alt

Πρόσωπα από το χώρο των τεχνών, των ιδεών και του πολιτισμού, αποκαλύπτουν το δικό τους αναγνωστικό χαρακτήρα, τη μύχια σχέση τους με το βιβλίο και την ανάγνωση.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο τραγουδοποιός Γιώργης Χριστοδούλου απαντά σε 25 κλασικές ή αναπάντεχες βιβλιοφιλικές ερωτήσεις.

>Ποιο βιβλίο διαβάζετε αυτό τον καιρό;
«Σαν κι εμένα καμωμένοι»: Ο ομοφυλόφιλος Καβάφης και η ποιητική της σεξουαλικότητας του Δημήτρη Παπανικολάου.
>Πώς ήρθε στα χέρια σας;
Είχα ήδη διαβάσει άρθρα γι' αυτό το βιβλίο, λίγα χρόνια πριν. Το ξαναθυμήθηκα όταν μου το πρότεινε ένας φίλος και συνεργάτης. Ευτυχώς, το σπίτι μου στην Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα σε βιβλιοπωλεία και εκδοτικούς οίκους. Κατέβηκα για μια βόλτα στη γειτονιά και το απέκτησα το ίδιο κιόλας απόγευμα.
>Γενικά, πώς επιλέγετε βιβλία;
Συνήθως ξεκινάω από μια θεματική ή μια εποχή και το ένα φέρνει το άλλο. Για παράδειγμα η ενασχόλησή μου τα τρία τελευταία χρόνια με το χαμένο ανέκδοτο υλικό του Αττίκ στο Παρίσι, μ' έκανε να διαβάσω βιβλία για την εποχή, για τα καφέ και τα καμπαρέ του Παρισιού, να «ξαναγνωρίσω» τον Μαρσέλ Προυστ από άλλη σκοπιά, να διαβάσω δοκίμια και μελέτες για την εποχή εκείνη και τη μουσική της.
>Έχετε βιβλίο στην τσάντα σας;
Πάντα. Αν όχι δύο, τότε σίγουρα ένα.
>Διαβάζετε στο Μετρό, σε καφέ ή σε άλλους εξωτερικούς χώρους;
Όταν υπάρχει μια σχετική ησυχία που μου το επιτρέπει.
>Σε ποια στάση σας αρέσει να διαβάζετε;
Καθιστός, με το βιβλίο στα χέρια. Αλλιώς, το μυαλό αποσπάται και δυσκολεύεται.
>Αφού τα διαβάσετε, φυλάτε τα βιβλία σας και τα μεταφέρετε από σπίτι σε σπίτι όταν μετακομίζετε;
Κάποτε, όταν έφυγα από την Ελλάδα πήρα τη μεγάλη απόφαση να δώσω τα 1100 περίπου βιβλία που είχα στο σπίτι. Κάποια ήταν άθικτα. Κάποια χιλιοδιαβασμένα και φθαρμένα. Κάποια πολύ αγαπημένα, διαβασμένα μόνο μία φορά. Ήταν αδύνατον να τα μεταφέρω στο εξωτερικό και το γεγονός ότι πέρασαν σε άλλα χέρια μ' έκανε να νιώσω καλύτερα και πολύ πιο «ελαφρύς». Πολλές φορές χαρίζω αμέσως σε κάποιο φίλο το βιβλίο που μόλις διάβασα, αν μου αρέσει πολύ. Πιστεύω πολύ στο μοίρασμα της ομορφιάς, όποια μορφή κι αν αυτή, έχει.
>Πόσο οργανωμένη είναι η βιβλιοθήκη σας; Μπορείτε να βρείτε ένα βιβλίο άμα το ψάχνετε;
Συνήθως ναι, αρκεί να θυμάμαι σε ποια χώρα είναι. Ή θα βρίσκεται στη βιβλιοθήκη της Βαρκελώνης, ή στης Αθήνας.
>Προσέχετε τα βιβλία σας ή τα τσακίζετε, τα υπογραμμίζετε και σημειώνετε επάνω σ' αυτά;
Χρησιμοποιώ πολύ τους σελιδοδείκτες. Γι' αυτό και αγαπώ τους όμορφους σελιδοδείκτες. Πονάω όταν βλέπω τσακισμένες σελίδες στη γωνία και σημειώσεις με μελάνι. Υπογραμμίζω με μολύβι και κρατάω σημειώσεις σε κάποιο σημειωματάριο.
>Έχει τύχει ποτέ να «κολλήσετε» με βιβλίο; Τι συνέβη;
Φυσικά. Υπάρχουν κάποια βιβλία στα οποία ανατρέχεις συχνά. Το πιο πρόσφατο που με βοήθησε πολύ στην εργασία μου για τον Αττίκ στο Παρίσι ήταν ο ιδιότυπος οδηγός του Έντμουντ Γουάιτ για το Παρίσι και την ιδιοσυγκρασία του μέσου παριζιάνου, με τίτλο Παρίσι, ένας περίπατος στα παράδοξά του ή ο πρωτότυπος The flaneur.
 
Κάποτε, όταν έφυγα από την Ελλάδα πήρα τη μεγάλη απόφαση να δώσω τα 1100 περίπου βιβλία που είχα στο σπίτι. Κάποια ήταν άθικτα. Κάποια χιλιοδιαβασμένα και φθαρμένα. Κάποια πολύ αγαπημένα, διαβασμένα μόνο μία φορά. Ήταν αδύνατον να τα μεταφέρω στο εξωτερικό και το γεγονός ότι πέρασαν σε άλλα χέρια μ' έκανε να νιώσω καλύτερα και πολύ πιο «ελαφρύς». Πολλές φορές χαρίζω αμέσως σε κάποιο φίλο το βιβλίο που μόλις διάβασα αν μου αρέσει πολύ. Πιστεύω πολύ στο μοίρασμα της ομορφιάς, όποια μορφή κι αν αυτή, έχει.
>Αφήνετε στη μέση βιβλία που σας κάνουν να βαριέστε; Πόσο συχνά;
Μου έχει τύχει ιδίως όταν είναι δώρα φίλων... Αν και συνήθως μαντεύω σωστά αν ένα βιβλίο θα με γοητεύσει, αν το διαλέξω εγώ.
>Έχει τύχει να σας συναρπάσει, μετά από χρόνια, βιβλίο που στην πρώτη ανάγνωση σας είχε απογοητεύσει;
Όχι, ποτέ. Φαίνεται, ήμουν τυχερός.
>Έχετε κλάψει ποτέ διαβάζοντας ένα βιβλίο;
Φυσικά. Την τελευταία φορά σ' ένα άδειο καφέ στη Βαρκελώνη. Θυμάμαι ήρθε η κοπέλα που με σέρβιρε για να με ρωτήσει αν νιώθω καλά και να μου προσφέρει χαρτομάντηλο.
>Τι κάνετε με τα βιβλία που δεν τα θέλετε πια; Τα πετάτε; Τα χαρίζετε; Τα κρύβετε σε σκοτεινά υπόγεια;
Τα χαρίζω.
>Υπάρχει κάποιο βιβλίο που έχετε δωρίσει σε περισσότερους από έναν άνθρωπο;
Το Παρίσι, ένας περίπατος στα παράδοξά του, Το κακό παιδί του Γουίλι Ράσελ, Ο καθρέφτης και το μαχαίρι του Χατζιδάκι, Ως στρουθίον μονάζον επί δώματος του Τσαρούχη, τα βιβλία του Τζόναθαν Κόου, τα ποιήματα του Καβάφη...
>Θα συμμετείχατε ποτέ σε Λέσχη Ανάγνωσης;
Δεν το έχω δοκιμάσει. Πιστεύω πως θα ήταν ενδιαφέρον.
>Σας έχει συμβεί να δανείσετε αγαπημένο βιβλίο και να μην σας επιστραφεί;
Πολλές φορές. Δεν με ενοχλεί, ένα καλό βιβλίο πρέπει να ταξιδεύει.
>Ποιο ήταν το αγαπημένο σας βιβλίο όταν ήσασταν μικρή / μικρός;
Το καπλάνι της βιτρίνας.
>Το έχετε ξαναδιαβάσει έκτοτε;
Μόνο κάποια αποσπάσματα.
>Μέσα σε ποια ιστορία που έχετε διαβάσει θα θέλατε να ζείτε;
Κάποτε ένας ισπανός φίλος εικαστικός, έφτιαξε ένα μοναδικό προτζεκτ. Έφτιαξε χειρόγραφες ή δακτυλογραφημένες φανταστικές ερωτικές επιστολές και τις άφησε ανάμεσα στις σελίδες βιβλίων σε δημόσιες βιβιοθήκες της Βαρκελώνης. Κάθε επιστολή ήταν ένα μικρό λογοτεχνικό κομψοτέχνημα με διαφορετική ιστορία. Έπειτα, εξέθεσε τις επιστολές αυτές γράφοντας δίπλα σε ποιό βιβλίο αφέθηκε η κάθε μια και σε ποιά σελίδα.
>Με ποιον ή ποια συγγραφέα θα θέλατε να δειπνήσετε;
Τον Μαρσέλ Προυστ, τον Έντμουντ Γουάιτ, τον Δημήτρη Παπανικολάου, τον Ερίκ Εμανουέλ Σμιτ.
>Λένε ότι ορισμένα βιβλία «μας βρίσκουν» σχεδόν μαγικά τη στιγμή που τα χρειαζόμαστε. Είχατε ποτέ τέτοια εμπειρία;
Πάντα έτσι συμβαίνει. Έλκουμε αυτό που είμαστε, όχι αυτό που θέλουμε. Κι έτσι έρχεται ένα βιβλίο που «είσαι» εσύ, αλλά σου λέει και κάτι ακόμα που σε κάνει πιο συνειδητό.
>Για ποιο βιβλίο θα λέγατε: αυτό το βιβλίο μου άλλαξε τη ζωή;
Για όλα. Όλα τα βιβλία αλλάζουν τη ζωή σου, αφού σε κάνουν να σκέφτεσαι. Η αλλαγή δεν έρχεται με την πράξη, έρχεται πρώτα με τη σκέψη.
>Ποιος είναι για σας ο ορισμός του καλού βιβλίου;
Δύσκολη ερώτηση. Εκείνο που θα σε πάει έστω ένα βηματάκι πιο πέρα, ή θ' ανοίξει ένα ακόμα παράθυρο στον τρόπο με τον οποίο βλέπεις τον κόσμο.
>Ποιο βιβλίο προτείνετε ενθέρμως αυτή την εποχή;
«Σαν κι εμένα καμωμένοι», Η ονειροπαρμένη της Οστάνδης και 1913, Η Χρονιά πριν από τη θύελλα.
 
Info
Ο Γιώργης Χριστοδούλου γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, μεγάλωσε στο κέντρο της Αθήνας και πλέον ζει και εργάζεται μεταξύ Αθήνας και Βαρκελώνης. Ο τελευταίος του δίσκος, με ανέκδοτα τραγούδια του Αττίκ, O Αττίκ στο Παρίσι κυκλοφορεί από την Μικρή Άρκτο. Στις 23 και 30 Δεκεμβρίου, παρουσιάζει τον δίσκο του και παλαιότερα τραγούδια του στο Γιασεμί (Μνησικλέους 23, Πλάκα).

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διαβάζοντας με τον Μιχάλη Σιώνα

Διαβάζοντας με τον Μιχάλη Σιώνα

Πρόσωπα από τον χώρο των τεχνών, των ιδέων και του πολιτισμού, αποκαλύπτουν τον δικό τους αναγνωστικό χαρακτήρα, τη μύχια σχέση τους με το βιβλίο και την ανάγνωση. Σήμερα, ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Μιχάλης Σιώνας. 

Επιμέλεια: Book Press

Ποιο βιβλίο διαβάζετε αυτές τις μέρες; ΄

...

Διαβάζοντας με τον Γιώργο Τζαβάρα

Διαβάζοντας με τον Γιώργο Τζαβάρα

Πρόσωπα από το χώρο των τεχνών, των ιδεών και του πολιτισμού, αποκαλύπτουν τον δικό τους αναγνωστικό χαρακτήρα, τη μύχια σχέση τους με το βιβλίο και την ανάγνωση. Σήμερα, ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Γιώργος Τζαβάρας.

Eπιμέλεια: Book Press

Ποιο βι...

Διαβάζοντας με τον Τάσο Πυργιέρη

Διαβάζοντας με τον Τάσο Πυργιέρη

Πρόσωπα από το χώρο των τεχνών, των ιδεών και του πολιτισμού, αποκαλύπτουν τον δικό τους αναγνωστικό χαρακτήρα, τη μύχια σχέση τους με το βιβλίο και την ανάγνωση. Σήμερα, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Τάσος Πυργιέρης.

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Ανορθογραφίες επιμελητών» – Μια επιστολή του Διονύση Χαριτόπουλου

«Ανορθογραφίες επιμελητών» – Μια επιστολή του Διονύση Χαριτόπουλου

Λάβαμε από τον Διονύση Χαριτόπουλο την παρακάτω επιστολή, σχετικά με την επιλογή κριτικών κειμένων του Κωστή Παπαγιώργη που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καστανιώτη με τον τίτλο «Κωστής Παπαγιώργης: Τα βιβλία των άλλων 1, Έλληνες συγγραφείς», το 2020. 

Επιμέλεια: Book Press

...
«Γυναικεία Βραβεία non fiction 2024»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα

«Γυναικεία Βραβεία non fiction 2024»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα

Η νικήτρια του βραβείου Women's Prize για non-fiction βιβλία θα ανακοινωθεί στις 13 Ιουνίου. Κεντρική εικόνα, μια από τις υποψήφιες για το βραβείο: η συγγραφέας και αρθρογράφος Ναόμι Κλάιν © The University of British Columbia.

Επιμέλεια: Book Press

...
Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Για τα μυθιστορήματα «Strangers in the Night» (μτφρ. Μυρσίνη Γκανά) της Χέδερ Γουέμπ [Heather Webb], «Τα Μυστήρια της Μις Μόρτον Μόρτον» (μτφρ. Χρήστος Μπαρουξής) της Κάθριν Λόιντ [Catherine Lloyd] και «Κωδικός Coco» (μτφρ. Γιάννης Σπανδωνής) της Τζιόια Ντιλιμπέρτο [Gioia Diliberto]. Τρία μυθιστορήματα που μας μεταφ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μακγκάφιν» του Βαγγέλη Γιαννίση (προδημοσίευση)

«Μακγκάφιν» του Βαγγέλη Γιαννίση (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Βαγγέλη Γιαννίση «Μακγκάφιν», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 21 Μαρτίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ
37.947408, 23.641584

 «Αφού σου ...


«Το μποστάνι του Μποστ» του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

«Το μποστάνι του Μποστ» του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Κυριακού «Το μποστάνι του Μποστ – Μια σύνθεση / συμπλήρωση / διασκευή κειμένων του Μποστ», το οποίο κυκλοφορεί σε λίγες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Όλα μαύρα» της Δήμητρας Παπαδήμα (προδημοσίευση)

«Όλα μαύρα» της Δήμητρας Παπαδήμα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Δήμητρας Παπαδήμα «Όλα μαύρα», το οποίο θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Τι είμαστε εμείς μπροστά σε αυτά τα κτήνη, ρε; Τι είμαστε; Άγιοι. Και φόνο να...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Για τα μυθιστορήματα «Strangers in the Night» (μτφρ. Μυρσίνη Γκανά) της Χέδερ Γουέμπ [Heather Webb], «Τα Μυστήρια της Μις Μόρτον Μόρτον» (μτφρ. Χρήστος Μπαρουξής) της Κάθριν Λόιντ [Catherine Lloyd] και «Κωδικός Coco» (μτφρ. Γιάννης Σπανδωνής) της Τζιόια Ντιλιμπέρτο [Gioia Diliberto]. Τρία μυθιστορήματα που μας μεταφ...

Τι διαβάζουμε τώρα; 21 καλά βιβλία λογοτεχνίας που βγήκαν πρόσφατα

Τι διαβάζουμε τώρα; 21 καλά βιβλία λογοτεχνίας που βγήκαν πρόσφατα

Επιλέξαμε 21 βιβλία ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας που κυκλοφόρησαν πρόσφατα.

Γράφει ο Κώστας Αγοραστός

Οι πρώτοι μήνες του 2024 έχουν φέρει πολλά και καλά βιβλία πεζογραφίας. Κι αν ο μέσος αναγνώστης βρίσκεται στην καλύτερη περίπτωση σε σύγχυση, στη χειρότερη σε άγχ...

Επανάσταση 1821: 11 βιβλία για τον Αγώνα των Ελλήνων

Επανάσταση 1821: 11 βιβλία για τον Αγώνα των Ελλήνων

Ενόψει της 25ης Μαρτίου, επιλέγουμε έντεκα βιβλία που μας βοηθούν να κατανοήσουμε τα περίπλοκλη όσο και μοναδική διαδοχή γεγονότων που ήταν η Ελληνική Επανάσταση. Kεντρική εικόνα: έργο του Λουντοβίκο Λιπαρίνι «Ο όρκος του λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι» (περίπου 1850), μουσείο Μπενάκη.

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

02 Απριλίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα μεγαλύτερα μυθιστορήματα όλων των εποχών: 20 έργα-ποταμοί από την παγκόσμια λογοτεχνία

Πολύτομα λογοτεχνικά έργα, μυθιστορήματα-ποταμοί, βιβλία που η ανάγνωσή τους μοιάζει με άθλο. Έργα-ορόσημα της παγκόσμιας πεζογραφίας, επικές αφηγήσεις από την Άπω Ανατ

ΦΑΚΕΛΟΙ