Τα χειρόγραφα του Καζανόβα

Εκτύπωση
casanova_frΤης Ελένης Κορόβηλα

Πριν από λίγες μέρες ο Φρεντερίκ Μιτεράν, υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας, έβαλε την υπογραφή του για την οριστική απόκτηση των χειρογράφων του πιο διάσημου Βενετσιάνου έναντι 7 εκατομμυρίων ευρώ.
Η BNF, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας 
θα δώσει στέγη στα γραπτά του Καζανόβα, τα οποία αναμένεται να προσελκύσουν το ενδιαφέρον μελετητών του έργου του από όλο τον κόσμο. Πρόκειται για 3.700 σελίδες χειρογράφων στα γαλλικά καθώς στα γαλλικά έγραψε όλα του τα έργα ο Τζιάκομο Καζανόβα.
Η «Ιστορία της Ζωής μου», το αυτοβιογραφικό του έργο κληροδοτήθηκε από τον ίδιο τον Καζανόβα στον ανηψιό του Κάρλο Αντζιολίνι, οι κληρονόμοι του οποίου το 1821 πούλησαν τα χειρόγραφα στον Γερμανό εκδότη από την Λειψία, Μπρόκχαους. Στους ισοπεδωτικούς βομβαρδισμούς της πόλης κατά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο, τα χειρόγραφα κινδύνεψαν να χαθούν για πάντα κάτω από τα ερείπια αλλά τελικώς διασώθηκαν και βρέθηκαν σε ένα υπόγειο για να μεταφερθούν στις ΗΠΑ προκειμένου να είναι ασφαλή. Μια πλήρης έκδοση θα κυκλοφορήσει στα γαλλικά όχι πριν το 1960 έπειτα από συνεργασία των απογόνων του Γερμανού εκδότη Μπρόκχαους και του γαλλικού εκδοτικού οίκου Πλον.
casanovaΈπειτα από σχεδόν 50 χρόνια, το φθινόπωρο του 2007 ο νέος – τότε – πρόεδρος της BNF Μπρυνό Ρασίν λαμβάνει το μήνυμα μέσω του Γερμανού πρέσβη στο Παρίσι πως η γερμανική πλευρά είναι έτοιμη να συζητήσει για την πώληση του μοναδικού αντιγράφου των χειρογράφων του Καζανόβα. Έπειτα από μια μυστική συνάντηση στον εμπορευματικό σταθμό του αεροδρομίου της Ζυρίχης προκειμένου να δωθούν πειστήρια που να αποδεικνύουν την γνησιότητα των χειρογράφων, αρχίζει για τον Ρασίν ο αγώνας της συγκέντρωσης των χρημάτων. Η αξία τους υπολογίστηκε στα 5,2 εκατομμύρια ευρώ αλλά ο γερμανικός εκδοτικός οίκος ζήτησε 7,5 εκ ευρώ. Ποσό αδύνατο να συγκεντρωθεί από την BNF. Μαικήνες της τέχνης και των γραμμάτων έδειξαν ενδιαφέρον, αλλά η κρίση τους έκανε να αποσυρθούν, ώσπου μια χρηματοπιστωτική επιχείρηση υπό τον όρο ότι θα διατηρηθεί απόλυτη ανωνυμία, αναλαμβάνει να καταβάλει το τίμημα για την απόκτηση του πολυθρύλητου θησαυρού...
manuscrits_casanovaΟ Τζιάκομο Ζιρολάμο Καζανόβα γεννήθηκε το 1725 στη Βενετία κι έπειτα από λαμπρές σπουδές ετοιμαζόταν για μια εξίσου λαμπρή πορεία τους κόλπους της Εκκλησίας. Το ελευθεριάζον πνεύμα της περιπέτειας θα τον οδηγήσει σε άλλους δρόμους, στα σαλόνια των βασιλικών αυλών της Ευρώπης και στα ιδιαίτερα διαμερίσματα ενός μυθικού αριθμού γυναικών μεταξύ των οποίων και ορισμένων ταγμένων στον Θεό. Τζογαδόρος, απατεώνας, μυστικός πράκτορας, μέγα γυναικοκατακτητής, δραπέτης των φυλακών της Βενετίας αλλά και διπλωμάτης, θα περιπλανηθεί σε Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Αγγλία, Ισπανία και Ρωσία, για να τελειώσει τις μέρες του στον πύργο του Ντουξ στην Βοημία στις 4 Ιουνίου 1798.
Στην πρώτη εκδοχή των απομνημονευμάτων του ο Καζανόβα αφηγείται τη ζωή του από την γεννησή του μέχρι το 1774: «από την ηλικία των 50 ετών και μετά δεν συναντώ παρά μόνο θλίψη κι αυτό με... θλίβει.»
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Γη χωρίς τέλος»: Περιπλάνηση στον λαβύρινθο του μυαλού

«Γη χωρίς τέλος»: Περιπλάνηση στον λαβύρινθο του μυαλού

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρουμε για τον Σκωτσέζο Martin MacInnes και το μυθιστόρημά του «Γη χωρίς τέλος» (μτφρ. Αλέξης Καλοφωλιάς), που θα κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες από τις εκδόσεις Κριτική.

Επιμέλεια: Στε...

Ο συγγραφέας του «Οι γυναίκες του Μπλοκ 10» έρχεται στην Ελλάδα

Ο συγγραφέας του «Οι γυναίκες του Μπλοκ 10» έρχεται στην Ελλάδα

Επιμέλεια: Λεωνίδας Καλούσης 

Ο πολυβραβευμένος Γερμανός ιστορικός Hans-Joachim Lang έρχεται στην Αθήνα για να παρουσιάσει το βιβλίο του, Οι γυναίκες του Μπλοκ 10. Ιατρικά πειράματα στο Άουσβιτς...

Στον Νίκο Χρυσό το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2019

Στον Νίκο Χρυσό το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2019

Στον Νίκο Χρυσό και το μυθιστόρημά του «Καινούργια μέρα» (Καστανιώτης, 2018) δόθηκε το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Union Prize for Literature) 2019, ανακοίνωσαν ο υπουργός Πολιτισμού και Εθνικής Ταυτότητας της Ρουμανίας κ. Βαλέρ-...

Διαφήμιση
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
Πατέρες και γιοι, ξανά

Πατέρες και γιοι, ξανά

Για το μυθιστόρημα του Χρήστου Αστερίου «Η θεραπεία των αναμνήσεων» (εκδ. Πόλις) και το αυτοβιογραφικό αφήγημα του Άρη Φιορέτου «Ο μισός ήλιος – Ένα βιβλίο για έναν πατέρα» (μτφρ. Κώστας Κοσμάς, εκδ. Πατάκη).

Του ...

O ταλαντούχος κύριος Αντρές Μπάρμπα

O ταλαντούχος κύριος Αντρές Μπάρμπα

Για τα βιβλία του Andrés Barba «Χέρια Μικρά» και «Φωτεινή πολιτεία» και τα δύο σε μετάφραση της Βασιλικής Κνήτου, τα οποία κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Των Χριστίνας Μπατσίλα, Χρύσας Παπανικολάου, ...

ΟΓΑ

ΟΓΑ

Του Αλέξανδρου Αδαμόπουλου

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, θυμάμαι και το υπουργικό αυτοκ...