alt

Η σύγχρονη μουσική, ένα ξεχωριστό κουαρτέτο εγχόρδων, οι Arditti String Quartet και μια ιδιαίτερη ιρλανδή καλλιτέχνις συνέθεσαν το σκηνικό μιας πολύ ενδιαφέρουσας βραδιάς στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Του Φραγκίσκου Κοντορούση

Το παγκοσμίου φήμης κουαρτέτο εγχόρδων Arditti ξεκίνησε την πορεία του το μακρινό 1974, όταν τέσσερις φίλοι, λάτρεις της σύγχρονης μουσικής και σπουδαστές της Βασιλικής Ακαδημίας Μουσικής του Λονδίνου, συνέστησαν ένα κουαρτέτο, αρχικά από χόμπι. Οι μουσικοί επέλεξαν, ωστόσο, να εργαστούν με απόλυτο επαγγελματισμό: σε βάθος μελέτη των έργων, εξαντλητικές πρόβες, τεχνική αρτιότητα και εμπνευσμένη ερμηνεία. Το σύνολο άρχισε σύντομα να γίνεται γνωστό, προσελκύοντας σύγχρονούς του συνθέτες, οι οποίοι του εμπιστεύθηκαν τα έργα και, κυρίως, ετοίμασαν νέα έργα ειδικά για αυτό. Εκατοντάδες συνθέσεις για κουαρτέτο εγχόρδων και σύνολα μουσικής δωματίου έχουν γραφεί έκτοτε ειδικά για το συγκεκριμένο σύνολο, έργα που έχουν αφήσει ανεξίτηλο στίγμα στο ρεπερτόριο του 20ου αιώνα και έχουν εξασφαλίσει στο κουαρτέτο Arditti σταθερή θέση στην μουσική ιστορία.

Το 1999 έγινε το πρώτο και μοναδικό μέχρι σήμερα σύνολο που έχει λάβει το Μουσικό Βραβείο του Ιδρύματος Ernst von Siemens για τη «συνολική προσφορά» του στη μουσική.

Στην εξαιρετική συζήτηση που ακολούθησε τη συναυλία, ο ιδρυτής του κουαρτέτου και σήμερα πρώτος βιολονίστας Ιρβάιν Άρντιτι εξήγησε ότι, στο ξεκίνημά τους, κανείς δεν φανταζόταν πόση επίδραση θα είχε η δημιουργία του συνόλου τους στην εργογραφία της σύγχρονης μουσικής. Και βεβαίως, κανείς τους δεν μπορούσε να προβλέψει ότι το κουαρτέτο θα παρέμενε, μετά την ίδρυσή του, στην πρώτη γραμμή της πρωτοπορίας για πάνω από σαράντα χρόνια, στη διάρκεια των οποίων τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις για το έργο του. Μάλιστα, το 1999 έγινε το πρώτο και μοναδικό μέχρι σήμερα σύνολο που έχει λάβει το Μουσικό Βραβείο του Ιδρύματος Ernst von Siemens για τη «συνολική προσφορά» του στη μουσική.

Όπως είναι φυσικό, το κουαρτέτο έχει συλλέξει μέχρι σήμερα μεγάλο αριθμό διθυραμβικών κριτικών και οι μουσικοί του έχουν επαινεθεί, μεταξύ άλλων, για την «... εκπληκτική δεξιοτεχνία και την προθυμία τους να επεκτείνουν τα όρια αυτού που μπορεί κανείς να περιμένει από ένα κουαρτέτο εγχόρδων». Από την άλλη, το σύνολο έχει επικριθεί ως αυστηρό, αφυδατωμένο και διανοουμενίστικο, «με στομφώδη ρητορεία, θαρρείς σχεδιασμένη να αποδείξει ότι η "νέα μουσική" μπορεί να υπάρξει σε έναν κόσμο που πομπωδώς αυτοαπορροφάται». Κανείς πάντως δεν αμφισβητεί την αφοσίωση του κουαρτέτου στη σύγχρονη μουσική και την έμπρακτη στήριξή της, όπως αποδεικνύει η πλούσια δισκογραφία, στην οποία περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το σύνολο των συνθέσεων για κουαρτέτα εγχόρδων των Ιάνη Ξενάκη και Άντον Βέμπερν και των αντίστοιχων των Κέιτζ, Λίγκετι, Σένμπεργκ, Στοκχάουζεν, Κάρτερ και πολλών ακόμη σπουδαίων συνθετών του 20ου και 21ου αιώνα.

«Το Δέντρο των Εγχόρδων»

Η εκτέλεση, τεχνικά αρτιότατη και ερμηνευτικά σχολαστική, έδωσε τη μοναδική ευκαιρία στο ακροατήριο να γνωρίσει ένα έργο γραμμένο εξ' αρχής για το ίδιο το σύνολο που το ερμήνευσε ζωντανά επί σκηνής.

Ο Σερ Χάρισον Μπέρτγουιστλ γεννήθηκε το 1934 και σπούδασε κλαρινέτο και σύνθεση στο Βασιλικό Κολέγιο Μουσικής του Μάντσεστερ. Η αλληλεπίδραση με σπουδαίους σύγχρονούς του συνθέτες, όπως οι Πίτερ Μάξγουελ Ντέιβις και Τζον Όγκντον, επηρέασε τον Μπέρτγουιστλ σε τέτοιο βαθμό που, το 1965, πούλησε τα κλαρινέτα του και αφοσιώθηκε εξ ολοκλήρου στη σύνθεση. Η εργογραφία του περιλαμβάνει 12 όπερες, έργα για συμφωνική ορχήστρα, για ορχήστρα χάλκινων πνευστών και για φωνητικά σύνολα, καθώς και έργα για σύνολα δωματίου. Αν και πολυγραφότατος, ο Μπέρτγουιστλ απέφευγε να συνθέσει για κουαρτέτο εγχόρδων, θεωρώντας ότι δεν γνωρίζει επαρκώς τις δυνατότητες των οργάνων. Χρειάστηκε η επίμονη ενθάρρυνσή του από τον Ιρβάιν Άρντιτι ώστε να ολοκληρώσει, το 1995, το πρώτο του κουαρτέτο εγχόρδων, Pulse Shadows (Σκιές Παλμών).

Στη συναυλία της Στέγης παρουσιάστηκε το δεύτερο κουαρτέτο εγχόρδων του συνθέτη, The Tree of Strings («Το Δέντρο των Εγχόρδων» - 2007). Στο έργο αυτό, μέρη απόλυτης ακινησίας εναλλάσσονται με περάσματα μεγάλης ρυθμικής ενέργειας και με εκτεταμένες, συνεχώς εξελισσόμενες, μελωδικές γραμμές. Η γραφή του Μπέρτγουιστλ χαρακτηρίζεται γενικά από θεατρικότητα και δεν δομείται πάνω στις κλασικές φόρμες, όπως η σονάτα, αλλά μάλλον ως σκηνική μουσική. Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι εμφανή και στο Δέντρο των Εγχόρδων, ιδιαίτερα προς το τέλος του έργου, όπου οι τέσσερις εκτελεστές απομακρύνονται σταδιακά από τη σκηνή, έως ότου παραμείνει μόνος του ο τσελίστας για να ολοκληρώσει το έργο, μεταφέροντας στον ακροατή μιαν αίσθηση ερήμωσης. Η εκτέλεση, τεχνικά αρτιότατη και ερμηνευτικά σχολαστική, έδωσε τη μοναδική ευκαιρία στο ακροατήριο να γνωρίσει ένα έργο γραμμένο εξ' αρχής για το ίδιο το σύνολο που το ερμήνευσε ζωντανά επί σκηνής.

alt

«ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ»

Σημαντικό στοιχείο της προσέγγισης των έργων και της ερμηνείας τους από το κουαρτέτο είναι η στενή συνεργασία με τους συνθέτες, όπως ακριβώς συνέβη με το δεύτερο έργο που παρουσιάσθηκε στη Στέγη, το EVERYTHING IS IMPORTANT (ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ), που συνέθεσε η ιρλανδή Τζένιφερ Γουόλς το 2016. Η, γεννημένη στο Δουβλίνο το 1974, Γουόλς θεωρείται σήμερα η πιο πρωτότυπη συνθετική φωνή που έχει αναδείξει η Ιρλανδία τα τελευταία 20 χρόνια. Τα έργα της έχουν παρουσιαστεί ζωντανά και αναμεταδοθεί σε όλον τον κόσμο. Για το συνθετικό της έργο έχει τιμηθεί με διεθνή βραβεία, ενώ εμφανίζεται συχνά ως βοκαλίστρια, ειδικευμένη στις εκτεταμένες φωνητικές τεχνικές.

Η συνθέτις παρομοίασε τον υπερβολικό όγκο πληροφοριών του δεκατετράλεπτου έργου της με 14 λεπτά περιήγησης στο διαδίκτυο κατά τα οποία ο χρήστης επιλέγει να εστιάσει σε συγκεκριμένες πληροφορίες, αγνοώντας άλλες, τις οποίες αντιλαμβάνεται μόνο υποσυνείδητα.

Το έργο ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ είναι, στην πραγματικότητα, ένα ιδιότυπο σεπτέτο: εκτός του κουαρτέτου, η συνθέτις συμμετέχει στα φωνητικά, ενώ ισότιμο αντιστικτικό ρόλο αναλαμβάνουν αφ’ ενός οι εικόνες κι αφ’ ετέρου τα κείμενα που προβάλλονται στην οθόνη. Η κεφαλαιογράμματη γραφή του τίτλου δεν είναι διόλου τυχαία: τα πάντα σε αυτό το έργο φωνάζουν – οι σκόπιμα έντονες διαφωνίες, οι ενίοτε υπερβολικές θεατρικές κινήσεις των μουσικών, οι βοκαλισμοί και η αγχώδης ερμηνεία της Γουόλς, οι συνεχείς εναλλαγές εικόνων και κειμένων, συναθροίζουν ένα μεγάλο όγκο πληροφοριών, που ο ακροατής δεν μπορεί να διαχειριστεί. Και αυτό γίνεται εσκεμμένα. Στη συζήτηση που ακολούθησε τη συναυλία, η Γουόλς υποστήριξε ότι συνέθεσε ένα επίκαιρο έργο, σε μιαν απόπειρα να περιγράψει τον σημερινό τρόπο ζωής: τεχνολογία, καταστροφική κλιματική αλλαγή, τεράστιες οικονομικές ανισότητες, διαδίκτυο. Η συνθέτις παρομοίασε τον υπερβολικό όγκο πληροφοριών του δεκατετράλεπτου έργου της με 14 λεπτά περιήγησης στο διαδίκτυο κατά τα οποία ο χρήστης επιλέγει να εστιάσει σε συγκεκριμένες πληροφορίες, αγνοώντας άλλες, τις οποίες αντιλαμβάνεται μόνο υποσυνείδητα.

Το έργο της Γουόλς πετυχαίνει εν μέρει τον στόχο του: είναι ταυτόχρονα εξαιρετικά δυσάρεστο και ανησυχητικά οικείο, ενώ τα πολλαπλά επίπεδα ερμηνείας του απαιτούν περισσότερες από μία ακροάσεις για να γίνουν κατανοητά. Πάντως, η συνεχής χρήση αρχειακού οπτικού υλικού και η υπερβολική χρήση σλόγκαν μοιάζουν τελικά αυτοσκοπός που, σε συνδυασμό με το πλήθος των θεμάτων με τα οποία το έργο καταπιάνεται, τελικά κουράζουν τον ακροατή και αδικούν την εξαιρετική αρχική ιδέα.

Το κουαρτέτο ανέλαβε έναν από τους ρόλους του έργου, και τον έφερε σε πέρας με ακρίβεια και κέφι. Η αλληλεπίδραση του συνόλου με την Γουόλς υπήρξε εξαιρετική, ενώ η ίδια η συνθέτις εντυπωσίασε το κοινό με τις φωνητικές και θεατρικές της ικανότητες. Σε κάθε περίπτωση, όσοι βρέθηκαν στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν ένα σπουδαίο σύνολο σε μια πολύ ιδιαίτερη μουσική βραδιά.

* Ο ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΚΟΝΤΟΡΟΥΣΗΣ είναι καθηγητής Ανώτερων Θεωρητικών της Μουσικής.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφιέρωμα στην πολύπτυχη εικαστική δραστηριότητα του Μάρκου Καμπάνη, στην Εθνική Βιβλιοθήκη

Αφιέρωμα στην πολύπτυχη εικαστική δραστηριότητα του Μάρκου Καμπάνη, στην Εθνική Βιβλιοθήκη

Στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, μεγάλο αφιέρωμα στον Μάρκο Καμπάνη από τις 15 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 18 Φεβρουαρίου 2024.

Επιμέλεια: Book Press

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος παρουσιάζει από τις 15 Δεκεμβρίου 2023 έως τις ...

Μπήκαμε στο Αρχείο Καβάφη – Ένα έργο πνοής από το Ίδρυμα Ωνάση

Μπήκαμε στο Αρχείο Καβάφη – Ένα έργο πνοής από το Ίδρυμα Ωνάση

Από την Πέμπτη (23/11) θα είναι προσβάσιμο στο κοινό και τους μελετητές το αρχείο του Αλεξανδρινού ποιητή (από μικροαντικείμενα έως χειρόγραφά του), χάρη στη σπουδαία δουλειά που έχει κάνει το Ιδρυμα Ωνάση. Κεντρική εικόνα: Ένας από τους χώρους του Αρχείου Καβάφη στην οδό Φρυνίχου 16 (© Στέλιος Τζέτζιας).

...
Waiting for the barbarians: Η συναυλία που μάγεψε τη Νέα Υόρκη δωρεάν στο «κανάλι» του Ιδρύματος Ωνάση

Waiting for the barbarians: Η συναυλία που μάγεψε τη Νέα Υόρκη δωρεάν στο «κανάλι» του Ιδρύματος Ωνάση

Η Laurie Anderson, ο Rufus Wainwright και πολλοί ακόμη διάσημοι μουσικοί μελοποιούν και ερμηνεύουν Κ.Π. Καβάφη σε μια συναυλία που μάγεψε το κοινό της Νέας Υόρκης. Έρχεται αποκλειστικά στο Onassis Channel στο YouTube από τις 20 Νοεμβρίου και για έναν ολόκληρο χρόνο θα διατίθεται δωρεάν.

Επιμ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Βασίλης Βασιλικός (1934-2023): Ένας αποχαιρετισμός από τον Αλέξη Ζήρα

Βασίλης Βασιλικός (1934-2023): Ένας αποχαιρετισμός από τον Αλέξη Ζήρα

Ακολουθεί επιμνημόσυνο κείμενο του Αλέξη Ζήρα, πρώην Προέδρου της Εταιρείας Συγγραφέων, για τον Βασίλη Βασιλικό.

Ένας αποχαιρετισμός στον Βασίλη Βασιλικό

Για πολλά χρόνια, τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1970 ως το κλείσιμο...

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

Τι κοινό μπορεί να έχει η Μαρινέλλα με τον Έλον Μάσκ; Η Μαρία Κάλλας με τον Ανδρέα Παπανδρέου και ο Πρίγκιπας Χάρι με τον Διονύση Σιμόπουλο; Οι βιογραφίες όλων αυτών, και μερικές ακόμη, κυκλοφόρησαν τους προηγούμενους μήνες και σας τις παρουσιάζουμε.

Γράφει ο Κώστας Αγοραστό...

Πέθανε ο Βασίλης Βασιλικός (1934-2023) − Τα βιβλία του, η ζωή του

Πέθανε ο Βασίλης Βασιλικός (1934-2023) − Τα βιβλία του, η ζωή του

Πέθανε ο πολυβραβευμένος Έλληνας συγγραφέας, Βασίλης Βασιλικός, σε ηλικία 89 ετών. Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου, στις 11 π.μ., στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Επιμέλεια: Book Press

Πέθανε σήμερα ο Βασίλης Βασιλικός, ο οποίος γεννήθηκε ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Το τέλος της Αισθητικής; Τεχνομηδενισμός και Σύγχρονη Τέχνη» του Δημοσθένη Δαββέτα (προδημοσίευση)

«Το τέλος της Αισθητικής; Τεχνομηδενισμός και Σύγχρονη Τέχνη» του Δημοσθένη Δαββέτα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από βιβλίο του Δημοσθένη Δαββέτα «Το τέλος της Αισθητικής; Τεχνομηδενισμός και Σύγχρονη Τέχνη» (Επίμετρο: Μάνος Στεφανίδης) το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Χωριό Ποτέμκιν» του Γιώργου Παναγή (προδημοσίευση)

«Χωριό Ποτέμκιν» του Γιώργου Παναγή (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Γιώργου Παναγή «Χωριό Ποτέμκιν», που κυκλοφορεί στις 28 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Τόπος. [Η έκφραση «Χωριό Ποτέµκιν» (ρωσικά: по­тёмкинские деревни) περιγράφει ένα κατασκεύασµα που έχει στόχο να αποκρύψει την αλήθεια ή να εξωραΐσει µια κατάσταση].

Επιμέλεια:...

«Ο Γιουγκοσλάβος» της Άνα Βούτσκοβιτς (προδημοσίευση)

«Ο Γιουγκοσλάβος» της Άνα Βούτσκοβιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Άνα Βούτσκοβιτς [Ana Vučković] «Ο Γιουγκοσλάβος» (μτφρ. Απόστολος Θηβαίος), το οποίο κυκλοφορεί αρχές Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η ΜΠΑΝΑΝΑ

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

Τι κοινό μπορεί να έχει η Μαρινέλλα με τον Έλον Μάσκ; Η Μαρία Κάλλας με τον Ανδρέα Παπανδρέου και ο Πρίγκιπας Χάρι με τον Διονύση Σιμόπουλο; Οι βιογραφίες όλων αυτών, και μερικές ακόμη, κυκλοφόρησαν τους προηγούμενους μήνες και σας τις παρουσιάζουμε.

Γράφει ο Κώστας Αγοραστό...

Κλερ Κίγκαν – Η Ιρλανδή που ανέδειξε τις χάρες της μικρής φόρμας

Κλερ Κίγκαν – Η Ιρλανδή που ανέδειξε τις χάρες της μικρής φόρμας

Η Ιρλανδή συγγραφέας έχει αγαπηθεί από το ελληνικό αναγνωστικό κοινό και όχι άδικα. Τι είναι αυτό που την κάνει ιδιαίτερη και γιατί η πρόσφατη νουβέλα της «Πολύ αργά πια» (μτφρ. Μαρτίνα Ασκητοπούλου, εκδ. Μεταίχμιο) την καταξιώνει. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος ...

12 βιβλία που μας φέρνουν κοντά στην επιστήμη: Από την Τεχνητή Νοημοσύνη στα Φράκταλ, από τον Χρόνο στους Αλγόριθμους

12 βιβλία που μας φέρνουν κοντά στην επιστήμη: Από την Τεχνητή Νοημοσύνη στα Φράκταλ, από τον Χρόνο στους Αλγόριθμους

Είναι βιβλία που φέρνουν τις επιστήμες (κυρίως θετικές) πιο κοντά μας και τις κάνουν πιο εύληπτες και γοητευτικές. Επιλέγουμε ορισμένα από τα καλύτερα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Κεντρική εικόνα: Ο Ράσελ Κρόου, ως ο μαθηματικός Τζον Νας, στην ταινία «Ενας υπέροχος άνθρωπος», του Ρον Χάουαρντ.

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

13 Δεκεμβρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2022

Έφτασε η στιγμή και φέτος για την καθιερωμένη εδώ και χρόνια επιλογή των εκατό από τα καλύτερα βιβλία λογοτεχνίας της χρονιάς που φτάνει σε λίγες μέρες στο τέλος της. Ε

ΦΑΚΕΛΟΙ