομαλά και να το ευχαριστηθούμε επιτέλους.

Κατά την τετράχρονη παραμονή του στην Ελλάδα, ο Ζαν Ζενέ είχε εμφανιστεί σε μια συνέντευξη ενθουσιασμένος με την χώρα μας, τον ερωτισμό της, την εντυπωσιακή ανάμιξη του φωτός με το σκοτάδι, την ιδέα των αρχαίων να δημιουργήσουν θεούς που τους λατρεύουν και τους ειρωνεύονται ταυτόχρονα. 
Σήμερα 30 χρόνια μετά, ποιο θα ήταν το δικό σας σχόλιο;

Αναρωτιέμαι ποια θα ήταν η άποψη του Ζενέ για την χώρα μας αν ερχόταν τώρα και έμενε εδώ. Μην ξεχνάμε ότι ο Ζενέ μισούσε την συντηρητική και σκοτεινή Γαλλία η οποία πριν τον αποδεχτεί τον είχε στο περιθώριο. Πάντα πάλευε να αποδείξει την διαφθορά των ανθρώπων που αποκαλούνται «καθώς πρέπει». Δυστυχώς μετά από 30 χρόνια βγήκε στη επιφάνεια και η δική μας διαφθορά σ' όλο της το μεγαλείο. Περάσαμε περισσότερο στο σκοτάδι απ ότι στο φως, Και οι «θεοί» που δημιουργήσαμε και λατρέψαμε μας πρόδωσαν και δεν αρκεί να τους ειρωνευτούμε. Όσο για τον ερωτισμό … καταντάει είδος πολυτελείας όταν προσπαθείς να επιβιώσεις. Εμείς οι ίδιοι δεν αναγνωρίζουμε την χώρα μας τα τελευταία 3 χρόνια πιστεύετε ότι θα την αναγνώριζε ο Ζενέ; Εγώ νομίζω ότι θα θύμωνε και απ' ότι λένε όσοι τον ήξεραν θύμωνε πολύ και μισούσε. Άλλο ένα σημαντικό χαρακτηριστικό των έργων του.

pefani_ieronymos_1«ΕΝΑΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ 2» από τη Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου έως την Κυριακή 3 Μαρτίου στο γκαράζ του ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

ΠΑΙΖΟΥΝ: 

Παναγιώτης Πετράκης, Κυριάκος Κοσμίδης, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Νικος Ιωαννιδης, Γιώργος Στριφτάρης, Βασίλης Αφεντούλης, Βάνα Πεφάνη, Νικολίνα Μουαΐμη, Δημήτρης Κάτσης, Σταυρούλα Οικονόμου, Μαργαρίτα Παπαντώνη
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
ΚΕΙΜΕΝΟ- ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Βάνα Πεφάνη
ΣΚΗΝΙΚΑ: Γιώργος Λυντζέρης
ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Ιωάννα Ζαφειροπούλου
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΩΝ: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
ΒΙΝΤΕΟ: Νίκος Γιαβρόπουλος
ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ: Παναγιώτης Καλατζόπουλος
ΣΤΙΧΟΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ: Άρης Δαβαράκης
ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΗΧΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: DNA LAB. Αλέξανδρος Χρηστάρας - Μιχάλης Νιβολιανίτης
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΙΝΗΣΗΣ: Σοφία Μιχαήλ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Γιάννης Βασταρδής- Νίκος Σταυρόπουλος
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: Λουκία Σιμονοβίκη
Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων: Αντώνης Κοκολάκης
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. και Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Η παράσταση είναι ακατάλληλη κάτω των 18 ετών.
ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:
ΤΕΤΑΡΤΗ- ΚΥΡΙΑΚΗ: 21.30
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
Γενική είσοδος: 12 ευρώ
Φοιτητικό, ανέργων, άνω των 65 ετών: 9 ευρώ
Ατελειες ΣΕΗ σπουδαστων δραματικων σχολων: 5 ευρώ 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Δυο πρόσφατες παραγωγές της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση

Δυο πρόσφατες παραγωγές της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση

Για την περφόρμανς της Τάνια Ελ Χούρυ «Cultural Exchange Rate» η οποία παρουσιάστηκε στη Στέγη από τις 6-8 Μαρτίου και για το μιούζικαλ «Moby Dick» σε μουσική Δημήτρη Παπαδημητρίου και σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, το οποίο παρουσιάστηκε στο θέατρο Παλλάς.

...

Το αυγό του φιδιού στην οδό Κεφαλληνίας

Το αυγό του φιδιού στην οδό Κεφαλληνίας

Για την παράσταση του Τόμας Μπέρνχαρντ «Πριν την αποχώρηση» σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη, η οποία παρουσιάστηκε στο Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας.

Του Νίκου Ξένιου

...
Τραύματα της Κατοχής επί σκηνής

Τραύματα της Κατοχής επί σκηνής

Για την παράσταση «Μάρτυρες των Αθηνών» του Μάνου Καρατζογιάννη, η οποία παρουσιάζεται στο Θέατρο Σταθμός.

Του Νίκου Ξένιου

Στο θέατρο Σταθμός ο Μάνο...

Διαφήμιση
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
Δέσποινα Καϊτατζή-Χουλιούμη: «Ο τόπος μέσα μας»

Δέσποινα Καϊτατζή-Χουλιούμη: «Ο τόπος μέσα μας»

Προδημοσίευση ενός αποσπάσματος από το βιβλίο της Δέσποινας Καϊτατζή-Χουλιούμη «Ο τόπος μέσα μας», που κυκλοφορεί στις 5 Ιουνίου από τις εκδόσεις Αρμός.

Επιμέλεια: Λεωνίδας Καλούσης

...
Όταν η πανδημία από «ξένη» έγινε δική μας

Όταν η πανδημία από «ξένη» έγινε δική μας

Για το αφήγημα του Εμμανουήλ Λυκούδη «Η ξένη του 1854» (Εισαγωγή: Σπύρος Τσακνιάς, εκδ. Πατάκη).

Του Διονύση Μαρίνου

Κοιτώντας τη σφαίρα του μέλλοντος κ...

Αυτές είναι οι βραχείες λίστες των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνικής Μετάφρασης 2019

Αυτές είναι οι βραχείες λίστες των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνικής Μετάφρασης 2019

Το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού ανακοίνωσε τις βραχείες λίστες των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνικής Μετάφρασης 2019.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Πρόκειται για τις τρεις κατηγο...