alt

Για τη συναυλία της Δήμητρας Γαλάνη με τους Chronos Project και τους Τακίμ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018.

Του Κώστα Αγοραστού

Αν υπάρχει μια σύγχρονη Ελληνίδα μουσικός και ερμηνεύτρια που κινείται με γνώση και βίωμα ανάμεσα σε αυτό που λέμε Δύση και Ανατολή, αυτή δεν είναι άλλη από τη Δήμητρα Γαλάνη.

Μια πρώτη, ιδιαιτέρως τολμηρή πρόταση σύζευξης των δύο αυτών στοιχείων, Ανατολής και Δύσης, επιχειρήθηκε από τη Δήμητρα Γαλάνη στον διπλό της δίσκο Ατέλειωτος δρόμος (1983).

Οι μουσικές ρίζες της Δήμητρας Γαλάνη άρχισαν να απλώνονται προς όλες τις κατευθύνσεις από την παιδική της ηλικία. Με δικά της λόγια, όπως τα αφηγήθηκε στον Γιώργο Τσάμπρα, στο κείμενο «Σε πρώτο πρόσωπο», από την κασετίνα Εφ’ όλης της ύλης 1969-1999: «Ο πατέρας μου από την Ήπειρο, από την Πρέβεζα. Ήρθε στην Αθήνα 15 χρόνων. Η μητέρα μου έχει γεννηθεί στην Αθήνα από Κωνσταντινοπουλίτη πατέρα και μάνα από την Οδησσό. Η πρώτη μου γειτονιά ήταν στο πατρικό της μητέρας μου, Ελληνορώσων. Αλλά θα ‘μουν δεν θα ‘μουν 5 χρόνων όταν μετακομίσαμε στο Κολωνάκι. Επειδή όμως και η μητέρα και ο πατέρας δούλευαν, εγώ έμενα πολύ στη γιαγιά κι έτσι συνέχιζα να μεγαλώνω μεταξύ Ελληνορώσων και Κολωνακίου». Τα πρώτα ακούσματα που είχε ήταν από τα 45άρια που έπαιζαν στο σπίτι και προέρχονταν από το ελαφρό τραγούδι – Γιοβάννα, Τζένη Βάνου, Γιάννης Βογιατζής. Τα λαϊκά ήταν σχεδόν απαγορευμένα αλλά στο σπίτι της γιαγιάς, και στις ταβέρνες γύρω από την περιοχή των Ελληνορώσων, τα ραδιόφωνα και τα τζουκ-μποξ έπαιζαν Γαβαλά, Αγγελόπουλο, Καζαντζίδη, Πόλυ Πάνου. Οι πρώτοι σπόροι είχαν πέσει και ήταν ζήτημα χρόνου να δώσουν τους καρπούς τους.

Στη δισκογραφία, η Δήμητρα Γαλάνη ξεκίνησε με τον Δήμο Μούτση και ακολούθησαν συμμετοχές σε δίσκους του Μάνου Χατζιδάκι, του Λουκιανού Κηλαηδόνη, του Γιώργου Χατζηνάσιου. Όλα αυτά στα πρώτα τρία χρόνια της καριέρας της. Και τότε της τηλεφωνεί ο Βασίλης Τσιτσάνης και της ζητάει να ερμηνεύσει δύο δικά του τραγούδια. Από τότε δεν σταμάτησε να «πηγαινοέρχεται» μεταξύ των λεγόμενων έντεχνων συνθετών και του λαϊκού τραγουδιού. Μια πρώτη, ιδιαιτέρως τολμηρή πρόταση σύζευξης των δύο αυτών στοιχείων, Ανατολής και Δύσης, επιχειρήθηκε από τη Δήμητρα Γαλάνη στον διπλό της δίσκο Ατέλειωτος δρόμος (1983). Προσεγμένες ενορχηστρώσεις από μετρ του είδους (Γανωσέλης, Καπνίσης, Καρακατσάνης, Ζαφειρέλης, Οπισθοδρομική κομπανία) ανέδειξαν τις ιδιαιτερότητες του κάθε τραγουδιού και κατέστησαν τη δουλειά αυτή ορόσημο στη δισκογραφία της Δήμητρας Γαλάνη. Από τότε αυτή η σύζευξη έχει γίνει ένας από τους κεντρικούς καλλιτεχνικούς στόχους της.

Όσο περνούσαν τα χρόνια άφθονο υλικό προστέθηκε στη φαρέτρα της Γαλάνη και από τους δύο «χώρους». Ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Χριστόδουλος Χάλαρης, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Σταμάτης Κραουνάκης, μεταξύ άλλων, αλλά και οι εμφανίσεις της στο Χάραμα, συνεργασίες με τον Χρήστο Νικολόπουλο και τον Τάκη Σούκα, της έδωσαν τη δυνατότητα να κατέχει άριστα ένα μεγάλο φάσμα του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού.

Η Δήμητρα Γαλάνη στάθηκε στη σκηνή ως ισότιμη μουσικός ερμηνεύοντας λιτά και με ακρίβεια το κάθε κομμάτι.

Με βάση αυτή τη δυνατότητα και με στόχο τον συγκερασμό της Ανατολής και της Δύσης σε έναν αντιπροσωπευτικό ήχο, η Δήμητρα Γαλάνη συναντήθηκε στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής με τους Chronos Project και τους Τακίμ. Το Chronos Project είναι ένα κουαρτέτο από τέσσερις μουσικούς, σολίστες ο καθένας στο όργανό του, το οποίο δημιουργήθηκε πριν από τρια χρόνια από τη Δήμητρα Γαλάνη, ώστε να παρουσιαστούν σπουδαία ελληνικά τραγούδια, ειδωμένα αλλιώς. Το βιμπράφωνο του Χρήστου Ραφαηλίδη, το κοντραμπάσο του Πέτρου Κλαμπάνη, το πιάνο του Σπύρου Μάνεση και το ούτι και το λαούτο του Θωμά Κωνσταντίνου γέννησαν έναν μοναδικό ήχο, με κορυφαία τους στιγμή, την βραδιά της παρουσίας τους στη Μικρή Επίδαυρο το 2015. Οι Τακίμ είναι, ίσως, το σημαντικότερο σχήμα παραδοσιακής μουσικής με ρεπερτόριο που περιέχει στοιχεία από την κοινή παράδοση της Ελλάδας, της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων. Η συνεισφορά τους απογείωσε τη βραδιά. Οι δεξιοτέχνες μουσικοί των Τακίμ ξεσήκωσαν τους θεατές δημιουργώντας κλίμα ευωχίας στην αίθουσα του Μεγάρου.

Η συναυλία ξεκίνησε με τον Ηπειρώτικο και Κλέφτικο, από τους Δώδεκα Ελληνικούς Χορούς του Νίκου Σκαλκώτα και συνεχίστηκε με τραγούδια των: Μάνου Χατζιδάκι (Άσπρο περιστέρι, Αθανασία), Μίκη Θεοδωράκη (Άρνηση), Βασίλη Τσιτσάνη (Αργοσβήνεις μόνη, Μπαξέ τσιφλίκι), Παναγιώτη Τούντα (Χαρικλάκι), Νικόλαου Μάντζαρου (Ξανθούλα), καθώς και παραδοσιακά κομμάτια (Δεν είν’ αυγή να σηκωθώ, Σ’ το ‘πα και στο ξαναλέω, Χαλασιά μου, Ράικο).

Η Δήμητρα Γαλάνη στάθηκε στη σκηνή ως ισότιμη μουσικός ερμηνεύοντας λιτά και με ακρίβεια το κάθε κομμάτι. Αν ήταν να κρατήσω μια εικόνα απ’ αυτήν, θα κρατούσα την απόλυτη αίσθηση πληρότητας και ευτυχίας που είχε το πρόσωπό της, τη στιγμή που αποσύρθηκε από το κέντρο της σκηνής, κάθισε δίπλα στο πιάνο και απόλαυσε τους εξαίρετους αυτούς μουσικούς να αυτοσχεδιάζουν στο Θαλασσάκι και να κάνουν πραγματικότητα εκείνον τον παλιό της στόχο: τη σύζευξη Ανατολής και Δύσης σε έναν ήχο σπάνιας ποιότητας.

* Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ είναι δημοσιογράφος.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Nick Cave στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, μαζί με τον Colin Greenwood των Radiohead

Ο Nick Cave στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, μαζί με τον Colin Greenwood των Radiohead

1, 2 και 3 Ιουνίου ο Nick Cave θα βρεθεί στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, μαζί με τον Colin Greenwood των Radiohead.

Επιμέλεια: Book Press

Η Στέγη ανοίγει για πρώτη φορά την αγκαλιά της στον αξεπέραστο Nick Cave, ο οποίος επιστρέφει...

Η ειρηνική «επέλαση των Βαλκυριών» του Ρίχαρντ Βάγκνερ στη Λυρική Σκηνή

Η ειρηνική «επέλαση των Βαλκυριών» του Ρίχαρντ Βάγκνερ στη Λυρική Σκηνή

Στις 10 Μαρτίου και για πέντε ακόμη παραστάσεις ανεβαίνει στην  Εθνική Λυρική Σκηνή η εμβληματική «Βαλκυρία» του Ρίχαρντ Βάγκνερ σε σκηνοθεσία του Τζων Φούλτζειμς και συμπαραγωγή με την Βασιλική Όπερα της Δανίας. Κενρική εικόνα: © Eθνική Λυρική Σκηνή. 

Γράφει η Έλενα Χουζούρη...

Η Αλίκη Καγιαλόγλου συναντά τον Φερνάντο Πεσσόα και τα πορτογαλικά fados

Η Αλίκη Καγιαλόγλου συναντά τον Φερνάντο Πεσσόα και τα πορτογαλικά fados

Η Αλίκη Καγιαλόγλου, σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη, για μια μόνο παράσταση το Σάββατο 6 Απριλίου: «Η θαλασσινή ωδή του Fernando Pessoa και τα fados της εφηβείας μου» στη Θεατρική Σκηνή Δήμου Αβδελιώδη – Studio new star art cinema [Σταυροπούλου 33, Αθήνα].

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Την Κυριακή 28 Απριλίου στις 20:00 στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ θα πραγματοποιηθεί η τελευταία ανάγνωση της επιτυχημένης σειράς «Παραβάσεις / Αναγνώσεις», του θεατρικού αναλόγιου που επιμελείται η σκηνοθέτης Σύλβια Λιούλιου. Αυτή τη φορά, η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» τ...

Κώστας Καλτσάς: «Η αναμέτρηση με το παρελθόν δεν τελειώνει ποτέ»

Κώστας Καλτσάς: «Η αναμέτρηση με το παρελθόν δεν τελειώνει ποτέ»

Με αφορμή το πρώτο του μυθιστόρημα «Νικήτρια σκόνη» (εκδ. Ψυχογιός) που κυκλοφόρησε πρόσφατα, συνομιλούμε με τον μεταφραστή και συγγραφέα Κώστα Καλτσά για τα Δεκεμβριανά, το πρόσφατο Δημοψήφισμα, αλλά και τον Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας. Κεντρική εικόνα: © Μαρίνα Δογάνου. 

...

«Βίος και Πολιτεία»: Ο συγγραφέας και μεταφραστής Κώστας Καλτσάς, ζωντανά από το «υπόγειο»

«Βίος και Πολιτεία»: Ο συγγραφέας και μεταφραστής Κώστας Καλτσάς, ζωντανά από το «υπόγειο»

Στο 35ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων στο Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και της σκέψης, o Κώστας Κατσουλάρης θα συνομιλήσει με τον συγγραφέα και μεταφραστή Κώστα Καλτσά, με αφορμή την έκδοση του μυθιστορήματός του «Νικήτρια σκόνη» (εκδ. Ψυχογιός). Η συζήτηση θα μεταδοθεί ζωντανά, ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

«Κάτι σαν αγάπη» του Πολυχρόνη Κουτσάκη (προδημοσίευση)

«Κάτι σαν αγάπη» του Πολυχρόνη Κουτσάκη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα του Πολυχρόνη Κουτσάκη «Κάτι σαν αγάπη – Μια υπόθεση για τον Γιώργο Δάντη», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 22 Απριλίου από τις εκδόσεις Πατάκη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ιφιγένει...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μάς δείχνουν τον δρόμο για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή, μέσα από δεδομένα που προέκυψαν από σημαντικές επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών και από πολύτιμα αποστάγματα πνευματικής εμβάθυνσης. 

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ