color line4

Για την έκθεση The Color Line: Les artistes africains-américains et la ségrégation, Η γραμμή του χρώματος: Οι αφροαμερικανοί καλλιτέχνες και οι φυλετικές διακρίσεις, στο μουσείο Quai de Branly,  στο Παρίσι, μέχρι τις 15 Ιανουαρίου.

Του Θωμά Συμεωνίδη

Για πρώτη φορά στη Γαλλία οργανώνεται μια έκθεση η οποία αφορά τις φυλετικές διακρίσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το μέγεθος της έκθεσης είναι εντυπωσιακό, με 600 περίπου έργα και καλύπτει χρονικά την περίοδο από το τέλος του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου και την κατάργηση της δουλείας το 1865 μέχρι και σήμερα. Στη λογική που χάραξε ο Ραλφ Έλισον με το αριστούργημά του Ο αόρατος άνθρωπος, γραμμένο το 1952, μεγάλοι καλλιτεχνικοί θεσμοί επιχειρούν να αποκαταστήσουν έργα και καλλιτέχνες που παρέμειναν εκτός «ορατότητας» λόγω των φυλετικών διακρίσεων οι οποίες συνέχισαν να υπάρχουν σε νοητικό, συμβολικό και θεσμικό επίπεδο, παρά την κατάργηση της δουλείας ενάμισι ακριβώς αιώνα πριν και παρά το γεγονός ότι η πρώτη αναφορά στη διχαστική «γραμμή του χρώματος», έγινε ήδη από το 1881, από τον μαύρο ηγέτη Φρέντερικ Ντάγκλας. 

Color line2Δεν θα ήταν υπερβολή, ίσως, να επισημάνουμε παρενθετικά και τη συγκυρία της βράβευσης του Πολ Μπέιτι με το Βραβείο Μπούκερ 2016 (Ο πουλημένος, εκδ. Καστανιώτη), λαμβάνοντας υπόψη βέβαια ότι ο Μπέιτι επιχειρεί μια κριτική κίνηση σε όλο το φάσμα της κατάστασης, από την οποία ούτε η ίδια η αφροαμερικανική παράδοση παραμένει στο απυρόβλητο, υποδεικνύοντας την ανάγκη για μόνιμη εγρήγορση σχετικά με το ζήτημα των ταυτοτήτων σε όλες του τις εκφάνσεις, στην Αμερική.

Ειδικά όμως για τη λογική της έκθεσης στο Κε ντε Μπρανλί είναι αρκετά διαφωτιστικά τα όσα λέει ο Ράντι Κέννεντι σε ένα σχετικά πρόσφατα άρθρο των New York Times (28.11.2015): «Μετά από δεκαετίες με αμφιλεγόμενα ως προς την ποιότητα αποκτήματα, ατροφική γνώση και ανεπαρκείς ως προς το εύρος εκθέσεις, τα αμερικανικά μουσεία ξαναγράφουν την ιστορία της τέχνης του 20ου αιώνα συμπεριλαμβάνοντας μαύρους καλλιτέχνες με έναν πιο ορατό και ουσιαστικό τρόπο όπως ποτέ άλλοτε στο παρελθόν». Κάποιος θα μπορούσε να αναρωτηθεί (εύλογα), αν όλα αυτά είναι καρποί της θητείας του Μπαράκ Ομπάμα. Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μια ευρύτερη αλλαγή στον τομέα των πολιτισμικών σπουδών και γενικότερα στην εξέταση και αποτίμηση της πολιτισμικής παραγωγής η οποία έχει ως στόχο να επικαιροποιήσει και να διευρύνει την ιστορία της καλλιτεχνικής έκφρασης υπονομεύοντας κυριαρχικά στερεότυπα που έχουν να κάνουν με τη φυλετική καταγωγή και το φύλο, κυρίως, και γενικότερα κάθε στερεότυπο, λιγότερο ή περισσότερο ορατό, το οποίο από τη φύση του λειτουργεί ως κανόνας διάκρισης.

color line3Βέβαια, ο πολιτικός τόνος δεν απουσιάζει από την έκθεση, κάτι το οποίο ήταν άλλωστε συνειδητή επιλογή του επιμελητή και κριτικού τέχνης Ντάνιελ Σουτίφ. Στην είσοδο, το πρώτο αντικείμενο που δεσπόζει, είναι η Αφρικανική Αμερικανική Σημαία, έργο του Ντέιβιντ Χάμονς (1990, βλ. κεντρική εικόνα). Ένα αντίγραφο αυτής της σημαίας κυματίζει στην πρόσοψη του Μουσείου Στούντιο στο Χάρλεμ, το πρώτο μουσείο αφιερωμένο στην καλλιτεχνική παραγωγή των Αφροαμερικάνων (άνοιξε το 1968). Πίσω από τη σημαία στο Μουσείο Στούντιο βρίσκεται μια επιγραφή: «I can't breathe» («δεν μπορώ να αναπνεύσω»), η πολύ γνωστή, δυστυχώς, τελευταία φράση του Έρικ Γκάρνερ πριν από τον βίαιο θάνατό του από αστυνομικό του Στέιτεν Άιλαντ, στις 17 Ιουλίου του 2014. Ακριβώς, αυτή τη φωτογραφία από την πρόσοψη του Μουσείου Στούντιο διαλέγει ως κεντρική ο Ντάνιελ Σουτίφ στο κείμενό του στον κατάλογο της έκθεσης, δίνοντας κατά κάποιο τρόπο το στίγμα για τις διακρίσεις σε βάρος των Μαύρων σήμερα.

Η σκηνογραφία της έκθεσης είναι άρτια. Ο θεατής αισθάνεται άνετα καθώς προχωράει ανάμεσα σε προθήκες με κείμενα, περιοδικά και βιβλία, γλυπτά, προβολές, εγκαταστάσεις, πίνακες, φωτογραφίες, κολλάζ, αφίσες, με ήχους τζαζ να τον αιφνιδιάζουν εδώ και εκεί, εικόνες από τα ήθη και τα έθιμα της μαύρης κοινότητας, τους πολιτικούς αγώνες, αλλά και τους ήρωες και τα πρότυπα από τον χώρο του αθλητισμού, της τέχνης, της πολιτικής, της μουσικής.

color line7Ο θεατής ωστόσο δεν αισθάνεται άνετα (και αυτό είναι άλλη μια μεγάλη επιτυχία της έκθεσης) όταν έρχεται αντιμέτωπος με την ενότητα που αναφέρεται στην παράδοση του λιντσαρίσματος. Και αυτό που προξενεί εντύπωση (σε μία πρώτη ανάγνωση τουλάχιστον) είναι ότι πρόκειται για μια παράδοση που ξεκίνησε μετά την κατάργηση της δουλείας, και η οποία μπορεί να αποδοθεί σε πολλούς λόγους, βασικότεροι των οποίων είναι η άρνηση των λευκών να αναγνωρίσουν τα δικαιώματα των μαύρων και η ενθάρρυνση (με κάθε τρόπο) του ανταγωνισμού ανάμεσα στους λευκούς και τους μαύρους από τους γαιοκτήμονες της εποχής, προκειμένου να διατηρηθούν οι μισθοί στα κατώτερα χαμηλά επίπεδα, σε εποχή ραγδαίας αστικοποίησης και βιομηχανοποίησης. Η φυλετική βία είχε τις ρίζες της, επίσης, στη διατήρηση της «λευκότητας», η οποία εκδηλωνόταν μέσα από την καταδίκη των σεξουαλικών σχέσεων ανάμεσα σε λευκούς άντρες και μαύρες γυναίκες. Σε αυτό το σημείο, αυτό που προκαλεί μεγάλη εντύπωση, είναι ότι όχι απλώς υπάρχουν φωτογραφίες από περιστατικά λιντσαρίσματος, αλλά ότι τυπώνονταν σε χιλιάδες αντίτυπα με τη μορφή καρτ-ποστάλ ή μέσα στις εφημερίδες. Επίσης, το λιντσάρισμα (βασανισμός, πυρπόληση, κρέμασμα, ακρωτηριασμός) είχε τη μορφή ενός τελετουργικού στο οποίο συμμετείχαν τα μέλη της λευκής κοινότητας, ξεκινώντας από τις πιο μικρές ηλικίες.

Βέβαια, το τραγικό σε αυτή την περίπτωση είναι οι συνειρμοί που μπορούν να γίνουν και να φτάσουν μέχρι το σήμερα, με το διαδίκτυο να αποτελεί (μεταξύ άλλων) ένα μηχανισμό διασποράς εικόνων και βίντεο απίστευτης σκληρότητας, με τον ISIS να πρωτοστατεί τα τελευταία χρόνια.

color line8

Στη συνέχεια της έκθεσης, ωστόσο, καταγράφονται βήμα-βήμα οι αγώνες για την εξάλειψη πρακτικών όπως το λιντσάρισμα και η ουσιαστική κατοχύρωση της ισότητας της μαύρης κοινότητας έναντι της λευκής. Φτάνουμε στο 2009 και την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα και την επανεκλογή του το 2012. Κι όμως, στις 9 Νοεμβρίου (και ενώ η έκθεση «The Color line» βρίσκεται σε εξέλιξη), ο κόσμος διαπιστώνει έκπληκτος ότι ο Ντόναλτ Τραμπ είναι ο καινούριος πρόεδρος της Αμερικής, μια έκπληξη που δεν θα έπρεπε να είναι μεγάλη, αν αναλογιστεί κανείς την καθολική επικράτηση του τσαρλατανισμού, του λαϊκισμού και της δημαγωγίας, τα παραδείγματα και μόνο εντός του 2016 είναι πολλά.

Τίθεται λοιπόν για άλλη μία φορά το ζήτημα της αντίστασης και της εξέγερσης, επανέρχεται ξανά η διαπίστωση ότι οι καιροί είναι σκοτεινοί. 

Τίθεται λοιπόν για άλλη μία φορά το ζήτημα της αντίστασης και της εξέγερσης, επανέρχεται ξανά η διαπίστωση ότι οι καιροί είναι σκοτεινοί. Από αυτή την άποψη, η έκθεση The Color line συνομιλεί, πέρα από το γεγονός ότι συμπίπτει χρονικά, με την έκθεση Soulèvements (Eξεγέρσεις, στο μουσείο Jeu de Paume, επίσης στο Παρίσι) και «τα τεκμήρια εξέγερσης» που καταθέτει είναι πολλά. Και όχι μόνο. Το ζήτημα της διαχείρισης της φυλετικής ταυτότητας από τους ίδιους τους καλλιτέχνες είναι μια μορφή βιωμένης εμπειρίας που, σύμφωνα με τον Άλαν Λοκ, θεωρητικό με κύριο άξονα την αναγέννηση της συνοικίας Χάρλεμ από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 και μετά, είναι μία μορφή περιπέτειας που προσθέτει επιμέρους τονικότητες στη ζωή τους. Από αυτή την άποψη, η καταπίεση, είναι ένας δυνάμει εμπλουτισμός του κοινωνικού οράματος και όχι συρρίκνωσής του.

color line6

Με ανάλογο τρόπο απάντησε το 1987 (στη Μαίρι Ρόθσταϊν, New York Times Books, 26 Αυγούστου) η βραβευμένη με Νόμπελ το 1993 συγγραφέας Τόνι Μόρρισον, στην ερώτηση εάν θεωρεί τον εαυτό της μαύρη συγγραφέα ή γυναίκα συγγραφέα ή απλά συγγραφέα: «Πιστεύω πραγματικά ότι μπόρεσα να γνωρίσω ως Μαύρη και ως γυναίκα έναν πλούτο αισθημάτων και αντιλήψεων πολύ πιο σημαντικό από αυτόν των ανθρώπων που δεν είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο. Το πιστεύω πραγματικά. Θεωρώ λοιπόν ότι το σύμπαν μου δεν συρρικνώθηκε με αφορμή το γεγονός ότι ήμουν γυναίκα και μαύρη συγγραφέας. Αντίθετα, μεγάλωσε».

* O ΘΩΜΑΣ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ είναι συγγραφέας.

  

color line11

color line10

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Nick Cave στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, μαζί με τον Colin Greenwood των Radiohead

Ο Nick Cave στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, μαζί με τον Colin Greenwood των Radiohead

1, 2 και 3 Ιουνίου ο Nick Cave θα βρεθεί στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, μαζί με τον Colin Greenwood των Radiohead.

Επιμέλεια: Book Press

Η Στέγη ανοίγει για πρώτη φορά την αγκαλιά της στον αξεπέραστο Nick Cave, ο οποίος επιστρέφει...

Η ειρηνική «επέλαση των Βαλκυριών» του Ρίχαρντ Βάγκνερ στη Λυρική Σκηνή

Η ειρηνική «επέλαση των Βαλκυριών» του Ρίχαρντ Βάγκνερ στη Λυρική Σκηνή

Στις 10 Μαρτίου και για πέντε ακόμη παραστάσεις ανεβαίνει στην  Εθνική Λυρική Σκηνή η εμβληματική «Βαλκυρία» του Ρίχαρντ Βάγκνερ σε σκηνοθεσία του Τζων Φούλτζειμς και συμπαραγωγή με την Βασιλική Όπερα της Δανίας. Κενρική εικόνα: © Eθνική Λυρική Σκηνή. 

Γράφει η Έλενα Χουζούρη...

Η Αλίκη Καγιαλόγλου συναντά τον Φερνάντο Πεσσόα και τα πορτογαλικά fados

Η Αλίκη Καγιαλόγλου συναντά τον Φερνάντο Πεσσόα και τα πορτογαλικά fados

Η Αλίκη Καγιαλόγλου, σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη, για μια μόνο παράσταση το Σάββατο 6 Απριλίου: «Η θαλασσινή ωδή του Fernando Pessoa και τα fados της εφηβείας μου» στη Θεατρική Σκηνή Δήμου Αβδελιώδη – Studio new star art cinema [Σταυροπούλου 33, Αθήνα].

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Η πλατφόρμα έδωσε στη δημοσιότητα το teaser trailer του σίριαλ 16 επεισοδίων που προσπαθεί να οπτικοποιήσει το εμβληματικό μυθιστόρημα «100 χρόνια μοναξιά» του νομπελίστα Κολομβιανού συγγραφέα. Κεντρική εικόνα: © Netflix. 

Επιμέλεια: Book Press

...
Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Την Κυριακή 28 Απριλίου στις 20:00 στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ θα πραγματοποιηθεί η τελευταία ανάγνωση της επιτυχημένης σειράς «Παραβάσεις / Αναγνώσεις», του θεατρικού αναλόγιου που επιμελείται η σκηνοθέτης Σύλβια Λιούλιου. Αυτή τη φορά, η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» τ...

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Καλεσμένοι στη βραδιά μιλούν για το έργο του κορυφαίου στιχουργού, ενώ θα ακουστούν και τραγούδια σε ποίηση Νίκου Γκάτσου με τη Μαρία Κρασοπούλου και τον Νικόλα Παλαιολόγο.

Επιμέλεια: Book Press

Ο Δήμος Καλαμάτας και ο Τομέας Λόγου και Γραμμάτων της Κ.Ε. «ΦΑΡΙΣ», διοργανώνουν...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μάς δείχνουν τον δρόμο για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή, μέσα από δεδομένα που προέκυψαν από σημαντικές επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών και από πολύτιμα αποστάγματα πνευματικής εμβάθυνσης. 

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ