dekoulakou 700

Η Αίθουσα Τέχνης The Image Gallery εγκαινιάζει την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017, την ατομική έκθεση της Αγγελικής Δεκουλάκου με τίτλο «Χρωμογραφία IIΙ», και συνοδευτικό κείμενο της Μαρίας Γιαγιάννου.

Πρόκειται για μια εικαστική πρόταση πάνω στη νεκρή φύση. Στην έκθεση αυτή θα παρουσιαστεί η τρίτη και τελευταία φωτογραφική ενότητα που αποτελεί εξέλιξη των δύο προηγούμενων, οι οποίες παρουσιάστηκαν το 2008 και το 2012 στην Αθήνα. «Για άλλη μια φορά σκόπευα να χρησιμοποιήσω το φωτογραφικό μέσο για τη δημιουργία εικόνων» εξηγεί η εικαστικός. Λουλούδια διαφόρων ειδών γίνονται αναπόσπαστα κομμάτια της σύνθεσης και χάνονται μέσα σ' αυτήν, μετατρέπονται σε τέρατα, φαντάσματα ενός άλλου χώρο-χρόνου. «Πρόθεσή μου είναι να προσδώσω στις άψυχες αυτές συνθέσεις ζωή, να τις μετατρέψω σε natura vivente, όπου ο πρωταγωνιστής είναι τα λουλούδια. Η δουλειά αυτή αποτελείται από δύο μέρη, τα οποία έχουν στενή συνομιλία μεταξύ τους.
Το ένα μέρος είναι ασπρόμαυρες φωτογραφίες που έχουν τραβηχτεί με φιλμ και το άλλο, είναι έγχρωμες φωτογραφίες τραβηγμένες με ψηφιακή μηχανή, με την χρήση ενός κόκκινου φίλτρου. Στις ασπρόμαυρες εικόνες, συνθέσεις λουλουδιών σε βάζα ορισμένες φορές κάτω από ημίφως, αχνο-φαίνονται σαν ονειρικά τοπία, αέρινα, γίνονται οφθαλμαπάτες και έχουν κίνηση σαν να χορεύουν. Υπάρχουν σκόπιμα φλουταρίσματα σε κάποια τμήματά τους, όπου ο φωτογραφικός φακός νετάρει σε συγκεκριμένα σημεία, όπως πέταλα, φύλλα κ.α. Κουνώντας τη μηχανή κατά τη λήψη της φωτογραφίας η καλλιτέχνις, επεμβαίνει ακόμα περισσότερο στο εικαστικό αποτέλεσμα. Φώτα, σαν εξπρεσιονιστικές πινελιές, προσδίδουν μιάν «ατμοσφαιρικότητα» στη φωτογραφική σύνθεση. Η χρήση του φωτός σ' αυτές τις «ζωντανές-άψυχες» φιγούρες, μέσω μιας «εικαστικής» ελευθερίας, δημιουργεί μια «ψευδαισθησιακή» πραγματικότητα.

Ακολουθεί το κείμενο της Θεωρητικού Τέχνης κι επιμελήτριας εκθέσεων Μαρίας Γιαγιάννου.

Η μυρωδιά του φωτός καθώς χορεύει

Το φως που τρέχει, ακινητεί. Το φως που τρέχει πιο γρήγορα απ' όσο τρέχουν τα πάντα γύρω μας, στέκεται. Το φως μοιάζει ακίνητο. Κάθε φορά που κοιτάζουμε προς το μέρος του, μας ξεγελάει. Αναπτύσσει ιλιγγιωδώς κρυφή ταχύτητα. Η κίνηση του μοιάζει ακίνητη. Η κίνηση του πιάστηκε καθώς περνούσε ανάμεσα απ' τα άνθη. Καθώς η κίνηση κινούνταν, γραπώθηκε από έναν μίσχο. Κομματιάστηκε σε μικρά διάφανα φαντάσματα από τις λόγχες των σταχυών κι έμεινε να στοιχειώνει το βάζο. Η κίνηση έμεινε στον τόπο. Το φως. Το φως διαπέρασε την ακτινολογική κάμερα και εισχώρησε στον θώρακα της τουλίπας, όπου και εγκαταστάθηκε. Το φως έμεινε. Καθώς κινούνταν, του ξέφυγε ένας πόντος που πιάστηκε στην ανάσα του μωρού – baby's breath λέγεται το είδος του λουλουδιού – και ξεμαλλιάστηκε. Πολλοί λευκοί πόντοι ξεφεύγουν τώρα και σαν άστρα φωτοσυνθέτουν την άλω του ανθοδοχείου. Το φως εξέπνευσε πάνω στις μαργαρίτες και η πνοή του έμεινε αιώνια ομίχλη. Το φως έγραψε. Απίθωσε στο χαρτί το άυλο βάρος του. Έγραψε το πέρασμά του, που σάρωσε τα σώματα, αφού φωτογραφία είναι η χορογραφία του φωτός.

dekoulakou1Η Αγγελική Δεκουλάκου προσεγγίζει τα άνθη της ως χορεύτρια οπλισμένη με φακό. Τα παρατηρεί και τελικά τα στέλνει στο Επέκεινα των Άφθαρτων Πραγμάτων. Τα καπακώνει με το κλείστρο κατά τη διάρκεια του χορού της. Ας μην περιορίσουμε τη φαντασία μας σε πουέντ και μπαλέτο. Μπορούμε να πάμε και αλλού, μπορούμε να την ακολουθήσουμε από τις στροφές ενός δίσκου στο γραμμόφωνο μέχρι τις ψυχεδελικές στροφές του σώματος σ' ένα κλαμπ και από εκεί σ' έναν οικιακό χορό σήμερα το μεσημέρι, στο σαλόνι, γύρω από το βάζο. Ο φακός της βολτάρει και τσακώνει τα σώματα που την επηρεάζουν. Σώματα λουλουδιών, σα να λέμε: ανθρώπων. Δεν είναι τυχαίο ότι γιαγιά της ήταν η μεγάλη χορογράφος Ζουζού Νικολούδη και η μητέρα της χορεύτρια. Ο χορός αλλάζει μορφές και κληρονομείται.

Και με το χρώμα τι γίνεται; Το χρώμα του πραγματικού αντικειμένου παρακάμπτεται, άρα η φωτογραφία ως αναπαράσταση μιας αντικειμενικής (ας πούμε μιας αμφιβληστροειδούς) αλήθειας χάνει αμέσως-αμέσως τον ένα της πυλώνα. Και με την ευκρίνεια του αντικειμένου τι γίνεται; Έχει δώσει τη θέση της στο ποίημα. Το αντικείμενο είναι πάντα εκεί, αλλά θα μπορούσε και να λείπει. Μια φασματική νεκρή φύση που δεν σηκώνει ανατομία, πρόσφορη μόνο στο βελόνι του φωτός. Έτσι λοιπόν, έχουμε μια παραδοσιακή καινοτομία, κληρονομημένη, υπό την οποία το συμπαγές περίβλημα του αναπαραστάσιμου αντικειμένου χάνει το περίγραμμά του και το αρχικό του χρώμα˙ που σημαίνει ότι εισχωρούμε στη ζωγραφική.

dekoulakou3Η έκθεση της Αγγελικής Δεκουλάκου «Χρωμογραφία ΙΙΙ» αποτελεί το τρίτο μέρος της πολύχρονης έρευνας της εικαστικού πάνω στη συνομιλία του φωτός με το χρώμα (πρόκειται για μονόλογο προφανώς, μιας που χρώμα σημαίνει φως) μέσω του καταλύτη «φακός». Ακόμα κι αν στο πρώτο μέρος της δουλειάς της το αντικείμενο της φωτογραφίας ήταν ο άνθρωπος, και πάλι το λουλούδι ήταν. Η προσήλωσή της στο είδος «Νεκρή Φύση» και η επιθυμία της να την αντιμετωπίζει ως «Ζωντανή Φύση» την οδηγεί σ' έναν τρίτο δρόμο, μεταξύ ζωής και θανάτου, που δεν είναι άλλος από τον δρόμο των πνευμάτων. Ω, δεν πρόκειται για κάποια γοτθική αφήγηση, κάθε άλλο, εδώ έχουμε παιχνιδίζον, ευχαριστημένο φως, συχνά κόκκινο από έξαψη. Όμως η αχλύ, η αδυναμία να γραπώσεις αυτή την αύρα που αγκαλιάζει εσένα και τη φύση σου σαν αέρινο σάλι, οι εκλάμψεις που σε κάνουν να το βλέπεις εδώ –νάτο!– ανάμεσα σ' εσένα και τους άλλους σαν μια στρώση κοινού πεπρωμένου που σας συγκολλά, τι είναι όλα αυτά αν όχι το πνεύμα του φωτός που σου ψιθυρίζει «χαλάρωσε, μύρισε τα λουλούδια»;

Βέβαια, τα λουλούδια στις Νεκρές Φύσεις δεν μυρίζουν. Αν διατρέξει κανείς την ιστορία αυτής της θεματικής όπως την προσεγγίζει η φωτογραφία, θα διαπιστώσει ότι από την βοτανική υπερ-ακρίβεια του Karl Blossfeldt και τη γλυπτική πλαστικότητα της Imogen Cunningham μέχρι τους υπερφωτισμένους κρίνους του Man Ray και τον ψυχρό φορμαλισμό του Robert Mapplethorpe, τα φωτογραφικά λουλούδια δεν μυρίζουν. Ακόμα κι εκείνα τα πολύ νοσταλγικά μικροπορτραίτα λουλουδιών του Massao Yamamoto απευθύνονται μόνο στο μάτι. Είθισται οι υπόλοιπες αισθήσεις να ξυπνούν με το χρώμα, οπότε οι ζωγραφικές Νεκρές Φύσεις διατηρούν το προνόμιο να διεγείρουν την όσφρηση. Εντούτοις, είναι με τη φωτογραφία που αναδύεται ένα νέο είδος συναισθησίας. Αυτό που μυρίζει εδώ είναι το ίδιο το φως. Και αυτή είναι η συμβολή της Αγγελικής Δεκουλάκου στην ιστορία του είδους, το οποίο μόνο στην αγγλική γλώσσα ευτύχησε να ονομάζεται Still Life, δηλαδή «Ακίνητη Ζωή» (ή «Ακόμα Ζωή» αν το προτιμάτε). Οι υπόλοιποι λαοί θέλουμε μάλλον να βλέπουμε – δεν θέλουμε να παραβλέπουμε – την αισθητική του άψυχου αντικειμένου ή ίσως τη σιωπηλή παρουσία του θανάτου ή μπορεί απλώς, με επιστημονική ανεμελιά, να ακολουθούμε την παράδοση της γλώσσας.

dekoulakou2Τι είναι οι φωτογραφίες της Αγγελικής Δεκουλάκου; «Νεκρή Φύση» ή «Ακόμα Ζωή»; Σίγουρα θα ήθελα να απορρίψω την «Ακίνητη Φύση». Ίσως η «Ακίνητη Κίνηση» να μας ταίριαζε καλύτερα. Μια χειρονομία του φωτός που τη δεξιώθηκε το χέρι-μάτι αυτής της επίμονης κηπουρού και μας τη στέλνει μυρωδάτη. Η εικαστικός δίνει στη φωτογραφία μια στροβιλιστή και τρομώδη ζωγραφική ποιότητα. Το κόκκινο φίλτρο που παρεμβάλλεται κατά την ψηφιακή λήψη των έγχρωμων έργων, βουτάει τις εικόνες σε ένα υγρό πλατωνικό σπήλαιο και ξαμολάει τα άνθη να χορέψουν σαν τρελά με τις σκιές τους. Το ίδιο «θολό» οπτικό αποτέλεσμα αποτυπώνεται και στις ασπρόμαυρες εικόνες, αν και εδώ η χρήση παραδοσιακής αναλογικής τεχνικής με 400άρι φιλμ υπογραμμίζει την κομψή κεντητή ποιότητα των κόκκων (όπως σ' ένα πλεκτό αντίστοιχα των πόντων) που δίνει σ' εκείνο το γαρύφαλλο-φάντασμα τη ρετρό ευαισθησία μιας ωχρής καλλονής του Ρομαντισμού.

Η συνομιλία μεταξύ των γενεών των λουλουδιών ακούγεται καθαρά μέσα στην τρίπτυχη μελέτη της Αγγελικής Δεκουλάκου, που ολοκληρώνεται με την έκθεση τριανταπέντε μεγάλων έργων και ενός πολύπτυχου από πενήντα μικρά, το οποίο μας εμπλέκει οπτικά σε μια ατμοσφαιρική ψευδαίσθηση. Πρόκειται συνολικά για μια εργασία: α) πάνω στη ζωή που κινείται κι έρχεται η τέχνη να τη σταθεροποιήσει/ όπως στη «Χρωμογραφία Ι», όπου οι άνθρωποι σταμάτησαν σαν χρωματικές δίνες που κάνουν διάλειμμα και β) πάνω στη ζωή που ακινητεί κι έρχεται η τέχνη να την ξεκουνήσει/ όπως στις δύο επόμενες Χρωμογραφίες, όπου τα λουλούδια αρχίζουν να χορεύουν σαν κοιμισμένα σώματα που ξύπνησαν. Η εικαστικός πιάνει το νήμα που της άφησε ο ζωγράφος Ηλίας Δεκουλάκος και πατέρας της, με την καινοτόμο επινόηση της προσθήκης του κόκκινου φίλτρου (στην έκθεση βλέπουμε τη γνωστή φωτογραφία του με τα δύο χέρια που σαν κεραίες σαρώνουν το ερυθρό φόντο).
Κρατώντας το νήμα, η Δεκουλάκου το τεντώνει, το σγουραίνει, του αλλάζει την κατεύθυνση, αντλεί πείσμα από τη μακρά γενεαλογία των λουλουδιών και με τον πεπειραμένο φακό της απειλεί το φως. «Ακίνητο, ψηλά τα χέρια!» λέει, το πιάνει από τη μέση και το χορογραφεί μέχρι η μυρωδιά του να φτάσει και στα μάτια μας.

Μαρία Γιαγιάννου - Συγγραφέας – Θεωρητικός Τέχνης - Νοέμβριος 2017

Εγκαίνια έκθεσης: Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017, ώρα 19.00.
Διάρκεια έκθεσης: 8 Δεκεμβρίου 2017 – 23 Δεκεμβρίου 2017.

Λεωφ. Βασιλίσσης Αμαλίας 36, Αθήνα Σύνταγμα, Τ.Κ. 10558, τηλ: +30-210-3230534
email: mail@theimage.gr
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή 16.00-20.00, Σάββατο 11.00-17.00 και Κυριακή 12.00-16.00.
Δευτέρα κλειστά. Website: www.theimage.gr

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Nick Cave στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, μαζί με τον Colin Greenwood των Radiohead

Ο Nick Cave στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, μαζί με τον Colin Greenwood των Radiohead

1, 2 και 3 Ιουνίου ο Nick Cave θα βρεθεί στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, μαζί με τον Colin Greenwood των Radiohead.

Επιμέλεια: Book Press

Η Στέγη ανοίγει για πρώτη φορά την αγκαλιά της στον αξεπέραστο Nick Cave, ο οποίος επιστρέφει...

Η ειρηνική «επέλαση των Βαλκυριών» του Ρίχαρντ Βάγκνερ στη Λυρική Σκηνή

Η ειρηνική «επέλαση των Βαλκυριών» του Ρίχαρντ Βάγκνερ στη Λυρική Σκηνή

Στις 10 Μαρτίου και για πέντε ακόμη παραστάσεις ανεβαίνει στην  Εθνική Λυρική Σκηνή η εμβληματική «Βαλκυρία» του Ρίχαρντ Βάγκνερ σε σκηνοθεσία του Τζων Φούλτζειμς και συμπαραγωγή με την Βασιλική Όπερα της Δανίας. Κενρική εικόνα: © Eθνική Λυρική Σκηνή. 

Γράφει η Έλενα Χουζούρη...

Η Αλίκη Καγιαλόγλου συναντά τον Φερνάντο Πεσσόα και τα πορτογαλικά fados

Η Αλίκη Καγιαλόγλου συναντά τον Φερνάντο Πεσσόα και τα πορτογαλικά fados

Η Αλίκη Καγιαλόγλου, σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη, για μια μόνο παράσταση το Σάββατο 6 Απριλίου: «Η θαλασσινή ωδή του Fernando Pessoa και τα fados της εφηβείας μου» στη Θεατρική Σκηνή Δήμου Αβδελιώδη – Studio new star art cinema [Σταυροπούλου 33, Αθήνα].

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Βίος και Πολιτεία»: Ο κοινωνιολόγος Νίκος Παναγιωτόπουλος, ζωντανά από το «υπόγειο»

«Βίος και Πολιτεία»: Ο κοινωνιολόγος Νίκος Παναγιωτόπουλος, ζωντανά από το «υπόγειο»

Στο 36ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων στο Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και της σκέψης, o Κώστας Κατσουλάρης θα συνομιλήσει με τον καθηγητή κοινωνολογίας στο Πανεπιστήμιων Αθηνών Νίκο Παναγιωτόπουλο, με αφορμή την έκδοση σε βιβλίο της έρευνάς του Παιδί και Ανάγνωσ...

Τα αιτήματα των εκδοτών για το νέο φορέα βιβλίου – Διαψεύδουν τον υφυπουργό περί κατακερματισμού των απόψεών τους

Τα αιτήματα των εκδοτών για το νέο φορέα βιβλίου – Διαψεύδουν τον υφυπουργό περί κατακερματισμού των απόψεών τους

Οι Εκδότες Βιβλίου κατέθεσαν αναλυτικά μια σειρά από αιτήματα προς την πολιτεία μεταξύ των οποίων η σαφώς μεγαλύτερη εκπροσώπησή τους στο ενδεκαμελές ΔΣ του νέου φορέα για το βιβλίο.

Επιμέλεια: Book Press

Για χρόνια ο χώρος...

Παρουσίαση βιβλίου: H Αμερικανίδα Kάρα Χόφμαν και «Οι κράχτες» της απόψε στο Πατάρι του Gutenberg

Παρουσίαση βιβλίου: H Αμερικανίδα Kάρα Χόφμαν και «Οι κράχτες» της απόψε στο Πατάρι του Gutenberg

H Αμερικανίδα συγγραφέας Cara Hoffman θα βρεθεί σήμερα (7.30 μ.μ.) στο Πατάρι του βιβλιοπωλείου των εκδόσεων Gutenberg (Διδότου 37) και θα συνομιλήσει με τον μεταφραστή του βιβλίου της «Οι Κράχτες» (εκδ. Gutenberg), Παναγιώτη Κεχαγιά, με αφορμή την πρόσφατη έκδοσή του. 

Επιμέλεια: Book Press ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ