Η Χέρτα Μίλερ προτείνει νομπελίστα

Εκτύπωση

li_xiaoboΗ συγγραφέας ζητά την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στον Λιου Σιαομπό*

Του Πάρι Κωνσταντινίδη

Η συγγραφέας Χέρτα Μίλερ (Herta Müller, Νόμπελ Λογοτεχνίας 2009), η οποία είναι ιδιαίτερα γνωστή και αγαπητή στη Γερμανία, ζητά

με επιστολή της στον Πρόεδρο του Ιδρύματος Νόμπελ, Μάρκους Στορκ (Marcus Storch), την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στον Κινέζο συγγραφέα Λιου Σιαομπό (Liu Xiaobo), γιατί: “…παρά τους κινδύνους, αγωνίζεται εδώ και χρόνια για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα και γι αυτό έχει ήδη φυλακιστεί πολλές φορές. […] Στις 24 Δεκεμβρίου καταδικάστηκε σε 11 χρόνια φυλάκιση, λόγω της συμμετοχής του στη “Χάρτα 08” [μανιφέστο που επιζητά μία δημοκρατική κοινωνία].

Ο Λιου Σιαομπό αξίζει, κατά τη γνώμη μου, το Νόμπελ Ειρήνης γιατί παρά τις απειλές της κυβέρνησης της Κίνας και των κινδύνων για τη ζωή του, συνεχίζει να μάχεται σθεναρά για τις ατομικές ελευθερίες.

Αγαπητέ Μάρκους Στορκ, γνωρίζω ότι, ως Νομπελίστρια Λογοτεχνίας, δεν μπορώ να προτείνω υποψηφίους για το Νόμπελ Ειρήνης. Θα σας παρακαλούσα, όμως, να προωθήσετε στη Νορβηγία την υποστήριξή μου προς τον Λιου Σιαομπό”.

* Ο Λιου Σιαομπό προτάθηκε για το Νόμπελ Ειρήνης από τον Τσέχο συγγραφέα και πολιτικό Βάτσλαβ Χάβελ (Václav Havel), ο οποίος είχε φυλακιστεί από την κυβέρνηση της Τσεχοσλοβακίας το 1977 για τη συμμετοχή του στη “Χάρτα 77”, ένα μανιφέστο για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο Σιαομπό είναι ένας εκ των πρωτεργατών της “Χάρτας 08” -που παραπέμπει στην αντίστοιχη “Χάρτα 77” της Πράγας- και πρόεδρος του κινέζικου τμήματος της διεθνούς οργάνωσης συγγραφέων PEN (poets, playwrights, essayists, editors, and novelists).

Η επιστολή της Χέρτα Μίλερ κοινοποιήθηκε στο γερμανικό διαδικτυακό πολιτιστικό περιοδικό Perlentaucher.

Πάρις Κωνσταντινίδης


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Γη χωρίς τέλος»: Περιπλάνηση στον λαβύρινθο του μυαλού

«Γη χωρίς τέλος»: Περιπλάνηση στον λαβύρινθο του μυαλού

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρουμε για τον Σκωτσέζο Martin MacInnes και το μυθιστόρημά του «Γη χωρίς τέλος» (μτφρ. Αλέξης Καλοφωλιάς), που θα κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες από τις εκδόσεις Κριτική.

Επιμέλεια: Στε...

Ο συγγραφέας του «Οι γυναίκες του Μπλοκ 10» έρχεται στην Ελλάδα

Ο συγγραφέας του «Οι γυναίκες του Μπλοκ 10» έρχεται στην Ελλάδα

Επιμέλεια: Λεωνίδας Καλούσης 

Ο πολυβραβευμένος Γερμανός ιστορικός Hans-Joachim Lang έρχεται στην Αθήνα για να παρουσιάσει το βιβλίο του, Οι γυναίκες του Μπλοκ 10. Ιατρικά πειράματα στο Άουσβιτς...

Στον Νίκο Χρυσό το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2019

Στον Νίκο Χρυσό το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2019

Στον Νίκο Χρυσό και το μυθιστόρημά του «Καινούργια μέρα» (Καστανιώτης, 2018) δόθηκε το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Union Prize for Literature) 2019, ανακοίνωσαν ο υπουργός Πολιτισμού και Εθνικής Ταυτότητας της Ρουμανίας κ. Βαλέρ-...

Διαφήμιση
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
Πατέρες και γιοι, ξανά

Πατέρες και γιοι, ξανά

Για το μυθιστόρημα του Χρήστου Αστερίου «Η θεραπεία των αναμνήσεων» (εκδ. Πόλις) και το αυτοβιογραφικό αφήγημα του Άρη Φιορέτου «Ο μισός ήλιος – Ένα βιβλίο για έναν πατέρα» (μτφρ. Κώστας Κοσμάς, εκδ. Πατάκη).

Του ...

O ταλαντούχος κύριος Αντρές Μπάρμπα

O ταλαντούχος κύριος Αντρές Μπάρμπα

Για τα βιβλία του Andrés Barba «Χέρια Μικρά» και «Φωτεινή πολιτεία» και τα δύο σε μετάφραση της Βασιλικής Κνήτου, τα οποία κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Των Χριστίνας Μπατσίλα, Χρύσας Παπανικολάου, ...

ΟΓΑ

ΟΓΑ

Του Αλέξανδρου Αδαμόπουλου

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, θυμάμαι και το υπουργικό αυτοκ...