anthropo360

Του Γιώργου Λαμπράκου

Την άνοιξη του 1986 ο Κλοντ Λεβί-Στρος, αυτός ο κορυφαίος στοχαστής που έμελλε να φύγει από τη ζωή υπεραιωνόβιος (1908-2009), δίνει τρεις διαλέξεις στην Ιαπωνία με θέμα τον σύγχρονο κόσμο και τη θέση που πρέπει να λάβει η ανθρωπολογική σκέψη στην προσπάθεια εύρεσης λύσεων στα παγκόσμια προβλήματα. Αυτές οι διαλέξεις εκδόθηκαν προσφάτως και στα ελληνικά, υπό τον τίτλο Η ανθρωπολογία και τα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου (μτφρ. Ευγενία Γραμματικοπούλου, Πατάκης).

Για τον Λεβί-Στρος, η κυρίαρχη ιδέα που ποδηγετεί τον δυτικό πολιτισμό τους τελευταίους αιώνες, ιδέα που μετέβαλε ραγδαία όχι μόνο την ίδια τη Δύση αλλά και τις περιοχές του κόσμου όπου αυτή η ιδέα υιοθετήθηκε ή συχνότερα επιβλήθηκε, είναι η πρόοδος. Η επιστήμη και η τεχνική, σε συνδυασμό με τα διαφωτιστικά πρότυπα ζωής στις δυτικές κοινωνίες, δημιούργησαν έναν πολιτισμό ο οποίος αφενός επαίρεται δικαίως για τις χειραφετητικές του ιδιότητες, αφετέρου χρειάστηκε να βιώσει δύο παγκοσμίους πολέμους και μερικές προγραμματισμένες γενοκτονίες για να αρχίσει να αναλογίζεται το τεράστιο τίμημα αυτής της επιταχυνόμενης φυγής προς τα εμπρός.

LEVI-STRAUSS_ClaudeΚατά τον Λεβί-Στρος, η ανθρωπολογία μπορεί να προσφέρει εναλλακτικούς τρόπους σκέψης και αίσθησης μέσω της μελέτης και κατανόησης των επονομαζόμενων «πρωτόγονων» κοινωνιών, με βάση την εξής τριπλή εστίαση: γενεαλογική διαδοχή, οικονομική ζωή, μυθική σκέψη. Οι «πρωτόγονοι» λαοί είναι κυρίως «ρολόγια», καθώς διαιωνίζουν την τάξη, ενώ οι «πολιτισμένοι» λαοί είναι κυρίως «ατμομηχανές», καθώς αυξάνουν την εντροπία. Παρότι η σύγκριση διαφορετικών λαών οδηγεί τον οποιονδήποτε μη ρατσιστικά σκεπτόμενο άνθρωπο στον πολιτισμικό σχετικισμό, εντούτοις η ανθρωπολογία αξιώνει να ταξινομήσει κάθε κουλτούρα και κάθε κοινωνία (οι όροι διαχωρίζονται – ως «κουλτούρα» ορίζεται η σχέση των ανθρώπων με τον κόσμο, ως «κοινωνία» η μεταξύ τους σχέση) αναζητώντας «έναν κοινό παρονομαστή της ανθρώπινης μοίρας» και εντοπίζοντας τα «οικουμενικά γνωρίσματα της ανθρώπινης φύσης».

Οι τρεις δεδηλωμένοι στόχοι της κατά Λεβί-Στρος ανθρωπολογίας είναι η «αντικειμενικότητα», η «ολότητα» και η «αυθεντικότητα». Για να τους πετύχει, ο ανθρωπολόγος (και ο καλλιτέχνης που ανθρωπολογεί, θα προσθέταμε) οφείλει να αποκτήσει ένα «απομακρυσμένο βλέμμα» και μια «τεχνική της αποξένωσης», δηλαδή να μπορεί ει δυνατόν να αποστασιοποιείται από το αντικείμενο της παρατήρησής του, να έχει σε μόνιμη πνευματική λειτουργία το «πολύ έξω» και συγχρόνως το «πολύ μέσα». Ο Λεβί-Στρος προτείνει την ίδια στρατηγική για τα κράτη: προκειμένου να επιβιώσουν, οφείλουν να επιδεικνύουν έναν «εναλλασσόμενο ρυθμό εξωστρέφειας και εσωστρέφειας» απέναντι στους άλλους. Τι έχουμε λοιπόν να κερδίσουμε ατομικά και συλλογικά από τα συμπεράσματα της ανθρωπολογίας; Κατά τον Λεβί-Στρος, το αίσθημα ενός ουσιαστικού ουμανισμού. Ο ουμανισμός της ανθρωπολογίας συνίσταται στο ότι «μας καλεί να μετριάσουμε την αλαζονεία μας, να σεβόμαστε διαφορετικούς τρόπους ζωής, να αμφισβητήσουμε τις αξίες μας μέσα από τη γνωριμία με διαφορετικά έθιμα που μας ξενίζουν, μας σοκάρουν ή μας απωθούν» (σ. 50).

Η ανθρωπολογία μπορεί λοιπόν να μας πείσει για τη σχετικότητα των αξιών μας, ώστε να αμβλύνουμε τη ναρκισσιστική αλαζονεία μας.

Η ανθρωπολογία μπορεί λοιπόν να μας πείσει για τη σχετικότητα των αξιών μας, ώστε να αμβλύνουμε τη ναρκισσιστική αλαζονεία μας, δείχνοντας μεταξύ άλλων ότι «φυσιολογικό» είναι απλώς αυτό «που περιορίζεται σε καταναγκασμούς και νοητικές συνήθειες που είναι ίδιον της δικής μας κουλτούρας» (σ. 73). Συνάμα, προτάσσει έναν «δημοκρατικό ουμανισμό» που καλείται να σεβαστεί ήθη και έθιμα όλων των λαών, παρά τις εγγενείς δυσκολίες που ενέχει η επαφή μεταξύ ασύμμετρων πολιτισμών. Αναγνωρίζοντας το (δυστυχώς όχι πάντα) αυτονόητο, ότι δηλαδή «η αλματώδης ανάπτυξη του δυτικού κόσμου κατέστη δυνατή μέσω της ακόρεστης εκμετάλλευσης των εξωτικών τόπων και των πληθυσμών τους στο διάστημα μεταξύ 16ου και 19ου αιώνα» (σ. 81), ο Λεβί-Στρος στηλιτεύει την επιμονή των πλουσίων χωρών να καταγγέλλουν υπεροπτικά τις φτωχές χώρες για ανικανότητα εκβιομηχάνισης, όταν οι ίδιες οι ανεπτυγμένες χώρες ευθύνονται εν πολλοίς για την οικονομική ερείπωση των υπανάπτυκτων χωρών.

levi-straussΑπό την άλλη, ο Λεβί-Στρος διαπιστώνει το εξής παράδοξο: πολλοί ηγέτες φτωχών χωρών κατακρίνουν τον πολιτισμικό σχετικισμό των ανθρωπολόγων ο οποίος έχει θεμελιωθεί ακριβώς προς υποστήριξή τους, καθώς τον εκλαμβάνουν ως τροχοπέδη απέναντι στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού τους, δηλαδή στην προσπάθεια να πλησιάσουν το ίδιο ακριβώς μοντέλο που ιστορικά τους ισοπέδωσε. Όπως επισημαίνει εύστοχα: «Το δόγμα του πολιτισμικού σχετικισμού αμφισβητείται συνεπώς από τα ίδια εκείνα ακριβώς άτομα για το ηθικό όφελος των οποίων πίστευαν οι ανθρωπολόγοι ότι έπρεπε να το θεσπίσουν» (σ. 136). Παρ’ όλα αυτά, αν και η θέση του Λεβί-Στρος ότι ο «δυτικού τύπου πολιτισμός έχει απολέσει το μοντέλο που έπλασε για τον εαυτό του και δεν τολμάει πλέον να το προτείνει και σε άλλους» είναι απελπιστικά αισιόδοξη για να είναι αληθινή, το ζήτημα του άμεσου αναστοχασμού και της εξίσου άμεσης απόπειρας μεταλλαγής του δυτικού πολιτισμού προς μια κατεύθυνση που δεν θα αποβαίνει οικολογικώς μοιραία για όλη την ανθρωπότητα (συνεπώς και για την ίδια τη Δύση) τίθεται με αυθεντική σύνεση και αγωνία.

Στην τρίτη διάλεξη του τόμου, η οποία λαμβάνει ως παράδειγμα προς παραδειγματισμό τον ιαπωνικό πολιτισμό, ο Λεβί-Στρος δείχνει πόσο βαθιά ενήμερος είναι για όλες τις σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις, καθώς αναφέρεται στην τρομερή εξέλιξη και εξάπλωση των βιολογικών επιστημών, καθώς και στην απόπειρα για μια «νέα συμμαχία» τους με την ανθρωπολογία. Ωστόσο η στρουκτουραλιστική (ή «κοινωνική», όπως την ονομάζει ο ίδιος) ανθρωπολογία, προκειμένου να αρθρώσει έναν αισιόδοξο θεμελιωτικό λόγο πέραν των επιμέρους εθνογραφικών και ηθογραφικών μελετών, δεν καταλήγει οριστικά στο αν οι μορφές κουλτούρας καθορίζουν τη βιολογική εξέλιξη, αν κινούνται παράλληλα με αυτήν σε διαφορετικό πεδίο, ή μήπως εντέλει η βιολογική εξέλιξη τις επηρεάζει στο μεγαλύτερο βαθμό (όπως υποστηρίζει ο εξελικτισμός).

«Oι μορφές κουλτούρας που υιοθετούν εδώ και εκεί οι άνθρωποι, οι παλαιότεροι ή τρέχοντες τρόποι ζωής τους είναι οι παράγοντες που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τον ρυθμό και την κατεύθυνση της βιολογικής τους εξέλιξης».

Ο Λεβί-Στρος ισχυρίζεται αφενός ότι «οι μορφές κουλτούρας που υιοθετούν εδώ και εκεί οι άνθρωποι, οι παλαιότεροι ή τρέχοντες τρόποι ζωής τους είναι οι παράγοντες που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τον ρυθμό και την κατεύθυνση της βιολογικής τους εξέλιξης» (σσ. 112-3). Αφετέρου, υποστηρίζει αμέσως παρακάτω πως «η ποικιλομορφία –πνευματική, κοινωνική, αισθητική, φιλοσοφική– δεν συνδέεται με κανενός είδους σχέση αιτίου-αιτιατού με εκείνη που υφίσταται σε βιολογικό επίπεδο μεταξύ των μεγάλων ανθρώπινων οικογενειών. Κινείται απλώς παράλληλα με αυτήν, σε ένα διαφορετικό πεδίο» (σ. 118). Σύμφωνα με την κοινωνιοβιολογία του Έντουαρντ Ο. Γουίλσον, στην οποία πιθανόν παραπέμπει κριτικά ο Λεβί-Στρος χωρίς ρητή αναφορά (παρότι γίνεται αναφορά στον Δαρβίνο), και οι δύο αυτές τοποθετήσεις είναι ίσως αρκετά κουλτουροκεντρικές για να ισχύουν πλήρως, τουλάχιστον στον βαθμό που δεν συμπεριλαμβάνουν τα πορίσματα της εξελικτικής βιολογίας.

Όπως κι αν έχει αναφορικά με αυτό το ούτως ή άλλως τρομερά ακανθώδες ζήτημα που φέρνει σε ελπιδοφόρα σύγκλιση μα και σε αντιπαράθεση τις κοινωνικές με τις βιολογικές επιστήμες, στις τρεις μεστές διαλέξεις του ο Κλοντ Λεβί-Στρος ξεδιπλώνει τη σοφία του για να δείξει έναν δρόμο επιβίωσης για την ανθρωπότητα, που παρότι μάλλον «κατατείνει προς έναν παγκόσμιο πολιτισμό», δεν πρέπει να έχει ως θέσφατο την αξίωση του δυτικού πολιτισμού για τεχνική γραμμική πρόοδο. Ο μεγαλύτερος ίσως ανθρωπολόγος του 20ού αιώνα μάς μιλά με στιβαρή σκέψη, γλαφυρή γλώσσα και ένα κανονιστικό ουμανιστικό πνεύμα για τα προβλήματα που θα μας ταλανίσουν στον τρέχοντα αιώνα. Πώς γίνεται να μη μας προβληματίσουν γόνιμα οι σκέψεις του;

* Ο Γιώργος Λαμπράκος είναι συγγραφέας και μεταφραστής. www.lamprakos.wordpress.com

anthrvpologia

Η ανθρωπολογία και τα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου
Claude Lévi - Strauss
Μτφρ: Ευγενία Γραμματικοπούλου
Εκδόσεις Πατάκη 2012
Σελ. 149, τιμή € 9,50

politeia-link

  

 

 

 

 

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ  CLAUDE LEVI-STRAUSS

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Γιατί η πολιτική αποτυγχάνει» του Μπεν Άνσελ (κριτική) – Οι πέντε παγίδες της δημοκρατίας και πώς να τις αποφύγουμε

«Γιατί η πολιτική αποτυγχάνει» του Μπεν Άνσελ (κριτική) – Οι πέντε παγίδες της δημοκρατίας και πώς να τις αποφύγουμε

Για το βιβλίο του Μπεν Άνσελ [Ben Ansell] «Γιατί η πολιτική αποτυγχάνει» (μτφρ. Γιώργος Μαραγκός, εκδ. Μεταίχμιο).

Γράφει ο Γιώργος Σιακαντάρης

Η πολιτική αποτυγχάνει όταν πιστεύουμε ή υποκρινόμαστε πως πιστεύουμε ότι μπορο...

«Ιστορία των επιχειρήσεων Ωνάση 1924-1975» − Έτσι χτίστηκε ο μύθος του Έλληνα κροίσου

«Ιστορία των επιχειρήσεων Ωνάση 1924-1975» − Έτσι χτίστηκε ο μύθος του Έλληνα κροίσου

Για τον τόμο του Ιδρύματος Ωνάση «Ιστορία των επιχειρήσεων Ωνάση 1924-1975» (εκδ. Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης). Κεντρική εικόνα: (από αριστερά) Θεόδωρος Γαροφαλίδης, Σοφοκλής Βενιζέλος, Αριστοτέλης Ωνάσης. Πηγή: Αρχείο Ωνάση, Αρχείο Κλεισθένη Δασκαλάκου.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
«Διασκέδαση μέχρι θανάτου» του Νιλ Πόστμαν (κριτική) – Το «λάθος» του Όργουελ και η δικαίωση του Χάξλεϋ: από την τηλεόραση στον πολιτισμό της εικόνας

«Διασκέδαση μέχρι θανάτου» του Νιλ Πόστμαν (κριτική) – Το «λάθος» του Όργουελ και η δικαίωση του Χάξλεϋ: από την τηλεόραση στον πολιτισμό της εικόνας

Για το βιβλίο του Νιλ Πόστμαν [Neil Postman] «Διασκέδαση μέχρι θανάτου: ο δημόσιος λόγος στην εποχή του θεάματος» (μτφρ. Φωτεινή Ρουγκούνη, Αφροδίτη Τζαμουράνη, εκδ. Παπαζήση).

Γράφει ο Μύρων Ζαχαράκης

Το περίφημο βιβλίο ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Η πλατφόρμα έδωσε στη δημοσιότητα το teaser trailer του σίριαλ 16 επεισοδίων που προσπαθεί να οπτικοποιήσει το εμβληματικό μυθιστόρημα «100 χρόνια μοναξιά» του νομπελίστα Κολομβιανού συγγραφέα. Κεντρική εικόνα: © Netflix. 

Επιμέλεια: Book Press

...
Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Την Κυριακή 28 Απριλίου στις 20:00 στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ θα πραγματοποιηθεί η τελευταία ανάγνωση της επιτυχημένης σειράς «Παραβάσεις / Αναγνώσεις», του θεατρικού αναλόγιου που επιμελείται η σκηνοθέτης Σύλβια Λιούλιου. Αυτή τη φορά, η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» τ...

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Καλεσμένοι στη βραδιά μιλούν για το έργο του κορυφαίου στιχουργού, ενώ θα ακουστούν και τραγούδια σε ποίηση Νίκου Γκάτσου με τη Μαρία Κρασοπούλου και τον Νικόλα Παλαιολόγο.

Επιμέλεια: Book Press

Ο Δήμος Καλαμάτας και ο Τομέας Λόγου και Γραμμάτων της Κ.Ε. «ΦΑΡΙΣ», διοργανώνουν...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μάς δείχνουν τον δρόμο για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή, μέσα από δεδομένα που προέκυψαν από σημαντικές επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών και από πολύτιμα αποστάγματα πνευματικής εμβάθυνσης. 

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ