cambridge3

Νεοελληνικές Σπουδές SOS

Της Ελπίδας Πασαμιχάλη

Το Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Cambridge κινδυνεύει! Λίγες μόλις μέρες μετά την είδηση ότι το αντίστοιχο Τμήμα του King’s College απειλείται

με άμεση κατάργηση, το Cambridge απευθύνει έκκληση για τη διάσωση και της δικής του έδρας. Αν δεν υπάρξουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες οι Νεοελληνικές Σπουδές στη Μ. Βρετανία θα συρρικνωθούν. Μέσα στις συνθήκες διεθνούς απαξίωσης της χώρας λόγω της οικονομικής χρεοκοπίας, η κατάργηση αυτών των τμημάτων σημαίνει την απώλεια ισχυρών πολιτιστικών οχυρών του ελληνισμού.

«Το Cambridge είναι σαν μία Πρεσβεία του Νεοελληνισμού, σε ένα σημαντικό κέντρο σπουδών. Χωρίς τις Νεοελληνικές σπουδές στο Cambridge πολλοί από τους καλύτερους Βρετανούς ακαδημαϊκούς δεν θα ήξεραν ότι ο ελληνισμός συνεχίζεται μετά την αρχαιότητα… Αυτό για μένα είναι η πιο σημαντική αξία του τμήματος και σημαίνει ότι έχει πολύ σοβαρούς λόγους να συνεχίζει να κάνει τη δουλειά του.» Η δήλωση αυτή, που έγινε σε άπταιστα ελληνικά, ανήκει στον Πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα δρ. Ντέιβιντ Λάντσμαν που είναι νεοελληνιστής και απόφοιτος του Cambridge, κατά την παρουσίαση του βιβλίου «Cambridge in Athens» των εκδόσεων Περίπλους. Στο βιβλίο ξεδιπλώνονται οι στενοί δεσμοί ανάμεσα στο Cambridge, που συμπλήρωσε 800 χρόνια ζωής, και την Ελλάδα.

Το χθες και το σήμερα

Έχουν περάσει 400 περίπου χρόνια, από το 1608, όταν για πρώτη φορά καταγράφεται στα αρχεία του Cambridge το όνομα Έλληνα φοιτητή! Είναι εγγεγραμμένος με το όνομα Christopher Angel που άλλοι αποδίδουν ως Χριστόφορος Αγγέλου και άλλοι ως Χριστόφορος Αγγελόπουλος. Ο ίδιος θα παρέδιδε μαθήματα Νεοελληνικών σπουδών.

david_holton_2

Σήμερα το Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών κινδυνεύει και το 2013 θα υποχρεωθεί να κλείσει, αφού τότε συνταξιοδοτείται ο κάτοχος της έδρας, καθηγητής David Holton, ενώ το Cambridge δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να συμπληρώσει τη θέση. Όπως εξήγησε στο Bookpress ο καθηγητής David Holton, η κατάσταση έχει ως εξής: «Το Πανεπιστήμιο του Cambridge δεν θέλει να κλείσει το Τμήμα και η Σχολή Σύγχρονων και Μεσαιωνικών Γλωσσών στην οποία ανήκει, δεν θέλει να καταργήσει τα Νέα Ελληνικά. Όμως το Πανεπιστήμιο επιβάλλει στις διάφορες σχολές σοβαρές περικοπές για να καλυφθούν τα ελλείμματα. Επειδή υπάρχει μόνο μία θέση, το Τμήμα είναι ευάλωτο. Σε τρία χρόνια θα φτάσω στην υποχρεωτική ηλικία της συνταξιοδότησης των 67 ετών. Έτσι αναπόφευκτα η θέση μου θα μείνει κενή και όπως δείχνουν τα πράγματα δεν θα μπορέσει να πληρωθεί. Χωρίς καθηγητή δεν μπορεί να λειτουργήσει το Τμήμα. Αν ήμουν 50 ετών δεν θα υπήρχε πρόβλημα, όμως δεν μπορώ να αλλάξω την ημερομηνία γεννήσεώς μου!.....»

 

Σήμερα στο Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του Cambridge φοιτούν περίπου τριάντα φοιτητές. Αντικείμενο μελέτης τους είναι ο νεοελληνικός πολιτισμός. Ο David Holton διευκρινίζει: «Θέλω να τονίσω ότι εμείς δεν μαθαίνουμε στους φοιτητές μόνο τη γλώσσα. Δεν είμαστε σχολή διερμηνέων και μεταφραστών. Δουλειά μας είναι να δώσουμε στους φοιτητές τις απαραίτητες γνώσεις για την κατανόηση του ελληνικού πολιτισμού.» Η λύση που προτείνει το Cambridge για τη διατήρηση του Τμήματος είναι να βρεθεί χρηματοδότηση για τη μόνιμη υποστήριξη δύο διδακτικών θέσεων. Διότι σήμερα πλέον θεωρείται απαραίτητο να υπάρχουν δύο τουλάχιστον καθηγητές για να είναι βιώσιμο το πρόγραμμα σπουδών.

70 χρόνια ελληνικά

Τα Νέα Ελληνικά, ως πτυχιακό πρόγραμμα σπουδών διδάσκονται στο Πανεπιστήμιο του Cambridge για περισσότερα από εβδομήντα χρόνια. Τα πρώτα βήματα έγιναν στο τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου με τη συγκινητική πρωτοβουλία δύο γυναικών από τη Σκωτία. Η Margaret και Αgnes Smith, δίδυμες κόρες ενός Σκωτσέζου δικηγόρου, που είχαν επισκεφτεί την Ελλάδα, την Κωνσταντινούπολη τους Αγίους Τόπους και την Κύπρο, προσέφεραν στο Πανεπιστήμιο ένα αξιόλογο ποσό για την προικοδότηση μιας διδακτικής θέσης για τα Νέα Ελληνικά. Σήμερα το κληροδότημα αυτό συνεχίζει να υπάρχει, αλλά δεν μπορεί πια να καλύψει τα έξοδα. Πρώτος καθηγητής του Τμήματος υπήρξε ο Romilly Jenkins που ανέλαβε την έδρα το 1936, ακολούθησε ο Σταύρος Παπασταύρυου το 1947 και το 1981 ανέλαβε ο σημερινός καθηγητής David Holton. Το 1960 επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Cambridge αναγορεύτηκε ο Γιώργος Σεφέρης.

seferis

«Δεν ήλθα να ζητήσω χρήματα από το ελληνικό κράτος!»

Από την πλευρά του ο καθηγητής David Holton έχει πλήρη αντίληψη για τη σημερινή δεινή οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και εξηγείται ευθέως: «Εγώ, αν ήμουν Έλληνας, θα θεωρούσα απαράδεκτο να έρχεται ένα ξένο Πανεπιστήμιο και να ζητάει χρήματα από το ελληνικό κράτος, τη στιγμή που το κράτος υποφέρει από οικονομικά προβλήματα. Γι' αυτό δεν ήλθα να ζητήσω χρήματα από το ελληνικό κράτος. Αυτό που θέλουμε είναι να ξεκινήσει ξανά ο διάλογος με την ελληνική πολιτεία και να μπορούμε να τους ενημερώνουμε.»

«Τόσοι αρμόδιοι υπάλληλοι στα τρία Υπουργεία και δεν έχει γίνει τίποτα απολύτως!»

Την ίδια ακριβώς έκκληση για συζήτηση κάνει και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών και ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Βερολίνου κ. Κωνσταντίνος Δημάδης, που ήλθε από τη Γερμανία στην Ελλάδα, ακριβώς για το θέμα του Cambridge: «Τα τρία αρμόδια υπουργεία Πολιτισμού, Εξωτερικών και Παιδείας θα μπορούσαν να καλέσουν τον Πρέσβη και τους αρμόδιους του Τμήματος και να ερευνήσουν το θέμα. Να γίνει μία επαφή με το Πανεπιστήμιο, μία διαπραγμάτευση. Yπάρχουν τόσοι αρμόδιοι υπάλληλοι στα τρία υπουργεία, όμως μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα απολύτως. Και ο χρόνος περνάει.» 

Το Πανεπιστήμιο δεν μπορεί να αποφασίσει την τελευταία στιγμή τι θα γίνει με το Τμήμα. Οι φοιτητές που έκανα φέτος αίτηση για να μπουν στο Πανεπιστήμιο τον ερχόμενο Οκτώβριο, θα αποφοιτήσουν το 2014. Πρέπει το Πανεπιστήμιο να μπορεί να εγγυηθεί ότι μέχρι τότε θα υπάρχει το Τμήμα.

Η κατάσταση είναι πραγματικά οριακή και όπως επισημαίνει ο κ. Κωνσταντίνος Δημάδης «Αν καταργηθεί το King’s, που εγώ προσωπικά φοβούμαι ότι δεν θα σωθεί, τουλάχιστον να γίνει μια προσπάθεια να κρατηθεί το Cambridge. Πιστεύω ότι βρισκόμαστε στο «παρά ένα λεπτό» για να γίνουν κάποιες προσπάθειες. Διότι αν καταργηθούν και οι σπουδές στο Cambridge, τα Νεοελληνικά στη Μ. Βρετανία, θα περιοριστούν σε επίπεδο λεκτοράτου μόνο στην Οξφόρδη. Και αυτό θα είναι πολύ απογοητευτικό για τη μεγάλη Βρετανία που έχει μεγάλη παράδοση στις Νεοελληνικές Σπουδές. Πραγματική συρρίκνωση.»

INFO

“Cambridge in Athens”

ΚΕΙΜΕΝΑ: Nicholas White, Πάνος Λιγομενίδης, David Landsman, David Holton, Αθανάσιος Φωκάς, Νάσος Βαγενάς, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Catherine Morgan, Paul Cartledge.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ, ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΙΤΣΟΣ

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εκδόσεις Κλειδάριθμος: Βιβλιοπάρτι στο rooftop με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Εκδόσεις Κλειδάριθμος: Βιβλιοπάρτι στο rooftop με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, οι εκδόσεις Κλειδάριθμος διοργανώνουν το Σάββατο 27 Απριλίου (από τη 1 μ.μ. έως τις 6 μ.μ.) bookparty στο rooftop του ξενοδοχείου Brown Acropol, Πειραιώς 1, Αθήνα. Κεντρική εικόνα: istock (Getty).

Επιμέλεια: Book Press ...

«Βίος και Πολιτεία»: Ο κοινωνιολόγος Νίκος Παναγιωτόπουλος, ζωντανά από το «υπόγειο»

«Βίος και Πολιτεία»: Ο κοινωνιολόγος Νίκος Παναγιωτόπουλος, ζωντανά από το «υπόγειο»

Στο 36ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων στο Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και της σκέψης, o Κώστας Κατσουλάρης θα συνομιλήσει με τον καθηγητή κοινωνολογίας στο Πανεπιστήμιων Αθηνών Νίκο Παναγιωτόπουλο, με αφορμή την έκδοση σε βιβλίο της έρευνάς του Παιδί και Ανάγνωσ...

Τα αιτήματα των εκδοτών για το νέο φορέα βιβλίου – Διαψεύδουν τον υφυπουργό περί κατακερματισμού των απόψεών τους

Τα αιτήματα των εκδοτών για το νέο φορέα βιβλίου – Διαψεύδουν τον υφυπουργό περί κατακερματισμού των απόψεών τους

Οι Εκδότες Βιβλίου κατέθεσαν αναλυτικά μια σειρά από αιτήματα προς την πολιτεία μεταξύ των οποίων η σαφώς μεγαλύτερη εκπροσώπησή τους στο ενδεκαμελές ΔΣ του νέου φορέα για το βιβλίο.

Επιμέλεια: Book Press

Για χρόνια ο χώρος...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

Για το βιβλίο «Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ [Guadalupe Nettel] (μτφρ. Νάννα Παπανικολάου, εκδ. Ίκαρος). Kεντρική εικόνα: έργο της street artist Οla Volo © olavolo.com.

Γράφει η Φανή Χατζή

Όσο η άποψη ότι ο γενε...

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

Για το ντοκιμαντέρ «TACK» (παραγωγή Onassis Culture) της Βάνιας Τέρνερ με πρωταγωνίστριες τη Σοφία Μπεκατώρου, που πρώτη ξεκίνησε το ελληνικό #MeToo, και την Αμαλία Προβελεγγίου, της οποίας η καταγγελία για βιασμό από τον προπονητή της από τα έντεκά της οδήγησε στην πρώτη δίκη-ορόσημο όχι μόνο για τη δικαίωσή της αλ...

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη με «Γκοντό» και ιταλικό θίασο: μια παράσταση-σταθμός

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη με «Γκοντό» και ιταλικό θίασο: μια παράσταση-σταθμός

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος σκηνοθετεί το εμβληματικό κείμενο του Σάμιουελ Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό» (1948) στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης από τις 15 μέχρι και τις 19 Μαΐου. Η παράσταση είναι στα ιταλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους.

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Υπάρχει μια «μικρή» ή μια «σύντομη» ιστορία για το… οτιδήποτε. Οι τίτλοι βιβλίων που επιχειρούν (και καταφέρνουν) να συμπυκνώσουν μεγάλα θέματα σε, συνήθως, ολιγοσέλιδα βιβλία είναι πάρα πολλοί. Εντυπωσιακά πολλοί. Στην παρακάτω πολύ ενδεικτική επιλογή είκοσι ενός βιβλίων μπορεί καν...

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ