Olga Tokarczuk credit Lukasz Giza 728

Για το μυθιστόρημα «Εμπούσιον» της Όλγκα Τοκάρτσουκ (μτφρ. Αναστασία Χατζηγιαννίδη), που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Γράφει η Ιωάννα Φωτοπούλου

Η νομπελίστρια Όλγκα Τοκάρτσουκ στο τελευταίο της βιβλίο εμπνέεται από την ελληνική μυθολογία και την αρχαία Ελλάδα και αναμειγνύει το Συμπόσιο του Πλάτωνα με τη μυθική μορφή της Έμπουσας απ’ όπου και προκύπτει ο τίτλος. Πατώντας πάνω στο Μαγικό βουνό του Τόμας Μαν, χτίζει μια εκπληκτική πλοκή με στοιχεία οικολογίας και φεμινισμού που εξελίσσεται σε θρίλερ και μας παραδίδει ένα γοητευτικό έργο που έχει τη γνώριμη σφραγίδα της και τη λεπταίσθητη υπογραφή της. Αρνούμενη τις ευκολίες που προσφέρουν τα μανιχαϊστικά δίπολα που δομούν την αντίληψή μας για την ύπαρξη και τον κόσμο, επιλέγει να μιλήσει για όλον αυτόν τον ενδιάμεσο χώρο που υπάρχει ανάμεσα στα άκρα που ορίζουν την κοινωνία μας και στραγγαλίζουν την ύπαρξή μας. 

kastaniotis tokartsouk embusion

Ήρωας του βιβλίου της είναι ο Βόινιτς, ένας φυματικός νεαρός που έρχεται σ’ ένα σανατόριο του Γκέμπερσντορφ, μιας ορεινής λουτρόπολης για θωρακικές παθήσεις, ώστε να αναζητήσει θεραπεία. Η συνταγή είναι γνωστή από το Μαγικό βουνό, καλό φαγητό, ξαπλωθεραπεία, καθαρός αέρας κι ένα πειθαρχημένο πρόγραμμα, αφού χωρίς πειθαρχία τα πάντα θα γίνονταν ρευστά κι η ρευστότητα είναι κάτι που τρομάζει. Η συγγραφέας, παρά την περιορισμένη έκταση του βιβλίου της, σε σχέση με το Μαγικό βουνό, καταφέρνει να μεταφέρει ακριβώς αυτή την αίσθηση μέσα από την αναλυτική περιγραφή των γευμάτων και των σωματικών συμπτωμάτων, τις ατελείωτες συζητήσεις για την τέχνη και τη λειτουργία της στην κοινωνία, τη Δημοκρατία, το ρόλο της θρησκείας, τον σοσιαλισμό, την Ευρώπη, το αν χρειάζεται η ανθρωπότητα την τεχνολογία, την ανθρώπινη ψυχή, τα ένστικτα, την πρόσληψη του κόσμου μέσω τον αισθήσεων κι ένα σωρό άλλα, με τις πιο καυτές συζητήσεις να τελειώνουν αναπάντεχα χωρίς κανένα συμπέρασμα.

politeia deite to vivlio 250X102

Άντρες προερχόμενοι από διαφορετικά περιβάλλοντα και με διαφορετικές προσλαβάνουσες, γεμάτοι βεβαιότητες προσπαθούν να επιβληθούν στους συνομιλητές τους. Οι συζητήσεις τους καταλήγουν πάντοτε στις γυναίκες, που ως προς την κατωτερότητα της ύπαρξής τους, είναι όλοι σύμφωνοι. Η συγγραφέας αντλεί τις αναφορές της σχετικά με τις σεξιστικές αντιλήψεις περί γυναικών και τη θέση τους στον κόσμο από πραγματικές πηγές, τις οποίες και παραθέτει στο τέλος του βιβλίου, ενώ παράλληλα βρίσκει χώρο στις σελίδες της να μιλήσει για τις γυναίκες που ζουν μια ζωή απροσδιόριστη εκτελώντας τον βιολογικό τους ρόλο, με ότι αυτό συνεπάγεται, και πεθαίνοντας, χαράσσονται στη μνήμη των ανθρώπων σαν μορφές φευγαλέες, χωρίς περίγραμμα. Πλάσματα ακατανόητα και ως εκ τούτου τρομακτικά για τους άντρες.

Κι αν η αιτία για την υπερευαισθησία του Τίλο είναι η υπερβολική του έκθεση σε φιλοσοφικές ιδέες, οι οξυμένες αισθήσεις του Βόινιτς και η αίσθηση κινδύνου που νιώθει, δε γνωρίζουμε από πού προέρχονται.

Ανάμεσά στην παρέα του σανατορίου ξεχωρίζει με τις ιδέες του ένας σοσιαλιστής, ανθρωπιστής, κλασικός φιλόλογος και συγγραφέας από τη Βιέννη, ο Άουγκουστ, κι ένας φοιτητής καλών τεχνών από το Βερολίνο, ο Τίλο, με τον οποίο συνδέεται στενά ο Βόινιτς. Και οι δύο είναι άνθρωποι ευαίσθητοι, γεμάτοι εμμονές κι ένα αθώο σύνδρομο καταδίωξης που όμως ενεργοποιεί τις αισθήσεις τους σε σημείο, ειδικά στην περίπτωση του Τίλο, να δημιουργεί υπερευαισθησία. Κι αν η αιτία για την υπερευαισθησία του Τίλο είναι η υπερβολική του έκθεση σε φιλοσοφικές ιδέες, οι οξυμένες αισθήσεις του Βόινιτς και η αίσθηση κινδύνου που νιώθει, δε γνωρίζουμε από πού προέρχονται. Θα το μάθουμε όμως φτάνοντας στο τέλος ακολουθώντας τα μονοπάτια μιας καλά σχεδιασμένης πλοκής.

Η αρρώστια, ενώ για άλλους αποτελεί την πρόφαση για να δραπετεύσουν ή να κρυφτούν απ’ τη ζωή, για τον Βόινιτς λειτουργεί σαν μια ευκαιρία. Ήρθε σε μια βολική στιγμή της νεανικής του ζωής δίνοντάς του τη δυνατότητα να απομονωθεί και να επαναπροσδιορίσει τον εαυτό του. Οι άνθρωποι που θα συναντήσει στη λουτρόπολη θα επηρεάσουν τη σκέψη του, οι ξαπλωθεραπείες θα παίξουν το ρόλο του ψυχαναλυτικού ντιβανιού, επιτρέποντάς του να εξετάσει τα πάντα με ακρίβεια, ενώ αυτό ακριβώς το στοιχείο που αναστατώνει τον Βόινιτς, καθιστώντας τον ευαίσθητο σε ερεθίσματα, είναι αυτό που θα αξιοποιήσει ο Τίλο για να τον μάθει να παρατηρεί σωστά. Ένας ζωγράφος συντροφεύει τον Βόινιτς στην πορεία του προς την αυτογνωσία, ένα μοτίβο που συναντάμε πολύ συχνά στη λογοτεχνία, και τον μαθαίνει να παρατηρεί πέρα από τη φαινομενική απλότητα, να διεισδύει στην αλήθεια πίσω από την επιφάνεια κι έτσι να κατανοεί βαθύτερα τον εαυτό του και τον κόσμο.

Τα διακειμενικά στοιχεία που ενσωματώνει η Τοκάρτσουκ, από τις Μεταμορφώσεις του Απουλήιου και τους Βατράχους του Αριστοφάνη, ενισχύουν τη σύνδεση με τις μάγισσες, τους γυναικείους Δαίμονες και την αλλαγή.

Τα διακειμενικά στοιχεία που ενσωματώνει η Τοκάρτσουκ, από τις Μεταμορφώσεις του Απουλήιου και τους Βατράχους του Αριστοφάνη, ενισχύουν τη σύνδεση με τις μάγισσες, τους γυναικείους Δαίμονες και την αλλαγή. Ταυτόχρονα, τα σύμβολα που χρησιμοποιεί μέσα στο κείμενό της, όπως ο βάτραχος και η σχέση του με τη γυναίκα και τον Διάβολο, η Έμπουσα, η τρομακτική, σαν άλλη έμπουσα, νοσοκόμα με τις θεραπευτικές της ενέσεις, το φθινόπωρο, η φύση ως σύμβολο ανθεκτικότητας και αλλαγής, ο θάνατος, η ίδια η φθίση ως ασθένεια, που συμβολίζει την πτώση αλλά και το αίσθημα του πνιξίματος που βιώνει ένας άνθρωπος, και που τον οδηγεί αναγκαστικά στην αλλαγή είτε μέσω του θανάτου είτε μέσω της αναγέννησης, συνεπικουρούν την πρόσληψη του κειμένου και αυξάνουν το αισθητικό αποτέλεσμα.

Η Τοκάρτσουκ με την ιδιαίτερη γυναικεία της ματιά και το βάθος της σκέψης της δημιουργεί μία συγκινητική ιστορία, γεμάτη υπέροχες ιδέες γύρω από πλήθος πράγματα που απασχολούν το σύγχρονο αναγνώστη. Mας υπενθυμίζει πως δεν υπάρχει μία καθολική αλήθεια, αλλά πολλοί τρόποι να αντιλαμβάνεται κανείς τα πράγματα.

* Η Ιωάννα Φωτοπούλου είναι εκπαιδευτικός, κάτοχος Μεταπτυχιακού στη Δημιουργική Γραφή. 


Απόσπασμα από το βιβλίο

«Το αίσθημα κατωτερότητας επηρεάζει όλη μας τη ζωή και ειδικά τη σκέψη μας. Το ξέρατε αυτό; Επειδή δεν είμαστε σίγουροι για τον εαυτό μας, επινοούμε ένα πολύ σταθερό, άκαμπτο σύστημα που θα μπορούσε να μας κρατήσει όρθιους. Που θα απλοποιούσε κάθε περιττή -όπως τη θεωρούμε- περιπλοκή. Και η μεγαλύτερη απλοποίηση είναι να σκεφτόμαστε σε άσπρο-μαύρο, βασισμένοι σε απλές αντιθέσεις. Καταλαβαίνετε τι εννοώ; Η σκέψη ορίζει ένα σετ ακραίων αντιθέσεων: άσπρο-μαύρο, μέρα-νύχτα, πάνω-κάτω, άντρας-γυναίκα, και αυτές καθορίζουν την αντίληψή μας. Δεν υπάρχει τίποτα ενδιάμεσο. Έτσι ιδωμένος ο κόσμος είναι κατά πολύ απλούστερος, είναι εύκολο να πλοηγηθούμε ανάμεσα στους δύο πόλους, εύκολο να ορίσουμε κανόνες συμπεριφοράς, και εξαιρετικά εύκολο να αξιολογήσουμε τους άλλους, συχνά διατηρώντας για τον εαυτό μας την πολυτέλεια της αοριστίας. Αυτός ο τρόπος σκέψης προστατεύει από κάθε αβεβαιότητα, μια δυο κι όλα είναι ξεκάθαρα, ή έτσι ή αλλιώς, δεν υπάρχει τρίτη επιλογή. Είτε Αριστοτέλης είτε χρυσός μόσχος».

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ανταρκτική» της Κλερ Κίγκαν (κριτική) − Ήρωες που ερωτεύονται, αντιδρούν, ρισκάρουν

«Ανταρκτική» της Κλερ Κίγκαν (κριτική) − Ήρωες που ερωτεύονται, αντιδρούν, ρισκάρουν

Για τη συλλογή διηγημάτων «Ανταρκτική» της Κλερ Κίγκαν [Claire Keegan], που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, σε μετάφραση Μαρτίνας Ασκητοπούλου.

Γράφει η Τζέμη Τασάκου

«Ψηλά πεύκα βουρτσίζο...

«Η ξένη» της Κλαούντια Ντουραστάντι (κριτική) – Ιστορία δύσκολης ενηλικίωσης μέσα από τρεις γενιές

«Η ξένη» της Κλαούντια Ντουραστάντι (κριτική) – Ιστορία δύσκολης ενηλικίωσης μέσα από τρεις γενιές

Για το μυθιστόρημα «Η ξένη» της Κλαούντια Ντουραστάντι [Claudia Durastanti], που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg σε μετάφραση της Ζωής Μπέλλα-Αρμάου. Μια ιστορία ενηλικίωσης, που περνά μέσα από τρεις γενιές.

Γράφει η Ιωάννα Φωτοπούλου

Η μόλι...

«Η ταχυδρόμος»  της Φραντσέσκα Τζανόνε – Ένα νοσταλγικό μυθιστόρημα «φεραντικής» αύρας

«Η ταχυδρόμος» της Φραντσέσκα Τζανόνε – Ένα νοσταλγικό μυθιστόρημα «φεραντικής» αύρας

Για το μυθιστόρημα της Φραντσέσκα Τζανόνε [Francesca Giannone] «Η ταχυδρόμος» (μτφρ. Δήμητρα Δότση, εκδ. Ψυχογιός) – Ένα νοσταλγικό μυθιστόρημα «φεραντικής» αύρας, για μια μια γυναίκα μπροστά απ’ την εποχή της.

Γράφει η Φανή Χατζή

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Στους Νίκο Παναγόπουλο, Τζένη Οικονομίδη και Φώτη Μανίκα τα βραβεία πρωτοεμφανιζόμενων λογοτεχνών της Εταιρείας Συγγραφέων

Στους Νίκο Παναγόπουλο, Τζένη Οικονομίδη και Φώτη Μανίκα τα βραβεία πρωτοεμφανιζόμενων λογοτεχνών της Εταιρείας Συγγραφέων

Στους Νίκο Παναγόπουλο, Φώτη Μανίκα και Τζένη Οικονομίδη τα βραβεία Βαρβέρη και Κουμανταρέα της Εταιρείας Συγγραφέων - στον Βιντσέντζο Ρότολο το βραβείο Διδώ Σωτηρίου. Στην κεντρική...

«Κι αν είμαι κουίρ, μη με φοβάσαι» – Τα καλύτερα κουίρ βιβλία του 2024

«Κι αν είμαι κουίρ, μη με φοβάσαι» – Τα καλύτερα κουίρ βιβλία του 2024

Τα καλύτερα κουίρ βιβλία του 2024 μέσα από 30+ τίτλους για ενήλικες: λογοτεχνία, θεωρία, σκέψη. Γιατί το κουίρ «δεν έχει να κάνει με ποιον κάνεις σεξ, αλλά με έναν εαυτό που βρίσκεται σε δυσαρμονία με οτιδήποτε υπάρχει γύρω του και πασχίζει να βρει και να εφεύρει έναν χώρο μέσα στον οποίο θα μιλά, θα ζει και θα ευημ...

«Ἀνύτη, ἡ Τεγεᾶτις, Τὰ ποιήματα», Πρόλογος – μτφρ. – σημειώσεις Τασούλα Καραγεωργίου (προδημοσίευση)

«Ἀνύτη, ἡ Τεγεᾶτις, Τὰ ποιήματα», Πρόλογος – μτφρ. – σημειώσεις Τασούλα Καραγεωργίου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση από την ανθολογία «Ἀνύτη, ἡ Τεγεᾶτις, Τὰ ποιήματα», που επιμελήθηκε η Τασούλα Καραγεωργίου, γράφοντας τον πρόλογο, μεταφράζοντας και υποσημειώνοντας την ποίηση της Τεγεάτιδος Ἀνύτης (3ος αἰ. π.Χ.). Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Ο έρωτας στο σινεμά» του Θόδωρου Σούμα (προδημοσίευση)

«Ο έρωτας στο σινεμά» του Θόδωρου Σούμα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Θόδωρου Σούμα «Ο έρωτας στο σινεμά» το οποίο θα κυκλοφορήσει μέχρι το τέλος του μήνα από τις εκδόσεις Αιγόκερως.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Μίκαελ Χάνεκε, «Η Δασκάλα του Πιάνου»

Ο Μ...

«Γερτρούδη» του Χέρμαν Έσσε (προδημοσίευση)

«Γερτρούδη» του Χέρμαν Έσσε (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Χέρμαν Έσσε [Hermann Hesse] «Γερτρούδη» (μτφρ. Ειρήνη Γεούργα), το οποίο κυκλοφορεί στις 22 Ιανουαρίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Ίμτχορ ήταν χήρος, ζούσε σε ένα από τα παλι...

«Αυτή η κυρία δεν αστειεύεται!» της Γιάρα Μοντέιρο (προδημοσίευση)

«Αυτή η κυρία δεν αστειεύεται!» της Γιάρα Μοντέιρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γιάρα Μοντέιρο [Yara Monteiro] «Αυτή η κυρία δεν αστειεύεται!» (μτφρ. Ζωή Καραμπέκιου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 8 Ιανουαρίου από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

22 ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Κι αν είμαι κουίρ, μη με φοβάσαι» – Τα καλύτερα κουίρ βιβλία του 2024

«Κι αν είμαι κουίρ, μη με φοβάσαι» – Τα καλύτερα κουίρ βιβλία του 2024

Τα καλύτερα κουίρ βιβλία του 2024 μέσα από 30+ τίτλους για ενήλικες: λογοτεχνία, θεωρία, σκέψη. Γιατί το κουίρ «δεν έχει να κάνει με ποιον κάνεις σεξ, αλλά με έναν εαυτό που βρίσκεται σε δυσαρμονία με οτιδήποτε υπάρχει γύρω του και πασχίζει να βρει και να εφεύρει έναν χώρο μέσα στον οποίο θα μιλά, θα ζει και θα ευημ...

«Η ποίηση ανάμεσά μας»: 60 ποιητικές συλλογές που ξεχωρίζουν

«Η ποίηση ανάμεσά μας»: 60 ποιητικές συλλογές που ξεχωρίζουν

Εξήντα ποιητικές συλλογές, δέκα από τις οποίες είναι ποίηση μεταφρασμένη στα ελληνικά: Μια επιλογή από τις εκδόσεις του 2024.

Επιλογή: Κώστας Αγοραστός, Διονύσης Μαρίνος

...

Ο Κώστας Σημίτης μέσα από τα βιβλία του: Εκσυγχρονιστής, οραματιστής, «διαχειριστής»

Ο Κώστας Σημίτης μέσα από τα βιβλία του: Εκσυγχρονιστής, οραματιστής, «διαχειριστής»

Ο θάνατος του πρώην πρωθυπουργού (1996-2004) και πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη, στις 5 Ιανουρίου 2025 σε ηλικία 88 ετών (1936-2025), μας οδηγεί και στα βιβλία του στα οποία διαφυλάσσεται η πολιτική του παρακαταθήκη αλλά και η προσωπική του διαδρομή. 

Επιμέλεια: Ελένη Κορόβηλα ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ