"Ελευθερώνοντας" βιβλία...

Εκτύπωση

bookcrossingΤης Ελπίδας Πασαμιχάλη

Το κυνήγι του χαμένου θησαυρού μετατρέπεται στο κυνήγι ενός βιβλίου! Που σε αρκετές περιπτώσεις κρύβει ένα θησαυρό. BookCrossing, ένα συναρπαστικό διεθνές παιχνίδι

με πολλές συμμετοχές, που έχει έλθει στην Ελλάδα και αντέχει στο χρόνο. Κεντρικό του σύνθημα «Ελευθερώστε τα βιβλία σας»! Δώστε τους την ευκαιρία να περιπλανηθούν από την ασφάλεια της βιβλιοθήκης στην κίνηση του δρόμου, να ανεβούν σε λεωφορεία, να μπουν στο μετρό, να ταξιδέψουν με πλοία, να κάνουν νέες γνωριμίες με ανύποπτους περαστικούς, να αγαπηθούν ξανά, να έχουν ακόμη μία και δύο και τρεις και τέσσερεις ευκαιρίες στη ζωή τους! Αν λοιπόν τύχει να συναντήσετε ένα βιβλίο σε κάποιο παγκάκι, σε μία στάση, σε ένα καρτοτηλέφωνο, μην βιαστείτε να σκεφτείτε ότι κάποιος το ξέχασε εκεί, διότι μπορεί κάποιος να το άφησε μόνο και μόνο να το βρείτε….

Η άποψη ότι προορισμός των βιβλίων δεν είναι να μαζεύουν σκόνη σε κάποιο ράφι, αλλά να κυκλοφορούν ελεύθερα από χέρι σε χέρι και να διαβάζονται από όσο περισσότερους ανθρώπους γίνεται, είναι η κεντρική ιδέα του BookCrossing. Μια ιδέα που ξεκίνησε «καλπάζοντας» από τις ΗΠΑ, διέσχισε τον Ατλαντικό, πέρασε στην Ευρώπη και έφτασε στην Ελλάδα, όπου βρήκε πολλούς θαυμαστές και ρίζωσε. Φέτος η Ελληνική Κοινότητα BookCrossing (www.bookcrossing.com) διοργανώνει το 5ο Ελληνικό Συνέδριο BookCrossing στη Θεσσαλονίκη 21- 24 Μαΐου 2010. Η διαδικασία εγγραφής έχει αρχίσει ήδη μέσω της ιστοσελίδας www.bookcrossing.gr και είναι απαραίτητη για τη συμμετοχή σε οποιαδήποτε από τις εργασίες του Συνεδρίου, ενώ εκεί θα ανακοινωθεί και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

bookcrossing2Το περίεργο είναι πως ένας από τους δύο εμπνευστές αυτής της «βιβλιοδρομίας» ή «σκυταλοδρομίας βιβλίου» όπως αποδίδεται στα ελληνικά το BookCrossing, ήταν ένας άνθρωπος με επαγγελματική θητεία στο χώρο του διαδικτύου. Πρόκειται για τον Ron Hornbaker που ήταν επιχειρηματίας software, όταν το 2001 του ήλθε η ιδέα για το «κυνήγι του βιβλίου». Ερεύνησε τα websites που δίνουν οδηγίες στους χρήστες να ακολουθήσουν τα ίχνη άλλων αντικειμένων και δημιούργησε το bookcrossing.com. Σήμερα σε αυτό το μανιώδες κυνηγητό των βιβλίων έχουν επιδοθεί 846.652 άνθρωποι (περίπου 1 δις!) από 130 χώρες σε όλο τον κόσμο!

Από τα πρώτα μέλη του bookcrossing στην Ελλάδα η Άννα Βάρνα από τη Λάρισα γράφτηκε στην ομάδα το Μάιο του 2002 και έχει δωρίσει 87 βιβλία. Όπως δηλώνει: «Το πρώτο βιβλίο που «απελευθέρωσα» ήταν «Ο κλόουν» του Heinrich Bell, ένα πολύ αγαπημένο βιβλίο που το είχα δύο φορές. Το βιβλίο μου που ταξίδεψε πιο μακριά ήταν το «Medusa» του Michael Dibdin, που έφτασε στη Νορβηγία! Είχα ένα κόλλημα αρχικά, ότι δεν θέλω να χαρίζω τα βιβλία, να τα χάνω, αλλά σιγά-σιγά γιατρεύομαι! Τον τελευταίο καιρό αγοράζω βιβλία ειδικά για το bookcrossing , όταν μου αρέσει κάποιο και θέλω να το μοιραστώ.»

Πολλές και διασκεδαστικές οι ιστορίες που υπάρχουν πίσω από κάθε «απελευθέρωση» βιβλίου. Ο 29χρονος Θοδωρής που έχει απελευθερώσει 125 βιβλία, διηγείται μία από αυτές. «Το πρώτο βιβλίο που απελευθέρωσα ήταν το «Πού καιρός» της Ισμήνης Καπαντάη. Ήμουν σε ένα παγκάκι στην πλατεία Αριστοτέλους και καθόταν δίπλα μου μια γιαγιά με τσεμπέρι, η οποία μου είπε «γιατί το άφησες εδώ, δίπλα είναι ο κάδος» και λέω «όχι, το άφησα για να το βρει κάποιος» (ντρεπόμουν κιόλας αφού ήταν το πρώτο release) και τότε η γιαγιά άρχισε να φωνάζει «Χασίσια! Χασίσια! Θα φωνάξω την αστυνομία! Περίμενε! Πείμενε!» και βγάζει το κινητό! Η ίδια γιαγιά βρίζει την ξαδέλφη μου όποτε τη βλέπει, είναι μια από τις πιο γραφικές φιγούρες στην πόλη».

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Διαβάζουμε παρέα!» σε 10 γλώσσες

«Διαβάζουμε παρέα!» σε 10 γλώσσες

Το «Διαβάζοντας Μεγαλώνω» γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Γραμματισμού στις 8 Σεπτεμβρίου, με μεγαλόφωνες αναγνώσεις παιδικών βιβλίων σε 10 γλώσσες.

Επιμέλεια: Λεωνίδας Καλούσης

Υπ...

Πέθανε ο συγγραφέας, δημοσιογράφος και κριτικός Γιώργος Μπράμος

Πέθανε ο συγγραφέας, δημοσιογράφος και κριτικός Γιώργος Μπράμος

Επιμέλεια: Στεφανία Τζακώστα

Την τελευταία του πνοή άφησε στα 67 του χρόνια ο συγγραφέας, δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου Γιώργος Μπράμος. Το βράδυ της Τετάρτης ένιωσε δυσφορία και εξέπνευσε καθοδόν για το νοσοκομείο...

Η μοναδική πανσέληνος του δεκαπενταύγουστου: εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα

Η μοναδική πανσέληνος του δεκαπενταύγουστου: εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα

97 αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία και μουσεία σε όλη τη χώρα θα παραμείνουν ανοιχτά για την πανσέληνο του Αυγούστου.

Επιμέλεια: Στεφανία Τζακώστα

Το φως της αυγουστιάτικης πανσελήν...

Διαφήμιση
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
10 ΧΡΟΝΙΑ ΒΙΒΛΙΑ: Η Αλεξάνδρα Κ* γράφει...

10 ΧΡΟΝΙΑ ΒΙΒΛΙΑ: Η Αλεξάνδρα Κ* γράφει...

Πεζογράφοι και ποιητές εύχονται στην Book Press με ένα διήγημα ή ένα ποίημα γραμμένο ειδικά για τους αναγνώστες μας. Μια λέξη τα ενώνει: «δέκα». Σήμερα, η Αλεξάνδρα Κ*.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
10 ΧΡΟΝΙΑ ΒΙΒΛΙΑ: Ο Δημήτρης Βαρβαρήγος γράφει...

10 ΧΡΟΝΙΑ ΒΙΒΛΙΑ: Ο Δημήτρης Βαρβαρήγος γράφει...

Πεζογράφοι και ποιητές εύχονται στην Book Press με ένα διήγημα ή ένα ποίημα γραμμένο ειδικά για τους αναγνώστες μας. Μια λέξη τα ενώνει: «δέκα». Σήμερα, ο Δημήτρης Βαρβαρήγος.

Επιμέλεια: Κώστ...

10 ΧΡΟΝΙΑ ΒΙΒΛΙΑ: Η Εύα Μ. Μαθιουδάκη γράφει...

10 ΧΡΟΝΙΑ ΒΙΒΛΙΑ: Η Εύα Μ. Μαθιουδάκη γράφει...

Πεζογράφοι και ποιητές εύχονται στην Book Press με ένα διήγημα ή ένα ποίημα γραμμένο ειδικά για τους αναγνώστες μας. Μια λέξη τα ενώνει: «δέκα». Σήμερα, η Εύα Μ. Μαθιουδάκη.

Επιμέλεια: Κώστας...