panic 02

Για το μυθιστόρημα του Τζέιμς Έλροϊ [James Ellroy] «Πανικός» (μτφρ. Μιχάλης Μακρόπουλος, εκδ. Κλειδάριθμος).

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Έλμερ Τζάκσον, Χιντέο Ασίντα, Ντάντλεϊ Σμιθ, Γουίλιαμ Πάρκερ, Μπαντ Γουάιτ, Τζακ Βινσένς, Μπάκι Μπλάιχερτ, Λι Μπλάνσαρντ, Μπαζ Μικς και κάμποσοι άλλοι της κομπανίας. Η πινακοθήκη των προσώπων που έχουν εμφανιστεί ως τώρα στα μυθιστορήματα του Τζέιμς Έλροϊ συνιστούν μια έξοχη, φιλόδοξη, ανόσια τραβηχτική και συνάμα διθυραμβική –στο σκοτεινό μεγαλείο της– έκθεση ωμοτήτων.

Είναι σαν να βλέπεις τη μαγική ελαφρότητα της ποπ κουλτούρας που εκπέμπει το Χόλιγουντ να ανακατεύεται με τη βιαιότητα των προσώπων που κοσμούν (;) τους πίνακες του Φράνσις Μπέικον. Κρέατα και αρώματα. Κραυγές και λουλούδια. Βία και ακραίος ερωτισμός. Ο Έλροϊ είναι ο αναδευτήρας του πολτού, ο σαμάνος της αθέατης πλευράς του φεγγαριού, ο αρχιερέας της πιο κρουστικής πλευράς της αμερικανικής λογοτεχνίας. Ο σκοτεινός Τολστόι της που δεν φοβάται να ανακατέψει τη σημαδεμένη τράπουλα της χώρας. Αλίμονο, υπάρχουν πολλοί σκελετοί στις ντουλάπες των ΗΠΑ.

Αν, πάντως, όλοι οι προαναφερθέντες ήρωες προηγούμενων μυθιστορημάτων του Έλροϊ, από τη Μαύρη Ντάλια έως το Perfidia και από τη Θύελλα έως το Λος Άντζελες: Εμπιστευτικό επιβεβαιώνουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ότι είναι αρχιερείς της βαναυσότητας, του κυνισμού και του πηγαίου αμοραλισμού, τότε ο Φρέντι Ότας, ο πρωταγωνιστής του νέου του βιβλίου Πανικός (μτφρ. Μιχάλης Μακρόπουλος, εκδ. Κλειδάριθμος) είναι ο πατριάρχης της ρυπαρότητας. Τέτοια λέρα δεν είναι εύκολο να υπάρξει ξανά. Πρέπει να έσπασε το καλούπι όταν γεννήθηκε.

Είναι σαν να βλέπεις τη μαγική ελαφρότητα της ποπ κουλτούρας που εκπέμπει το Χόλιγουντ να ανακατεύεται με τη βιαιότητα των προσώπων που κοσμούν (;) τους πίνακες του Φράνσις Μπέικον. Κρέατα και αρώματα. Κραυγές και λουλούδια. Βία και ακραίος ερωτισμός.

Παρεμπιπτόντως, ο Ότας (ή Φρέντι Ο. για εχθρούς και περισσότερο εχθρούς) δεν είναι προϊόν της –έτσι κι αλλιώς– αχαλίνωτης φαντασίας του Έλροϊ, αλλά πραγματικό πρόσωπο. Έδρασε τη δεκαετία του ’50 στο Λος Άντζελες και ήταν ένα αυθεντικό άνθος του κακού. Υπήρξε πεζοναύτης, αλλά δίχως να κοσμούν τη στολή του παράσημα από στρατιωτικά ανδραγαθήματα. Κατόπιν εντάχθηκε στο LAPD, αλλά εκδιώχθηκε από το Σώμα κακήν κακώς, καθώς κρίθηκε επίορκος (τι παράξενο).

Εν συνεχεία ακολούθησε καριέρα ιδιωτικού ντετέκτιβ για να ανέλθει στην ιεραρχία του «κολαστηρίου» με το να γίνει η ψυχή του σκανδαλοθηρικού περιοδικού “Confidential”, του οποίου η θεματολογία θα έκανε να ντρέπονται όλα τα κίτρινα περιοδικά που παρουσιάζουν σκάνδαλα της showbiz. Το “Confidential” υπήρξε η επιτομή της βρόμικης δημοσιογραφίας. Όλα τα ρεπορτάζ του στηρίζονταν σε ανυπόστατα ψεύδη, συκοφαντίες, διάρρηξη κάθε κώδικα ηθικής, ενώ η δημοσιογραφική δεοντολογία είχε γίνει στάχτη προ πολλού. Δεν υπήρχε αστέρας του κινηματογράφου εκείνης της εποχής που να μην πέρασε από τις σελίδες του εν λόγω περιοδικού και να μην λερώθηκε από τη λάσπη που πετούσε κατά πάνω τους με τον ανεμιστήρα (sic).

Ο Ότας υπήρξε ενορχηστρωτής πολλών τέτοιων κίτρινων ιστοριών. Ως άλλος οδοστρωτήρας μπούκαρε σε ξενοδοχεία ημιδιαμονής όπου κατέλυαν παράνομα ζευγάρια για το προφανές. Έβαζε κοριούς, έψαχνε μέσα στα σκουπίδια, όντας ακάθαρτος κι ο ίδιος, δωροδοκούσε, απειλούσε, χτυπούσε στο ψαχνό, βυσσοδομούσε, κάρφωνε τους πάντες, έβγαζε στη φόρα τα άπλυτα των διασημοτήτων. Από τη Μέριλιν έως τον Ροκ Χάντσον και από τον Ντέιμς Ντιν έως τη Λιζ Τέιλορ και τη Νάταλι Γουντ. Ουδείς κατάφερε να ξεφύγει από το ρυπαρό εργοτάξιο κατασκευής ψεμάτων που είχε στήσει.

Ως άλλος οδοστρωτήρας μπούκαρε σε ξενοδοχεία ημιδιαμονής όπου κατέλυαν παράνομα ζευγάρια για το προφανές. Έβαζε κοριούς, έψαχνε μέσα στα σκουπίδια, όντας ακάθαρτος κι ο ίδιος, δωροδοκούσε, απειλούσε, χτυπούσε στο ψαχνό, βυσσοδομούσε, κάρφωνε τους πάντες, έβγαζε στη φόρα τα άπλυτα των διασημοτήτων.

Αν προσθέσει κανείς και την κομμουνιστική υστερία που είχε φουντώσει εκείνα τα χρόνια λόγω του φρενιασμένου Μακ Κάρθι, αυτομάτως συμπληρώνεται ένα ολόκληρο παζλ από ανθρώπους που σύρθηκαν, διασύρθηκαν και καταστράφηκαν από τον Άνθρωπο που Έπρεπε να Δεις, όπως έλεγε ο ίδιος για τον εαυτό του. Έλεγε και άλλα για τον εαυτό του, όπως ότι ήταν Σαμάνος της Ντροπής, αφανισμένη ψυχή, Τύραννος του Κουτσομπολιού που Κρατά Όμηρο το Χόλιγουντ, ένθερμος αρχιτέκτονας του σκατένιου τέλους του και κάμποσα άλλα γουστόζικα που δείχνουν με εύγλωττο τρόπο το αισχρό μεγαλείο του. Φρέντι Ότας: το αγλάισμα της ανηθικότητας.

Όλα αυτά, βέβαια, δεν τα λέει ο ίδιος ο Ότας στην αυτοβιογραφία του (έγραψε και τέτοια), αλλά τα πυροδοτεί ο Έλροϊ στον Πανικό. Θα πρέπει να σημειώσουμε πως ο Αμερικανός συγγραφέας έχει τον Φρέντι Ο. αρκετά χρόνια στο ραντάρ του. Δεν είναι τυχαίο ότι τον έχει εμφανίσει και σε άλλα προηγούμενα βιβλία του (είναι συνηθισμένη αυτή η ανακύκλωση προσώπων στον Έλροϊ). Τον βρίσκουμε στο Αμερικανικό ταξίδι θανάτου (μτφρ. Ανδρέας Αποστολίδης, εκδ. Άγρα), καθώς και στο μυθιστόρημα Το αίμα δεν σταματάει ποτέ (μτφρ. Ανδρέας Αποστολίδης, εκδ. Άγρα). Αμφότερα ενταγμένα σε κατά καιρούς τριλογίες που έγραφε ο Ελρόι (άλλο ένα χαρακτηριστικό του).

Επίσης, πριν από δέκα χρόνια έγραψε μια νουβέλα (παράξενο γι’ αυτόν να περιοριστεί σε μόλις 50 σελίδες) με τίτλο Shakedown με πρωταγωνιστή τον Ότας. Το βιβλίο, ουσιαστικά, ήταν ο πιθανολογούμενος προάγγελος μιας σειράς που προγραμμάτιζε να προβάλλει το δίκτυο HBO, project που δεν προχώρησε. Τότε ο Έλροϊ αποφάσισε να κάτσει και να ξαναγράψει την ιστορία σύμφωνα με τα δικά του μέτρα. Να κάνει, δηλαδή, μια ακόμη μεγάλη βουτιά στα άδυτα των αδύτων του Χόλιγουντ και να γράψει, όπως και έκανε, τον Πανικό. Όπως θα έλεγε και ο Έλροϊ: Μπανζάι! 

panic 03

Ο Τζέιμς Έλροϊ γεννήθηκε το 1948 στο Λος Άντζελες, μόνιμο σκηνικό των μυθιστορημάτων του. Σημαδεμένος από μια τρομερή προσωπική εμπειρία, ενώ ήταν ακόμα παιδί (βρήκε τη μητέρα του φρικτά δολοφονημένη από αγνώστους) ο Ελρόι από νωρίς έδειξε την κλίση του στο γράψιμο. Η «Τετραλογία του Λος Άντζελες» –Η μαύρη ντάλια, Το μεγάλο πουθενά, Λος Άντζελες: Εμπιστευτικό, Λευκή τζαζ– και η «Τριλογία του Αμερικανικού Υποκόσμου» –Αμερικανικό ταμπλόιντ, Αμερικανικό ταξίδι θανάτου, Το αίμα δεν σταματάει ποτέ– τον καθιέρωσε διεθνώς ως τη μεγαλύτερη φωνή στο νουάρ μυθιστόρημα.

Το βιβλίο ξεκινάει από το 2020, οπότε και ο Ότας βρίσκεται έγκλειστος στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Εξιλέωσης / Μονάδα Απερίσκεπτων Καταστροφέων Ζώων / Καθαρτήριο Διεστραμμένων. Να σημειωθεί, πάντως, ότι ο Ότας πέθανε το 1992. Όπως και να ’χει, ο Ότας έχει αποφασίσει να πει τα πάντα. Να μιλήσει μέσα από τη ρημαγμένη καρδιά του γνωρίζοντας πως στο δικό του de profundis θα παιανίζουν τα χάλκινα της Κόλασης. Το κάνει και σαρώνει τα πάντα με όσα αποκαλύπτει. Οι αποκαλύψεις του είναι κανονικότατο britzkrieg.

Ρεμάλι περιωπής, κομμουνιστοφάγος, εκβιαστής, εκμαυλιστής, σεξομανής, τζάνκι, μπεκρής, ερωτόπληκτος, πορνικός, ασελγής και τέλος δεν έχει ο κατάλογος των χαρακτηρισμών που μπορεί να κολλήσει κανείς σε τούτο τον άνθρωπο που αντί για μάτια και στόμα είχε λασποτήρες (sic).

O Πανικός δεν είναι ένα μυθιστόρημα της μιας πλοκής. Εξακτινώνεται μέσω της δράσης του Ότας. Μας απλώνει στα χαρτί τις πράξεις του – άλλες πραγματικές κι άλλες επινοημένες. Παίζουν τα πάντα: γκέι πρωταγωνιστές που θέλουν να κρυφτούν, μητρομανείς σταρ που κρύβουν τα απόκρυφα του μπουντουάρ τους, εξωνημένοι αστυνομικοί, παρανοϊκοί πράκτορες του FBI, παίκτες του υποκόσμου που το ποινικό τους μητρώο ζυγίζει ένα τόνο, ανώμαλους κάθε λογής, ναζιστές και λοιπούς φασίστες, ιδεολόγους της δεκάρας, παθιασμένους κομμουνιστές και μια ολόκληρη πανίδα που έδρασε εκείνα τα περίεργα χρόνια στο Λος Άντζελες. Όλο το gestalt της εποχής ξεδιπλώνεται μέσα από την εξομολόγηση του Ότας.

Τι κάνει ο Έλροϊ σε τούτο το βιβλίο; Ό,τι έχει κάνει και σε όλα τα υπόλοιπα: μακροβούτι στην Κόλαση και όπου τον βγάλει. Δεν ορρωδεί προ ουδενός. Όλες οι εμμονές του είναι εδώ.

O Ότας κάποια στιγμή βρίσκεται στα σχοινιά και μη μπορώντας να παίξει στοιχειώδη άμυνα, αναγκάζεται να συμβιβαστεί και να ξαναμπεί στις τάξεις τις αστυνομίας. Όχι φυσικά ως κανονικό μέλος της, αλλά ως πληροφοριοδότης. Αν μη τι άλλο το χαφιεδιλίκι το έχει στο αίμα του. Φτάνει μάλιστα στο σημείο να γίνει η 5η φάλαγγα του “Confidential” με σκοπό να το ρίξει στη μαύρη τρύπα της ανυποληψίας και τελικά να το κλείσει, όπως προστάζει ο αρχηγός της αστυνομίας του Λος Άντζελες.

Προηγουμένως, βέβαια, αλλά και κατά τη διάρκεια της δράσης του δεν σταματάει να μπλέκει σε καταστάσεις ή να μπλέκει άλλους στη λάσπη που αφήνει στο διάβα του. Ο αθεόφοβος έως και τον Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι μπερδεύει με call girls. Τίποτα, δεν έχει κανένα ηθικό έρμα. Άλλα και όλοι οι άλλοι, μήπως έχουν; Ο Ότας είναι αναπόσπαστο μέλος της λερής πανίδας του Λος Άντζελες. Ακόμη κι αν δεν υπήρχε θα έπρεπε να εφευρεθεί.

klidarithmos ellroy panicΤι κάνει ο Έλροϊ σε τούτο το βιβλίο; Ό,τι έχει κάνει και σε όλα τα υπόλοιπα: μακροβούτι στην Κόλαση και όπου τον βγάλει. Δεν ορρωδεί προ ουδενός. Όλες οι εμμονές του είναι εδώ. Τις συναντήσαμε στο Αmerican Tabloid, αλλά και στη Μαύρη Ντάλια και το L.A. Confidential. Πολύ σεξ, πολλή βία, ναζιστικά σύμβολα, άφθονο ποτό, ναρκωτικά και εκμαυλισμός. Να σκεφτεί κανείς πως το πρωινό των πρωταθλητών κατά τον Ότας είναι ουίσκι Old Crow και δεξενδρίνες.

Ο Πανικός δεν είναι ένα βιβλίο που γράφτηκε για όλους. Ίσως γιατί γράφτηκε σαν ένα μεγάλο, μεγάλο τριπάρισμα γλώσσας και μυαλού. Οι λέξεις εδώ έχουν την αιχμηρότητα καλολιμαρισμένου μαχαιριού. Είναι ένα βιβλίο ανόσιο που για να το αντέξεις οφείλεις να παίξεις σ’ αυτό το λασπερό γήπεδο, αλλιώς θα σε καταπιεί. Είναι ένα βιβλίο γρύλισμα, ένα βιβλίο υλακή. Γραμμένο με πυρετώδη τρόπο εκπέμποντας την ανάλογη θερμότητα. Σκέτος καυστήρας σε λειτουργία. Εντέλει, είναι ένα βιβλίο που μόνο ο αμίμητος Έλροϊ θα μπορούσε να γράψει μ’ αυτόν τον τρόπο. Κάθε σελίδα είναι και μια μαχαιριά, ένα λάκτισμα, μια μπουνιά. Θα την φας που θα την φας, τουλάχιστον ας τη χαρείς.

Ο Μιχάλης Μακρόπουλος μας παραδίδει μια κεφάτη μετάφραση. Δεν ξέρω πώς αλλιώς να το πω. Τα πάντα είναι τοποθετημένα ελροϊκά (sic) σε ελληνική απόδοση. Κάτι απείρως δύσκολο, καθώς η αγοραία γλώσσα του Αμερικανού, γεμάτη ιδιωματισμούς του δρόμου και του περιθωρίου δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για ελιγμούς. Κι όμως, ο Μακρόπουλος τους πραγματοποιεί και μάλιστα με περισσή επιτυχία. Πάλι με τα… λόγια του Έλροϊ, το όλον είναι: Ρινγκ-α-ντινγκ-ντινγκ!


 Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Τελευταίο βιβλίο του, το μυθιστόρημα «Μπλε ήλιος» (εκδ. Μεταίχμιο). 

Απόσπασμα από το βιβλίο 

«Έχω περάσει είκοσι οχτώ χρόνια σε τούτον το γαμημένο λάκκο της κόλασης. Τώρα μου λένε πως μπορώ να καταγράψω τα δεινά μου σ’ απομνημονεύματα και, γράφοντας, να ξεφύγω αποδώ μέσα.

Όλα εκείνα τα θρησκευτικά σκατά που περιφρονούσα και παράκουγα έχουν βγει αληθινά. Υπάρχει ο Παράδεισος για τους καλούς, η Κόλαση για τους τερατωδώς Κακούς με κεφαλαίο κάπα. Κι υπάρχει και το Καθαρτήριο για τύπους σαν ελόγου μου – σαρκαστικά καθάρματα που επωφελήθηκαν από ’να διεστραμμένο σύστημα και προκάλεσαν καταστροφή. Έχω τσουρουφλιστεί μες στα κρίματά μου για δύο δεκαετίες και βάλε. Έχω ξαναζήσει την επίγεια ζωή μου ως την τελευταία δυστοπική της λεπτομέρεια. Οι πανούργοι φύλακές μου με δελεάζουν πια με μια συμφωνία.

Κατάγραψε το γεμάτο κυνισμό κι αποκρουστικό σου ταξίδι. Σάλπισε θριαμβευτικά την αλήθεια. Ξελαρυγγιάσου, χοροπήδα μέχρι τον Παράδεισο σαν μαϊμού.

Μωρό μου, είναι καιρός να ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΘΕΙΣ».

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Πέτρινα ημερολόγια» της Κάρολ Σίλντς (κριτική) – Για μια γυναίκα σμιλεμένη στην πέτρα της ζωής

«Πέτρινα ημερολόγια» της Κάρολ Σίλντς (κριτική) – Για μια γυναίκα σμιλεμένη στην πέτρα της ζωής

Για το μυθιστόρημα της Κάρολ Σιλντς [Carol Shields] «Πέτρινα ημερολόγια» (μτφρ. Άγγελος Αγγελίδης, Μαρία Αγγελίδου, εκδ. Gutenberg). Kεντρική εικόνα: © Shelby Miller/Unspalsh. 

Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης

Υπάρχει ...

«Ανέβα στο βουνό να το φωνάξεις» του Τζέιμς Μπόλντουιν (κριτική) – Η ιστορία της δύσκολης ενηλικίωσης ενός αγοριού στο Χάρλεμ του '30

«Ανέβα στο βουνό να το φωνάξεις» του Τζέιμς Μπόλντουιν (κριτική) – Η ιστορία της δύσκολης ενηλικίωσης ενός αγοριού στο Χάρλεμ του '30

Για το μυθιστόρημα του Τζέιμς Μπόλντουιν [James Baldwin] «Ανέβα στο βουνό να το φωνάξεις» (μτφρ. Χρήστος Οικονόμου, εκδ. Πόλις). Kεντρική εικόνα: © U.S. National Archives and Records Administration.

Γράφει η Αργυρώ Μαντόγλου

Σε όλα τα μυ...

«Αγαπητέ μαλάκα» της Βιρζινί Ντεπάντ (κριτική) – Ασεβές και δυνατό σαν χαστούκι

«Αγαπητέ μαλάκα» της Βιρζινί Ντεπάντ (κριτική) – Ασεβές και δυνατό σαν χαστούκι

Για το μυθιστόρημα της Βιρζινί Ντεπάντ [Virginie Despentes] «Αγαπητέ μαλάκα» (μτφρ. Γιώργος Καράμπελας, εκδ. Στερέωμα). Κεντρική εικόνα: © Mehrnegar Dolatmand/Unsplash.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Έπρεπε να το περιμ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Την Κυριακή 28 Απριλίου στις 20:00 στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ θα πραγματοποιηθεί η τελευταία ανάγνωση της επιτυχημένης σειράς «Παραβάσεις / Αναγνώσεις», του θεατρικού αναλόγιου που επιμελείται η σκηνοθέτης Σύλβια Λιούλιου. Αυτή τη φορά, η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» τ...

Κώστας Καλτσάς: «Η αναμέτρηση με το παρελθόν δεν τελειώνει ποτέ»

Κώστας Καλτσάς: «Η αναμέτρηση με το παρελθόν δεν τελειώνει ποτέ»

Με αφορμή το πρώτο του μυθιστόρημα «Νικήτρια σκόνη» (εκδ. Ψυχογιός) που κυκλοφόρησε πρόσφατα, συνομιλούμε με τον μεταφραστή και συγγραφέα Κώστα Καλτσά για τα Δεκεμβριανά, το πρόσφατο Δημοψήφισμα, αλλά και τον Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας. Κεντρική εικόνα: © Μαρίνα Δογάνου. 

...

«Βίος και Πολιτεία»: Ο συγγραφέας και μεταφραστής Κώστας Καλτσάς, ζωντανά από το «υπόγειο»

«Βίος και Πολιτεία»: Ο συγγραφέας και μεταφραστής Κώστας Καλτσάς, ζωντανά από το «υπόγειο»

Στο 35ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων στο Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και της σκέψης, o Κώστας Κατσουλάρης θα συνομιλήσει με τον συγγραφέα και μεταφραστή Κώστα Καλτσά, με αφορμή την έκδοση του μυθιστορήματός του «Νικήτρια σκόνη» (εκδ. Ψυχογιός). Η συζήτηση θα μεταδοθεί ζωντανά, ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

«Κάτι σαν αγάπη» του Πολυχρόνη Κουτσάκη (προδημοσίευση)

«Κάτι σαν αγάπη» του Πολυχρόνη Κουτσάκη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα του Πολυχρόνη Κουτσάκη «Κάτι σαν αγάπη – Μια υπόθεση για τον Γιώργο Δάντη», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 22 Απριλίου από τις εκδόσεις Πατάκη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ιφιγένει...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μάς δείχνουν τον δρόμο για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή, μέσα από δεδομένα που προέκυψαν από σημαντικές επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών και από πολύτιμα αποστάγματα πνευματικής εμβάθυνσης. 

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ