proces terroristes

Λίγες μέρες πριν από την επέτειο για το κομβικότερο γεγονός για όλες τις διεθνείς εξελίξεις που σημάδεψαν τις δυτικές κοινωνίες τις δυο τελευταίες δεκαετίες, την 11η Σεπτεμβρίου 2001, η Γαλλία ετοιμάζεται να έρθει αντιμέτωπη με την διαχείριση της «δικής της 11ης Σεπτεμβρίου», όπως συχνά χαρακτηρίζουν οι Γάλλοι δημοσιογράφοι τα τραυματικά γεγονότα που βίωσε η χώρα το 2015.Μια επιλογή βιβλίων από την ελληνική βιβλιογραφία για την προσέγγιση του γαλλικού τραύματος.

Της Ελένης Κορόβηλα

Από χθες, 8 Σεπτεμβρίου, ξεκίνησε ενώπιον του δικαστηρίου του Παρισιού που θα συνεδριάζει σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα στο ιστορικό δικαστικό μέγαρο στο Ιλ ντε λα Σιτέ, η εκδίκαση της υπόθεσης των είκοσι κατηγορουμένων για τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις που, έπειτα από προετοιμασία μηνών, ξεδιπλώθηκαν στο Παρίσι το εφιαλτικό βράδυ της Παρασκευής 13 Νοεμβρίου 2015. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους ο μοναδικός επιζήσας από τους δράστες, ο Γάλλο-Βέλγος Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ένας νέος άνθρωπος 31 ετών που όπως είπε την πρώτη μέρα της διαδικασίας «τα εγκατέλειψε όλα για να γίνει στρατιώτης του Ισλαμικού Κράτους». Συνολικά, στο εδώλιο κάθονται δεκατέσσερις κατηγορούμενοι ενώ έξι θα δικαστούν ερήμην.

Τα γεγονότα

Οι σφαίρες των δολοφόνων άφησαν πίσω τους 130 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες: τα συνολικά έξι χτυπήματα ξεκίνησαν στο Σταντ ντε Φρανς όπου διαξαγόταν φιλικός αγώνας Γαλλίας – Γερμανίας, παρουσία του τότε προέδρου Φρανσουά Ολάντ που είναι ένας εκ των πολυάριθμων μαρτύρων που θα καταθέσουν στη δίκη. Εκεί αποτράπηκε το αιματοκύλισμα καθώς οι βομβιστές αυτοκτονίας δεν πρόλαβαν να μπουν στον χώρο του σταδίου. Ακολούθησε το γάζωμα των θαμώνων του μπιστρό «Καριγιόν» και του εστιατορίου «Η Μικρή Καμπότζη» στο 10ο διαμέρισμα και στη συνέχεια μιας άλλη μπρασερί κι ενός εστιατορίου στο 11ο, ακόμη ενός μπαρ και τέλος του μπιστρό «Κοντουάρ Βολτέρ» χωρίς νεκρό εκτός από τον ίδιο τον βομβιστή που ανατινάχθηκε λίγα βήματα αφότου είχε διαβεί την είσοδο. Η φρίκη συνεχίστηκε με το μακελειό στον συναυλιακό χώρο Μπατακλάν την ώρα που η αμερικάνικη χαρντ ροκ μπάντα Eagles of Death Metal είχε μόλις ξεκινήσει την συναυλία της. Ενενήντα από τους 130 νεκρούς εκείνης της βραδιάς σκοτώθηκαν εκεί.

Καταρρίφθηκε έτσι μέσα σε λίγους μήνες το αφήγημα πως τα χτυπήματα του Νοεμβρίου είχαν ως στόχο τον «ελεύθερο τρόπο ζωής» των απελευθερωμένων νέων, ή και λιγότερο νέων, του Παρισιού. Ο τρόμος χτυπούσε οριζόντια όλη τη χώρα.

Η νύχτα του τρόμου για το Παρίσι ήταν το αποκορύφωμα μιας δραματικής χρονιάς που ξεκίνησε τον Ιανουάριο με τη δολοφονική επίθεση στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo με δώδεκα νεκρούς και συνεχίστηκε με το χτύπημα στο εβραϊκό σούπερ μάρκετ Hyper Cacher με πέντε νεκρούς. Η τρελή πορεία του μίσους και της μισαλλοδοξίας είχε κι άλλα θύματα με πιο δραματική και μαζική σε απώλειες την επίθεση στην κατάμεστη προκυμαία της Νίκαιας, το βράδυ της εθνικής γιορτής της Γαλλίας, στις 14 Ιουλίου 2016. Κατά τραγική ειρωνεία, πολλά από τα 86 θύματα εκείνης της τραγικής βραδιάς ήταν Γάλλοι μουσουλμάνοι που είχαν βγει να απολαύσουν τα πυροτεχνήματα του 14 juillet, της μεγάλης λαϊκής γιορτής που κάθε χρόνο πασχίζει να δώσει νόημα και να ενώσει στην πολυποίκιλη γαλλική δημοκρατία. Καταρρίφθηκε έτσι μέσα σε λίγους μήνες το αφήγημα πως τα χτυπήματα του Νοεμβρίου είχαν ως στόχο τον «ελεύθερο τρόπο ζωής» των απελευθερωμένων νέων, ή και λιγότερο νέων, του Παρισιού. Ο τρόμος χτυπούσε οριζόντια όλη τη χώρα.

Τα βιβλία

POLIS ROY EXWFYLLOΚατά μία δημοφιλή στη Γαλλία αλλά και στα καθ’ ημάς ανάγνωση, για την ριζοσπαστικοποίηση των δολοφόνων ευθύνονται οι πολιτικές που επί χρόνια οδήγησαν σε απομόνωση των μουσουλμάνων μέσα στις χώρες της Δύσης. Από τους κύριους εκφραστές αυτής της άποψης είναι ο πολιτικός επιστήμονας και καθηγητής Ολιβιέ Ρουά. Στο βιβλίο του Η τζιχάντ κι ο θάνατος (μτφρ. Κίττυ Ξενάκη, εκδ. Πόλις, 2017) μιλά για την έλξη του θανάτου των τρομοκρατών. Η περίφημη φράση άλλωστε ενός άλλου δολοφόνου, του Μοχάμετ Μερά, «εμείς αγαπάμε τον θάνατο, εσείς αγαπάτε τη ζωή» αποδίδεται εδώ και λίγο καιρό και στον Γάλλο-Βέλγο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, τον μόνο από την ομάδα των φυσικών αυτουργών των επιθέσεων που παραμένει εν ζωή. Εμβριβής μελετητής του Ισλάμ, ο Ρουά, που έχει εκτενώς αναλύσει την έννοια, στην ανάγνωσή του για τον τζιχαντισμό, επισημαίνει τη δύναμη εκείνων που δεν φοβούνται τον θάνατο κάνοντας τη σύνδεση με τις διαλυτικές επιπτώσεις του φόβου στις ζωές μας καθώς παγιδευόμαστε στη συζήτηση για το δίπολο ασφάλεια και κράτος δικαίου. Ο θάνατος, λέει, δεν είναι μια παράπλευρη συνέπεια της πράξης τους αλλά βρίσκεται στην καρδιά του σχεδίου τους.

KASTANIWTHS KEPEL EXWFYLLO JIHADΜε διαφορετικό άξονα ανάλυσης γύρω από το ζήτημα, ο κατά πολλούς βαθύτερος γνώστης του Ισλάμ στη Γαλλία και επί δεκαετίες μελετητής του, είναι ο καθηγητής πολιτικών επιστημών Ζιλ Κεπέλ. Το 2001, λίγους μήνες πριν από τους «Δίδυμους Πύργους», ο Κεπέλ είχε εκδώσει μια εκτενή χαρτογράφηση του ισλαμικού κόσμου, των εξτρεμιστικών κινημάτων, του ιερού πολέμου της τζιχάντ και της προετοιμασίας, τότε, για την εγκαθίδρυση ισλαμικών χαλιφάτων. Πρόκειται για το πολύ χρήσιμο ακόμη και σήμερα βιβλίο του Τζιχάντ, ο ιερός πόλεμος (μτφρ. Ελένη Τσερεζόλε, εκδ. Καστανιώτη, 2001).

Το προ εικοσαετίας γραμμένο βιβλίο του Κεπέλ αποκτά ανανεωμένη επικαιρότητα υπό το φως των εξελίξεων στο Αφγανιστάν, την επικράτηση των Ταλιμπάν στην εξουσία μετά την απόσυρση των δυτικών δυνάμεων και πρωτίστως των αμερικανικών. Το μεγάλο ερωτηματικό: γιατί ο πόλεμος ενάντια στην τρομοκρατία μετά την 11η Σεπτεμβρίου εξελίχθηκε σε φιάσκο, γιατί η Αμερική έπεσε στην παγίδα που η ίδια έστησε.

KLEIDARITHMOS KEPEL EXWFYLLO KRISHΑκολουθώντας το νήμα των μελετών του, ο Κεπέλ εξέδωσε το 2019 το βιβλίο του Έξοδος από το Χάος, Κρίση στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή (μτφρ. Αριστέα Κομνηνέλλη, εκδ. Κλειδάριθμος). Πρόκειται για μια ιστορία των συγκρούσεων τεσσάρων δεκαετιών στη Μέση Ανατολή, από τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ του 1973 μέχρι τις επιπτώσεις της Αραβικής Άνοιξης. Με την οξυδέρκεια που πηγάζει από την πολυετή του πείρα στη μελέτη της περιοχής, ο Κεπέλ εντάσσει αυτές τις χαώδεις δεκαετίες σε ένα ευρύτερο πλαίσιο και φωτίζει τη δυναμική που τις χαρακτηρίζει. Όπως γράφει ο Γιώργος Σιακαντάρης: «Ο Κεπέλ [δεν] αγνοεί τα κοινωνικά αίτια της ισλαμοποίησης της πολιτικής τάξης, ούτε πολύ περισσότερο αντικειμενοποιεί «πολιτισμούς» περιορίζοντάς τους στην υποτιθέμενη ουσία τους, όπως κάνει ο Χάντιγκτον. Θέτει απλά την προτεραιότητα στην πολιτικοποίηση του ισλάμ και όχι στη διεκδίκηση της ταυτότητας».

Από τον ίδιο εκδοτικό οίκο, τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, αναμένεται το επόμενο διάστημα το νέο βιβλίο του Ζιλ Κεπέλ, συνέχεια του εν λόγω έργου, με τίτλο Συμμαχίες και ρήξεις. Από τη Μέση Ανατολή ως τις ευρωπαϊκές συνοικίες (μτφρ. Αριστέα Κομνηνέλλη). 

Να σημειωθεί, πως ο Κεπέλ είναι μεταξύ των πολυάριθμων μαρτύρων που θα καταθέσουν σε αυτή την ιστορική δίκη για τη Γαλλία αλλά και για όλη την Ευρώπη. 

Τον Νοέμβριο του 2015, λοιπόν, ο τρόμος εγκαθίσταται στη Γαλλία. Αν μετά το σοκ των επιθέσεων του Ιανουαρίου κυριάρχησε το σλόγκαν «Je suis Charlie» και η Γαλλία κατακλύστηκε από χιλιάδες που βγήκαν στους δρόμους για να «σπάσουν» τον τρόμο, μετά την νύχτα τρόμου του Μπατακλάν και των άλλων επιθέσεων επικράτησε βουβαμάρα κι ένα βαρύ, εσωτερικό πένθος για τις απώλειες, προσωπικές και συλλογικές, σε μια χώρα σε σοκ.

Ένα βιβλίο που γράφτηκε εν θερμώ την ώρα του υπέρτατου πόνου για την προσωπική απώλεια, αυτό του δημοσιογράφου Αντουάν Λερίς, μοιάζει να είναι το βιβλίο που χωρίς λογοτεχνικές αξιώσεις ή διάθεση ερμηνείας, από τα πρώτα λεπτά της τραγωδίας κατάφερε να συνοψίσει και να υπερβεί ακόμη και την προσωπική του τραγωδία και να συμπυκνώσει το αίσθημα μεγάλης μερίδας της γαλλικής κοινωνίας αλλά και όσων στην Ευρώπη συγκλονίστηκαν από την επίθεση και πένθησαν για τα θύματά της.

(...) ο Λερίς προέταξε έναν δρόμο υπέρβασης, επιλέγοντας να μην συντριβεί και να μην καθοδηγηθεί από το μίσος.

STEREOMA LEIRIS EXWFYLLOΤο βιβλίο Κι όμως δεν θα σας μισήσω (μτφρ. Κατερίνα Σχινά, εκδ. Στερέωμα), είναι ένα δυνατό μήνυμα που ξεκίνησε από μια δημοσίευση στο facebook κι εξελίχθηκε σε ένα σπαρακτικό χρονικό απώλειας και ανασυγκρότησης, αξιοπρέπειας, τρυφερότητας και αγάπης. Όχι με την δημοσιογραφική του ιδιότητα, αλλά με αυτή του συντρόφου που έχασε την αγαπημένη του στο Μπατακλάν, με αυτή του νέου πατέρα που κλήθηκε αναπάντεχα να αναλάβει μόνος το μεγάλωμα του δεκαεπτά μηνών τότε γιου τους, ο Λερίς προέταξε έναν δρόμο υπέρβασης, επιλέγοντας να μην συντριβεί και να μην καθοδηγηθεί από το μίσος.

Σε αυτόν τον δρόμο είναι που οι μετριοπαθέστεροι εύχονται να βαδίσει η Γαλλία στην κρίσιμη πολιτικά χρονιά που ήδη διανύει. Τον Απρίλιο του 2022 η χώρα πηγαίνει στις κάλπες των προεδρικών εκλογών εν μέσω πανδημίας και ό,τι αυτή συνεπάγεται.

Η συγκυρία

Στα έξι χρόνια που κύλησαν τα πάθη εντάθηκαν και η γλώσσα πλάστηκε ανάλογα για να τα εκφράσει: η ισλαμοφοβία έγινε βαριά κατηγόρια, ο όρος ισλαμο-αριστεροί βρήκε μια άλλη θέση μαζί με τους ισλαμο-φασίστες, έννοιες παγίδες και οι δυο, ενώ η έννοια των «ταυτοτικών» από υπόγεια τάση πήρε μορφή κινήματος στη Γαλλία και κάνει αντιμεταναστευτικές ακτιβιστικές δράσεις και αναζητεί πολιτική στέγη.

(...) «να περιγράφεις λάθος τα πράγματα, επιτείνει τη δυστυχία του κόσμου».

Η δε συζήτηση-διαμάχη για το κοσμικό κράτος και πόση «κοσμικότητα» αντέχει αυτή η χώρα παίρνει άλλες διαστάσεις καθώς η γαλλική κυβέρνηση, υλοιποιώντας το δόγμα Μακρόν για την «θωράκιση του κοσμικού κράτους», κάνει αυτές τις μέρες διαφημιστική εκστρατεία με την υπογραφή του υπουργείου Παιδείας για την προώθησή τους «εξηγώντας» το στους μαθητές όλων των βαθμίδων αλλά και σε όλη την κοινωνία με αφίσες που απεικονίζουν παιδιά αραβικών, κατά κύριο λόγο, οικογενειών και φράσεις όπως «Να κάνουμε τα πάντα ώστε η Ιμράν, η Αξέλ και ο Ισμαήλ να σκέφτονται μόνοι τους. Αυτό είναι το λαϊκό κράτος». Μια εκστρατεία που προβληματίζει για το μήνυμα, για την διατύπωσή του, για το τι κρύβεται πίσω από τις λέξεις και για το τι αποτέλεσμα τελικά, θα φέρει ενόψει και των εκλογών. 

Σε αυτή τη φορτισμένη πολιτικά συγκυρία και με ζητούμενο την απονομή δικαιοσύνης στο όνομα των θυμάτων της τρομοκρατίας, η φράση του Καμί «να περιγράφεις λάθος τα πράγματα, επιτείνει τη δυστυχία του κόσμου» ηχεί ως η πιο χρήσιμη και σοφή σκέψη. 

Ελένη Κορόβηλα είναι δημοσιογράφος

* Για το πώς η λογοτεχνία, και δη η γαλλική, «είδε» το ζήτημα, δείτε παλιότερο άρθρο της καθηγήτριας Τιτίκας Δημητρούλια στην Book Press. 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εκδόσεις Κλειδάριθμος: Βιβλιοπάρτι στο rooftop με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Εκδόσεις Κλειδάριθμος: Βιβλιοπάρτι στο rooftop με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, οι εκδόσεις Κλειδάριθμος διοργανώνουν το Σάββατο 27 Απριλίου (από τη 1 μ.μ. έως τις 6 μ.μ.) bookparty στο rooftop του ξενοδοχείου Brown Acropol, Πειραιώς 1, Αθήνα. Κεντρική εικόνα: istock (Getty).

Επιμέλεια: Book Press ...

«Βίος και Πολιτεία»: Ο κοινωνιολόγος Νίκος Παναγιωτόπουλος, ζωντανά από το «υπόγειο»

«Βίος και Πολιτεία»: Ο κοινωνιολόγος Νίκος Παναγιωτόπουλος, ζωντανά από το «υπόγειο»

Στο 36ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων στο Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και της σκέψης, o Κώστας Κατσουλάρης θα συνομιλήσει με τον καθηγητή κοινωνολογίας στο Πανεπιστήμιων Αθηνών Νίκο Παναγιωτόπουλο, με αφορμή την έκδοση σε βιβλίο της έρευνάς του Παιδί και Ανάγνωσ...

Τα αιτήματα των εκδοτών για το νέο φορέα βιβλίου – Διαψεύδουν τον υφυπουργό περί κατακερματισμού των απόψεών τους

Τα αιτήματα των εκδοτών για το νέο φορέα βιβλίου – Διαψεύδουν τον υφυπουργό περί κατακερματισμού των απόψεών τους

Οι Εκδότες Βιβλίου κατέθεσαν αναλυτικά μια σειρά από αιτήματα προς την πολιτεία μεταξύ των οποίων η σαφώς μεγαλύτερη εκπροσώπησή τους στο ενδεκαμελές ΔΣ του νέου φορέα για το βιβλίο.

Επιμέλεια: Book Press

Για χρόνια ο χώρος...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

Για το βιβλίο «Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ [Guadalupe Nettel] (μτφρ. Νάννα Παπανικολάου, εκδ. Ίκαρος). Kεντρική εικόνα: έργο της street artist Οla Volo © olavolo.com.

Γράφει η Φανή Χατζή

Όσο η άποψη ότι ο γενε...

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

Για το ντοκιμαντέρ «TACK» (παραγωγή Onassis Culture) της Βάνιας Τέρνερ με πρωταγωνίστριες τη Σοφία Μπεκατώρου, που πρώτη ξεκίνησε το ελληνικό #MeToo, και την Αμαλία Προβελεγγίου, της οποίας η καταγγελία για βιασμό από τον προπονητή της από τα έντεκά της οδήγησε στην πρώτη δίκη-ορόσημο όχι μόνο για τη δικαίωσή της αλ...

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη με «Γκοντό» και ιταλικό θίασο: μια παράσταση-σταθμός

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη με «Γκοντό» και ιταλικό θίασο: μια παράσταση-σταθμός

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος σκηνοθετεί το εμβληματικό κείμενο του Σάμιουελ Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό» (1948) στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης από τις 15 μέχρι και τις 19 Μαΐου. Η παράσταση είναι στα ιταλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους.

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Υπάρχει μια «μικρή» ή μια «σύντομη» ιστορία για το… οτιδήποτε. Οι τίτλοι βιβλίων που επιχειρούν (και καταφέρνουν) να συμπυκνώσουν μεγάλα θέματα σε, συνήθως, ολιγοσέλιδα βιβλία είναι πάρα πολλοί. Εντυπωσιακά πολλοί. Στην παρακάτω πολύ ενδεικτική επιλογή είκοσι ενός βιβλίων μπορεί καν...

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ