Κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη της δημιουργίας και της δημοκρατίας

Εκτύπωση

europe 4 creators1«Η Ευρώπη για τους Δημιουργούς» λανσάρει καμπάνια για να υποστηρίξει την οδηγία προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων της ΕΕ - Ένα Νέο Κίνημα Καλεί Όλους τους Πολίτες να Διαφυλάξουν τον Πολιτισμό και τη Δημοκρατία στην Ευρώπη.

Η «Ευρώπη για τους Δημιουργούς», μια συμμαχία πολιτών, δημιουργών και οργανώσεων, η οποία μάχεται υπέρ της Οδηγίας Προστασίας Πνευματικών Δικαιωμάτων, έχει λανσάρει ένα κίνημα ευρείας απήχησης, καλώντας τους πολίτες και αυτούς που είναι υπεύθυνοι για τη λήψη αποφάσεων να πάρουν ενεργό μέρος στη συζήτηση και να διασφαλίσουν ότι θα ακουστούν οι φωνές τους.

Η καμπάνια στοχεύει στο να αντικρούσει την παραπληροφόρηση, εξηγώντας τα ζητήματα που διακυβεύονται και το πόσο σημαντική είναι η ψήφος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπέρ της Οδηγίας Προστασίας Πνευματικών Δικαιωμάτων της Ευρωπαικής Ένωσης στις 12 Σεπτεμβρίου.

Ενημερώνοντας και Κινητοποιώντας τους Υποστηρικτές Σχετικά Με το Χάσμα Αξίας (Value Gap)

Είναι μεγάλη η ανάγκη ενημέρωσης γύρω από τα θέμα αυτό, καθώς τα μεγάλα συμφέροντα που αντιμάχονται την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων έχουν δημιουργήσει δήθεν κινήματα και μεγάλες καμπάνιες επιρροής. Το Άρθρο 13 της οδηγίας θα ζητάει από τις πλατφόρμες του Διαδικτύου να διαπραγματεύονται δίκαιες συμβάσεις αδειών με τους κατόχους των πνευματικών δικαιωμάτων. Αυτό είναι το αληθινό ζήτημα που πολλοί τεχνολογικοί γίγαντες όπως η Google και το Facebook θέλουν να αποκρύψουν.

Οι ψηφιακές οικονομικές δυνάμεις συνεχίζουν να έχουν υπερβολικά κέρδη, ενώ την ίδια στιγμή οι καλλιτέχνες που εργάζονται προσπαθούν για ένα βασικό εισόδημα.

"Οι ψηφιακές οικονομικές δυνάμεις συνεχίζουν να έχουν υπερβολικά κέρδη, ενώ την ίδια στιγμή οι καλλιτέχνες που εργάζονται προσπαθούν για ένα βασικό εισόδημα. Είναι εντελώς άνισoς ο επιμερισμός των εσόδων που αποκομίζονται από τις πλατφόρμες του Διαδικτύου και των χρημάτων που δίνονται στους δημιουργούς, οι οποίοι είναι εκείνοι που ουσιαστικά έχουν το βάρος για την επιτυχία των έργων», δήλωσε ο Véronique Desbrosses, γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Συλλόγου Συγγραφέων και Συνθετών (GESAC).

Ποια ζητήματα διακυβεύονται;

1. Η δημιουργικότητα. Ενώ η σημερινή συζήτηση επικεντρώνεται στα «memes» και στα «Gifs», αυτές οι μορφές δημιουργικής έκφρασης προστατεύονται ήδη από την ισχύουσα νομοθεσία και δεν θα επηρεαστούν από τη νέα οδηγία.

2. Η διαφάνεια. Οι συμφωνίες αποδοχών που έχουν συμφωνήσει οι πλατφόρμες Διαδικτύου με τους δημιουργούς περιεχομένου είναι θολές. Οι συγκεκριμένες πλατφόρμες δεν προσφέρουν δημόσια στοιχεία σχετικά με αυτή την πτυχή της επιχείρησής τους και οι συμφωνίες που συνάπτονται με τους κατόχους των πνευματικών δικαιωμάτων επισφραγίζονται με συμφωνητικά που δεν μπορούν να βγουν δημόσια. Η διαφάνεια θα αποτελεί πρωταρχική βάση της συγκεκριμένης οδηγίας.

3. Η ισοτιμία. Οι δωρεάν διαδικτυακές πλατφόρμες εκμεταλλεύτηκαν την έλλειψη νομοθετικής ρύθμισης. Παρόμοιες ηλεκτρονικές υπηρεσίες δεν έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις.

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: οι πλατφόρμες δωρεάν ροής πληρώνουν τους δημιουργούς 10 φορές λιγότερο απότι οι πλατφόρμες που βασίζονται σε συνδρομές.
"Η δημιουργική και πολιτιστική βιομηχανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση παράγει αξία 536 δις ευρώ ετησίως. Η αξία αυτή είναι μεγαλύτερη από τα συνδυασμένα έσοδα των τομέων της αυτοκινητοβιομηχανίας και των τηλεπικοινωνιών και είναι υπεύθυνη για 12 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Έχουμε εμπλουτίσει τη ζωή των Ευρωπαίων, και τώρα καλούμε την Ευρώπη να δράσει", πρόσθεσε ο Desbrosses.

europe 4 creators5

Το λανσάρισμα της καμπάνιας «Η Ευρώπη για τους Δημιουργούς»

Η έναρξη της καμπάνιας αποτελεί απλώς το πρώτο βήμα σε μια μαζική κινητοποίηση γύρω από την Οδηγία. Τις προσεχείς εβδομάδες, αυτός ο συνασπισμός θα ενώσει οργανώσεις και υποστηρικτές, καθώς την ίδια στιγμή θα παρακινεί και τους πολίτες σε ολόκληρη την Ευρώπη να εμπλέξουν τους ευρωβουλευτές στον αγώνα για τα δικαιώματα όλων των δημιουργών. Οι αρχικές ενέργειες περιλαμβάνουν:

• Ένα ανοιχτό γράμμα θα σταλεί σε όλα τα Μέλη του Κοινοβουλίου με σκοπό την ενεργοποίηση και τη συμμετοχή τους στη συγκεκριμένη μάχη
• Στις 5 Σεπτεμβρίου θα οργανωθούν συζητήσεις σε όλη την Ευρώπη από την οργάνωση συγγραφέων κ.λ.π, με στόχο την ενημέρωση των πολιτών, των καλλιτεχνών και των δημιουργών. Αυτές οι συζητήσεις θα συμπέσουν χρονικά με την κυκλοφορία του νέου κειμένου με θέμα την Οδηγία.
• Εντυπωσιακά events που θα οργανωθούν σε Ευρωπαϊκές πόλεις-κλειδιά πριν την ψήφο της 12ης Σεπτεμβρίου

Η «Ευρώπη για τους Δημιουργούς» ξεκίνησε μια ειδική ιστοσελίδα και ένα νέο λογαριασμό Twitter για να μοιραστεί πληροφορίες σχετικά με την Οδηγία και να ενθαρρύνει τους υποστηρικτές να διαδώσουν το στόχο της συγκεκριμένης καμπάνιας. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την Ευρώπη για τους Δημιουργούς, επισκεφθείτε τη διεύθυνση www.europeforcreators.eu ή παρακολουθήστε τη συζήτηση στο Twitter @EUForCreators με το #EuropeForCreators.

Σχετικά με την καμπάνια «Η Ευρώπη για τους Δημιουργούς»

Η 'Ευρώπη για τους Δημιουργούς' συγκεντρώνει τους πολίτες, τους δημιουργούς και τις οργανώσεις που δεσμεύονται να δραστηριοποιηθούν υπέρ της Οδηγίας περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Αντιπροσωπεύει τους Ευρωπαίους δημιουργούς και τους κατόχους δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων συγγραφέων, συνθετών, μουσικών, τραγουδιστών, ζωγράφων, γλυπτών, διευθυντών παραγωγής, δημοσιογράφων, επιστημόνων και ακαδημαϊκών, υπεύθυνων για περισσότερες από 12 εκατομμύρια θέσεις εργασίας που σχετίζονται με τη Δημιουργική Βιομηχανία. Ολοι Μαζί, ξεκινούν μια εκστρατεία για να εξηγήσουν γιατί και πώς χρειάζεται η υποστήριξη των υπολοίπων Ευρωπαίων για την ενίσχυση του πολιτισμού και της δημοκρατίας στην Ευρώπη.

europe 4 creators3

Φόβοι για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη

2 στους 3 πολίτες πιστεύουν ότι οι Τεχνολογικοί Γίγαντες έχουν περισσότερη δύναμη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι αποτελούν 'θέμα' για τη δημοκρατία.

Δημοσκόπηση σε 8 ευρωπαϊκές χώρες (και στην Ελλάδα) δείχνει ότι οι πολίτες είναι δυναμικά υπέρ της αναγνώρισης των πνευματικών δικαιωμάτων των media και των δημιουργών

Αθήνα, 6 Σεπτεμβρίου, 2018 – To 67% των πολιτών οκτώ ευρωπαϊκών χωρών (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα) θεωρούν ότι οι αμερικανικοί τεχνολογικοί γίγαντες (Google, Facebook, Amazon κλ) είναι πιο ισχυροί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το 61% ότι αποτελούν κίνδυνο για τις ευρωπαϊκές δημοκρατίες.

Η έρευνα έγινε σε Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Πολωνία, Ρουμανία, Τσεχία, Ελλάδα ενόψει της ψηφοφορίας που θα γίνει στο Ευρωκοινοβούλιο στις 12/9 για την Οδηγία περί πνευματικών δικαιωμάτων.

Οι Έλληνες είναι ανάμεσα στους πιο προβληματισμένους για τη δύναμη των τεχνολογικών εταιρειών.

Οι Έλληνες είναι ανάμεσα στους πιο προβληματισμένους για τη δύναμη των τεχνολογικών εταιρειών: εμφανίζουν το πιο υψηλό ποσοστό συμφωνίας στο ότι θα έπρεπε να υιοθετηθεί πιο δίκαιη αμοιβή για τους δημιουργούς (συγγραφείς, μουσικούς κλ) και το πιο υψηλό ποσοστό υπέρ της αποζημίωσης των Μέσων Επικοινωνίας όταν χρησιμοποιείται η δημοσιογραφική τους ύλη.

Η δημοσκόποηση έγινε στο πλαίσιο της καμπάνιας «Ευρώπη για τους Δημιουργούς» και δείχνει ότι ένας συντριπτικός αριθμός ερωτηθέντων (87%) υποστηρίζει τη θέσπιση νομοθεσίας για την προστασία των δικαιωμάτων των δημιουργών, καλλιτεχνών, δημοσιογράφων, με το 37% των ερωτηθέντων να τάσσεται έντονα υπέρ (οι Έλληνες είναι θετικοί κατά 92%).

Η ηλεκτρονική δημοσκόπηση, από την Harris Interactive, απευθύνθηκε σε 6.600 πολίτες ηλικίας άνω των 18 ετών στις οκτώ χώρες, που διαθέτουν το 60% περίπου των ευρωβουλευτών και παίζουν καθοριστικό ρόλο στη συζήτηση για την οδηγία για το δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας.

"Αυτά τα αποτελέσματα είναι απίστευτα εντυπωσιακά. Πρόκειται για μια έκκληση προς τους ευρωβουλευτές, ενόψει της ψηφοφορίας της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την Πνευματική Ιδιοκτησία στις 12 Σεπτεμβρίου. Η ισορροπία δυνάμεων πρέπει να μετατοπιστεί υπέρ των δημιουργών και των πολιτών». δήλωσε η Véronique Desbrosses, γενική διευθύντρια, στον Ευρωπαϊκό Όμιλο Συλλόγων Συγγραφέων και Συνθετών (GESAC). "Οι ευρωβουλευτές έχουν το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα χέρια τους. Οι άνθρωποι έχουν μιλήσει, τώρα οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να ενεργήσουν στη πράξη".

europe 4 creators6

Επιπλέον αξιοσημείωτες πληροφορίες από την δημοσκόπηση περιλάμβανουν:

- Το 66% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι πλατφόρμες του Διαδικτύου δεν μοιράζονται δίκαια τα έσοδα με τους δημιουργούς περιεχομένου, των οποίων το περιεχόμενο εμφανίζεται στους ιστότοπούς τους, ενώ οι 'Ελληνες ερωτηθέντες (63%) δηλώνουν έντονα ότι ο σημερινός καταμερισμός εσόδων είναι άδικος
- Το 86% των Ελλήνων πιστεύει ότι οι πλατφόρμες θα πρέπει να αμείβουν καλύτερα τις οργανώσεις των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης

"Αυτή είναι η πρώτη έρευνα που διεξήχθη ποτέ για να διερευνηθεί η επιρροή των παγκόσμιων τεχνολογικών γίγαντων στη λειτουργία της δημοκρατίας στην Ευρώπη. Τα στοιχεία υπογραμμίζουν σαφώς ότι οι πολίτες περιμένουν δράση», δήλωσε ο Jean-Daniel Lévy, επικεφαλής του τμήματος ερευνών της Harris Interactive.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη μεταξύ 24 και 30 Αυγούστου 2018 και στην Ελλάδα έγινε σε δείγμα 800 ατόμων. Περισσότερα σχετικά με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης και την καμπάνια EUROPE FOR CREATORS, στη διεύθυνση www.europeforcreators.eu ή στο Twitter @EUForCreators με το #EuropeForCreators.

Σχετικά με την καμπάνια «Η Ευρώπη για τους Δημιουργούς»

Η 'Ευρώπη για τους Δημιουργούς' συγκεντρώνει τους πολίτες, τους δημιουργούς και τις οργανώσεις που δεσμεύονται να πολεμήσουν υπέρ της Οδηγίας περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Αντιπροσωπεύουμε τους Ευρωπαίους δημιουργούς και τους κατόχους δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων συγγραφέων, συνθετών, μουσικών, τραγουδιστών, ζωγράφων, γλυπτών, διευθυντών, παραγωγών, δημοσιογράφων, συγγραφέων, επιστημόνων και ακαδημαϊκών, υπεύθυνοι για περισσότερες από 12 εκατομμύρια θέσεις εργασίας που σχετίζονται με τη Δημιουργική Βιομηχανία.

europe 4 creators4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ανακοινώθηκαν τα Κρατικά Βραβεία Μετάφρασης και Παιδικού Βιβλίου 2019

Ανακοινώθηκαν τα Κρατικά Βραβεία Μετάφρασης και Παιδικού Βιβλίου 2019

Το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού ανακοινώνει τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνικής Μετάφρασης και τα Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου 2019 (για τις εκδόσεις 2018).

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

Ανακοινώθηκαν τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2019

Ανακοινώθηκαν τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2019

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοίνωσε τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2019 (για τις εκδόσεις 2018). Τα Βραβεία απονέμονται στους: Μάρω Δούκα (Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων), Γιώργο Παπαδάκη, Δημήτρη Κανελλόπουλο, Δήμητρα Κολλιάκου, Χάρη Βλαβιανό, Βαγγέλη Χ...

Αυτές είναι οι βραχείες λίστες των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνικής Μετάφρασης 2019

Αυτές είναι οι βραχείες λίστες των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνικής Μετάφρασης 2019

Το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού ανακοίνωσε τις βραχείες λίστες των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνικής Μετάφρασης 2019.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Πρόκειται για τις τρεις κατηγο...

Διαφήμιση
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
Ειρήνη Ψύρρα: «Αθώα ψέματα, ένοχες αλήθειες...»

Ειρήνη Ψύρρα: «Αθώα ψέματα, ένοχες αλήθειες...»

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ειρήνης Ψύρρα «Αθώα ψέματα, ένοχες αλήθειες...», που κυκλοφορεί στις 12 Ιουνίου από τις εκδόσεις Αρμός.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
Δεν μεταφράζουμε λέξεις!

Δεν μεταφράζουμε λέξεις!

Του Κώστα Κουτσουρέλη

Έλεγα σε προηγούμενο άρθρο μου ότι συμβαίνει κάμποσες φορές αναγνώστες μιας μετάφρασης να έχουν ενστάσεις για την απόδοση της μιας ή της άλλης λέξης. Όσοι διαμαρτύρονται μάλιστα συνήθως έχουν και μια τριβ...

Τι κάνει ο μεταφραστής

Τι κάνει ο μεταφραστής

Tου Κώστα Κουτσουρέλη

Συμβαίνει συχνά. Ο μεταφραστής που μένει πιστός στη μορφή του πρωτότυπου ποιήματος, που κρατάει λ.χ. το μέτρο ή την ομοιοκαταληξία του, να δέχεται κριτική (καλόπιστη συνήθως) ότι προδίδει το «νόημά» του....