Orchestre Philharmonique Luxembourg PRESS 13 photo Thomas Daskalakis

Μια χορταστική συναυλία, γεμάτη από υπέροχη συμφωνική μουσική, απολαύσαμε τη Δευτέρα 17 Ιουνίου 2019 στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Της Χρύσας Στρογγύλη Φωτογραφία: Θωμάς Δασκαλάκης

Πρωταγωνιστές της βραδιάς η κορυφαία κινέζα δεξιοτέχνις του πιάνου Γιούτζα Γουάνγκ και η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λουξεμβούργου, με μαέστρο τον ισπανό Γκουστάβο Χιμένο. 

Ένα παιδί – θαύμα 

Γεννημένη στο Πεκίνο από μητέρα χορεύτρια και πατέρα μουσικό, ξεκίνησε το πιάνο σε ηλικία έξι ετών και έδωσε το πρώτο της ρεσιτάλ ένα χρόνο αργότερα.

Λίγο πολύ όλοι γνωρίζουν πως σε πολλές περιπτώσεις ταλαντούχων παιδιών το εκπαιδευτικό σύστημα στην Κίνα είναι ιδιαίτερα σκληρό και απαιτεί αυστηρή πειθαρχία από πολύ μικρή ηλικία. Τι είναι λοιπόν αυτό που κάνει την Γιούτζα Γιουάνγκ να ξεχωρίζει και να θεωρείται μια από τις κορυφαίες πιανίστες παγκοσμίως; Μοναχοπαίδι -και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά στην χώρα της πολιτικής του «ενός παιδιού»-, γεννημένη στο Πεκίνο από μητέρα χορεύτρια και πατέρα μουσικό, ξεκίνησε το πιάνο σε ηλικία έξι ετών και έδωσε το πρώτο της ρεσιτάλ ένα χρόνο αργότερα. Αμέσως αναγνωρίστηκε ως παιδί-θαύμα και στα 14 της χρόνια έφυγε από την Κίνα, χωρίς να μιλά λέξη αγγλικά. Σπούδασε μουσική πρώτα στον Καναδά κι έπειτα στη Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι δεξιοτεχνικές της ικανότητες είναι εντυπωσιακές και η μουσική της ευφυΐα αναγνωρισμένη.

Βεβαίως, υπάρχουν πολλοί σπουδαίοι πιανίστες και πιανίστριες στον κόσμο, και μάλιστα Κινέζοι, με ικανότητες ίδιες και ίσως ανώτερες από εκείνες της Γουάνγκ. Η διαφορά ίσως βρίσκεται στο ότι η τριανταδιάχρονη Γιούτζα Γιουάνγκ χειρίζεται επικοινωνιακά την εικόνα της με αντισυμβατικό τρόπο. Η εικόνα της είναι εντελώς διαφορετική από αυτή που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε σε σολίστες κλασικού ρεπερτορίου. Επιλέγει να εμφανιστεί στη σκηνή με προκλητικά ρούχα και παπούτσια (πάνω στα οποία είναι αλήθεια πως δεν ισορροπεί άνετα) που αναδεικνύουν το καλλίγραμμο σώμα της αλλά έχουν κι έναν αέρα υπερβολής και δευτεροκλασάτης αισθητικής. Τα ψηλά αστραφτερά της τακούνια και τα στενά μικροσκοπικά φορέματα προκαλούν αναπόφευκτα σχόλια. Όταν όμως κάθεται στο πιάνο, η αίσθηση αλλάζει. Ξεχνάει κανείς τη συχνά κακή αισθητική στις ενδυματολογικές της επιλογές και αφήνεται στη μαγευτική της ερμηνεία. 

Μια πολυπολιτισμική ορχήστρα

Ερμηνευτικά η ορχήστρα ήταν αρκετά καλή, αλλά δεν φάνηκε να της ταιριάζει ιδιαίτερα το ρεπερτόριο ρομαντικής μουσικής. Ίσως να μην βοήθησε και το συγκεκριμένο έργο που δεν είναι από τα πιο μελωδικά του Τσαϊκόφσκι.

Όσο για τη Φιλαρμονική του Λουξεμβούργου, αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει είναι το γεγονός ότι αποτελείται από 98 μουσικούς που προέρχονται από 20 διαφορετικές χώρες. Είναι κοσμογυρισμένη, πολυβραβευμένη και ακμάζει ακόμα περισσότερο με μαέστρο (για τέταρτη θητεία) τον σπουδαίο ισπανό Γκουστάβο Χιμένο. 

Η συναυλία ξεκίνησε με τη Φαντασία – Εισαγωγή για Ορχήστρα Έργο 18, του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, ένα συμφωνικό ποίημα που συνετέθη το 1873 και βασίζεται στο έργο Τρικυμία του Γουίλιαμ Σαίξπηρ. Το ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό αυτό έργο βοήθησε την ορχήστρα να προσαρμοστεί στον χώρο, στη θερμοκρασία, στην υγρασία της βραδιάς, λειτούργησε με άλλα λόγια σαν προθέρμανση, χωρίς να λείπουν μικρά στραβοπατήματα, ειδικά στα πνευστά της αρχής. Ερμηνευτικά η ορχήστρα ήταν αρκετά καλή, αλλά δεν φάνηκε να της ταιριάζει ιδιαίτερα το ρεπερτόριο ρομαντικής μουσικής. Ίσως να μην βοήθησε και το συγκεκριμένο έργο που δεν είναι από τα πιο μελωδικά του Τσαϊκόφσκι.

alt

Από τον ρωσικό ρομαντισμό στην αμερικανική τζαζ, τον Σοστακόβιτς και τον Στραβίνσκι

Στο Κοντσέρτο αρ.2 του Σοστακόβιτς η Γουάνγκ εντυπωσίασε με την καθαρότητα και τη διαφάνεια του ήχου της, με το θεαματικό tempo και με την νεανική της φρεσκάδα.

Η συναυλία συνεχίστηκε με την παρουσία της Γιούτζα Γουανγκ στο πιάνο για την εκτέλεση της δημοφιλούς Μπλε Ραψωδίας του Αμερικανού συνθέτη Τζωρτζ Γκέρσουιν. Έργο του 1924, προάγγελος της τζαζ, που συνδυάζει κλασικά και τζαζ στοιχεία, είναι γεμάτο διαφορετικές διαθέσεις και αποχρώσεις, δεξιοτεχνικά και ερμηνευτικά απαιτητικό. Η Ορχήστρα του Λουξεμβούργου και η κινέζα σολίστ ανέδειξαν ιδιαίτερα με τις ερμηνείες τους το αμερικανικό χρώμα του έργου, ενώ στα σολιστικά μέρη του πιάνου η Γουάνγκ πρόσθεσε δικές της ρυθμικές ελευθερίες. 

Μετά από το διάλειμμα η συναυλία συνεχίστηκε με τον Κοντσέρτο αρ.2 για πιάνο και ορχήστρα του ρώσου συνθέτη Ντιμίτρι Σοστακόβιτς. Γραμμένο για τα 19α γενέθλια του γιου του, το έργο είναι παιχνιδιάρικο, νεανικό, τουλάχιστον στο πρώτο και τρίτο μέρος του, και ελαφρώς «αντι-πιανιστικό», με συχνές γρήγορες στακάτο επαναλήψεις της ίδιας νότας που θυμίζουν κρουστό όργανο και με πολλά unisono (συνηχήσεις ίδιας νότας σε διαφορετική έκταση). Το ύφος του κομματιού ταίριαζε απόλυτα στην ιδιοσυγκρασία της Γιούτζα Γουάνγκ και μολονότι δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικό δεξιοτεχνικά, η Γουάνγκ εντυπωσίασε με την καθαρότητα και τη διαφάνεια του ήχου της, με το θεαματικό tempo και με την νεανική της φρεσκάδα. Στον αντίποδα αυτής της διάθεσης είναι γραμμένο το μεσαίο, αργό μέρος του κοντσέρτου, το οποίο επιτρέπει στον πιανίστα να εκφραστεί με έντονο συναισθηματισμό και ευαισθησία. Η Γουάνγκ το αντιμετώπισε με μια πετυχημένη μεταστροφή διάθεσης και με έντονο λυρισμό. Χάρη στο ενθουσιώδες χειροκρότημα του κοινού, η Γουάνγκ χάρισε τρία ανκόρ που συνδύαζαν συναίσθημα και δεξιοτεχνία. Ειδικά το τρίτο στη σειρά κομμάτι, μια διασκευή από την Κάρμεν του Μπιζέ, άφησε έκθαμβους τους θεατές κυρίως με την περίπλοκη και δύσκολη τεχνική του έργου. 

Υποχθόνιος και σκοτεινός ήχος στα αργά μέρη, δυναμικός και εκρηκτικός στα γρήγορα.

Η συναυλία ολοκληρώθηκε με το έργο Το Πουλί της Φωτιάς  σουίτα (1910) του ρώσου συνθέτη Ιγκόρ Στραβίνσκι. Τότε ήταν που αναδείχθηκε το μεγαλείο της ορχήστρας και το γεγονός ότι το ρεπερτόριο του 20ού αιώνα της ταιριάζει πολύ. Ο μαέστρος Γουστάβο Χιμένο μπορεί να τη διηύθυνε με μια δόση ναρκισσισμού αλλά με κέφι, όρεξη και χαρά. Εντυπωσιακά τα κρουστά, αλλά και οι πετυχημένες δυναμικές της ορχήστρας. Υποχθόνιος και σκοτεινός ήχος στα αργά μέρη, δυναμικός και εκρηκτικός στα γρήγορα. 

 

* Η ΧΡΥΣΑ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ είναι μουσικός και εκπαιδευτικός.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Nick Cave στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, μαζί με τον Colin Greenwood των Radiohead

Ο Nick Cave στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, μαζί με τον Colin Greenwood των Radiohead

1, 2 και 3 Ιουνίου ο Nick Cave θα βρεθεί στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, μαζί με τον Colin Greenwood των Radiohead.

Επιμέλεια: Book Press

Η Στέγη ανοίγει για πρώτη φορά την αγκαλιά της στον αξεπέραστο Nick Cave, ο οποίος επιστρέφει...

Η ειρηνική «επέλαση των Βαλκυριών» του Ρίχαρντ Βάγκνερ στη Λυρική Σκηνή

Η ειρηνική «επέλαση των Βαλκυριών» του Ρίχαρντ Βάγκνερ στη Λυρική Σκηνή

Στις 10 Μαρτίου και για πέντε ακόμη παραστάσεις ανεβαίνει στην  Εθνική Λυρική Σκηνή η εμβληματική «Βαλκυρία» του Ρίχαρντ Βάγκνερ σε σκηνοθεσία του Τζων Φούλτζειμς και συμπαραγωγή με την Βασιλική Όπερα της Δανίας. Κενρική εικόνα: © Eθνική Λυρική Σκηνή. 

Γράφει η Έλενα Χουζούρη...

Η Αλίκη Καγιαλόγλου συναντά τον Φερνάντο Πεσσόα και τα πορτογαλικά fados

Η Αλίκη Καγιαλόγλου συναντά τον Φερνάντο Πεσσόα και τα πορτογαλικά fados

Η Αλίκη Καγιαλόγλου, σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη, για μια μόνο παράσταση το Σάββατο 6 Απριλίου: «Η θαλασσινή ωδή του Fernando Pessoa και τα fados της εφηβείας μου» στη Θεατρική Σκηνή Δήμου Αβδελιώδη – Studio new star art cinema [Σταυροπούλου 33, Αθήνα].

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

Για το βιβλίο «Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ [Guadalupe Nettel] (μτφρ. Νάννα Παπανικολάου, εκδ. Ίκαρος). Kεντρική εικόνα: έργο της street artist Οla Volo © olavolo.com.

Γράφει η Φανή Χατζή

Όσο η άποψη ότι ο γενε...

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

Για το ντοκιμαντέρ «TACK» (παραγωγή Onassis Culture) της Βάνιας Τέρνερ με πρωταγωνίστριες τη Σοφία Μπεκατώρου, που πρώτη ξεκίνησε το ελληνικό #MeToo, και την Αμαλία Προβελεγγίου, της οποίας η καταγγελία για βιασμό από τον προπονητή της από τα έντεκά της οδήγησε στην πρώτη δίκη-ορόσημο όχι μόνο για τη δικαίωσή της αλ...

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη με «Γκοντό» και ιταλικό θίασο: μια παράσταση-σταθμός

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη με «Γκοντό» και ιταλικό θίασο: μια παράσταση-σταθμός

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος σκηνοθετεί το εμβληματικό κείμενο του Σάμιουελ Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό» (1948) στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης από τις 15 μέχρι και τις 19 Μαΐου. Η παράσταση είναι στα ιταλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους.

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Υπάρχει μια «μικρή» ή μια «σύντομη» ιστορία για το… οτιδήποτε. Οι τίτλοι βιβλίων που επιχειρούν (και καταφέρνουν) να συμπυκνώσουν μεγάλα θέματα σε, συνήθως, ολιγοσέλιδα βιβλία είναι πάρα πολλοί. Εντυπωσιακά πολλοί. Στην παρακάτω πολύ ενδεικτική επιλογή είκοσι ενός βιβλίων μπορεί καν...

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ