Νέα και ειδησάρια

Εκτύπωση
Poetry slam_Bas_boettcherAthens Poetry Slam? (Pas mal, pas mal…)
Μεγάλο σουξέ είχε τελικά η ιδέα του Ντίνου Σιώτη για τη διοργάνωση διαγωνισμού slam ποίησης στην Αθήνα. Αποκορύφωμα του όλου «ρεύματος» η βραδιά στο μπαρ-εστιατόριο Bacaro την προηγούμενη εβδομάδα, ο ημιτελικός που ανέδειξε τους έξι υποψήφιους νικητές της Αθήνας. Και τι δεν είχε η βραδιά: Χιπ Χοπ, τζαζ, αυτοσχεδιασμούς κάθε είδους, παντομίμες, κι αρκετή δόση τρέλας – τι άλλο να ζητήσει κανείς; Και ποιήματα βέβαια, άλλα καλύτερα άλλα λιγότερο καλά, όμως σε κάθε ανάγνωση ποίησης που παρευρισκόμαστε (και στις «σοβαρές») ακούγονται ουκ ολίγες μετριότητες. 
Τον Ιούνιο, στον τελικό, θα διαγωνιστούν οι νικητές από όλες τις πόλεις όπου έχει επεκταθεί ο διαγωνισμός (Θεσσαλονίκη, Λευκάδα, Βόλος κι αλλού), κι ο νικητής θα προκύψει πανηγυρικά σε βραδιά στην Αθήνα που θα ανακοινωθεί προσεχώς. Το έπαθλο θα είναι 1000 ευρώ, καθώς και συμμετοχή σε πανευρωπαϊκό διαγωνισμό slam. Pas mal. 

Ιδού η Ρόδος
Μεγαλεπήβολα σχέδια ανακοινώθηκαν σε διημερίδα που διοργάνωσε πρόσφατα το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου. Επιθυμία του προέδρου του Κέντρου και πανεπιστημιακού Αναστάσιου Κοντάκου (και του Δημοτικού Συμβουλίου, που χρηματοδοτεί τις δράσεις του Κέντρου) είναι η διοργάνωση, σε ετήσια βάση, Διεθνούς Φεστιβάλ Λογοτεχνίας και Μετάφρασης, για μια εβδομάδα προς το τέλους του καλοκαιριού στο νησί. Το φεστιβάλ θα περιλαμβάνει πλούσιες και αποκεντρωμένες δράσεις –ποίηση, εργαστήρια γραφής, συναντήσεις συγγραφέων, ομιλίες γνωστών ξένων συγγραφέων, εικαστικά, μουσική, κ.ά.– σε όλο το νησί, κι αν ευοδωθούν τα σχέδια του Προέδρου θα πρόκειται για μείζον γεγονός πανελλαδικής εμβέλειας. Συνδιοργανωτής, μαζί με πολλούς άλλους, η Εταιρεία Συγγραφέων. Θα επανέλθουμε, εννοείται.

Νέος Πρόεδρος και Δ.Σ. στο ΕΚΕΒΙ
EKEBI Theodoropoulos
Ο Τάκης Θεοδωρόπουλος είναι τελικά ο νέος Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, με αντιπρόεδρο τον Πέτρο Τατσόπουλο. Την Εταιρεία Συγγραφέων εκπροσωπεί η μεταφράστρια και συγγραφέας Κλαίτη Σωτηριάδου, ενώ η Κατρίν Βελισσάρη παραμένει –σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις– διευθύντρια. Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου είναι σημαντικός θεσμός και έχει ήδη συνεισφέρει πολλά στο χώρο του βιβλίου. Πρέπει, ωστόσο, και με την οικονομική συγκυρία να είναι ενάντια σε «ανοίγματα», να προσηλωθεί στις σημαντικότερες από τις δράσεις του (Λέσχες Ανάγνωσης, Συγγραφείς στα σχολεία, Biblonet, Έκθεση Παιδικού Βιβλίου, Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκη, διάφορα Βραβεία, κ.ά.). Συνεργασία, είναι η λέξη κλειδί, μαζί με την προώθηση φθηνών και καινοτόμων δράσεων που να βάλουν στο «παιχνίδι» και τις νεότερες γενιές.


To βιβλιοπωλείο του Metropolis έκλεισε χρόνο
Ένας ακόμη χώρος με multi δυνατότητες στο κέντρο της Αθήνας έδωσε το στίγμα του τη χρονιά που μας πέρασε, και μάλιστα σε ένα από τα πλέον εντυπωσιακά νεοκλασικά κτίρια της Πανεπιστημίου. Γωνία με Μπενάκη, με το βιβλιοπωλείο να έχει επεκταθεί και στο ισόγειο, το πολυκατάστημα Metropolis (γνωστό μέχρι πρόσφατα ως βιβλιοπωλείο) επιχείρησε το «άνοιγμα» σε περισσότερες δραστηριότητες, βάζοντας δυναμικά το βιβλίο στο χώρο του. Παράλληλα, διαθέτοντας ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά καφέ της πόλης στον τρίτο όροφο, και σκηνή με μέγεθος και εξοπλισμό που προσφέρεται για κάθε είδους συναυλία, προβλέπεται να γίνει το κέντρο πολλών δράσεων τους μήνες που έρχονται. Ελπίζουμε ότι το βιβλίο μαζί με τα σύγχρονα μέσα ανάγνωσης θα συνεχίσουν να είναι ο βασικός άξονας αυτών των δράσεων .

metropolis

«Φορτσάρει»   

Έχοντας πίσω του δύο «γερά» best seller τη χρονιά που πέρασε, το «Τα παιδιά δεν θέλουν ψυχολόγο, γονείς θέλουν» του ψυχίατρου-ψυχαναλυτή Νίκου Σιδέρη (40000 αντίτυπα) και το «Ιμαρέτ» του Γιάννη Καλπούζου (30000 αντίτυπα), καθώς και μια γερή βάση στο εκπαιδευτικό βιβλίο, ο εκδοτικός οίκος της Ιπποκράτους φαίνεται να έχει πρίμο αέρα στα πανιά του παρά τις γενικότερες δυσκολίες στην αγορά. Φαίνεται επίσης να είναι ο άμεσος «κερδισμένος» από την κρίση που σοβεί (ελπίζουμε όχι για πολύ) στη Γενναδίου, παίρνοντας στελέχη και συγγραφείς από τον ιστορικό εκδοτικό οίκο. Εμείς, που δεν είμαστε ούτε οικονομικοί αναλυτές ούτε έχουμε μετοχές σε κανέναν, αυτό που εισπράττουμε στις επαφές μας με το Μεταίχμιο είναι σοβαρότητα, μετρημένους στόχους και μεθοδική δουλειά. Κι αυτά, φαίνεται, ανταμείβονται.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
25 ξεχωριστά βιβλία για τις μέρες του Πάσχα

25 ξεχωριστά βιβλία για τις μέρες του Πάσχα

Τόσο ενόψει των ημερών του Πάσχα όσο και της 16ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που ακολουθεί, οι εκδοτικοί οίκοι κυκλοφόρησαν πλήθος νέων τίτλων. Ξεχωρίσαμε και παρουσιάζουμε ορισμένους που βγήκαν είτε το τρέχον έτος είτε τις μέρες που εξέπνεε το προηγούμενο. Ο Κώστας Αγοραστό...

16η ΔΕΒΘ: Βαλκανικοί διάλογοι και δίκτυα πολιτισμού

16η ΔΕΒΘ: Βαλκανικοί διάλογοι και δίκτυα πολιτισμού

Σε μια εποχή που η εμπέδωση αμοιβαίων σχέσεων και ενός κλίματος ειρήνης και συνεργασίας στα Βαλκάνια είναι ένα ισχυρό ζητούμενο, το αίτημα ανάδειξης κοινών τόπων μεταξύ των όμορων λαών είναι αυτονόητο και προφανές. Συνδετικός κρίκος τους και η λογοτεχνία, που μπορεί να αποτελέσει πεδίο ...

Έρχεται η 16η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Έρχεται η 16η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Ανανεωμένη, πλουραλιστική και με πολλές συμμετοχές η 16η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί 9-12 Μαΐου 2019. Η μοναδική διεθνής έκθεση για το βιβλίο στη χώρα μας συγκεντρώνει κάθε χρόνο σχεδόν το σύνολο του εκδοτικού και σημαντικό μέρος του συγγραφικού κόσμου, σε ένα...

Διαφήμιση
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
Είδαμε και ακούσαμε το Έπος του Γκιλγκαμές, στη Στέγη

Είδαμε και ακούσαμε το Έπος του Γκιλγκαμές, στη Στέγη

Για την παράσταση «Το Έπος του Γκιλγκαμές» με το μουσικό σύνολο Mezwej, σε σύνθεση του Ζαντ Μούλτακα, η οποία παρουσιάζεται και απόψε, 20 Απριλίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Των Χρύσας Στρογγύλη...

25 ξεχωριστά βιβλία για τις μέρες του Πάσχα

25 ξεχωριστά βιβλία για τις μέρες του Πάσχα

Τόσο ενόψει των ημερών του Πάσχα όσο και της 16ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που ακολουθεί, οι εκδοτικοί οίκοι κυκλοφόρησαν πλήθος νέων τίτλων. Ξεχωρίσαμε και παρουσιάζουμε ορισμένους που βγήκαν είτε το τρέχον έτος είτε τις μέρες που εξέπνεε το προηγούμενο. Ο Κώστας Αγοραστό...

«Όλα μέσα στο σκοτάδι θα γίνουν»

«Όλα μέσα στο σκοτάδι θα γίνουν»

Για την ποιητική συλλογή της Κούλας Αδαλόγλου «Γιατί το μέλλον μια μικρή κουκίδα» (εκδ. Σαιξπηρικόν).

Της Εύης Κουτρουμπάκη

Η Κούλα Αδαλόγλου, γνώστης β...