alt

Για τη συναυλία για 2 μουσικά παραμύθια για αφηγητή και ορχήστρα, η οποία παρουσιάστηκε στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Της Χρύσας Στρογγύλη

Το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Απριλίου παρουσιάστηκαν στη Μεγάλη Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών δυο συμφωνικά παραμύθια για αφηγητή και ορχήστρα από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών με μαέστρο τον Γιώργο Μπαλατσινό. Τα κείμενα, εμπνευσμένα από παραδοσιακά παραμύθια, έγραψαν οι Γιώργος Κοροπούλης και Κώστας Φασουλάς και τα μελοποίησαν, μετά από ανάθεση του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ, οι συνθέτες Τάσος Ρωσόπουλος και Αχιλλέας Γουάστωρ.

Ένας πολύ αποκαλυπτικός βασιλιάς

Όλα τα αρχαία λυρικά ποιήματα που γνωρίζουμε δεν ήταν σκέτα ποιήματα – ήταν τραγούδια. Ο Αρχίλοχος, η Σαπφώ, ο Αλκαίος –ακόμα και ο Πίνδαρος– έγραψαν ποιήματα που μελοποιούνταν. Και τα έπη οι αοιδοί τα συνόδευαν με μουσική υπόκρουση, όπως και τα δημοτικά τραγούδια ο λαός. Μάλλον το ίδιο συμβαίνει και με τη φύση του παραμυθιού. Μια τέτοια συναυλία ήταν και αυτή που παρακολουθήσαμε, ένα πλήρες καλλιτεχνικό γεγονός που καθήλωσε την παιδική φαντασία και εντυπωσίασε εμάς τους ενηλίκους. 

Αφηγητής ο εξαιρετικός ηθοποιός Ηλίας Καρελλάς, που έχει ειδικότητα στο παιδικό θέατρο. Σαν μικρομέγαλο παιδί, φορώντας μια μπλούζα που απεικόνιζε τον Μικρό Πρίγκιπα του Εξιπερί, με φαρδιά ρούχα, με ατημέλητα μαλλιά και με επιδέξιο χειρισμό της φωνής του, «ο παράξενος βασιλιάς με το ελάττωμα που πάσχιζε να κρύψει από τον λαό του στη χώρα της μεγάλης ξηρασίας»ήταν φιγούρα ιδιαίτερα οικεία και αναγνωρίσιμη από παιδιά.

Ξεκίνησε, λοιπόν, με το παραμύθι «Ένας παράξενος βασιλιάς» σε κείμενο του Κώστα Φασουλά. Αφηγητής ο εξαιρετικός ηθοποιός Ηλίας Καρελλάς, που έχει ειδικότητα στο παιδικό θέατρο. Σαν μικρομέγαλο παιδί, φορώντας μια μπλούζα που απεικόνιζε τον Μικρό Πρίγκιπα του Εξιπερί, με φαρδιά ρούχα, με ατημέλητα μαλλιά και με επιδέξιο χειρισμό της φωνής του, «ο παράξενος βασιλιάς με το ελάττωμα που πάσχιζε να κρύψει από τον λαό του στη χώρα της μεγάλης ξηρασίας»ήταν φιγούρα ιδιαίτερα οικεία και αναγνωρίσιμη από παιδιά. Ο Αχιλλέας Γουάστωρ εντυπωσίασε, όχι μόνο με την εμπνευσμένη σύνθεσή του, αλλά και με την εξαιρετική του ικανότητα στην ενορχήστρωση: ανέδειξε περίτεχνα τα ηχοχρώματα όλων των οργάνων της ορχήστρας και ιδιαίτερα των ξύλινων πνευστών, ενθουσίασε στα ρυθμικά μέρη που αποτύπωναν τον καλπασμό των αλόγων, την εξέλιξη του πολέμου ή τον θυμό, μας θύμισε, σε μερικά σημεία τον «μαθητευόμενο μάγο» του Paul Dukas, αφήνοντας να κυριαρχήσει ένα leit motiv οικείο στα παιδικά παιχνίδια, με ρυθμικές και μελωδικές παραλλαγές που διευκόλυναν ακόμα περισσότερο την εξοικείωση και των λιγότερο μυημένων. Ο ήχος της ορχήστρας, φρέσκος και νεανικός, υπάκουε στην μπαγκέτα του ταλαντούχου νεοεμφανιζόμενου αρχιμουσικού Γιώργου Μπαλατσινού.

Βγαλμένο από παραμύθι με ιππότες

Το δεύτερο παραμύθι είχε τίτλο «Το θαρραλέο αγόρι και ο δράκος του πηγαδιού» και είναι παραδοσιακό από τη Θράκη σε σύγχρονη έμμετρη απόδοση του Γιώργου Κοροπούλη. Το κείμενο, πολύ διαφορετικό από το πρώτο, περιγράφει τις περιπέτειες ενός αγοριού που αναλαμβάνει να νικήσει τον δράκο. «Η μηλιά με τα χρυσά μήλα φέρνει μεγάλη δυστυχία και θλίψη στην οικογένεια, γιατί ο δράκος του πηγαδιού κάθε χρόνο αρπάζει τη σοδειά τους. Ο μικρότερος και πιο θαρραλέος γιος αναλαμβάνει να νικήσει το κακό για να ζήσουν και πάλι όλοι ευτυχισμένοι». Εντυπωσιακός ο ταλαντούχος ηθοποιός Μανώλης Μαυροματάκης. Χωρίς τον μπερντέ του καραγκιοζοπαίκτη και δίχως τις εναλλαγές των ρόλων του πρώτου παραμυθιού, απλά καθισμένος σε μια καρέκλα καθ’ όλη τη διάρκεια της αφήγησης, ήταν πειστικός και σαγηνευτικός περιγράφοντας εικόνες, καταστάσεις και συναισθήματα μόνο με τη φωνή, το πρόσωπο και τα χέρια του.

Εντυπωσιακός ο ταλαντούχος ηθοποιός Μανώλης Μαυροματάκης. Χωρίς τον μπερντέ του καραγκιοζοπαίκτη και δίχως τις εναλλαγές των ρόλων του πρώτου παραμυθιού, απλά καθισμένος σε μια καρέκλα καθ’ όλη τη διάρκεια της αφήγησης, ήταν πειστικός και σαγηνευτικός περιγράφοντας εικόνες, καταστάσεις και συναισθήματα μόνο με τη φωνή, το πρόσωπο και τα χέρια του.

«Παίρνει ο πρωτότοκος σπαθί και μια θηλιά και πάει κάτω από τη μηλιά, παραφυλάει, νύχτες και νύχτες λες κι ο χρόνος δεν κυλάει, και κάποια νύχτα με αντάρα και βοή βλέπει το δράκο και του κόβεται η πνοή»: ο έμμετρος λόγος μπορεί να δυσκόλεψε λίγο τα παιδιά κάτω των οκτώ ετών, ενώ την εξέλιξη της πλοκής διέκοπταν μεγάλα διαστήματα χωρίς αφήγηση υπό την εξαιρετική μουσική του Τάσου Ρωσόπουλου, που βασιζόταν σε μεγάλες μελωδικές γραμμές, σε όμορφα soli ξύλινων και χάλκινων πνευστών και σε έξυπνη αξιοποίηση των κρουστών. Η ορχήστρα εκτέλεσε με πάθος τα γρήγορα και έντονα μέρη και με ευαισθησία τα αργά και λυρικά, ενώ η φωνή του Μαυροματάκη πάνω από τη μουσική ενίσχυε ακόμα περισσότερο τη συγκίνηση κι ενεργοποιούσε την παιδική φαντασία.

Η ιδέα για δημιουργία ρεπερτορίου νέων έργων συμφωνικής μουσικής για παιδιά με πηγή έμπνευσης την ελληνική παράδοση είναι πολύ πετυχημένη. Ήδη έχουν προκύψει από αυτήν έξι παραμύθια για αφηγητή και ορχήστρα εγχόρδων, που παρουσιάστηκαν με την ορχήστρα Καμεράτα τον Απρίλιο του 2013 και τον Μάρτιο του 2014. Φέτος το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ συνεργάζεται με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Στέφανο Τσιαλή για την πρώτη εκτέλεση των δυο παραμυθιών. 

* Η ΧΡΥΣΑ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ είναι μουσικός και εκπαιδευτικός.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Nick Cave στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, μαζί με τον Colin Greenwood των Radiohead

Ο Nick Cave στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, μαζί με τον Colin Greenwood των Radiohead

1, 2 και 3 Ιουνίου ο Nick Cave θα βρεθεί στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, μαζί με τον Colin Greenwood των Radiohead.

Επιμέλεια: Book Press

Η Στέγη ανοίγει για πρώτη φορά την αγκαλιά της στον αξεπέραστο Nick Cave, ο οποίος επιστρέφει...

Η ειρηνική «επέλαση των Βαλκυριών» του Ρίχαρντ Βάγκνερ στη Λυρική Σκηνή

Η ειρηνική «επέλαση των Βαλκυριών» του Ρίχαρντ Βάγκνερ στη Λυρική Σκηνή

Στις 10 Μαρτίου και για πέντε ακόμη παραστάσεις ανεβαίνει στην  Εθνική Λυρική Σκηνή η εμβληματική «Βαλκυρία» του Ρίχαρντ Βάγκνερ σε σκηνοθεσία του Τζων Φούλτζειμς και συμπαραγωγή με την Βασιλική Όπερα της Δανίας. Κενρική εικόνα: © Eθνική Λυρική Σκηνή. 

Γράφει η Έλενα Χουζούρη...

Η Αλίκη Καγιαλόγλου συναντά τον Φερνάντο Πεσσόα και τα πορτογαλικά fados

Η Αλίκη Καγιαλόγλου συναντά τον Φερνάντο Πεσσόα και τα πορτογαλικά fados

Η Αλίκη Καγιαλόγλου, σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη, για μια μόνο παράσταση το Σάββατο 6 Απριλίου: «Η θαλασσινή ωδή του Fernando Pessoa και τα fados της εφηβείας μου» στη Θεατρική Σκηνή Δήμου Αβδελιώδη – Studio new star art cinema [Σταυροπούλου 33, Αθήνα].

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

Για το βιβλίο «Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ [Guadalupe Nettel] (μτφρ. Νάννα Παπανικολάου, εκδ. Ίκαρος). Kεντρική εικόνα: έργο της street artist Οla Volo © olavolo.com.

Γράφει η Φανή Χατζή

Όσο η άποψη ότι ο γενε...

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

Για το ντοκιμαντέρ «TACK» (παραγωγή Onassis Culture) της Βάνιας Τέρνερ με πρωταγωνίστριες τη Σοφία Μπεκατώρου, που πρώτη ξεκίνησε το ελληνικό #MeToo, και την Αμαλία Προβελεγγίου, της οποίας η καταγγελία για βιασμό από τον προπονητή της από τα έντεκά της οδήγησε στην πρώτη δίκη-ορόσημο όχι μόνο για τη δικαίωσή της αλ...

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη με «Γκοντό» και ιταλικό θίασο: μια παράσταση-σταθμός

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη με «Γκοντό» και ιταλικό θίασο: μια παράσταση-σταθμός

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος σκηνοθετεί το εμβληματικό κείμενο του Σάμιουελ Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό» (1948) στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης από τις 15 μέχρι και τις 19 Μαΐου. Η παράσταση είναι στα ιταλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους.

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Υπάρχει μια «μικρή» ή μια «σύντομη» ιστορία για το… οτιδήποτε. Οι τίτλοι βιβλίων που επιχειρούν (και καταφέρνουν) να συμπυκνώσουν μεγάλα θέματα σε, συνήθως, ολιγοσέλιδα βιβλία είναι πάρα πολλοί. Εντυπωσιακά πολλοί. Στην παρακάτω πολύ ενδεικτική επιλογή είκοσι ενός βιβλίων μπορεί καν...

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ