«Ζωντανή λογοτεχνία»: Σεμινάριο με τον Κώστα Κουτσουρέλη

Εκτύπωση

KK faroΣεμινάριο με τον ποιητή και μεταφραστή Κώστα Κουτσουρέλη στο πλαίσιο του creative learning του Fårö αυτό το φθινόπωρο. 

Η λογοτεχνία δεν υπάρχει μόνο τυπωμένη στο χαρτί. Είναι λόγος ζωντανός: προφέρεται, απαγγέλλεται, τραγουδιέται, παριστάνεται, σκηνοθετείται, χορεύεται, εικονογραφείται. Τα σπουδαία κείμενα δεν σφραγίζουν μόνο τη ζωή του μοναχικού αναγνώστη τους. Επιδρούν πάνω μας ακόμη και όταν δεν έτυχε να ασχοληθούμε ποτέ απευθείας μαζί τους.

Με αφετηρία μας αυτό, στη διάρκεια του σεμιναρίου, θα αναζητήσουμε τη λογοτεχνία και τους μύθους της έξω από τις βιβλιοθήκες και τα ράφια: στους χώρους που γίνονται ατομικό βίωμα και κοινωνικό γεγονός. Στην πόλη και τις μνήμες της, σε αίθουσες συναυλιών, προβολών ή εκθέσεων, στις χίλιες μορφές που παίρνουν πάνω στο σανίδι ή μέσα από ένα μικρόφωνο.

Έτσι, ανάμεσα στ' άλλα, θα περπατήσουμε την σημερινή Αθήνα και τις γειτονιές της με οδηγό τη ζωή και το έργο των μεγάλων της συγγραφέων, από τον Παπαδιαμάντη ώς τη Γενιά του '30. Θα ακούσουμε τους αρχαίους μας συγγραφείς στον φυσικό τους χώρο, στο ύπαιθρο, εκεί όπου για πρώτη φορά ήχησε η φωνή τους. Θα αναζητήσουμε το ξεκίνημα της λογοτεχνίας στις αρχέγονές της μορφές, το τραγούδι και το μύθο.  Και για να τα γνωρίσουμε όλα αυτά καλύτερα, κατά κάποιον τρόπο "εκ των έσω", θα κάνουμε τα δικά μας πειράματα στο χημείο της δημιουργικής ανάγνωσης και γραφής.

Διάρκεια σεμιναρίου: 10 δίωρες συναντήσεις

Έναρξη συναντήσεων: Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017

Κόστος συμμετοχής
150€ (+24% ΦΠΑ)
135€ (+24% ΦΠΑ) για φοιτητές & ανέργους
 
Πληροφορίες-Αιτήσεις
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
Τηλ. 2107717544
Έβρου 14, 115 27, Αθήνα
(Μετρό Μεγάρο Μουσικής ή Αμπελόκηποι)

Κώστας Κουτσουρέλης

Ο Κώστας Κουτσουρέλης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά και μεταφραστική στην Ελλάδα και τη Γερμανία. Δημοσίευσε πολλά βιβλία με ποιήματα, έργα για τη σκηνή, δοκίμια και μεταφράσεις. Συνεργάτηκε με μουσικούς, μεταξύ άλλων ως λιμπρετίστας της όπερας "Ο Μιχαήλ Άγγελος στη Ρώμη" που ανέβηκε τον Μάρτιο του 2013 στο Μουσείο Μπενάκη σε μουσική σύνθεση Φίλιππου Τσαλαχούρη. Επιμελήθηκε εκδόσεις, αφιερώματα περιοδικών, διαδικτυακούς τόπους και ανθολογίες. Δίδαξε δημιουργική γραφή στο Ίδρυμα Σινόπουλου και μετάφραση στο ΕΚΕΜΕΛ, το κοινό Μεταπτυχιακό Πρόγραµµα των Πανεπιστημίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης και το Ινστιτούτο Γκαίτε. Τιμήθηκε με το Βραβείο Λάμπρου Πορφύρα της Ακαδημίας Αθηνών, το Βραβείο Άρη Αλεξάνδρου και το Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης από τη Γερμανική Γλώσσα. Διευθύνει την επιθεώρηση λόγου και ιδεών Νέο Πλανόδιον.

Σχετικοί σύνδεσμοι

Κώστας Κουτσουρέλης:  http://www.koutsourelis.gr/index1.php?do=biografiko
Fårö: http://www.faro.gr/
Ζωντανή Λογοτεχνία: http://www.faro.gr/seminars/seminars/98-zontani-logotexnia.html
 
Faro700
   
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ηλίας Λάγιος, 25 χρόνια μετά

Ηλίας Λάγιος, 25 χρόνια μετά

Του Κώστα Κουτσουρέλη

Το «Προτελευταίο ποίημα» του Ηλία Λάγιου γράφτηκε 25 χρόνια πριν, στις 21.7.1992, όπως υποσημειώνει ο ποιητής. Παρότι «προτελευταίο», είναι το επιλογικό της συλλογής του Το βιβλίο τη...

Εργαστήριο πεζού λόγου με τον Κ.Β. Κατσουλάρη

Εργαστήριο πεζού λόγου με τον Κ.Β. Κατσουλάρη

Εργαστήριο Γραφής πεζού λόγου (διήγημα, αφήγημα, νουβέλα), με τον Κ.Β. Κατσουλάρη, στον φθινοπωρινό κύκλο σεμιναρίων creative learning του Fårö.

Περιγραφή του Εργαστηρίου

Σε αυτό το Εργα...

Η λογοτεχνία στη Στοκχόλμη

Η λογοτεχνία στη Στοκχόλμη

Σχόλια ημερολογίου για το Βραβείο Νομπέλ.

Του Κώστα Κουτσουρέλη

13 Οκτωβρίου 2016...

Διαφήμιση
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
Διαβάζοντας με τη Λένα Δροσάκη

Διαβάζοντας με τη Λένα Δροσάκη

Πρόσωπα από το χώρο των τεχνών, των ιδεών και του πολιτισμού, αποκαλύπτουν το δικό τους αναγνωστικό χαρακτήρα, τη μύχια σχέση τους με το βιβλίο και την ανάγνωση.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός...

Σε εξέλιξη η ιστορική μετακόμιση της Εθνικής Βιβλιοθήκης

Σε εξέλιξη η ιστορική μετακόμιση της Εθνικής Βιβλιοθήκης

Εκατοντάδες χιλιάδες Tεκμήρια του Ελληνισμού μεταστεγάζονται στο νέο κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Επιμέλεια: Λεωνίδας Καλούσης

Μετά ...

Πλειστηριασμοί, εξώσεις και συλλογική αντίσταση

Πλειστηριασμοί, εξώσεις και συλλογική αντίσταση

Ο βραβευμένος Ισπανός δημοσιογράφος και συγγραφέας Isaac Rosa αφηγείται με το εξαιρετικά σχεδιασμένο από την Cristina Bueno graphic novel του «Εδώ έζησε» (εκδ. Angelus Novus) μια επώδυνη αλλά ελπιδοφόρα ιστορία έξωσης.

...