Τζέφρυ Ευγενίδης, ένας Αμερικανός μπροστά από την εποχή του

Εκτύπωση

Eugenides JeffreyΜε δημοσιογράφους από τον χώρο του βιβλίου και του πολιτισμού συναντήθηκε σήμερα ο βραβευμένος με Πούλιτζερ ελληνικής καταγωγής Αμερικανός συγγραφέας Jeffrey Eugenides στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας.

Της Ελένης Κορόβηλα

Ο Τζέφρυ Ευγενίδης, ο συγγραφέας-σταρ τριών μυθιστορημάτων και μιας συλλογής δέκα διηγημάτων (Δελτία παραπόνων, 2017, μτφρ. Άννα Παπασταύρου, εκδ. Πατάκη) επισκέπτεται την Αθήνα στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 - Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του Δήμου Αθηναίων, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και με την υποστήριξη της πρεσβείας των ΗΠΑ.

Οι ελληνικές του ρίζες –από την πλευρά του μικρασιατικής καταγωγής πατέρα του οι γονείς του οποίου μετανάστευσαν από την Προύσα στις Ηνωμένες Πολιτείες– αλλά και οι ιρλανδικές –από την πλευρά της μητέρας του που έχασε πρόσφατα– κατέχουν διακριτή θέση στο έργο του. Όπως όμως λέει ο ίδιος, είναι «ένας πραγματιστής Αμερικανός από τις μεσοδυτικές Πολιτείες».

Ο Τζέφρι Ευγενίδης γεννήθηκε στις 8 Μαρτίου 1960 στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν. Μεγάλωσε τις δεκαετίες της αμφισβήτησης και των εξεγέρσεων του ‘60 και του ‘70 στην Αμερική και από την πορεία ενηλικίωσής του και αναζήτησης ταυτότητας εντόπισε και το υλικό του δεύτερου μυθιστορήματός του, Middlesex (2002), για το οποίο το 2003 τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ. «Έγραφα το Middlesex επί εννιά χρόνια. Εκφράζει την ιδέα της ελεύθερης βούλησης, την ιδέα ότι δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζήσουμε σύμφωνα με τα γονίδια μας. Δεν έχει μήνυμα άλλο από ότι το φύλο είναι πολυλειτουργικό, γονιδιακό, ορμονικό, πολιτισμικό και περιβαλλοντικό». 

Σχολιάζοντας τις κατακλυσμιαίες αλλαγές στον τρόπο που μελετάμε και προσλαμβάνουμε τις εξελίξεις στο θέμα της ταυτότητας φύλου (ή και αρνούμαστε να αποδεχθούμε) είπε: «Δεν θα έγραφα το Middlesex σήμερα, ακολουθώντας την κυρίαρχη τάση. Το έγραψα ορμώμενος από τις δικές μου ανησυχίες.»

Για την επιλογή της θεματολογίας του σχολίασε πως «Η λογοτεχνία συνδέεται πάντοτε με την πραγματικότητα. Γράφω για ανθρώπους και γράφοντας για ανθρώπους αναπόφευκτα θα βρεθεί κανείς μπροστά στην πολιτική. Στα λογοτεχνικά μου γραπτά, ωστόσο, η πολιτική δεν έχει την προτεραιότητα. Τα πολιτικά, τα κοινωνικά και τα οικονομικά προβλήματα διεκδικούν μια θέση στο σκηνικό των βιβλίων μου, αλλά είμαι πεπεισμένος πως η λογοτεχνία δεν πρέπει να πιάνεται από το άμεσο και την επικαιρότητα. Η λογοτεχνία είναι σε θέση και σίγουρα μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα με κοινωνικά και ιστορικά ζητήματα μακράς διάρκειας που ξεπερνούν τον καθημερινό μας ορίζοντα. Ως συγγραφέας, επινοώ τους χαρακτήρες μου, φροντίζω να είναι αφηγηματικά αξιόπιστοι, χρησιμοποιώ για να τους τονώσω αυτοβιογραφικά στοιχεία, αν και εκείνο που κυρίως με ενδιαφέρει είναι να αποτελούν το απαύγασμα πολλαπλών στάσεων και συμπεριφορών. Πέρα από αυτά, σκοπός της λογοτεχνίας δεν είναι να κάνει πολιτικές δηλώσεις ούτε να προωθεί πολιτικές ιδέες. Ως μεσοδυτικός πολίτης των ΗΠΑ, ξέρω ότι αν πρέπει να επιδιώξω κάποιες πολιτικές αλλαγές, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το πετύχω, δεν χρειάζεται να γράψω λογοτεχνία. Σε ό,τι αφορά την ίδια την πολιτική, η εντύπωσή μου είναι πως δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε τον αντίπαλο και πως η πλέον ενδεδειγμένη στάση είναι η ανοχή και η κατανόηση: το να πλησιάσουμε και να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τους άλλους».

evgenidis

Στις 8μμ ο Τζέφρι Ευγενίδης θα συνομιλήσει στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), με τη συγγραφέα Κάλλια Παπαδάκη και τη δημοσιογράφο Μικέλα Χαρτουλάρη.

Ο Τζέφρι Ευγενίδης φοίτησε στα πανεπιστήμια Μπράουν και Στάνφορντ όπου σπούδασε αγγλική και αμερικανική λογοτεχνία και φιλολογία και δημιουργική γραφή. Τιμήθηκε με το Βραβείο Πούλιτζερ για το μυθιστόρημά του Middlesex, το οποίο ήταν επίσης στη βραχεία λίστα για το National Book Critics Circle Award, για το International IMPAC Dublin Literary Award και για το Prix Médicis. Το Σενάριο γάμου (2011) ήταν υποψήφιο το National Book Critics Circle Award και τιμήθηκε με το Prix Fitzgerald καθώς και με το Grand Prix de l’héroïne Madame Figaro. Το 2014, εξελέγη μέλος τη Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών. Το μυθιστόρημά του Αυτόχειρες Παρθένοι (2005, εκδ. Libro) μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τη Σοφία Κόπολα.

https://athens2018.gr/en/drasis_kai_ekdilosis/jeffrey-eugenides-in-athens-in-the-context-of-athens-2018-world-book-capital-city-of-athens/

eugenidis

 

politeia link more

 

 

 

 

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ JEFFREY EUGENIDES

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Συναρπαστικές περιηγήσεις στην Αθήνα στα χνάρια ενός βιβλίου

Συναρπαστικές περιηγήσεις στην Αθήνα στα χνάρια ενός βιβλίου

Με συναρπαστικές περιηγήσεις συνεχίζουν τις επόμενες εβδομάδες οι Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου, μια πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων και του Δικτύου Πολιτισμού Δήμου Αθηναίων Athens Culture Net σε συνεργασία με εκδοτικούς οίκους, συγγραφείς, καλλιτέχνες και ...

Στον Ζαν-Πωλ Ντυμπουά το βραβείο Γκονκούρ 2019

Στον Ζαν-Πωλ Ντυμπουά το βραβείο Γκονκούρ 2019

Απονεμήθηκε σήμερα το βραβείο Goncourt 2019. 

Νικητής το βιβλίο Tous les hommes n'habitent pas le monde de la même façon [προσωρινός ελληνικός τίτλος: «Δεν κατοικούν όλοι οι άνθρωποι τον κόσμο με τον ίδιο τρόπο»] του Jean-Paul Dubois.

...
Βραδιά αφιερωμένη στην Άλκη Ζέη

Βραδιά αφιερωμένη στην Άλκη Ζέη

Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ και η διαδικτυακή πύλη για το βιβλίο, τις ιδέες και τον πολιτισμό BOOK PRESS σας προσκαλούν σε συζήτηση με θέμα «Η Άλκη Ζέη ανάμεσα στην Ιστορία και στη μυθοπλασία» την Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2019, στις 8 μ.μ., στον...

Διαφήμιση
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
Ιάκωβος Ανυφαντάκης: «Κάποιοι άλλοι»

Ιάκωβος Ανυφαντάκης: «Κάποιοι άλλοι»

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Ιάκωβου Ανυφαντάκη «Κάποιοι άλλοι», που κυκλοφορεί στις 21 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Πατάκη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Τους π...

Αλόννησος - Liberty Island (1972-2015)

Αλόννησος - Liberty Island (1972-2015)

Του Δημήτρη Αδαμίδη

Μια κηλίδα πάνω στην άμμο η Ασημίνα. Τα γόνατα στο στήθος και στα χέρια το σαγόνι, μόνη ενώπιον ουρανού και θάλασσας. Το βοριαδάκι μύριζε καταιγίδα. Κύματα ξεθύμαιναν κοντά στα παπούτσια της, κάτι ψιθύρι...

Γράφοντας μυθιστόρημα: τέσσερις συγγραφείς εξηγούν κι εξηγούνται

Γράφοντας μυθιστόρημα: τέσσερις συγγραφείς εξηγούν κι εξηγούνται

Η Λουκία Δέρβη, η Τασούλα Επτακοίλη, ο Χρίστος Κυθρεώτης και ο Νίκος Ξένιος μιλάνε για τα νέα τους μυθιστορήματα, για τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν στο πέρασμά τους από τη μικρή ή μεσαία «φόρμα», στο μυθιστόρημα, κάποιοι για πρώτη φορά. 

...