x
Διαφήμιση

13 Νοεμβριου 2019

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:15:41:13 GMT +2

Διαφήμιση
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ: ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Η κεραμική της κλασικής εποχής στο βόρειο Αιγαίο και την περιφέρειά του (480-323/300 π.χ.)

Η κεραμική της κλασικής εποχής στο βόρειο Αιγαίο και την περιφέρειά του (480-323/300 π.χ.)

E-mail Εκτύπωση

Συλλογικό
Επιμέλεια: Ελένη Μανακίδου, Αμαλία Αβραμίδου
University Studio Press 2019
Σελ. 652, τιμή εκδότη €60,00

Σε συνέχεια της επιτυχημένης πρώτης συνάντησης για την «Κεραμική της Αρχαϊκής εποχής στο Βόρειο Αιγαίο και την περιφέρειά του (700-480 π.Χ.)» το 2011, αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε ένα αντίστοιχο συνέδριο για την «Κεραμική της Κλασικής εποχής στο Βόρειο Αιγαίο και την περιφέρειά του (480-323/300 π.Χ.)». Η δεύτερη αυτή συνάντηση οργανώθηκε με την αγαστή συνεργασία του Τομέα Αρχαιολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. και του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δ.Π.Θ. και έλαβε χώρα στις 17-20 Μαΐου 2017 στην Αίθουσα Τελετών του παλαιού κτηρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Ακολουθώντας το σκεπτικό του προηγουμένου συνεδρίου για την αρχαϊκή κεραμική, θεωρήσαμε ουσιαστική τη χρονική επέκταση της έρευνας για την κεραμική στο Βόρειο Αιγαίο και την περιφέρειά του κατά την κλασική εποχή. Στην προκειμένη περίπτωση επιδιώξαμε να καλύψουμε ένα εξίσου ευρύ γεωγραφικό πλαίσιο με ποικιλία θεμάτων σχετικά με τα τοπικά κεραμικά εργαστήρια, τις εισαγωγές κεραμικής, τις τεχνικές κατασκευής και τις χρήσεις, την εικονογραφία, το εμπόριο και τη διασπορά των αγγείων. Παράλληλα, προέκυψαν και ειδικότερα ζητήματα, όπως οι τοπικές απομιμήσεις διακοσμημένων και μελαμβαφών αγγείων, η επίδραση της μεταλλοτεχνίας στην κεραμική παραγωγή, ο ρόλος των αγγείων σε ταφικές και λατρευτικές πρακτικές. Ενδεικτική της ανταπόκρισης που είχε το συνέδριο ήταν η παρουσίαση σημαντικού αδημοσίευτου υλικού από πολλές πρόσφατες και παλαιότερες ανασκαφικές έρευνες. Συμμετείχαν με ανακοίνωση (ατομική ή συλλογική) 30 αρχαιολόγοι από το εξωτερικό και 46 από την Ελλάδα. Στον παρόντα τόμο περιλαμβάνονται 44 μελέτες κατανεμημένες θεματικά και γεωγραφικά, με αλφαβητική σειρά σε κάθε ενότητα.

Από ιστορική και αρχαιολογική άποψη, η κλασική περίοδος στην επικράτεια του Βόρειου Αιγαίου είναι καλύτερα γνωστή και τεκμηριωμένη σε σχέση με την αρχαϊκή, ωστόσο η μελέτη των κεραμικών ευρημάτων δεν έχει αξιοποιηθεί ερευνητικά σε ικανοποιητικό βαθμό. Το πλήθος των αγγείων που ήρθε στο φως από τις ανασκαφές και άλλες έρευνες των τελευταίων δεκαετιών προσφέρει το κατάλληλο υπόβαθρο για τη συστηματική διερεύνηση των κεραμικών συνόλων και επιτρέπει νέες συνθετικές προσεγγίσεις των αρχαιολογικών δεδομένων. [...]

alt

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σοφοκλής

Σοφοκλής

Τριάντα δύο μελέτες
Συλλογικό
Επιμ.: Ανδρέας Μαρκαντωνάτος, Χρήστος Τσαγγάλης
Μτφρ. Κατερίνα Δημοπούλου
University Studio Press 2019
Σελ. 618, τιμή εκδότη €56...
Το σχολείο των γυναικών

Το σχολείο των γυναικών

Μολιέρος
Μτφρ. Χρύσα Προκοπάκη
ΜΙΕΤ 2019
Σελ. 138, τιμή εκδότη €13,00

Το Σχολείο των γυναικών...
Το μάτι του ζωγράφου

Το μάτι του ζωγράφου

Αλέκος Φασιανός
Επίμετρο: Βαγγέλης Χρόνης, Θανάσης Θ. Νιάρχος
Καστανιώτης 2019
Σελ. 142, τιμή εκδότη €10,00

«Τα κείμενα της έκδοσης αυτής είν...
Διαφήμιση
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
Βραδιά-αφιέρωμα στον Ντίνο Μπουτζάτι

Βραδιά-αφιέρωμα στον Ντίνο Μπουτζάτι

Η διαδικτυακή πύλη για το βιβλίο, τις ιδέες και τον πολιτισμό BOOK PRESS και οι εκδόσεις METAIXMIO σας προσκαλούν σε μια βραδιά αφιερωμένη στον σημαντικό ιταλό συγγραφέα Dino Buzzati, την Τρίτη, 19 Νοεμβρίου, στις 19:30 στον Πολυχώρο των εκδόσεων, στην Ιπποκράτους 118.

...
Ιάκωβος Ανυφαντάκης: «Κάποιοι άλλοι»

Ιάκωβος Ανυφαντάκης: «Κάποιοι άλλοι»

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Ιάκωβου Ανυφαντάκη «Κάποιοι άλλοι», που κυκλοφορεί στις 21 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Πατάκη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Τους π...

Αλόννησος - Liberty Island (1972-2015)

Αλόννησος - Liberty Island (1972-2015)

Του Δημήτρη Αδαμίδη

Μια κηλίδα πάνω στην άμμο η Ασημίνα. Τα γόνατα στο στήθος και στα χέρια το σαγόνι, μόνη ενώπιον ουρανού και θάλασσας. Το βοριαδάκι μύριζε καταιγίδα. Κύματα ξεθύμαιναν κοντά στα παπούτσια της, κάτι ψιθύρι...

Διαφήμιση

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

 

Ποια θεματική θα θέλατε να διαβάζετε συχνότερα;

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΚΙ ΕΔΩ

 

Network Social  RSS Facebook Twitter Youtube