x
Διαφήμιση

18 Ιουνιου 2019

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:21:51:32 GMT +2

Διαφήμιση
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ: ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ King’s College

King’s College

E-mail Εκτύπωση

kings_college_london_edited-1Λουκέτο στο τμήμα νεοελληνικών σπουδών

Της Ελπίδας Πασαμιχάλη

Ένα ακόμη σοβαρό πλήγμα δέχτηκαν οι Νεοελληνικές Σπουδές στην Ευρώπη. Πριν από λίγες μέρες το King’s College του Λονδίνου ανακοίνωσε

την πρόθεσή του να καταργήσει το Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών στο πλαίσιο ευρύτερης αναδιοργάνωσης του! Η απόφαση αυτή, που βάζει τελεία σε μία ιστορία ενός περίπου αιώνα, από την ίδρυση του συγκεκριμένου τμήματος, εντάσσεται σε ευρύτερο πρόγραμμα του King’s, με το οποίο μπαίνει σε διαδικασία εκκαθάρισης, αποτέλεσμα της οποίας θα είναι οι περικοπές για πάνω από 200 θέσεις εργασίας.

Η είδηση έχει προκαλέσει την αναστάτωση του ακαδημαϊκού κόσμου. Η Ευρωπαϊκή Εταιρία Νεοελληνικών Σπουδών εγκαινίασε το διαδίκτυο σύνδεσμο, για συγκέντρωση υπογραφών, με στόχο τη διάσωση του τμήματος. Δύο μέρες μετά την ανάρτησή της, την αίτηση με τίτλο «Save the Department of Byzantine and Modern Greek Studies at King’s» που απευθύνεται στον πρύτανη του Πανεπιστημίου, καθηγητή Richard Trainor, είχαν υπογράψει 2956 προσωπικότητες από όλο τον κόσμο! Μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και του πνευματικού κόσμου, καθηγητές, συγγραφείς, δικηγόροι κ.ά. από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, το Ισραήλ, τη Ρωσία, την Τουρκία, την Ελλάδα, την Κύπρο κ.λπ., ζητούν από τον πρύτανη του King’s να αναθεωρήσει την απόφασή του.

Η είδηση για την ευρύτερη αναδιάρθρωση του King’s εμφανίστηκε στο Times Higher Education, όπου γίνεται λόγος για περικοπή 205 θέσεων, σε 13 τμήματα του Πανεπιστημίου. Ανάμεσά τους, εκτός από το Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών είναι και η Σχολή Φυσικών Επιστημών και Εφαρμοσμένης Μηχανικής και το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής. Στα έγγραφα των εσωτερικών συσκέψεων, γίνεται λόγος για οικονομικά ελλείμματα των τμημάτων, και για χαμηλές επιδόσεις στις ερευνητικές αξιολογήσεις του 2008. Έτσι η κυβέρνηση αποφάσισε να διακόψει τις επιχορηγήσεις, για λόγους λιτότητας. Ο Jim Wolfreys πρόεδρος του Πανεπιστημίου και Κολλεγίου του King’s δήλωσε: «Ανάμεσα σε όλα τα ιδρύματα που έχουν εμπλακεί σε αυτή την κρίση, το King’s πήρε τα πιο δρακόντεια μέτρα στην κατεύθυνση της εκκαθάρισης.»

Το Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του King’s δημιουργήθηκε το 1919, όταν εγκαινιάστηκε η έδρα Κοραή, με πρώτο κάτοχό της τον διακεκριμένο ελληνιστή A.J. Toynbee. Άλλοι επιφανείς Βυζαντινολόγοι και Ελληνιστές του King’s υπήρξαν οι Romily Jenkins, Cyril Mango, Donald Nicol, Averil Cameron, Richard Clogg, Peter Mackridge και Phillip Sherrand.

Τα τελευταία χρόνια όμως, καθώς οι ανθρωπιστικές σπουδές αντιμετωπίζουν κρίση στην Ευρώπη. Το Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του King’s συγκεντρώνει σήμερα σαράντα σπουδαστές και ο αριθμός αυτός θεωρείται πολύ μικρός για να κριθεί βιώσιμο.

Αν η απόφαση για το κλείσιμο του τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών στο King’s δεν αλλάξει, θα είναι μια ακόμη απώλεια, στην κρίση που περνούν οι Νεοελληνικές Σπουδές στην Ευρώπη γενικότερα. Μετά το κλείσιμο της έδρας στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας, που ήταν από τα παλαιότερα, η κατάσταση αρχίζει να μοιάζει με ντόμινο. Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Μπολόνια» υποχρεώνει τα Πανεπιστήμια να αναδιοργανωθούν και να δώσουν έμφαση στις γλώσσες εργασίας και στις βιομηχανικά αναπτυσσόμενες χώρες (Ινδίες, Κίνα, Ιαπωνία κ.λπ), προσαρμόζοντας το πρόγραμμα σπουδών σύμφωνα με τις αγορές και όχι σύμφωνα με την πολιτιστική αξία κάθε γλώσσας.

Τον Ιούλιο του 2008 στο 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο Νεοελληνικών Σπουδών που είχε γίνει στην Αθήνα, ο καθηγητής Κωνσταντίνος Δημάδης, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Νεοελληνικών Σπουδών, είχε δηλώσει στη γράφουσα: «Πρέπει μέχρι το 2040 να δημιουργήσουμε γενιές με νεοελληνιστές ντόπιους. Στη Γερμανία με Γερμανούς, στην Ολλανδία με Ολλανδούς, στη Βουλγαρία με Βούλγαρους. Αν δεν το κάνουμε αυτό και επιμένουμε να στέλνουμε Έλληνες καθηγητές να διδάσκουν, τότε σε μια γενιά, είναι ζήτημα αν θα υπάρχουν δύο τμήματα νεοελληνικών σπουδών σε όλη την Ευρώπη.» Η προφητική αυτή δήλωση, ελπίζουμε να μην επαληθευτεί…

Η Επιστολή Διαμαρτυρίας προς τον Πρύτανη του King’s βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

http://www.PetitionOnline.com/sdbmgs10/petition.html

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Γη χωρίς τέλος»: Περιπλάνηση στον λαβύρινθο του μυαλού

«Γη χωρίς τέλος»: Περιπλάνηση στον λαβύρινθο του μυαλού

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρουμε για τον Σκωτσέζο Martin MacInnes και το μυθιστόρημά του «Γη χωρίς τέλος» (μτφρ. Αλέξης Καλοφωλιάς), που θα κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες από τις εκδόσεις Κριτική.

Επιμέλεια: Στε...

Ο συγγραφέας του «Οι γυναίκες του Μπλοκ 10» έρχεται στην Ελλάδα

Ο συγγραφέας του «Οι γυναίκες του Μπλοκ 10» έρχεται στην Ελλάδα

Επιμέλεια: Λεωνίδας Καλούσης 

Ο πολυβραβευμένος Γερμανός ιστορικός Hans-Joachim Lang έρχεται στην Αθήνα για να παρουσιάσει το βιβλίο του, Οι γυναίκες του Μπλοκ 10. Ιατρικά πειράματα στο Άουσβιτς...

Στον Νίκο Χρυσό το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2019

Στον Νίκο Χρυσό το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2019

Στον Νίκο Χρυσό και το μυθιστόρημά του «Καινούργια μέρα» (Καστανιώτης, 2018) δόθηκε το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Union Prize for Literature) 2019, ανακοίνωσαν ο υπουργός Πολιτισμού και Εθνικής Ταυτότητας της Ρουμανίας κ. Βαλέρ-...

Διαφήμιση
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
Πατέρες και γιοι, ξανά

Πατέρες και γιοι, ξανά

Για το μυθιστόρημα του Χρήστου Αστερίου «Η θεραπεία των αναμνήσεων» (εκδ. Πόλις) και το αυτοβιογραφικό αφήγημα του Άρη Φιορέτου «Ο μισός ήλιος – Ένα βιβλίο για έναν πατέρα» (μτφρ. Κώστας Κοσμάς, εκδ. Πατάκη).

Του ...

O ταλαντούχος κύριος Αντρές Μπάρμπα

O ταλαντούχος κύριος Αντρές Μπάρμπα

Για τα βιβλία του Andrés Barba «Χέρια Μικρά» και «Φωτεινή πολιτεία» και τα δύο σε μετάφραση της Βασιλικής Κνήτου, τα οποία κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Των Χριστίνας Μπατσίλα, Χρύσας Παπανικολάου, ...

ΟΓΑ

ΟΓΑ

Του Αλέξανδρου Αδαμόπουλου

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, θυμάμαι και το υπουργικό αυτοκίνητο παρκαρισμένο έξω απ’ το σπίτι μας και τον Σταύρο τον οδηγό, μ’ ένα τεράστιο πουπουλέ...

Διαφήμιση

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

 

Ποια θεματική θα θέλατε να διαβάζετε συχνότερα;

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΚΙ ΕΔΩ

 

Network Social  RSS Facebook Twitter Youtube