Όταν η ποίηση γίνεται perfomance

Εκτύπωση

bas_boettcherΟ slum ποιητής Bas Böttcher έκανε αίσθηση και κέρδισε το χειροκρότημα

Του Κώστα Κατσουλάρη

Για μια ώρα περίπου έμεινε στη μικρή σκηνή στο πατάρι του Dasein Cafe στα Εξάρχεια ο γνωστότερος ράπερ ποιητής 

της Γερμανίας, ικανοποιώντας τα περίπου εκατό άτομα που τον παρακολούθησαν. Άνετος, χωρίς όμως να είναι υπερφίαλος, ο Γερμανός έδειξε ότι έχει μελετήσει καλά την παράστασή του, την οποία και είχε θαυμάσια προσαρμόσει, στο μεγάλο της μέρος, για το ελληνικό κοινό. Θυμίζουμε, άλλωστε, ότι ο Böttcher είχε ξαναβρεθεί στην Ελλάδα πέρυσι την άνοιξη, στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου, καλεσμένος του ΕΚΕΒΙ με αφορμή το γεγονός ότι τιμώμενη χώρα ήταν η Γερμανία. Έτσι, ορισμένα από τα ποιήματά του ήταν, υποθέτουμε, ήδη μεταφρασμένα από τότε.

Μουσική, εικόνα, ρυθμός, ξεκάθαρα ποιητικά κόνσεπτ, χιπ χοπ ρυθμοί, συνεχείς παραπομπές στην ποπ κουλτούρα και στις σύγχρονες καταναλωτικές συνήθειες, φτιάχνουν ένα ιδιαίτερο και την ίδια στιγμή οικείο μείγμα από στίχους, ήχους και οπτικά ερεθίσματα. Ο ίδιος, ελέγχοντας πλήρως την κατάσταση, διάνθιζε την παράστασή του με έξυπνες φρασούλες, καλά δουλεμένα σχόλια, μικρές και ακριβείς κινήσεις του σώματός του. Χαρακτηριστικά του ύφους του τα πολλά λογοπαίγνια, οι επαναλήψεις εν είδει μουσικού ρεφρέν, η μουσικότητα των λέξεων. Ακόμη και όταν έλειπε η μετάφραση, η γλώσσα κέρδιζε από μόνη της το παιχνίδι - με την βοήθεια πάντοτε του έμπειρου με το κοινό, και συμπαθέστατου, Γερμανού.

Ένα φρέσκο καλλιτεχνικό γεγονός από αυτά που δεν έχουμε συχνά την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στην Αθήνα, και σίγουρα ένας διαφορετικός τρόπος προσέγγισης της ποίησης και των ποικίλων δυνατοτήτων της γλώσσας. Οι Έλληνες ποιητές, με εξαίρεση κάποιους της πολύ νέας γενιάς, τον συνδιοργανωτή μας και εμπνευστή της εν ελλάδι slam κίνησης Ντίνο Σιώτη, και βέβαια τον πάντοτε ανήσυχο Μιχάλη Μήτρα, έλαμψαν με την απουσία τους. Το ίδιο και οι περισσότεροι δημοσιογράφοι που ασχολούνται με το βιβλίο και τη λογοτεχνία. 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Γη χωρίς τέλος»: Περιπλάνηση στον λαβύρινθο του μυαλού

«Γη χωρίς τέλος»: Περιπλάνηση στον λαβύρινθο του μυαλού

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρουμε για τον Σκωτσέζο Martin MacInnes και το μυθιστόρημά του «Γη χωρίς τέλος» (μτφρ. Αλέξης Καλοφωλιάς), που θα κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες από τις εκδόσεις Κριτική.

Επιμέλεια: Στε...

Ο συγγραφέας του «Οι γυναίκες του Μπλοκ 10» έρχεται στην Ελλάδα

Ο συγγραφέας του «Οι γυναίκες του Μπλοκ 10» έρχεται στην Ελλάδα

Επιμέλεια: Λεωνίδας Καλούσης 

Ο πολυβραβευμένος Γερμανός ιστορικός Hans-Joachim Lang έρχεται στην Αθήνα για να παρουσιάσει το βιβλίο του, Οι γυναίκες του Μπλοκ 10. Ιατρικά πειράματα στο Άουσβιτς...

Στον Νίκο Χρυσό το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2019

Στον Νίκο Χρυσό το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2019

Στον Νίκο Χρυσό και το μυθιστόρημά του «Καινούργια μέρα» (Καστανιώτης, 2018) δόθηκε το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Union Prize for Literature) 2019, ανακοίνωσαν ο υπουργός Πολιτισμού και Εθνικής Ταυτότητας της Ρουμανίας κ. Βαλέρ-...

Διαφήμιση
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
Χορταστική μουσική βραδιά με τη Γιούτζα Γουάνγκ στο Ηρώδειο

Χορταστική μουσική βραδιά με τη Γιούτζα Γουάνγκ στο Ηρώδειο

Μια χορταστική συναυλία, γεμάτη από υπέροχη συμφωνική μουσική, απολαύσαμε τη Δευτέρα 17 Ιουνίου 2019 στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Της Χρύσας Στρογγύλη...
Πεζά με ποιητική πολυσημία

Πεζά με ποιητική πολυσημία

Για τη συλλογή διηγημάτων της Κατερίνας Ηλιοπούλου «Δεν είναι ακόμα» (εκδ. Μελάνι).

Του Γιώργου Ν. Περαντωνάκη

Μπορεί η πεζογραφική γραφή να είναι αφήγη...

Αναζητώντας το παρόν και το μέλλον της σοσιαλδημοκρατίας

Αναζητώντας το παρόν και το μέλλον της σοσιαλδημοκρατίας

Για το βιβλίο «Το πρωτείο της δημοκρατίας - Η σοσιαλδημοκρατία μετά τη σοσιαλδημοκρατία» του Γιώργου Σιακαντάρη (εκδ. Αλεξάνδρεια).

Του Σωτήρη ...