Έτος Καββαδία και Τσίρκα το 2010

Εκτύπωση

tsirkas_kavadiasΤης Ελπίδας Πασαμιχάλη

Στον Νίκο Καββαδία, έναν από τους πιο χαρισματικούς και γλαφυρούς ποιητές του 20ου αιώνα θα είναι αφιερωμένη η φετινή Παγκόσμια Μέρα Ποίησης στις 21 Μαρτίου. Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου τιμώντας τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του (1910- 1975) αφιερώνει

σε αυτόν την ετήσια καμπάνια του και οι ταξιδιάρικοι στίχοι του θα ξανα-ταξιδέψουν εικονογραφημένοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στους σταθμούς.

Έτος Καββαδία το 2010 αλλά και έτος Στρατή Τσίρκα (1911- 1980) καθώς συμπληρώνονται 30 χρόνια από το θάνατο του κορυφαίου λογοτέχνη της μεταπολεμικής περιόδου και 45 χρόνια από την ολοκλήρωση της τριλογίας «Ακυβέρνητες πολιτείες» που θεωρείται το σημαντικότερο έργο του.

Τα αφιερώματα στους δύο μεγάλους λογοτέχνες που υπήρξαν και φίλοι στην προσωπική τους ζωή, θα δώσουν την ευκαιρία να γίνει επανεκτίμηση του έργου τους, και κυρίως να τους γνωρίσει η νεότερη γενιά.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος το ΕΚΕΒΙ έχει αναρτήσει στον ηλεκτρονικό του κόμβο (www.ekebi.gr) ιστότοπο αφιερωμένο στον Στρατή Τσίρκα www.tsirkas.ekebi.gr, ενώ σύντομα θα αναρτηθεί ο ιστότοπος www.kavadias.ekebi.gr αφιερωμένος στον Νίκο Καββαδία, που θα περιλαμβάνει χρονολόγιο, εργογραφία, βιβλιογραφία και επιλογή κριτικών για έναν από τους πιο άμεσους ποιητές της γενιάς του ’30.

 

Εκδηλώσεις

Ανάμεσα στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν για τον Νίκο Καββαδία, θα είναι:

-Ημερίδα με τίτλο «Ο Καββαδίας σήμερα» σε συνεργασία με τις εκδόσεις Άγρα και ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

-Εκδηλώσεις σε σχολεία στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕΚΕΒΙ «Συγγραφείς και εικονογράφοι στα σχολεία».

Ανάμεσα στις δράσεις για τον Στρατή Τσίρκα είναι:

-Βιβλιογραφικός κατάλογος της «Βιβλιοθήκης Τσίρκα» που περιλαμβάνει τους 3000 τίτλους της συλλογής και αφιερώσεις συγγραφέων στον πολυβραβευμένο λογοτέχνη.

-Εκδηλώσεις σε σχολεία

 

INFO

-Το ΕΚΕΒΙ προσκαλεί τους πολιτιστικούς φορείς, τα βιβλιοπωλεία, τα σχολεία, τις έδρες νεοελληνικών σπουδών, τις δημοτικές βιβλιοθήκες και τις λέσχες ανάγνωσης, να συμμετάσχουν στον διπλό εορτασμό με διοργάνωση σχετικών εκδηλώσεων σε όλη την ελληνική περιφέρεια. Πληρ. www.ekebi.gr , Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. , τηλ. 210 9200300

 -Η «Βιβλιοθήκη Τσίρκα» υπήρξε δωρεά προς το ΕΚΕΒΙ από τη σύζυγο του συγγραφέα κυρία Αντιγόνη Χατζηανδρέου το 1998. Σήμερα, και αφού αποκαταστάθηκαν κάποιες φθορές, στεγάζεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο κτίριο του ΕΚΕΒΙ (Αθανασίου Διάκου 4 Μακρυγιάννη) στον 3ο όροφο και είναι ανοικτή για το κοινό καθημερινά 9.00 π.μ. - 5.00μμ, τηλ. 210 9200306, υπεύθυνη κυρία Μάγδα Τσουμή.

Ελπίδα Πασαμιχάλη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Γη χωρίς τέλος»: Περιπλάνηση στον λαβύρινθο του μυαλού

«Γη χωρίς τέλος»: Περιπλάνηση στον λαβύρινθο του μυαλού

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρουμε για τον Σκωτσέζο Martin MacInnes και το μυθιστόρημά του «Γη χωρίς τέλος» (μτφρ. Αλέξης Καλοφωλιάς), που θα κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες από τις εκδόσεις Κριτική.

Επιμέλεια: Στε...

Ο συγγραφέας του «Οι γυναίκες του Μπλοκ 10» έρχεται στην Ελλάδα

Ο συγγραφέας του «Οι γυναίκες του Μπλοκ 10» έρχεται στην Ελλάδα

Επιμέλεια: Λεωνίδας Καλούσης 

Ο πολυβραβευμένος Γερμανός ιστορικός Hans-Joachim Lang έρχεται στην Αθήνα για να παρουσιάσει το βιβλίο του, Οι γυναίκες του Μπλοκ 10. Ιατρικά πειράματα στο Άουσβιτς...

Στον Νίκο Χρυσό το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2019

Στον Νίκο Χρυσό το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2019

Στον Νίκο Χρυσό και το μυθιστόρημά του «Καινούργια μέρα» (Καστανιώτης, 2018) δόθηκε το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Union Prize for Literature) 2019, ανακοίνωσαν ο υπουργός Πολιτισμού και Εθνικής Ταυτότητας της Ρουμανίας κ. Βαλέρ-...

Διαφήμιση
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
Πατέρες και γιοι, ξανά

Πατέρες και γιοι, ξανά

Για το μυθιστόρημα του Χρήστου Αστερίου «Η θεραπεία των αναμνήσεων» (εκδ. Πόλις) και το αυτοβιογραφικό αφήγημα του Άρη Φιορέτου «Ο μισός ήλιος – Ένα βιβλίο για έναν πατέρα» (μτφρ. Κώστας Κοσμάς, εκδ. Πατάκη).

Του ...

O ταλαντούχος κύριος Αντρές Μπάρμπα

O ταλαντούχος κύριος Αντρές Μπάρμπα

Για τα βιβλία του Andrés Barba «Χέρια Μικρά» και «Φωτεινή πολιτεία» και τα δύο σε μετάφραση της Βασιλικής Κνήτου, τα οποία κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Των Χριστίνας Μπατσίλα, Χρύσας Παπανικολάου, ...

ΟΓΑ

ΟΓΑ

Του Αλέξανδρου Αδαμόπουλου

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, θυμάμαι και το υπουργικό αυτοκίνητο παρκαρισμένο έξω απ’ το σπίτι μας και τον Σταύρο τον οδηγό, μ’ ένα τεράστιο πουπουλέ...