x
Διαφήμιση

19 Ιουνιου 2019

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:21:51:32 GMT +2

Διαφήμιση
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ: ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ Πάθος με τη γλώσσα

Πάθος με τη γλώσσα

E-mail Εκτύπωση

francophΤης Ελπίδας Πασαμιχάλη

«Γαλλοφωνία και πολιτισμός στο μεσογειακό χώρο»

«Οι Γάλλοι, όπως και οι Έλληνες, διατηρούν ισχυρή σχέση με τη γλώσσα. Κάτι που βλέπουμε σε λίγους λαούς. Τα ζητήματα της γλώσσας ενδιαφέρουν το κοινό και προκαλούν έντονες συζητήσεις. Το είδαμε στην Ελλάδα

με τη διαμάχη της δημοτικής με την καθαρεύουσα, το είδαμε και στη Γαλλία με τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι γλωσσικές μεταρρυθμίσεις του Μισέλ Ροκάρ. Αυτό το πάθος με τη γλώσσα έχει σχέση με το παρελθόν. Τόσο η ελληνική όσο και η γαλλική υπήρξαν γλώσσες αυτοκρατοριών και αυτό το παρελθόν δεν μπορεί να σβήσει.» την ενδιαφέρουσα αυτή διαπίστωση έκανε ο δημοσιογράφος Jean Marie Borzeix, Πρόεδρος του Διεθνούς Φεστιβάλ Γαλλοφωνίας κατά τη διάρκεια συζήτησης που πραγματοποιήθηκε προχθές Δευτέρα στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών με θέμα «Γαλλοφωνία και πολιτισμός στο μεσογειακό χώρο».

Στη στρογγυλή τράπεζα συμμετείχαν επίσης ο εκπρόσωπος για τη γλώσσα από το Γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού και επικοινωνίας Xavier North και ο Έλληνας συγγραφέας Βασίλης Αλεξάκης που έχει τιμηθεί δύο φορές για το έργο του από τη Γαλλική Ακαδημία.

x_northportrait

Σε μια εποχή που η αγγλική προελαύνει ως η κυρίαρχη γλώσσα του πλανήτη, υπάρχουν ωστόσο πολύ μεγάλες κοινότητες που επιλέγουν να ομιλούν και να γράφουν γαλλικά, όχι κατ’ ανάγκη επειδή η γαλλική είναι η μητρική τους γλώσσα, αλλά επειδή την επιλέγουν ως γλώσσα που συμβολίζει την κοινωνική απελευθέρωση και τον διαφωτισμό. Ακόμη και σε χώρες που αντιστάθηκαν στη γαλλική αποικιοκρατία, όπως η Αλγερία, η γαλλική συνεχίζει να αποτελεί συνειδητή γλωσσική επιλογή συγγραφέων και διανοουμένων.

 

Σήμερα η γαλλική είναι η μητρική γλώσσα για περίπου 80 εκατομμύρια ανθρώπους και βρίσκεται στην 11η σειρά στον κόσμο. Από τα σημαντικά ερωτήματα που έγινε προσπάθεια να διαφωτιστούν στη διάρκεια της συζήτησης στο Γαλλικό Ινστιτούτο, ήταν αν η γαλλική συνεχίζει να είναι φορέας διάδοσης ιδεών και σε τι βαθμό διατηρεί την αίγλη μια γλώσσας του πολιτισμού και του ανθρωπισμού. Στα ερωτήματα αυτά διαφωτιστική υπήρξε η τοποθέτηση του Jean Marie Borzeix που αναφέρθηκε στην εμφάνιση της Γαλλοφωνίας. Όπως είπε: «Η Γαλλοφωνία εμφανίστηκε στα ερείπια της αυτοκρατορίας. Τότε η γαλλική γλώσσα έπαψε να είναι απλά η γλώσσα των Γάλλων, έγινε η γλώσσα των Γαλλόφωνων. Οι Γάλλοι αντιμετώπισαν με επιφύλαξη και αμηχανία το φαινόμενο αυτό στην αρχή. Όμως αυτό έδωσε στη γλώσσα νέο μέλλον.»

alexakisportrait

Την άποψη ότι οι γλώσσες οφείλουν να είναι ανοικτές στο διάλογο μεταξύ τους εξέφρασε ο συγγραφέας Βασίλης Αλεξάκης, που ως γνωστό έχει γράψει αρκετά βιβλία του στα γαλλικά, για να τα μεταφράσει ο ίδιος στη συνέχεια στα ελληνικά, ενώ σε άλλα έχει ακολουθήσει τον αντίστροφο δρόμο. Όπως είπε: «Δεν φοβάμαι την άφιξη νέων λέξεων. Δεν με ανησυχούν οι αγγλικές λέξεις» Σημείωσε μάλιστα ότι κοινή γλώσσα δεν σημαίνει απαραίτητα και εθνική ενότητα: «Ούτε η ελληνική ούτε η Ισπανική μπόρεσαν να εμποδίσουν τους εμφυλίους πολέμους».

 

Η Γαλλοφωνία είναι μία διεθνής οργάνωση 63 κρατών και κυβερνήσεων, που διευρύνεται συνεχώς και στις πέντε ηπείρους. Η Ελλάδα είναι μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας από το 2004.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Γη χωρίς τέλος»: Περιπλάνηση στον λαβύρινθο του μυαλού

«Γη χωρίς τέλος»: Περιπλάνηση στον λαβύρινθο του μυαλού

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρουμε για τον Σκωτσέζο Martin MacInnes και το μυθιστόρημά του «Γη χωρίς τέλος» (μτφρ. Αλέξης Καλοφωλιάς), που θα κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες από τις εκδόσεις Κριτική.

Επιμέλεια: Στε...

Ο συγγραφέας του «Οι γυναίκες του Μπλοκ 10» έρχεται στην Ελλάδα

Ο συγγραφέας του «Οι γυναίκες του Μπλοκ 10» έρχεται στην Ελλάδα

Επιμέλεια: Λεωνίδας Καλούσης 

Ο πολυβραβευμένος Γερμανός ιστορικός Hans-Joachim Lang έρχεται στην Αθήνα για να παρουσιάσει το βιβλίο του, Οι γυναίκες του Μπλοκ 10. Ιατρικά πειράματα στο Άουσβιτς...

Στον Νίκο Χρυσό το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2019

Στον Νίκο Χρυσό το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2019

Στον Νίκο Χρυσό και το μυθιστόρημά του «Καινούργια μέρα» (Καστανιώτης, 2018) δόθηκε το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Union Prize for Literature) 2019, ανακοίνωσαν ο υπουργός Πολιτισμού και Εθνικής Ταυτότητας της Ρουμανίας κ. Βαλέρ-...

Διαφήμιση
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
Πατέρες και γιοι, ξανά

Πατέρες και γιοι, ξανά

Για το μυθιστόρημα του Χρήστου Αστερίου «Η θεραπεία των αναμνήσεων» (εκδ. Πόλις) και το αυτοβιογραφικό αφήγημα του Άρη Φιορέτου «Ο μισός ήλιος – Ένα βιβλίο για έναν πατέρα» (μτφρ. Κώστας Κοσμάς, εκδ. Πατάκη).

Του ...

O ταλαντούχος κύριος Αντρές Μπάρμπα

O ταλαντούχος κύριος Αντρές Μπάρμπα

Για τα βιβλία του Andrés Barba «Χέρια Μικρά» και «Φωτεινή πολιτεία» και τα δύο σε μετάφραση της Βασιλικής Κνήτου, τα οποία κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Των Χριστίνας Μπατσίλα, Χρύσας Παπανικολάου, ...

ΟΓΑ

ΟΓΑ

Του Αλέξανδρου Αδαμόπουλου

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, θυμάμαι και το υπουργικό αυτοκίνητο παρκαρισμένο έξω απ’ το σπίτι μας και τον Σταύρο τον οδηγό, μ’ ένα τεράστιο πουπουλέ...

Διαφήμιση

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

 

Ποια θεματική θα θέλατε να διαβάζετε συχνότερα;

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΚΙ ΕΔΩ

 

Network Social  RSS Facebook Twitter Youtube