h kaseta2

Για τις παραστάσεις «Η κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη και «PAVLOV, ή δύο δευτερόλεπτα πριν από το έγκλημα» του Γουστάβο Οτ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αποστολόπουλου, που ανεβαίνουν στη σκηνή του θεάτρου «Σταθμός». Κεντρική εικόνα: Από την παράσταση «Η κασέτα» © Αγγ. Παπαδόπουλος. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

1. «Η κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη

Το Θέατρο Τέχνης ανέβασε για πρώτη φορά την «Κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη το 1982. Το 2002 την ανέβασε εκ νέου ο Γιώργος Αρμένης και τώρα, εικοσιδύο χρόνια μετά, την ανεβάζει ο Μάνος Καρατζογιάννης στο θέατρο «Σταθμός», επιστρατεύοντας την ερμηνευτική και ακαδημαϊκή του εμπειρία από το συγκεκριμένο έργο (είναι αντικείμενο της διδακτορικής του διατριβής) και υλοποιώντας ένα προσωπικό όραμα.

Ποια είναι τα καταστατικά γνωρίσματα του έργου και ποιοι είναι οι χαρακτήρες που το πλαισιώνουν; Πρώτα πρώτα ο Παύλος (τον ρόλο ερμηνεύει ο ίδιος ο Μάνος Καρατζογιάννης) δεν δέχεται την καθημερινότητά του, αντίθετα καταγράφει σε ένα κασετόφωνο τις μύχιες σκέψεις του: το γεγονός που τον καθορίζει, τον εντυπωσιάζει και του δημιουργεί την αίσθηση της Μείζονος Ενέργειας που θα να τον λυτρώσει από την ισοπεδωτική πραγματικότητα της ζωής είναι ένα πραγματικό ιστορικό γεγονός: η απόπειρα δολοφονίας του πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄ από τον Μεχμέτ Αλί Αγκτσά.

Ο ρόλος του Παύλου γράφτηκε από τη Λούλα Αναγνωστάκη με σταθερή αναφορά στον σύντροφό της, συγγραφέα Γιώργο Χειμωνά.

Ο Παύλος απευθύνει το περιεχόμενο των μαγνητικών του εγγραφών στον παιδικό του φίλο Αμάρ από την Ξάνθη, τον οποίο ταυτίζει με τον Αγκτσά κάνοντας μια περίεργη υποσυνείδητη σύνδεση και προσπαθώντας να κρατήσει στοιχειώδη ισορροπία μέσα σε όσα του συμβαίνουν. Ο ρόλος του Παύλου γράφτηκε από τη Λούλα Αναγνωστάκη με σταθερή αναφορά στον σύντροφό της, συγγραφέα Γιώργο Χειμωνά.

Η Κατερίνα (την ερμηνεύει η Αναστασία-Ραφαέλα Κονίδη) είναι η υποψήφια σύντροφος του Παύλου, έγκυος στο παιδί του, που στο έργο φαίνεται να «εκβιάζει», τρόπον τινά, τον γάμο μέσω της επικείμενης εγκυμοσύνης. Η μητέρα της είναι μια κλασική κακοποιημένη χήρα που έχει εγκαταλείψει την επαρχία και φιλοξενείται στο σπίτι της αδελφής της, στην Αθήνα, σε μιαν εποχή όπου τα θλιβερά ιδεολογικά και ψυχολογικά κατάλοιπα του Εμφύλιου προεκτείνονται στην ιδιωτική σφαίρα και καθορίζουν τις αντιδράσεις των ανθρώπων (εσωτερική ερμηνεία από την Βάσω Καμαράτου).

Ο χαμένος πατέρας

Η φιγούρα του απολεσθέντος πατέρα της οικογένειας πλανάται στην κληματαριά της αυλής, που αφαιρετικά την υποδεικνύει το σκηνικό του Άγγελου Αγγελή. Το σκηνικό περιλαμβάνει, επίσης, ένα είδος «βωμού» στη μέση, που λειτουργεί άλλοτε ως το κρεβάτι του Παύλου και άλλοτε ως οικογενειακό τραπέζι. Τέλος, περιλαμβάνει μια μηχανή Κawasaki στο δεξιό μέρος της σκηνής, καθώς και την υπόνοια δυο παντζουριών της δεκαετίας του ’80: γενικά, μπορεί να χαρακτηρισθεί ως αφαιρετικό σκηνικό.

Ο Παύλος αισθάνεται πιεσμένος από τις ευθύνες που του επιφορτίζει η οικογένειά του, διαφοροποιείται όμως, τόσο ως υποψήφιος οικογενειάρχης όσο και ως εργαζόμενος, αντιδρά λεκτικά και σχεδιάζει να δραπετεύσει στο χωριό του ώστε να βρει την «εσωτερική φωνή» που θα τον καταξιώσει ως άνθρωπο. Κυρίαρχο βίωμά του είναι η αποξένωση από το βαθύτερο είναι του, πράγμα που εκμυστηρεύεται στον φίλο του (εξαιρετική είναι η ερμηνεία του φίλου του από τον Γιώργο Δεπάστα, όπως και η ερμηνεία της συντρόφου του Καίτης από την Ερμίνα Κυριαζή):

H ζωή μου ρε φίλε
Αυτό που έχω μέσα μου
Που δεν έχει καμιά σχέση με τίποτα που ξέρω
Από τότε που θυμάμαι τον κόσμο...

Ο μικρότερος αδελφός είναι η πραγματική αδυναμία του Παύλου: ο Γιωργάκης (τον ερμηνεύει ο ταλαντούχος νέος ηθοποιός Γιάννης Τσουμαράκης, που είχε πρωταγωνιστήσει στο «Μούρη γεμάτη μούρα») είναι λάτρης/οπαδός του Ολυμπιακού εκείνης της μεταπολιτευτικής δεκαετίας, που χαρακτηρίστηκε από τον οπαδισμό, τη βία των γηπέδων και τα δραματικά γεγονότα της Θύρας 7. Ο χαρακτήρας του Γιωργάκη είναι μια προβολή της Λούλας Αναγνωστάκη στον γιο της, συγγραφέα Θανάση Χειμωνά.

Ο χαρακτήρας του Τάσου, του πατέρα του Παύλου (τον ερμηνεύει ο Γιάννης Ζιόβας) είναι ο τύπος επαρχιώτη που υπήρξε, σχεδόν εν αγνοία του, ταγματασφαλίτης και που τώρα έχει εξελιχθεί σε έναν ηλικιωμένο άνθρωπο με εγκεφαλικό.

Ο χαρακτήρας του Τάσου, του πατέρα του Παύλου (τον ερμηνεύει ο Γιάννης Ζιόβας) είναι ο τύπος επαρχιώτη που υπήρξε, σχεδόν εν αγνοία του, ταγματασφαλίτης και που τώρα έχει εξελιχθεί σε έναν ηλικιωμένο άνθρωπο με εγκεφαλικό: η αντιπαράθεση δύο γενεών στο έργο της Αναγνωστάκη επαναφέρει τον πολιτικό προβληματισμό επί σκηνής, τηρώντας την αποϊδεολογικοποίηση των παραδοσιακών εννοιών της Αριστεράς και της Δεξιάς στην Ελλάδα.

h kaseta

Ο ίδιος ο Μάνος Καρατζογιάννης υπογραμμίζει το στοιχείο πτητικότητας, ευμετάβολου ψυχισμού και βάθους συνειδησιακής κρίσης που συνθέτει τον δύσκολο ρόλο του Παύλου. Επίσης, μαζί του, τα ερμηνευτικά σκήπτρα της παράστασης κρατά επαξίως η κα Σμαράγδα Σμυρναίου: η υπόδυση του ρόλου της μητέρας Μαρίτσας είναι μια σπουδαία υπόθεση, που συμπληρώνει τον βιωμένο ρόλο του Μάνου Καρατζογιάννη, σε ένα δίδυμο αντάξιο των κλασικών αναπαραστάσεων του έργου.

Οι δυο τους κινούν τον συναισθηματικό μίτο που σηματοδοτεί την απρόσμενη ανατροπή του χαρακτήρα του Παύλου μέσα από λεπτές ψυχογραφικές διεργασίες που μόνο μια δεξιοτέχνις του θεατρικού λόγου σαν τη Λούλα Αναγνωστάκη μπόρεσε να καταγράψει.

Η οικογενειοκρατία

Θεμελιώδες ζήτημα για το έργο αυτό είναι η στηλίτευση της άκρατης οικογενειοκρατίας και του ασφυκτικού πυρήνα της μικροαστικής, αναπαραγώγιμης εκδοχής των συγγενικών δεσμών, τουλάχιστον όπως αυτοί ενσαρκώνονται στους εφιάλτες του κεντρικού ήρωα. Κάποιες δραματουργικές λύσεις που προτείνει η Λούλα Αναγνωστάκη μπορεί να μην είναι αληθοφανείς εκ πρώτης όψεως, ωστόσο θεσπίζουν το πλαίσιο που κινητοποιεί επί σκηνής την ανατροπή της κατεστημένης τάξης και, υπό αυτήν την έννοια, το έργο είναι αμιγώς πολιτικό.

Η σκηνοθεσία του Μάνου Καρατζογιάννη φέρει δυνάμει την παρακαταθήκη της προσωπικής του εμπλοκής με το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη.

Η σκηνοθεσία του Μάνου Καρατζογιάννη φέρει δυνάμει την παρακαταθήκη της προσωπικής του εμπλοκής με το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη- εκ των πραγμάτων είναι μια συναισθηματικά φορτισμένη σκηνοθεσία, που υποστηρίζεται από κάποιες εξέχουσες ερμηνείες, μια επαναφορά στο σήμερα ενός διαχρονικού έργου, που όλους μάς καθόρισε σε σημαντικό βαθμό.

Το χιούμορ

Εκτός της πιστότητας του σκηνοθέτη προς το πρωτότυπο έργο, πρέπει να υπογραμμιστεί και το χιούμορ που η παράσταση αυτή αναδεικνύει, όπως και η τήρηση της χρονικότητας που υποβάλλει το κείμενο (σιωπές, κενά, χρονικές αποστάσεις, παύσεις και επιταχύνσεις πολύ επιτυχημένες). Κυρίως θα ήθελα να παρατηρήσω την απομάκρυνση από κάθε ρεαλιστική εξεικόνιση μιας πραγματικότητας που οφείλει να επικαιροποιηθεί: ως εκ τούτου, δεν πρόκειται για την αναπαράσταση μιας «εποχής», αλλά για τη διαχρονική παράθεση μιας προβληματικής, με τρόπο κατά το δυνατόν αφαιρετικό.

Είναι άξια επαίνου η επιμονή και η μαχητικότητα του Μάνου Καρατζογιάννη στο να προτείνει στο ελληνικό κοινό το ελληνικό πολιτικό έργο στη θέση της εμπορευματικής αξίας ενός εύπεπτου, άμεσα καταναλώσιμου πολιτιστικού προϊόντος.

Πληροφορίες παράστασης

Σκηνοθεσία: Μάνος Καρατζογιάννης
Ερμηνεύουν: Γιώργος Δεπάστας, Γιώργος Ζιόβας, Βάσω Καμαράτου, Μάνος Καρατζογιάννης, Αναστασία Ραφαέλα Κονίδη, Ερμίνα Κυριαζή, Σμαράγδα Σμυρναίου, Γιάννης Τσουμαράκης
Μουσική: Γιώργος Ανδρέου
Παραγωγή: Πολιτισμός Σταθμός Θέατρο

2.. «PAVLOV, ή δύο δευτερόλεπτα πριν από το έγκλημα», του Γουστάβο Οτ 

Ο Δημήτρης Αποστολόπουλος ανεβάζει, σε μια πρωτότυπη και ζωντανή παράσταση στο θέατρο «Σταθμός», το ξεκαρδιστικό έργο του Γουστάβο Οτ «Pavlov ή δύο δευτερόλεπτα πριν από το έγκλημα»: πρωταγωνιστούν ο Στρατής Χατζησταματίου (Πάκο), η Διονυσία Μπαλαμώτη (Πίλι), η Ιοκάστη Παπανικολάου (Αμάντα), ο Βασίλης Μπούτσικος (Μαουρίσιο) και ο Διονύσης Πιφέας (Εντουάρντο), μια πολύ δεμένη ομάδα συμπαθέστατων ηθοποιών.
Amanda de las noches

Η Αμάντα, παρουσιάστρια ενός δημοφιλούς “Radio Talk”, δολοφονείται και υπάρχουν πολλοί χαρακτήρες που μπορεί να επιφορτισθούν την ευθύνη για τη δολοφονία αυτήν. Η "Amanda de las noches'’(«Αμάντα της Νύχτας») δημιουργεί ψευδαισθήσεις στο κοινό της επιστρατεύοντας την αστρολογία και διαβάζοντας τις κάρτες, δίνει συμβουλές και συμβουλές για κάθε είδους προβλήματα και, τελικά, δημιουργεί ένα πλήθος πληγωμένων και εξερεθισμένων ακροατών: αυτό είναι και το κυρίως κωμικό χαρακτηριστικό της πλοκής. Ο τίτλος του έργου παραπέμπει στα εξαρτημένα αντανακλαστικά του Pavlov, εκλαμβάνοντας το έγκλημα ως δικαιολογημένη ψυχολογική ανταπόκριση σε ένα ερέθισμα.

PAVLOV1

Η αντίστροφη χρονική σειρά δημιουργεί σουρεαλιστική αίσθηση, καθώς η εξωφρενική και βίαιη ανάκριση του υπόπτου (Mαουρίσιο) διενεργείται από έναν αστυνομικό (Πάκο) παρουσία μάρτυρα (Eντουάρντο), ενώ ξεκινά η ραδιοφωνική αναμετάδοση ενός ματς κι ενώ ένας από τους χαρακτήρες αναλαμβάνει να παρουσιάσει το έγκλημα στους θεατές: ο ανακριτής είναι λάτρης του αθλήματος και ετοιμάζεται να παρακολουθήσει τον τελικό του ποδοσφαίρου παρέα με έναν φίλο και δύο μπουκάλια ρούμι, τη στιγμή που αναγκάζεται να διεξαγάγει την έρευνα της ποινικής υπόθεσης.

Εξαρτημένα αντανακλαστικά

Ο χρόνος αναμετάδοσης συγχέεται με τον χρόνο των γεγονότων. Αυτό συμβαίνει στη σκηνή που προσωρινά είναι η τελευταία της ιστορίας, αλλά η πρώτη του κειμένου. Αυτός ο συγχρονισμός κάνει το κείμενο να βαδίζει «ταυτόχρονα με το ματς» έως το τέλος, ενώ ο Εντουάρντο μαχαιρώνει τον Μαουρίσιο τη στιγμή που μπαίνει το γκολ. Ο συγγραφέας επιστρατεύει πρωτότυπες μορφές οριοθέτησης του χρόνου, όπως την αντιστοίχιση του χρόνου όπου ενεργούν οι χαρακτήρες με τον χρόνο διεξαγωγής της ραδιοφωνικής εκπομπής.

Το έργο αποτελείται από δύο μέρη υποδιαιρούμενα σε ενότητες, καθένα από τα οποία καθορίζεται από μια χρονική ένδειξη σχετικά με το κεντρικό συμβάν, δηλαδή τη δολοφονία της Αμάντα.

Το έργο αποτελείται από δύο μέρη υποδιαιρούμενα σε ενότητες, καθένα από τα οποία καθορίζεται από μια χρονική ένδειξη σχετικά με το κεντρικό συμβάν, δηλαδή τη δολοφονία της Αμάντα. Οι σκηνές με τίτλο 12 ώρες μετά από το έγκλημα και 9 ώρες μετά από το έγκλημα, στο πρώτο μέρος, αποτελούν προεικονισμό του τι θα συμβεί στο δεύτερο μέρος. Ακολουθεί η ραδιοφωνική εκπομπή. Εμφανίζεται η δημοφιλής Αμάντα, περιτριγυρισμένη από τηλέφωνα. Εμφανίζεται η σκιά -μοιάζει με τον Εντουάρντο- που σύρει και υψώνει ένα γυαλιστερό στιλέτο. Η χρονική διάρκεια της όλης εξιστόρησης είναι περίπου. περίπου 14 ώρες, όπως προκύπτει αν υπολογίσεις τις επιμέρους σκηνές: δηλαδή, ξεκινά «δύο ώρες πριν από το έγκλημα» και τελειώνει δώδεκα ώρες μετά απ’αυτό.

PAVLOV2

Ο Γουστάβο Οτ

O Γουστάβο Οτ γεννήθηκε στη Βενεζουέλα (Καράκας, 1963) και σπούδασε αρχικά Δίκαιο στο Καθολικό Πανεπιστήμιο Andrés Bello, για να αλλάξει τις σπουδές του στο 3ο έτος σε Σπουδές Επικοινωνίας. Είναι παντρεμένος με τη Χήδερ Μακ Κέυ (τη μεταφράστρια των περισσοτέρων έργων του στα αγγλικά) και έχουν μια κόρη. Έχει γράψει πάνω από 50 θεατρικά έργα, που δημοσιεύονται στο διαδίκτυο, στην προσωπική του ιστοσελίδα www.gustavoott.com τόσο στο πρωτότυπο, όσο και στις μεταφράσεις τους σε 14 γλώσσες (αγγλική, ιταλική, γερμανική, γαλλική, δανική, ρωσική, τσεχική, πορτογαλική, πολωνική, ουγγρική, ιαπωνική, καταλανική, κρεολική και ελληνική) Παραστάσεις των έργων του δίνονται με επιτυχία σε πολλές χώρες τής Αμερικής, της Ευρώπης και της Ασίας. Στα έργα του ασχολείται με θέματα σύγχρονα, κοινωνικά και πολιτικά.

O Γουστάβο Οτ διακρίνεται για την ποικιλία στη δραματουργική του γραφή, τις σύνθετες φόρμες και τα ανατρεπτικά φινάλε.

Διακρίνεται για την ποικιλία στη δραματουργική του γραφή, τις σύνθετες φόρμες και τα ανατρεπτικά φινάλε. Τον απασχολεί ιδιαίτερα η σύγχρονη κοινωνία, οι κίνδυνοι από το ίντερνετ, η τρομολαγνεία, η αποξένωση, η αγωνία για επιτυχία και καταξίωση, ο έρπων φασισμός της καθημερινότητας, η υποκρισία στις ανθρώπινες σχέσεις, η έλλειψη ταυτότητας, ο ρόλος τής τέχνης στον σύγχρονο κόσμο.

Το 1992 ο Γουστάβο Οτ ιδρύει στο Καράκας το Θέατρο San Martin, του οποίου είναι καλλιτεχνικός διευθυντής και σκηνοθέτης μέχρι σήμερα. Έχει τιμηθεί μεταξύ άλλων με τα εξής βραβεία: Διεθνές Βραβείο Δραματουργίας Τίρσο δε Μολίνα (Ισπανία, 1998) για το έργο του 80 δόντια, 4 μέτρα και 200 κιλά∙ Διεθνές Βραβείο Ricardo López Aranda (Ισπανία, 2003) για το έργο Η τρυφερή σου μολότοφ• Β΄Βραβείο στον Διεθνή διαγωνισμό Σύγχρονης Δημιουργίας και Ανανεωτικής Δραματουργίας του ΙΑΕΜ στο Καράκας το 2006 για το έργο του 120 ζωές το λεπτό • Β΄ Βραβείο Δραματουργίας του Torreperogil (Ισπανία, 2007) για το έργο Τέρατα μεσ’ στη ντουλάπα, δράκοι κάτω απ’ το κρεβάτι και με πολλά άλλα βραβεία, εθνικά και διεθνή.

Το 2002-2003 επελέγη για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα “New Works Now!” του Public Theater της Νέας Υόρκης με τα έργα 80 δόντια… και Δυο αγάπες κι ένα ζωύφιο καθώς επίσης και στο Πρόγραμμα Δραματουργίας La Mousson D’Été στη Γαλλία και La Mousson a Paris στην Κομεντί Φρανσαίζ, και στις δύο περιπτώσεις με το έργο Photomatón.

Το 2005 παρουσιάστηκε ξανά το έργο Δυο αγάπες… στο Στούντιο της Κομεντί Φρανσαίζ. Συμμετείχε στο Διεθνές Πρόγραμμα Θεατρικής Γραφής του Πανεπιστημίου της Αϊόβα, το 1993, και της Résidence Internationale Aux Recollets στο Παρίσι, το 2006. Στην ελληνική γλώσσα έχουν μεταφραστεί τα έργα του Η τρυφερή σου μολότοφ (μετάφραση Σταμάτης Πολενάκης), Chat (ομαδική μετάφραση από μαθητές του Abanico με επιμέλεια της Μαρίας Χατζηεμμανουήλ) και Passport (μετάφραση Μαρίας Χατζηεμμανουήλ).

Πληροφορίες παράστασης

Μετάφραση: Σέργιος Κομπόγιωργας
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αποστολόπουλος
Ερμηνεύουν: Στρατής Χατζησταματίου, Διονυσία Μπαλαμώτη, Ιοκάστη Παπανικολάου, Βασίλης Μπούτσικος,  Διονύσης Πιφέας.


* Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας. Το νέο του μυθιστόρημα «Αλλοτεκοίτη – Εκεί που χάθηκε η βλάστηση» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κριτική. 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Περιμένοντας τον Γκοντό» σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Τερζόπουλου στη Στέγη (κριτική): Υπαρξιακό παραλήρημα σε μια υπερβατική παράσταση

«Περιμένοντας τον Γκοντό» σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Τερζόπουλου στη Στέγη (κριτική): Υπαρξιακό παραλήρημα σε μια υπερβατική παράσταση

Για την παράσταση «Περιμένοντας τον Γκοντό» του Σάμιουελ Μπέκετ σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Τερζόπουλου που ανεβαίνει στην κεντρική σκηνή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση. Κεντρική εικόνα: © Johanna Weber. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

...
«Ένας εχθρός του λαού» του Χένρικ Ίψεν σε σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη (κριτική) – Μια γνήσια και αυθόρμητη παράσταση

«Ένας εχθρός του λαού» του Χένρικ Ίψεν σε σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη (κριτική) – Μια γνήσια και αυθόρμητη παράσταση

Για την παράσταση «Ένας εχθρός του λαού» του Χένρικ Ίψεν που ανεβαίνει στο Θέατρο «Ρεκτιφιέ» σε σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη. Κεντρική εικόνα: © Νίκη Δουλγεράκη.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

«Τά...

«Ονειρόδραμα» του Αύγουστου Στρίντμπεργκ, στο Εθνικό Θέατρο (κριτική) – Ένα αριστούργημα σε εκδοχή «teatro povero»

«Ονειρόδραμα» του Αύγουστου Στρίντμπεργκ, στο Εθνικό Θέατρο (κριτική) – Ένα αριστούργημα σε εκδοχή «teatro povero»

Για την παράσταση «Ονειρόδραμα» του Αύγουστου Στρίντμπεργκ που ανεβαίνει στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη. Κεντρική εικόνα: © Karol Jarek. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Νέος φορέας για το βιβλίο: «Μέσα στον επόμενο μήνα η λειτουργία του» είπε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Πολιτισμού Χρίστος Δήμας στην 20ή ΔΕΒΘ

Νέος φορέας για το βιβλίο: «Μέσα στον επόμενο μήνα η λειτουργία του» είπε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Πολιτισμού Χρίστος Δήμας στην 20ή ΔΕΒΘ

Για το έντυπο βιβλίο στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, τις προοπτικές της αγοράς βιβλίου, τον νέο νόμο για το βιβλίο, καθώς και τις ευκαιρίες και τις προοπτικές του κλάδου μίλησε ο υφυπουργός Πολιτισμού Χρίστος Δήμας.

Επιμέλεια: Book Press

...

ΔΕΒΘ 2024: Μέρα 2η – Ο λόγος στις γυναίκες: Εκδότριες από την Ελλάδα και τη Σάρζα, στερεότυπα και νέα γενιά

ΔΕΒΘ 2024: Μέρα 2η – Ο λόγος στις γυναίκες: Εκδότριες από την Ελλάδα και τη Σάρζα, στερεότυπα και νέα γενιά

Πώς δουλεύουν οι εκδοτικοί οίκοι που έχουν στο τιμόνι τους γυναίκες; Πόσο επιδραστικοί είναι; Ποια είναι η εμπειρία εκδοτριών σε ένα εμιράτο; Μια σημαντική συζήτηση που ξεχώρισε κατά την 2η μέρα της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, ενώ λίγο αργότερα με αφορμή τον συλλογικό τόμο με εμπειρίες έφηβων και νέων γυν...

ΔΕΒΘ 2024: Μέρα 2η – Τεχνητή Νοημοσύνη: Μια σχέση γονιού παιδιού ή κίνδυνος ενόψει;

ΔΕΒΘ 2024: Μέρα 2η – Τεχνητή Νοημοσύνη: Μια σχέση γονιού παιδιού ή κίνδυνος ενόψει;

Δύο σημαντικές συζητήσεις έγιναν κατά τη διάρκεια της 2ης ημέρας της 20ής ΔΕΒΘ για το κυρίαρχο ζήτημα της εποχής μας, την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Μια από τις βασικές θεματικές της 20ής ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Ο ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος 1946-1949 μέσα από τον τουρκικό Τύπο της εποχής» του Μουράτ Εσέρ (προδημοσίευση)

«Ο ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος 1946-1949 μέσα από τον τουρκικό Τύπο της εποχής» του Μουράτ Εσέρ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη μελέτη του Μουράτ Εσέρ [Murat Eser] «Ο ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος 1946-1949 μέσα από τον τουρκικό Τύπο της εποχής», η οποία κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εφημερίδα...

«Ο Αλγόριθμος» του Κυριάκου Κεντρωτή (προδημοσίευση)

«Ο Αλγόριθμος» του Κυριάκου Κεντρωτή (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Κυριάκου Κεντρωτή «Ο Αλγόριθμος – Ιστορίες σαν παραμύθια», η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Ο ξεχασμένος ήρωας»

...
«Μαύρο πέπλο» της Μαρίας Φώσκολου (προδημοσίευση)

«Μαύρο πέπλο» της Μαρίας Φώσκολου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το νέο μυθιστόρημα της Μαρίας Φώσκολου «Μαύρο πέπλο», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Book Press

Η μεταλλική γεύση του αίματος παρέμενε ακόμη νωπή επάνω στα διψασμένα χείλη μ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; 12 βιβλία λογοτεχνίας που βγήκαν πρόσφατα και ξεχωρίζουν

Τι διαβάζουμε τώρα; 12 βιβλία λογοτεχνίας που βγήκαν πρόσφατα και ξεχωρίζουν

Εαρινά αναγνώσματα από όλο τον κόσμο. Νομπελίστες, αναγνωρισμένοι συγγραφείς, αλλά και νέα ταλέντα ξεχωρίζουν και τραβούν την προσοχή. Στην κεντρική εικόνα, οι Αμπντουλραζάκ Γκούρνα, Κάρα Χόφμαν, Ντέιβιντ Μίτσελ.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος 

Από την...

Από τον κβαντικό υπολογιστή στην παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη: 3 βιβλία για ένα μέλλον που είναι ήδη εδώ

Από τον κβαντικό υπολογιστή στην παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη: 3 βιβλία για ένα μέλλον που είναι ήδη εδώ

Η επιστήμη προχωράει με ραγδαίoυς ρυθμούς. Η 4η βιομηχανική επανάσταση θα στηριχθεί στην κβαντική υπεροχή και την Τεχνητή Νοημοσύνη. Για να ξέρουμε πώς θα είναι το μέλλον μας επιλέγουμε τρία βιβλία που εξηγούν λεπτομέρως όλα όσα θα συμβούν. Kεντρική εικόνα: @ Wikipedia.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος ...

Από το Βυζάντιο έως το Brexit: 12 ιστορικά βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα

Από το Βυζάντιο έως το Brexit: 12 ιστορικά βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα

Από το Βυζάντιο έως τον Βενιζέλο κι από τη μάχη του Στάλιγκραντ έως τη σημερινή μορφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιλέγουμε δώδεκα ιστορικά βιβλία που ανοίγουν διάλογο ανάμεσα στο χθες και το σήμερα. Στην κεντρική εικόνα, φωτογραφία από το εξώφυλλο του βιβλίου του Μενέλαου Χαραλαμπίδη «Οι δωσίλογοι» (εκδ. Αλεξάνδρεια).&...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ