x
Διαφήμιση

16 Ιουνιου 2019

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:17:46:06 GMT +2

Διαφήμιση
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ: ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ Εθνικό Κέντρο Βιβλίου

Εθνικό Κέντρο Βιβλίου

E-mail Εκτύπωση

ekebi_2"Στον αέρα" 40 εργαζόμενοι

Της Ελπίδας Πασαμιχάλη

Μετέωροι έχουν βρεθεί οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, οι οποίοι έχουν να πληρωθούν από τον Δεκέμβριο. Το νομοσχέδιο Ραγκούση που έθεσε τέλος στις συμβάσεις έργου

στον ευρύτερο δημόσιο τομέα παραπέμπει το θέμα στο ΑΣΕΠ, ενώ το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού δηλώνει αδυναμία να απαντήσει στο ερώτημα, αν οι συμβασιούχοι του συγκεκριμένου φορέα, εντάσσονται στον ΑΣΕΠ ή όχι. Το αποτέλεσμα είναι ότι αυτή την περίοδο, οι περίπου 40 εργαζόμενοι στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, που δουλεύουν με συμβάσεις έργου ετήσιες ή 18μηνες, βρίσκονται κυριολεκτικά «στον αέρα», μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού και Υπουργείου Εσωτερικών.

Όλα δείχνουν πως η υπόθεση αυτή μπορεί να τραβήξει σε μάκρος, αφού μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαριστεί αν το ΕΚΕΒΙ θα ενταχθεί στον ΑΣΕΠ και με ποιες διαδικασίες ή αν δεν θα ενταχθεί καθόλου. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, έχουν γίνει συσκέψεις στο Υπουργείο Πολιτισμού με νομικούς συμβούλους του ΕΚΕΒΙ και του ΥΠΠΟ γι αυτό ακριβώς το θέμα, αλλά δεν έχει βρεθεί λύση. Κομβικό σημείο στην υπόθεση είναι πως ακόμη και αν το ΑΣΕΠ θέλει να προκηρύξει θέσεις για το ΕΚΕΒΙ δεν μπορεί να το κάνει, διότι δεν έχει ψηφιστεί από τη Βουλή ο εσωτερικός κανονισμός του φορέα. Παρά το γεγονός ότι ένας τέτοιος κανονισμός έπρεπε να έχει πάει στη Βουλή από το 1995, όταν δημιουργήθηκε ο οργανισμός και παρά το γεγονός ότι σχέδιο για κανονισμό έχει κατατεθεί από το ΕΚΕΒΙ στους προηγούμενους υπουργούς του ΥΠΠΟ και βρίσκεται στα χέρια και του σημερινού, εν τούτοις δεν έχει κατατεθεί για ψήφιση. Αποτέλεσμα αυτών των καθυστερήσεων, που μπορούν να αποδοθούν είτε σε αδιαφορία είτε σε σκοπιμότητα, είναι οι εργαζόμενοι να βρίσκονται εγκλωβισμένοι.

Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που δημιουργήθηκε το 1994 από το Υπουργείο Πολιτισμού με σκοπό την εφαρμογή εθνικής πολιτικής για την προώθηση του βιβλίου. Ανάμεσα στους βασικούς του στόχους είναι η ενίσχυση της ανάγνωσης στην Ελλάδα, η προβολή και προώθηση του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό αλλά και η καταγραφή των φαινόμενων του χώρου, που αυτή την εποχή αντιμετωπίζει καταιγιστικές αλλαγές (e-books, ψηφιοποίηση έργων λόγου του Google κλπ). Ανάμεσα στις σημαντικές και γνωστές δράσεις του είναι η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, στην οποία τιμώμενη χώρα φέτος θα είναι η Κίνα, η Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου στο Μαρούσι, στην οποία τιμώμενη χώρα φέτος ήταν η Γαλλία, η συμμετοχή της Ελλάδας σε εκθέσεις βιβλίου στο εξωτερικό, η δημιουργία Λεσχών Ανάγνωσης, κ.ά.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Γη χωρίς τέλος»: Περιπλάνηση στον λαβύρινθο του μυαλού

«Γη χωρίς τέλος»: Περιπλάνηση στον λαβύρινθο του μυαλού

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρουμε για τον Σκωτσέζο Martin MacInnes και το μυθιστόρημά του «Γη χωρίς τέλος» (μτφρ. Αλέξης Καλοφωλιάς), που θα κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες από τις εκδόσεις Κριτική.

Επιμέλεια: Στε...

Ο συγγραφέας του «Οι γυναίκες του Μπλοκ 10» έρχεται στην Ελλάδα

Ο συγγραφέας του «Οι γυναίκες του Μπλοκ 10» έρχεται στην Ελλάδα

Επιμέλεια: Λεωνίδας Καλούσης 

Ο πολυβραβευμένος Γερμανός ιστορικός Hans-Joachim Lang έρχεται στην Αθήνα για να παρουσιάσει το βιβλίο του, Οι γυναίκες του Μπλοκ 10. Ιατρικά πειράματα στο Άουσβιτς...

Στον Νίκο Χρυσό το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2019

Στον Νίκο Χρυσό το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2019

Στον Νίκο Χρυσό και το μυθιστόρημά του «Καινούργια μέρα» (Καστανιώτης, 2018) δόθηκε το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Union Prize for Literature) 2019, ανακοίνωσαν ο υπουργός Πολιτισμού και Εθνικής Ταυτότητας της Ρουμανίας κ. Βαλέρ-...

Διαφήμιση
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
ΟΓΑ

ΟΓΑ

Του Αλέξανδρου Αδαμόπουλου

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, θυμάμαι και το υπουργικό αυτοκ...

Γερμανία, έτος μηδέν

Γερμανία, έτος μηδέν

Για το βιβλίο του Στιγκ Ντάγκερμαν «Γερμανικό φθινόπωρο» (μτφρ. Αγγελική Νάτση, εκδ. Καστανιώτη).

Του Γιώργου Σιακαντάρη

Ο Σουηδός μυθιστοριογράφος, δημ...

Επιστρέφοντας στο μέλλον με τη «Νόρμα»

Επιστρέφοντας στο μέλλον με τη «Νόρμα»

Για την όπερα του Βιντσέντζο Μπελλίνι «Νόρμα», της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε μουσική διεύθυνση του Γιώργου Μπαλατσινού και σκηνοθεσία του Κάρλους Παντρίσσα – Λα Φούρα ντελς Μπάους, η οποία παρουσιάστηκε στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

...
Διαφήμιση

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

 

Ποια θεματική θα θέλατε να διαβάζετε συχνότερα;





ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΚΙ ΕΔΩ

 

Network Social  RSS Facebook Twitter Youtube