Εγώ, ο Ναπολέων

Εκτύπωση

altNapoleon Bonaparte
Μτφρ. Αλέξανδρος Βέλιος
Ροές 2016
Σελ. 192, τιμή εκδότη €10,60

Ο Ναπολέων Βοναπάρτης σφράγισε όσο λίγοι την Ιστορία με τη δράση του. Η πολιτική του φιλοσοφία, όπως διαγράφεται μέσα απ' τις πιο εξομολογητικές σκέψεις του, είναι ένα κράμα μακιαβελισμού και επαναστατικού πνεύματος.
Βοναπαρτισμό συνιστά η βίαιη παρέμβαση ενός χαρισματικού προσώπου με υπερκομματική σημαία στο κομματικό παιχνίδι, που καταφέρνει να συνασπίσει μικροαστούς και αγρότες σε έναν συντηρητικό συνασπισμό κόντρα στην ολιγαρχική Δεξιά και τη ριζοσπαστική Αριστερά, κόντρα στην πλουτοκρατία και την οχλοκρατία. Η βοναπαρτική παρέμβαση διασπά την κομματική λειτουργία, υφαρπάζοντας τη λαϊκή εμπιστοσύνη εκατέρωθεν του κέντρου. Η προσφυγή στο δημοψήφισμα επικυρώνει την άμεση σχέση ηγέτη-λαού και ακυρώνει την κοινοβουλευτική διαμεσολάβηση. Είναι ο νομιμοποιητικός φερετζές μιας δικτατορίας με λαϊκή βούλα.

alt

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οικογένεια και σεξουαλικότητα

Οικογένεια και σεξουαλικότητα

Μεταξύ παράδοσης και νεωτερικότητας (ελληνικές μαρτυρίες, 17ος-αρχές 19ου αι.)
Άννα Ματθαίου
Μέλί...

Πελεκάνοι ερημικοί

Πελεκάνοι ερημικοί

Ξενάγησι στο Γεροντικόν
Στέλιος Ράμφος
Αρμός 2019
Σελ. 486, τιμή εκδότη €25,00

Όταν ο Οδυσσέας συστήθηκε στον Πολύφημο ως "κανείς", η μεγαλοφ...
Εξουσία και αθωότητα

Εξουσία και αθωότητα

Αναζητώντας τις πηγές της βίας
Rollo May
Μτφρ. Ευαγγελία Ανδριτσάνου
Αρμός 2019
Σελ. 464, τιμή εκδότη €18,00

Η εξουσία είναι ένα θεμέλιο α...

Διαφήμιση
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
Λευκό φως

Λευκό φως

Της Γεωργίας Γιαννοπούλου

Κουλουριασμένη σε μια άκρη του κελιού δίπλα στον σπασμένο νιπτήρα χώνει το κεφάλι όσο πιο βαθιά μπορεί στα πόδια. Οι λυγμοί της αθόρυβοι. Διάφανοι και επαναλαμβανόμενοι σαν τις σταγόνες π...

«Κρράμα» σύγχρονης μουσικής στη Στέγη

«Κρράμα» σύγχρονης μουσικής στη Στέγη

Για τη μουσική παράσταση «Κρράμα» του συνόλου σύγχρονης μουσικής ΤΕΤΤΤΙΞ, που παρουσίασε στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στις 18 & 19 Οκτωβρίου.

Της Χρύσας Στρογγύλη

...
Βραδιά αφιερωμένη στην Άλκη Ζέη

Βραδιά αφιερωμένη στην Άλκη Ζέη

Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ και η διαδικτυακή πύλη για το βιβλίο, τις ιδέες και τον πολιτισμό BOOK PRESS σας προσκαλούν σε συζήτηση με θέμα «Η Άλκη Ζέη ανάμεσα στην Ιστορία και στη μυθοπλασία» την Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2019, στις 8 μ.μ., στον...