Για πρώτη φορά το Βραβείο Γκονκούρ (Prix Goncourt) δίνεται σε Αλγερινό, τον Καμέλ Νταούντ [Kamel Daoud] για το μυθιστόρημά του Houris (εκδ. Gallimard). Στην κεντρική φωτογραφία, ο συγγραφέας, στον παραδοσιακό χαιρετισμό του νικητή από το παράθυρο του εστιατορίου Drouant στο Παρίσι.
Επιμέλεια: Book Press
Ο Γαλλοαλγερινός συγγραφέας Καμέλ Νταούντ βραβεύθηκε με το γαλλικό λογοτεχνικό βραβείο Goncourt για το μυθιστόρημά του «Houris» (Ουρί) με θέμα τις σφαγές της «μαύρης δεκαετίας» της Αλγερίας (1992-2002), ανακοίνωσε η Ακαδημία Γκονκούρ. Ο Καμέλ Νταούντ, 54 ετών, είναι ένας δημοσιογράφος και χρονικογράφος της Αλγερίας.
Το μυθιστόρημα που βραβεύθηκε με το βραβείο Goncourt δεν κυκλοφόρησε στην Αλγερία, ούτε μεταφράστηκε στα αραβικά. Ο Αλγερινός συγγραφέας έχει πάρει την γαλλική υπηκοότητα και ζει στο Παρίσι.
Με δυο λόγια
Γιος χωροφύλακα, ο Καμέλ Νταούντ γεννήθηκε στο Μοσταγκανέμ τον Ιούνιο 1970 και είναι ο μεγαλύτερος από έξι παιδιά. Ανατράφηκε από τους παππούδες του σε χωριό, του οποίου έγινε ιμάμης, αλλά τελικά απομακρύνθηκε από τη θρησκεία. Σπούδασε λογοτεχνία και στράφηκε στην δημοσιογραφία. Εργάστηκε στο Détective, αλγερινό περιοδικό ποικίλης ύλης και στην συνέχεια στη μεγάλη γαλλόφωνη εφημερίδα Quotidien d'Oran.
Βραβείο Ρενοντό
Το δεύτερο βραβείο που αποδίδει η ίδια επιτροπή, το βραβείο Ρενοντό (Prix Renaudot), πήγε στο έτερο φαβορί, τον Gαλλορουαντέζο ράπερ Γκαέλ Φάιγ [Gaël Faye], για το μυθιστόρημά του Jacaranda (εκδ. Grasset).
Γνωστοί μας και οι δύο
Και οι δύο βραβευθέντες συγγραφείς μας είναι γνωστοί στην Ελλάδα από προηγούμενα βιβλία τους. Στα ελληνικά έχουν κυκλοφορήσει δύο παλιότερα μυθιστορήματα του Καμέλ Νταούντ. Πρόκειται για το βραβευμένο με Γκονκούρ καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα το 2015 Μερσώ, ο άλλος ξένος (μτφρ. Γιάννης Στρίγκος, εκδ. Πατάκη) και για το Ζαμπόρ, ή οι ψαλμοί (μτφρ. Γιάννης Στρίγκος, εκδ. Πατάκη, 2021), για το οποίο έχει γράψει η Νίκη Κώτσιου στην Book Press.
Αλλά και ο Γκαέλ Φάιγ δεν μας είναι καθόλου άγνωστος, αφού το πρώτο του μυθιστόρημα, που είχε βραβευτεί με το Γκονκούρ για μαθητές λυκείου, Μικρή πατρίδα (μτφρ. Γιάννης Στρίγκος, εκδ. Πατάκη, 2017), έχει κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Πατάκη.
Ένας Αλγερινός δημοσιογράφος και συγγραφέας, ο οποίς κατέφυγε στη Γαλλία, κι ένας ποπ-σταρ ράπερ με πατέρα Γάλλο και μητέρα από τη Ρουάντα, ο δεύτερος. Η πολυπολιτισμική Γαλλία επικράτησε φέτος, με δύο πολύ καλά μυθιστορήματα. Σύντομα, είμαστε βέβαιοι, θα τα διαβάσουμε και στα ελληνικά.