Πάθος με τη γλώσσα

Εκτύπωση

francophΤης Ελπίδας Πασαμιχάλη

«Γαλλοφωνία και πολιτισμός στο μεσογειακό χώρο»

«Οι Γάλλοι, όπως και οι Έλληνες, διατηρούν ισχυρή σχέση με τη γλώσσα. Κάτι που βλέπουμε σε λίγους λαούς. Τα ζητήματα της γλώσσας ενδιαφέρουν το κοινό και προκαλούν έντονες συζητήσεις. Το είδαμε στην Ελλάδα

με τη διαμάχη της δημοτικής με την καθαρεύουσα, το είδαμε και στη Γαλλία με τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι γλωσσικές μεταρρυθμίσεις του Μισέλ Ροκάρ. Αυτό το πάθος με τη γλώσσα έχει σχέση με το παρελθόν. Τόσο η ελληνική όσο και η γαλλική υπήρξαν γλώσσες αυτοκρατοριών και αυτό το παρελθόν δεν μπορεί να σβήσει.» την ενδιαφέρουσα αυτή διαπίστωση έκανε ο δημοσιογράφος Jean Marie Borzeix, Πρόεδρος του Διεθνούς Φεστιβάλ Γαλλοφωνίας κατά τη διάρκεια συζήτησης που πραγματοποιήθηκε προχθές Δευτέρα στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών με θέμα «Γαλλοφωνία και πολιτισμός στο μεσογειακό χώρο».

Στη στρογγυλή τράπεζα συμμετείχαν επίσης ο εκπρόσωπος για τη γλώσσα από το Γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού και επικοινωνίας Xavier North και ο Έλληνας συγγραφέας Βασίλης Αλεξάκης που έχει τιμηθεί δύο φορές για το έργο του από τη Γαλλική Ακαδημία.

x_northportrait

Σε μια εποχή που η αγγλική προελαύνει ως η κυρίαρχη γλώσσα του πλανήτη, υπάρχουν ωστόσο πολύ μεγάλες κοινότητες που επιλέγουν να ομιλούν και να γράφουν γαλλικά, όχι κατ’ ανάγκη επειδή η γαλλική είναι η μητρική τους γλώσσα, αλλά επειδή την επιλέγουν ως γλώσσα που συμβολίζει την κοινωνική απελευθέρωση και τον διαφωτισμό. Ακόμη και σε χώρες που αντιστάθηκαν στη γαλλική αποικιοκρατία, όπως η Αλγερία, η γαλλική συνεχίζει να αποτελεί συνειδητή γλωσσική επιλογή συγγραφέων και διανοουμένων.

 

Σήμερα η γαλλική είναι η μητρική γλώσσα για περίπου 80 εκατομμύρια ανθρώπους και βρίσκεται στην 11η σειρά στον κόσμο. Από τα σημαντικά ερωτήματα που έγινε προσπάθεια να διαφωτιστούν στη διάρκεια της συζήτησης στο Γαλλικό Ινστιτούτο, ήταν αν η γαλλική συνεχίζει να είναι φορέας διάδοσης ιδεών και σε τι βαθμό διατηρεί την αίγλη μια γλώσσας του πολιτισμού και του ανθρωπισμού. Στα ερωτήματα αυτά διαφωτιστική υπήρξε η τοποθέτηση του Jean Marie Borzeix που αναφέρθηκε στην εμφάνιση της Γαλλοφωνίας. Όπως είπε: «Η Γαλλοφωνία εμφανίστηκε στα ερείπια της αυτοκρατορίας. Τότε η γαλλική γλώσσα έπαψε να είναι απλά η γλώσσα των Γάλλων, έγινε η γλώσσα των Γαλλόφωνων. Οι Γάλλοι αντιμετώπισαν με επιφύλαξη και αμηχανία το φαινόμενο αυτό στην αρχή. Όμως αυτό έδωσε στη γλώσσα νέο μέλλον.»

alexakisportrait

Την άποψη ότι οι γλώσσες οφείλουν να είναι ανοικτές στο διάλογο μεταξύ τους εξέφρασε ο συγγραφέας Βασίλης Αλεξάκης, που ως γνωστό έχει γράψει αρκετά βιβλία του στα γαλλικά, για να τα μεταφράσει ο ίδιος στη συνέχεια στα ελληνικά, ενώ σε άλλα έχει ακολουθήσει τον αντίστροφο δρόμο. Όπως είπε: «Δεν φοβάμαι την άφιξη νέων λέξεων. Δεν με ανησυχούν οι αγγλικές λέξεις» Σημείωσε μάλιστα ότι κοινή γλώσσα δεν σημαίνει απαραίτητα και εθνική ενότητα: «Ούτε η ελληνική ούτε η Ισπανική μπόρεσαν να εμποδίσουν τους εμφυλίους πολέμους».

 

Η Γαλλοφωνία είναι μία διεθνής οργάνωση 63 κρατών και κυβερνήσεων, που διευρύνεται συνεχώς και στις πέντε ηπείρους. Η Ελλάδα είναι μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας από το 2004.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Νύχτες Αλληλεγγύης» και φέτος στο Χαλάνδρι

«Νύχτες Αλληλεγγύης» και φέτος στο Χαλάνδρι

Ο Δήμος Χαλανδρίου καλεί όλους και όλες μας να συμμετέχουμε σε μια καθημερινή γιορτή αλληλεγγύης και συντροφικότητας, μέσα από το «Φεστιβάλ Ρεματιάς 2019 – Νύχτες Αλληλεγγύης», έναν από τους παλαιότερους θεσμούς του Χαλανδρίου, με σημείο αναφοράς την τέχνη και τόπο συνάντησης το θέατρο ...

Πρόγραμμα Αρωγής Συγγραφέων ξεκινά ο ΟΣΔΕΛ

Πρόγραμμα Αρωγής Συγγραφέων ξεκινά ο ΟΣΔΕΛ

Ο ΟΣΔΕΛ ξεκινά για πρώτη φορά την υλοποίηση προγράμματος αρωγής/διανομής προς συγγραφείς με προσφορά στα ελληνικά γράμματα, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Αίτηση για το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να υποβάλει μέχρι...

Πέθανε ο Αντρέα Καμιλλέρι, ο «μπαμπάς» του επιθεωρητή Μονταλμπάνο

Πέθανε ο Αντρέα Καμιλλέρι, ο «μπαμπάς» του επιθεωρητή Μονταλμπάνο

«Θα ήθελα να τελειώσω την καριέρα μου καθιστός σε μια πλατεία και να διηγούμαι ιστορίες, και στο τέλος να γυρίζω ανάμεσα στο κοινό με την "κόπολα" (σιτσιλιάνικη τραγιάσκα) στο χέρι» 

Της Στεφανίας Τζακώστα

...
Διαφήμιση
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
Αστυνομική λογοτεχνία; Ακόμα επιμένει;

Αστυνομική λογοτεχνία; Ακόμα επιμένει;

Του Γιώργου Ν. Περαντωνάκη

Μέχρι πριν από 2-3 δεκαετίες στους απολογισμούς ή στις προτάσεις της εκάστοτε χρονιάς που έκαναν οι εφημερίδες, ανάμεσα στις κατηγορίες Ελληνική Πεζογραφία, Ξένη Πεζογραφία, Ποίηση, Δοκίμιο κ.λπ. βρισκό...

11 ελληνικά αστυνομικά ή θρίλερ που ξεχωρίζουν

11 ελληνικά αστυνομικά ή θρίλερ που ξεχωρίζουν

Επιλογές ελληνικών αστυνομικών βιβλίων από την πρόσφατη, ιδιαίτερα πλούσια παραγωγή. 

Της Χίλντας Παπαδημητρίου

Φέτος έσπασε ρεκόρ η κυκλοφορία ελληνικώ...

13 αστυνομικά μυθιστορήματα απ' όλον τον κόσμο

13 αστυνομικά μυθιστορήματα απ' όλον τον κόσμο

Επιλογή από τα καλύτερα αστυνομικά μυθιστορήματα, σύγχρονα και παλιότερα, από τις πρόσφατες εκδόσεις. Από τη Σκωτία στη Σουηδία, από την Αγγλία, τη Γαλλία, την Πολωνία έως την Ισπανία, κι από εκεί στην απέναντι πλευρά του ατλαντικού, στην Αργεντινή και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ένα αναγν...