Νέα και ειδησάρια

Εκτύπωση
Poetry slam_Bas_boettcherAthens Poetry Slam? (Pas mal, pas mal…)
Μεγάλο σουξέ είχε τελικά η ιδέα του Ντίνου Σιώτη για τη διοργάνωση διαγωνισμού slam ποίησης στην Αθήνα. Αποκορύφωμα του όλου «ρεύματος» η βραδιά στο μπαρ-εστιατόριο Bacaro την προηγούμενη εβδομάδα, ο ημιτελικός που ανέδειξε τους έξι υποψήφιους νικητές της Αθήνας. Και τι δεν είχε η βραδιά: Χιπ Χοπ, τζαζ, αυτοσχεδιασμούς κάθε είδους, παντομίμες, κι αρκετή δόση τρέλας – τι άλλο να ζητήσει κανείς; Και ποιήματα βέβαια, άλλα καλύτερα άλλα λιγότερο καλά, όμως σε κάθε ανάγνωση ποίησης που παρευρισκόμαστε (και στις «σοβαρές») ακούγονται ουκ ολίγες μετριότητες. 
Τον Ιούνιο, στον τελικό, θα διαγωνιστούν οι νικητές από όλες τις πόλεις όπου έχει επεκταθεί ο διαγωνισμός (Θεσσαλονίκη, Λευκάδα, Βόλος κι αλλού), κι ο νικητής θα προκύψει πανηγυρικά σε βραδιά στην Αθήνα που θα ανακοινωθεί προσεχώς. Το έπαθλο θα είναι 1000 ευρώ, καθώς και συμμετοχή σε πανευρωπαϊκό διαγωνισμό slam. Pas mal. 

Ιδού η Ρόδος
Μεγαλεπήβολα σχέδια ανακοινώθηκαν σε διημερίδα που διοργάνωσε πρόσφατα το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου. Επιθυμία του προέδρου του Κέντρου και πανεπιστημιακού Αναστάσιου Κοντάκου (και του Δημοτικού Συμβουλίου, που χρηματοδοτεί τις δράσεις του Κέντρου) είναι η διοργάνωση, σε ετήσια βάση, Διεθνούς Φεστιβάλ Λογοτεχνίας και Μετάφρασης, για μια εβδομάδα προς το τέλους του καλοκαιριού στο νησί. Το φεστιβάλ θα περιλαμβάνει πλούσιες και αποκεντρωμένες δράσεις –ποίηση, εργαστήρια γραφής, συναντήσεις συγγραφέων, ομιλίες γνωστών ξένων συγγραφέων, εικαστικά, μουσική, κ.ά.– σε όλο το νησί, κι αν ευοδωθούν τα σχέδια του Προέδρου θα πρόκειται για μείζον γεγονός πανελλαδικής εμβέλειας. Συνδιοργανωτής, μαζί με πολλούς άλλους, η Εταιρεία Συγγραφέων. Θα επανέλθουμε, εννοείται.

Νέος Πρόεδρος και Δ.Σ. στο ΕΚΕΒΙ
EKEBI Theodoropoulos
Ο Τάκης Θεοδωρόπουλος είναι τελικά ο νέος Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, με αντιπρόεδρο τον Πέτρο Τατσόπουλο. Την Εταιρεία Συγγραφέων εκπροσωπεί η μεταφράστρια και συγγραφέας Κλαίτη Σωτηριάδου, ενώ η Κατρίν Βελισσάρη παραμένει –σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις– διευθύντρια. Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου είναι σημαντικός θεσμός και έχει ήδη συνεισφέρει πολλά στο χώρο του βιβλίου. Πρέπει, ωστόσο, και με την οικονομική συγκυρία να είναι ενάντια σε «ανοίγματα», να προσηλωθεί στις σημαντικότερες από τις δράσεις του (Λέσχες Ανάγνωσης, Συγγραφείς στα σχολεία, Biblonet, Έκθεση Παιδικού Βιβλίου, Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκη, διάφορα Βραβεία, κ.ά.). Συνεργασία, είναι η λέξη κλειδί, μαζί με την προώθηση φθηνών και καινοτόμων δράσεων που να βάλουν στο «παιχνίδι» και τις νεότερες γενιές.


To βιβλιοπωλείο του Metropolis έκλεισε χρόνο
Ένας ακόμη χώρος με multi δυνατότητες στο κέντρο της Αθήνας έδωσε το στίγμα του τη χρονιά που μας πέρασε, και μάλιστα σε ένα από τα πλέον εντυπωσιακά νεοκλασικά κτίρια της Πανεπιστημίου. Γωνία με Μπενάκη, με το βιβλιοπωλείο να έχει επεκταθεί και στο ισόγειο, το πολυκατάστημα Metropolis (γνωστό μέχρι πρόσφατα ως βιβλιοπωλείο) επιχείρησε το «άνοιγμα» σε περισσότερες δραστηριότητες, βάζοντας δυναμικά το βιβλίο στο χώρο του. Παράλληλα, διαθέτοντας ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά καφέ της πόλης στον τρίτο όροφο, και σκηνή με μέγεθος και εξοπλισμό που προσφέρεται για κάθε είδους συναυλία, προβλέπεται να γίνει το κέντρο πολλών δράσεων τους μήνες που έρχονται. Ελπίζουμε ότι το βιβλίο μαζί με τα σύγχρονα μέσα ανάγνωσης θα συνεχίσουν να είναι ο βασικός άξονας αυτών των δράσεων .

metropolis

«Φορτσάρει»   

Έχοντας πίσω του δύο «γερά» best seller τη χρονιά που πέρασε, το «Τα παιδιά δεν θέλουν ψυχολόγο, γονείς θέλουν» του ψυχίατρου-ψυχαναλυτή Νίκου Σιδέρη (40000 αντίτυπα) και το «Ιμαρέτ» του Γιάννη Καλπούζου (30000 αντίτυπα), καθώς και μια γερή βάση στο εκπαιδευτικό βιβλίο, ο εκδοτικός οίκος της Ιπποκράτους φαίνεται να έχει πρίμο αέρα στα πανιά του παρά τις γενικότερες δυσκολίες στην αγορά. Φαίνεται επίσης να είναι ο άμεσος «κερδισμένος» από την κρίση που σοβεί (ελπίζουμε όχι για πολύ) στη Γενναδίου, παίρνοντας στελέχη και συγγραφείς από τον ιστορικό εκδοτικό οίκο. Εμείς, που δεν είμαστε ούτε οικονομικοί αναλυτές ούτε έχουμε μετοχές σε κανέναν, αυτό που εισπράττουμε στις επαφές μας με το Μεταίχμιο είναι σοβαρότητα, μετρημένους στόχους και μεθοδική δουλειά. Κι αυτά, φαίνεται, ανταμείβονται.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα βραβεία της Εταιρείας Ελλήνων Μεταφραστών Λογοτεχνίας

Τα βραβεία της Εταιρείας Ελλήνων Μεταφραστών Λογοτεχνίας

Η Εταιρεία Ελλήνων Μεταφραστών Λογοτεχνίας, με την υποστήριξη της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, πραγματοποίησε την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου την τελετή απονομής των βραβείων της για το 2019.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
Ανακοίνωση της Εταιρείας Συγγραφέων για τον θάνατο του Σάμη Γαβριηλίδη

Ανακοίνωση της Εταιρείας Συγγραφέων για τον θάνατο του Σάμη Γαβριηλίδη

Ανακοίνωση της Εταιρείας Συγγραφέων για τον θάνατο του εκδότη Σάμη Γαβριηλίδη.

Η Εταιρεία Συγγραφέων, μαζί με όλη την οικογένεια του βιβλίου, εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη της για την απώλεια του εκδότη Σάμη Γαβριηλίδη. Η παρουσία του στον εκδ...

Επιλογές από τα βιβλία της άνοιξης

Επιλογές από τα βιβλία της άνοιξης

Επιλογές από τις προσεχείς εκδόσεις τίτλων ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιβλίων για την Ιστορία και τις επιστήμες, καθώς και επιλογές από τις ουκ ολίγες επανεκδόσεις παλιότερων βιβλίων. 

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστό...

Διαφήμιση
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
Μυθική γλωσσολαλία

Μυθική γλωσσολαλία

Για το παραβολικό αφήγημα του Δημοσθένη Παπαμάρκου «Εξημέρωση – Νεκρογραφία» (εκδ. Πατάκη).

Του Μιχάλη Μακρόπουλου

Η γλωσσολαλία, αντιδάνειο από το αγγλικό glossolalia, είναι η ε...

«Μόνο τη γλώσσα που μιλάν' οι σφαίρες δεν καταλαβαίνουμε»

«Μόνο τη γλώσσα που μιλάν' οι σφαίρες δεν καταλαβαίνουμε»

Η συνάντηση του μεταφραστή Αλέξανδρου Κυπριώτη με την ποίηση του Ιρανού Μοχαμμάντ Χεμματί και η εργασία τους επάνω στη μετάφραση των ιρανικών ποιημάτων του Χεμματί, μέχρι την κυκλοφορία της δίγλωσσης έκδοσης (Περσικά-Ελληνικά) του τόμου Η Κούνια (εκδ. Σκαρίφημα).

...
Τάκης Θεοδωρόπουλος: «Τα Ελγίνεια και τα πορτοκάλια»

Τάκης Θεοδωρόπουλος: «Τα Ελγίνεια και τα πορτοκάλια»

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Τάκη Θεοδωρόπουλου «Τα Ελγίνεια και τα πορτοκάλια – Επίγονοι ή κληρονόμοι;» που κυκλοφορεί στις 20 Φεβρουαρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Λεωνίδας Καλούσης

...