x
Διαφήμιση

27 Ιανουαριου 2020

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:21:15:25 GMT +2

Διαφήμιση
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ: ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Η Τέχνη του Εικοστού Αιώνα

Η Τέχνη του Εικοστού Αιώνα

E-mail Εκτύπωση

Επίτομο
Άλκης Χαραλαμπίδης
University Studio Press 2018
Σελ. 778, τιμή εκδότη €100,00

Το βιβλίο αυτό κυκλοφόρησε πρώτη φορά σε τρεις τόμους στις αρχές της τελευταίας δεκαετίας του περασμένου αιώνα. Αναθεωρημένο, επανεκδίδεται σε έναν πλέον τόμο, υποδηλώνοντας και σημειολογικά ότι μέσα στην πολλαπλότητα τόσο των εικαστικών αναζητήσεων όσο και των επιτευγμάτων της αρχιτεκτονικής του 20ού αιώνα υπήρχε μια ενοποιητική δύναμη που δεν ελάττωνε διόλου τη γοητεία των αντιθέσεων: από την πιστή αποτύπωση των εξωτερικών δεδομένων της αισθητής πραγματικότητας ως την απόλυτη αφαίρεση· από την εισβολή αυτούσιου του κοινού αντικειμένου στην περιοχή της τέχνης ως την πλήρη άρνηση της υλικής του υπόστασης και την προβολή της ιδέας του μόνο· από την απλή κάλυψη στεγαστικών αναγκών ως την πραγμάτωση χωρίς προηγούμενο τολμηρών συλλήψεων της αρχιτεκτονικής, που συχνά περνούσαν τα σύνορα της ουτοπίας.

Από την αποδοχή που γνώρισε επί ένα τέταρτο του αιώνα η τρίτομη έκδοση προέκυψε και η ανάγκη αναθεώρησής της. Στο κείμενο έπρεπε να επιδιωχθεί μια νέα ισορροπία, να διορθωθούν παροράματα, να απαλειφθούν δευτερεύουσας σημασίας πληροφορίες και να προστεθούν άλλες, μεγαλύτερης βαρύτητας, να ανανεωθεί το οπτικό υλικό, να εμπλουτιστεί και να καταχωριστεί με τη σημερινή του πλέον ταυτότητα.

Ο ενθουσιασμός που έδειξαν για την πραγματοποίηση της νέας έκδοσης ο Λεωνίδας και η Φρόσω Μιχάλη μεταδόθηκε άμεσα και στους συνεργάτες τους, την Αθηνά Δούζη, την Έλενα Κοτσίρη, τη Χρυσούλα Τζιουμαλάκη και τον Χρήστο Τζιώκο. Ευχαριστώ τον καθένα τους ξεχωριστά, όπως και τη φίλη ιστορικό της τέχνης Μάρθα Ιωαννίδου για τη διαρκή στήριξή της. Η συμβολή της Καλλιόπης Τζημαγιώργη υπήρξε ανεκτίμητη. Η λέξη «επιμέλεια» αντιστοιχεί σε ένα μικρό μόνο μέρος της προσφοράς της.

Ιούνιος 2018
Άλκης Χαραλαμπίδης

alt

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Hotel Éternité

Hotel Éternité

Γιάννης Καλαβριανός
Κάπα Εκδοτική 2020
Σελ. 96, τιμή εκδότη 8,50

ΓΕΡΟΣ
Κάθε μέρα
κερδίζω το ψωμί μου
στην αγορά που πουλάνε ψεύδη.
Πάω νωρίς-νωρίς, στήνω τ...

Εκεί

Εκεί

Μαρτυρίες από το Βιετνάμ, την Ινδονησία, την Ιαπωνία, την Κίνα, το Καμερούν, τη Γερμανία
Γιώργος Βέης
Κέδρος 2020
Σελ. 304, τιμή εκδότη €15,50

Ο περίπλους σ...
Η ανάγνωση του Σεφέρη

Η ανάγνωση του Σεφέρη

Δημήτρης Δημηρούλης
Gutenberg 2019
Σελ. 264, τιμή εκδότη €14,00

Τα κείμενα αυτού του τόμου τιτλοφορούνται «Η ανάγνωση του Σεφέρη», με την ίδια ...Διαφήμιση
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
«Βότσεκ»: Μια παράσταση στιβαρή, πυκνή, καθηλωτική

«Βότσεκ»: Μια παράσταση στιβαρή, πυκνή, καθηλωτική

Για την όπερα του Alban Berg «Βότσεκ» σε σκηνοθεσία του Ολιβιέ Πυ και διεύθυνση ορχήστρας από τον Βασίλη Χριστόπουλο, η οποία παρουσιάζεται για τρεις ακόμη παραστάσεις (26/01, 31/01 & 02/02) στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιά...

Όπως καλπάζει η ιδέα

Όπως καλπάζει η ιδέα

Του Γιάννη Δενδρινού

Αρχές του φετινού Απρίλη ήτανε, απόγευμα υγρό, που ανέβαινα με τα πόδια την Κηφισίας στο ύψος της Αγίας Τριάδας. Ο ήλιος είχε κρυφτεί πίσω απ' το Λυκαβηττό μόλις λίγα λεπτά νωρίτερα, αλλά ο...

Ο αλγόριθμος του ψηφιακού ανθρωπισμού

Ο αλγόριθμος του ψηφιακού ανθρωπισμού

Από το βιβλίο του Θεοφάνη Τάση «Ψηφιακός ανθρωπισμός – Εικονιστικό υποκείμενο και τεχνητή νοημοσύνη» (εκδ. Αρμός), σκέψεις και σχόλια για το ομότιτλο άρθρο.

Του Άλκη Γούναρη

...
Διαφήμιση

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

 

Ποια θεματική θα θέλατε να διαβάζετε συχνότερα;

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΚΙ ΕΔΩ

 

Network Social  RSS Facebook Twitter Youtube