Ποίηση στην εαρινή ισημερία

Εκτύπωση

poetrydropΤης Ελπίδας Πασαμιχάλη

Ο Νίκος Καββαδίας, ο Τάσος Λειβαδίτης, ο Άγγελος Σικελιανός, ο Γιάννης Ρίτσος είναι ανάμεσα στους ποιητές που θα τιμηθούν φέτος με εκδηλώσεις και αφιερώματα με την ευκαιρία εορτασμού της Παγκόσμιας Μέρας Ποίησης. Χώρα μεγάλων ποιητών η Ελλάδα, στην οποία

ο ποιητικός λόγος δεν έπαψε ποτέ να ανθεί, προσφέροντας ίσως τον ουσιαστικότερο αντίλογο στην κακογουστιά που καθημερινά μας βομβαρδίζει. Μέρα της εαρινής ισημερίας η 21η Μαρτίου, αρχή της άνοιξης, καθιερώθηκε ως Ημέρα Ποίησης το 1998 από την Εταιρεία Συγγραφέων ύστερα από πρόταση του ποιητή Μιχαήλ Μήτρα. Το 2001 η UNESCO, ύστερα από εισήγηση του τότε προέδρου της Εταιρείας Συγγραφέων και πρέσβη Βασίλη Βασιλικού, υιοθέτησε την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Στις φετινές εκδηλώσεις έντονη θα είναι η παρουσία της σύγχρονης ποιητικής δημιουργίας με σημαντικούς και άξιους εκπροσώπους της. Από την Παρασκευή 19/3 έως και τη Δευτέρα 22/3 μία σειρά από ποιητικές βραδιές στην Αθήνα και στην περιφέρεια, αμφισβητούν την αντιποιητικότητα της εποχής μας.

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19/3

ΣΤΟΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

«Ποιητικές φωνές του Κόσμου στην Αθήνα». Ποιήματα 29 ποιητών από 13 χώρες θα διαβαστούν τόσο στη γλώσσα που γράφτηκαν όσο και στα ελληνικά, στη μεγάλη γιορτή που διοργανώνει η Εταιρεία Συγγραφέων. Ποιήματα από Αίγυπτο, Αρμενία, Βουλγαρία, Γαλλία, Ισπανία, Μαρόκο, Καταλονία, Ιταλία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Παλαιστίνη, Ρωσία, Τουρκία, Φινλανδία. Συμμετέχουν γνωστοί και καταξιωμένοι μεταφραστές και μελετητές της λογοτεχνίας. (19.30, Πεσμαζόγλου 5, Αρσάκειο Μέγαρο, 210 3253989, Εταιρεία Συγγραφέων) Είσοδος ελεύθερη.

ΙΑΝΟΣ - ΑΘΗΝΑ

«Τι νέοι που φθάσαμεν εδώ….» (Κ. Καρυωτάκης) Ο Ιανός και η Επιθεώρηση Ποιητικής Τέχνης «Ποιείν» (www.poiein.gr) παρουσιάζουν παλαιότερους και νέους ποιητές. Ανάμεσά τους οι: Γιάννης Γκούμας, Αντώνης Φωστιέρης, Αργύρης Χιόνης, Σωτήρης Παστάκας, Στρατής Πασχάλης, Παυλίνα Παμπούδη, Κωνσταντίνος Μπούρας, Μιχαήλ Μήτρας κ.α. Συντονίζουν οι Σωτήρης Παστάκας και Σπύρος Αραβανής. Στην εκδήλωση συμμετέχουν νέοι τραγουδοποιοί και μουσικά συγκροτήματα.. (19.30, Σταδίου 24, Αθήνα, 210 3217917) Είσοδος ελεύθερη

ΙΑΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Οι Λέσχες Ανάγνωσης γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης καλώντας τα μέλη τους να διαβάσουν το αγαπημένο τους ποίημα. Την εκδήλωση συντονίζει η Ρίτσα Στεφανίδου (20.00, Αριστοτέλους 7, Θεσσαλονίκη, 2310 277004) Είσοδος ελεύθερη

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

«Νϊκος Καββαδίας» Λογοτεχνική βραδιά αφιερωμένη στο Νίκο Καββαδία για την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννησή του. Ομιλητές οι κ.κ. Γεώργιος Κόρδης, λέκτορας Πανεπιστημίου Αθηνών, Αρχοντία Παπαδοπούλου Προϊσταμένη 2ου Γραφείου Δ.Ε. Θα ακουστούν μελοποιημένα ποιήματα του Νίκου Καββαδία. Διοργανωτής 2ο Γραφείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειρααί. (19.30, Γρ. Λαμπράκη & Καρυταίνης 4, Κορυδαλλός, 210 4251783)

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 20/3

ΙΑΝΟΣ –ΑΘΗΝΑ

«Λάλον ύδωρ» Παρουσίαση των πρόσφατων ποιητικών συλλογών των εκδόσεων Gutenberg – Τυπωθήτω και του περιοδικού Poetix. Θα παρουσιαστούν ποιητικές συλλογές των Θόδωρου Βαή, Νίκου Δήμου, Πάνου Κοτιώνη, Γιώργου Κεντρωτή, Ανδρέα Λεντάκη, Μαρίας Μανδάλου κα. Την εκδήλωση πλαισιώνει ο Μιχάλης Κλαπάκης με τα κρουστά του. (12.30, Σταδίου 24, 210 3217917) Είσοδος ελεύθερη

ΙΑΝΟΣ –ΑΘΗΝΑ

«Οι ποιητές γυμνοί τραγουδούν» Μουσική παράσταση Συμμετέχουν οι Θάνος Ανεστόπουλος (τραγούδι), Νίκος Πλάτανος (πιάνο) και Νίκος Γιούσεφ (μουσικό πριόνι) Είσοδος με ποτό €20 (22.00, Σταδίου 24, πληροφορίες κρατήσεις 210 3217810)

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΦΡΑΣΗ» - ΛΙΒΑΔΕΙΑ

«Αφιέρωμα στον Τάσο Λειβαδίτη» με θέμα «Όταν η μουσική συναντά την ποίηση». Ομιλητής ο ποιητής Κώστας Καναβούρης, και θα γίνουν απαγγελίες ποιημάτων. Θα ακουστεί μελοποιημένη ποίηση του Τάσου Λειβαδίτη. Συμμετέχουν: Πέπη Θεοχάρη , (τραγούδι), Κατερίνα Μπάτση (πιάνο), Μαρία Πανουργιά (κιθάρα). (20.00, Βιβλιοπωλείο Σύγχρονη Έκφραση, Δημάρχου Ανδρεαδάκη 47 (πρώην Πες. Μαχητών), 22610 23136)

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 21/3

ΙΑΝΟΣ-ΑΘΗΝΑ

Άνθρωποι από το χώρο του Πολιτισμού διαβάζουν τα αγαπημένα τους ποιήματα. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες είναι οι: Παντελής Αμπατζής, Σπύρος Αραβανής, Αλέξανδρος Ασωνίτης, Χρήστος Γιανναράς, Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Γιώργος Κακουλίδης, Βασίλης Καλαμαράς, Γιάννης Καλπόυζος, Γιώργος Κριμπάς, Γιώργος Λιάνης, Γιώργος – Ικαρος Μπαμπασάκης, Κωνσταντίνος Μπούρας, Λουκίας Ρικάκη, Γιάννης Τριάντης, Μαρία Χούκλη κ.ά. (19.00, Σταδίου 24, 210 3217917) Είσοδος ελεύθερη.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΘΡΑΚΟΜΑΚΕΔΟΝΩΝ

Αφιέρωμα στον Άγγελο Σικελιανό. Ομιλητές: Ο κ. Θόδωρος Πάγκαλος Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και ο κ. Νίκος Παπαγεωργίου δρ. Φιλολογίας. Ποιήματα διαβάζει η Μαρία Φιλίππου. Μελοποιημένη ποίηση από τον Αντώνη Καλογιάννη και τη Βάσια Ζήλου. (20.00, Πλ. Αριστοτέλους, Θρακομακεδόνες, 210 2431865)

ΤΣΑΙ ΣΤΗ ΣΑΧΑΡΑ

Αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία, για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του. Το μουσικό λογοτεχνικό σχήμα «Τολμώ» με αφηγητή τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Γιάννη Ζημιανίτη, ερμηνεύει μελοποιημένα ποιήματα του Καββαδία σε μουσική Θάνου Μικρούτσικου. Συμμετέχουν οι μουσικοί: Παναγιώτης Τζουνάκος (πιάνο, φωνή), Μαρία Χαμίς (φωνή), Γιάννης Ζημιανίτης (αφηγητής). (21.00, Λαοδικείας 18, Ιλίσια, 210 7710611)

40o ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ –ΓΑΛΑΤΣΙ

Αφιέρωμα στο Γιάννη Ρίτσο διοργανώνει η σχολική βιβλιοθήκη του 40ου ΓΕ.Λ. Αθήνας. Θα παρουσιαστούν εργασίες μαθητών πάνω σε ποιήματά του, θα γίνουν απαγγελίες, θα εκτεθεί κινητή έκθεση του ΕΚΕΒΙ για τον ποιητή και θα προβληθεί αυτοβιογραφικό DVD για τον Γιάννη Ρίτσο και τη ζωή του. (15/3/2010- 26/3/2010, Σκιάθου και Ζώτου, Γαλάτσι, 210 2116581)

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 22/3

ΙΔΡΥΜΑ ΘΡΑΚΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ

«Η ποίησις είναι ανάπτυξι στίλβοντος ποδηλάτου» Αφιέρωμα στην Νεοελληνική ποίηση και τον υπερρεαλισμό, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης από το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και την Κρητική Αδελφότητα Ν. Ξάνθης. Ομιλητής ο Γιώργης Γιατρομανωλάκης καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συγγραφέας. Θα συζητηθεί η συμβολή του υπερρεαλιστικού κινήματος και ιδιαίτερα η ποίηση του Ανδρέα Εμπειρίκου και Νίκου Εγγονόπουλου στην παράλληλη πορεία του με τον αγγλοσαξωνικό μοντερνισμό (Γιώργος Σεφέρης). (20.00, Καπνεργατών 9, Ξάνθη, 25410 29282, 25410 26635)

ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟ- ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

«Η ποίηση είναι γένους θηλυκού» Αφιέρωμα στις ποιήτριες της Θεσσαλονίκης από το περιοδικό Εντευκτήριο σε συνεργασία με την Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης». Ηθοποιοί της Πειραματικής Σκηνής «Τέχνης» διαβάζουν τις ποιήτριες της Θεσσαλονίκης. (20.30, Underground Εντευκτήριο, Δεσπεραί 9, περιοχή Διεθνούς Εκθέσεως, 2310 279607)

ΤΟ ΠΑΤΑΡΙ ΤΟΥ ΑΡΜΟΥ

Αφιέρωμα στην Αραβική ποίηση με ομιλητή τον ποιητή Στάθη Κομνηνό. Απαγγελίες ποιημάτων και μελοποιημένα ποιήματα από τους Γιάννη Νικολάου και Ηλία Στέργιο. Χαιρετισμός από τον ποιητή Γιώργο Χρονά και διευθυντή στη «Βιβλιοθήκη» της Ελευθεροτυπίας. ( 19.00, Μαυροκορδάτου 11, 210 3830604)

 

ΤΡΙΤΗ, 23/3

ΣΤΟ PUBLIC ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

Μαραθώνιος  ποίησης στον οποίο θα συμμετάσχουν ποιητές παρουσιάζοντας δουλειά τους, αλλά και μέλη της Εταιρείας Συγγραφέων  και γνωστές προσωπικότητες των τεχνών που θα διαβάσουν αγαπημένα τους ποιήματα. Ο μαραθώνιος αυτός, πέραν των αναγνώσεων, θα περιλαμβάνει και μουσικές παρεμβάσεις.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
25 ξεχωριστά βιβλία για τις μέρες του Πάσχα

25 ξεχωριστά βιβλία για τις μέρες του Πάσχα

Τόσο ενόψει των ημερών του Πάσχα όσο και της 16ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που ακολουθεί, οι εκδοτικοί οίκοι κυκλοφόρησαν πλήθος νέων τίτλων. Ξεχωρίσαμε και παρουσιάζουμε ορισμένους που βγήκαν είτε το τρέχον έτος είτε τις μέρες που εξέπνεε το προηγούμενο. Ο Κώστας Αγοραστό...

16η ΔΕΒΘ: Βαλκανικοί διάλογοι και δίκτυα πολιτισμού

16η ΔΕΒΘ: Βαλκανικοί διάλογοι και δίκτυα πολιτισμού

Σε μια εποχή που η εμπέδωση αμοιβαίων σχέσεων και ενός κλίματος ειρήνης και συνεργασίας στα Βαλκάνια είναι ένα ισχυρό ζητούμενο, το αίτημα ανάδειξης κοινών τόπων μεταξύ των όμορων λαών είναι αυτονόητο και προφανές. Συνδετικός κρίκος τους και η λογοτεχνία, που μπορεί να αποτελέσει πεδίο ...

Έρχεται η 16η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Έρχεται η 16η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Ανανεωμένη, πλουραλιστική και με πολλές συμμετοχές η 16η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί 9-12 Μαΐου 2019. Η μοναδική διεθνής έκθεση για το βιβλίο στη χώρα μας συγκεντρώνει κάθε χρόνο σχεδόν το σύνολο του εκδοτικού και σημαντικό μέρος του συγγραφικού κόσμου, σε ένα...

Διαφήμιση
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
Είδαμε και ακούσαμε το Έπος του Γκιλγκαμές, στη Στέγη

Είδαμε και ακούσαμε το Έπος του Γκιλγκαμές, στη Στέγη

Για την παράσταση «Το Έπος του Γκιλγκαμές» με το μουσικό σύνολο Mezwej, σε σύνθεση του Ζαντ Μούλτακα, η οποία παρουσιάζεται και απόψε, 20 Απριλίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Των Χρύσας Στρογγύλη...

25 ξεχωριστά βιβλία για τις μέρες του Πάσχα

25 ξεχωριστά βιβλία για τις μέρες του Πάσχα

Τόσο ενόψει των ημερών του Πάσχα όσο και της 16ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που ακολουθεί, οι εκδοτικοί οίκοι κυκλοφόρησαν πλήθος νέων τίτλων. Ξεχωρίσαμε και παρουσιάζουμε ορισμένους που βγήκαν είτε το τρέχον έτος είτε τις μέρες που εξέπνεε το προηγούμενο. Ο Κώστας Αγοραστό...

«Όλα μέσα στο σκοτάδι θα γίνουν»

«Όλα μέσα στο σκοτάδι θα γίνουν»

Για την ποιητική συλλογή της Κούλας Αδαλόγλου «Γιατί το μέλλον μια μικρή κουκίδα» (εκδ. Σαιξπηρικόν).

Της Εύης Κουτρουμπάκη

Η Κούλα Αδαλόγλου, γνώστης β...