«Η αυγή των πάντων – Μια καινούργια ιστορία της ανθρωπότητας» των Ντέιβιντ Γκρέμπερ και Ντέιβιντ Γουένγκροου (κριτική)

Για το βιβλίο των Ντέιβιντ Γκρέμπερ και Ντέιβιντ Γουένγκροου «Η αυγή των πάντων – Μια καινούργια ιστορία της ανθρωπότητας» (μτφρ. Χριστόδουλος Λιθαρής, εκδ. Διόπτρα). Στην κεντρική εικόνα, στιγμιότυπο από τη σειρά ντοκιμαντέρ «Mankind: The Story of All of Us» (2012).

Γράφει ο Κ.Β. Κατσουλάρης

Το «Η αυγή των πάντων – Μια καινούργια ιστορία της ανθρωπότητας» (μτφρ. Χριστόδουλος Λιθαρής, εκδ. Διόπτρα) είναι ένα έργο, όχι απλώς ένα βιβλίο, ένα έργο τεράστιο σε έκταση και σημασία, απαιτητικό και χρονοβόρο στην ανάγνωσή του, που όμως μπορεί να αλλάξει ριζικά τον τρόπο που βλέπουμε τις ανθρώπινες κοινωνίες, από τη νεολιθική εποχή μέχρι και τις μέρες μας. Συγγραφείς του είναι ο ανθρωπολόγος Ντέιβιντ Γκρέμπερ και ο αρχαιολόγος Ντέιβιντ Γουένγκροου, κορυφές και οι δύο στον τομέα τους.

Δυο λόγια για τους συγγραφείς

Πριν όμως μιλήσουμε για το ίδιο το βιβλίο, δυο λόγια για τους δύο συγγραφείς, τον τρόπο που εργάστηκαν, αλλά και το αντικείμενο που μελετούν. Ο πρώτος εκ των δύο συγγραφέων, ο αναρχικός Αμερικανός ανθρωπολόγος Ντέιβιντ Γκρέμπερ υπήρξε στην τελευταία φάση της ζωής του καθηγητής στο London School of Economics, αφού πρώτα έγινε διάσημος στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς πρωτοστάτησε στη δημιουργία του κινήματος Occupy Wall Street, δηλαδή Κατάληψη στη Γουόλ Στριτ, και θεωρείται και ο εμπνευστής του περίφημου συνθήματος «Είμαστε το 99 τοις εκατό». Πέθανε, δυστυχώς πολύ πρόωρα, μέσα στην πανδημία, από μόλυνση στο πάγκρεας, λίγες εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση αυτού του βιβλίου.

Σε αντίθεση με πολλά άλλα βιβλία εκλαΐκευσης της ανθρώπινης ιστορίας, οι δυο συγγραφείς στηρίζουν τις σκέψεις τους στη συγκέντρωση ενός τεράστιου υλικού, τόσο ογκώδους και ετερογενούς, ώστε η σύνθεσή του να αποτελεί πραγματικό θαύμα.

Ο Ντέιβιντ Γουένγκροου, από την άλλη, είναι Άγγλος καθηγητής συγκριτικής αρχαιολογίας, και θεωρείται κορυφαίος στο πεδίο του, έχοντας επιπλέον διευθύνει ανασκαφές στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική.

Στέκομαι λίγο περισσότερο από συνήθως στους συγγραφείς, γιατί έχει μεγάλη σημασία η συνένωση δυνάμεων από δύο διαφορετικούς αλλά απολύτως συναφείς κλάδους των επιστημών του ανθρώπου, την ανθρωπολογία και την αρχαιολογία, για τη δημιουργία αυτού του έργου: Σε αντίθεση με άλλα βιβλία εκλαΐκευσης της ανθρώπινης ιστορίας, οι δυο συγγραφείς στηρίζουν τις σκέψεις τους στη συγκέντρωση ενός τεράστιου υλικού, τόσο ογκώδους και ετερογενούς, ώστε η σύνθεσή του να αποτελεί πραγματικό θαύμα. Η συγγραφή και η σύνθεσή του πήρε μια δεκαετία, αλλά το αποτέλεσμα είναι μνημειώδες.

Αποδομώντας τον Ζαν-Ζακ Ρουσώ

Μεγάλο μέρος της ανθρώπινης ιστορίας, όταν αυτή αφορά τις απαρχές της ή αυτό που συνηθίσαμε να ονομάζουμε προϊστορία, βασίζεται στην τέχνη της εικασίας, και όχι σε απτά στοιχεία, μια και τα στοιχεία ήταν μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες δυσέρευτα και ελλειπή.

Αν και υπήρξαν σημαντικοί ανθρωπολόγοι και τον 19ο αιώνα, η σύγχρονη ανθρωπολογία είναι κυρίως δημιούργημα του 20ου αιώνα, με διασημότερο ίσως εκπρόσωπό της τον Γάλλο ανθρωπολόγο Κλοντ Λέβι-Στρος. Παράλληλα, η γεωμετρική πρόοδος στις τεχνικές ανασκαφών και χρονολόγησης ευρημάτων τις τελευταίες δεκαετίες, μαζί με τη μέθοδο ανάλυσης του dna διαφόρων ευρημάτων, έχει δημιουργήσει μια πραγματική επανάσταση από δεδομένα.

Έτσι, ο σύγχρονος μελετητής, αντίθετα από κάποιον όπως ο Ζαν-Ζακ Ρουσώ, που έκανε τις υποθέσεις του για τις αρχέγονες κοινωνίες βασιζόμενος στις προσωπικές του εκλάμψεις (κάποιες από αυτές ήταν πολύ επιδραστικές, όπως ξέρουμε), οι σύγχρονοι επιστήμονες έχουν να αντιμετωπίσουν το ακριβώς αντίστροφο πρόβλημα: Την πληθώρα του υλικού, τη δυσκολία ενατένισής του και σύνθεσής του σε μια μεγάλη, κατανοητή αφήγηση, που να μην απηχεί τις απόψεις ή τις επιθυμίας του μελετητή, αλλά να καθρεφτίζει, κατά το δυνατόν, αυτό που πραγματικά συνέβη, καμιά φορά σε εποχές πολύ μακρινές, δέκα χιλιετίες από τις μέρες μας ή και περισσότερες.

Σε ένα μεγάλο κομμάτι του πρώτου μισού του βιβλίου, οι δύο συγγραφείς αποδομούν πλήρως την φαντασίωση του Ρουσώ, τόσο σε ό,τι αφορά την γέννηση της ιδιοκτησίας όσο και σε ό,τι αφορά την γέννηση των ανισοτήτων.

Και μια και αναφέραμε τον Ρουσώ, μια από τις πρώτες πολύ διαδεδομένες ιδέες του Γάλλου στοχαστή αφορούσε τις υποθέσεις που έκανε για τους πρωτόγονους ανθρώπους, τους οποίους θεωρούσε φύσει καλούς, που ζούσαν σε ένα είδος επίγειου παραδείσου, σε ομάδες μικρές και εξισωτικές, που τρέφονταν από φρούτα και καρπούς, αλλά και δευτερευόντως από το κυνήγι. Μέχρι που κάποιος από αυτούς τους αγαθούς τροφοσυλλέκτες αποφάσισε να φράξει ένα κομμάτι γης και να αρχίσει να το καλλιεργεί. Η πράξη αυτή, έλεγε ο φιλόσοφος με την αχαλίνωτη φαντασία, αποτέλεσε την ιδρυτική πράξη της ατομικής ιδιοκτησίας, που στη συνέχεια οδήγησε στην ανάγκη περιφρούρησή της, φτάνοντας μέχρι τη δημιουργία ιεραρχικών κοινωνικών δομών και κράτους, θα λέγαμε εμείς οι μεταγενέστεροι.

Σε ένα μεγάλο κομμάτι του πρώτου μισού του βιβλίου, οι δύο συγγραφείς αποδομούν πλήρως την φαντασίωση του Ρουσώ, τόσο σε ό,τι αφορά την γέννηση της ιδιοκτησίας όσο και σε ό,τι αφορά την γέννηση των ανισοτήτων. Τα παραδείγματα που κομίζουν είναι τόσα πολλά και τόσο ισχυρά, που δεν μπορούμε ούτε καν να τα απαριθμήσουμε σε τούτο το πλαίσιο. Το πιο εντυπωσιακό από τα ευρήματά τους ήταν όμως άλλο: Καταδεικνύουν, με σοβαρές αποδείξεις, ότι την σκέψη πολλών στοχαστών του διαφωτισμού, και του ίδιου του Ρουσώ, την επηρέασαν στοχαστές προερχόμενοι από τους νέους κόσμους που αποκάλυπτε εκείνα τα χρόνια η αποικιοκρατία, στην επαφή της με τους «αγρίους», όπως τους ονόμαζαν τότε, τους ιθαγενείς, κυρίως της Αμερικής. Ένας από αυτούς του Αγρίους, ονόματι Καντιαρόνκ, έγινε διάσημος στη Γαλλία εκείνης της εποχής, για τη σκέψη του και την ευγλωττία του, όπως μεταφέρθηκαν μέσα από τα απομνημονεύματα κάποιου που τον γνώρισε πολύ καλά, του Βαρόνου Λα Χοντάν.

Οι οργανωμένες κοινωνίες των «αγρίων»

Να μια ιδέα που δεν την ακούς συχνά: Η ιδέα ότι οι «άγριοι», οι αυτόχθονες που ζούσαν κυρίως στη δυτική ενδοχώρα, όχι μονάχα ζούσαν σε οργανωμένες και πολύπλοκες κοινωνίες, αλλά ότι διέθεταν και αυτοσυνείδηση του είδους της κοινωνίας στην οποίαν ζούσαν και ότι, ως εκ τούτου, διέθεταν και πολιτική σκέψη. Ο Καντιαρόνκ είναι μονάχα μία από τις πολλές περιπτώσεις, που μαζί με άλλα στοιχεία, πολλά και διαφορετικά, από πολλά μέρη της γης, στηρίζουν ένα από τα βασικά επιχειρήματα των δύο συγγραφέων αυτού του βιβλίου. Οι ανθρώπινες κοινωνίες, λένε, ακόμη κι αν πάμε πολύ πίσω στον χρόνο, ακόμη και πριν οι άνθρωποι αρχίσουν να καλλιεργούν τη γη και να εκτρέφουν τα ζώα συστηματικά, διέθεταν μια τεράστια ποικιλία μορφών πολιτικής οργάνωσης και έπαιρναν αποφάσεις. Η ιστορία δεν τους πέφτει στο κεφάλι, δεν περνούν δηλαδή σαν υπνωτισμένοι από τη μία φάση της εξέλιξης στην επόμενη, γινόμενοι για παράδειγμα από τροφηλάτες γεωργοί, και στη συνέχεια και κτηνοτρόφοι, έως ότου σε μια μεγάλη αλυσίδα αναπόφευκτης προόδου, φτάσουν ως τις μέρες μας, όπως μια ορισμένου τύπου αφήγηση της ιστορίας θέλει να πιστεύει. Η ιστορία είναι πολύ πιο περίπλοκη, αντιφατική, αργή, με πολλά πισωγυρίσματα, πολλές αποσιωπήσεις.

Από τη Μινωϊκή Κρήτη, για την οποία οι συγγραφείς κάνουν μερικές πολύ τολμηρές υποθέσεις, μέχρι τη ζωή στην Αθηναϊκή Δημοκρατία, η θέση των γυναικών ίσως δεν ήταν αυτή που έχουμε μάθει να θεωρούμε ως δεδομένη.

Για παράδειγμα, κάτι που αποσιωπάται συχνά και συστηματικά, όπως αποκαλύπτουν νεότερες έρευνες, είναι ο ρόλος των γυναικών σε σημαντικές εξελίξεις στην ανθρώπινη ιστορία, παρά τα σημαντικά ευρήματα που τις αναδεικνύουν. Από τη Μινωϊκή Κρήτη, για την οποία οι συγγραφείς κάνουν μερικές πολύ τολμηρές υποθέσεις, μέχρι τη ζωή στην Αθηναϊκή Δημοκρατία, η θέση των γυναικών ίσως δεν ήταν αυτή που έχουμε μάθει να θεωρούμε ως δεδομένη. Οι γνώσεις τους για τους σπόρους, τα φυτά, ποικίλες τεχνικές που πηγάζουν από τη χρήση τους, αλλά και ο ρόλος τους στη δημιουργία φαρμάκων, είναι μόνο μερικές από τις γυναικείες συνεισφορές σε πολλές φάσεις της κοινωνικής ζωής, αναλόγως και την κοινωνία.

Μια από τις αναφορές στις τελετουργίες όπου πρωτοστατούσαν γυναίκες, αφορά τους λεγόμενους Κήπους του Άδωνη, και τον αντισταθμιστικό τους ρόλο στην εξουσία των γυναικών στην ελληνική αρχαιότητα.

Ο άνθρωπος δεν υπακούει σε ιστορικές νομοτέλειες

Η αυγή των πάντων – Μια καινούργια ιστορία της ανθρωπότηταςΕίναι δύσκολο, αν όχι αδύνατον, να αναφερθούμε έστω και ακροθιγώς σε όσα ζητήματα θίγει αυτό το βιβλίο στις 700 πυκνές σελίδες του. Το υλικό του, κυρίως ανθρωπολογικό και αρχαιολογικό, είναι τόσο ευρύ στον χώρο και στον χρόνο, από την Αμερική του βορρά μέχρι τους πολιτισμούς του Ίνκας, των Αζτέκων και των Μάγια, μέχρις τους πολιτισμούς της Μεσοποταμίας, της Αφρικής και της Ινδίας, που πρόκειται, θα το ξαναπώ, για θαύμα το ότι χώρεσε μέσα σε ένα βιβλίο.

Αν υπάρχει ένα επιμύθιο, μια κεντρική στόχευση πίσω από αυτό το τιτάνιο έργο, είναι για να υποστηρίξει, με πολλά πολλά παραδείγματα και υλικό, ότι ο άνθρωπος δεν είναι κάτι στατικό και δεδομένο, ότι δεν υπακούει σε ιστορικές νομοτέλειες, ότι είναι ικανός να παίρνει την τύχη του στα χέρια του και να αλλάζει την κοινωνία στην οποία ζει, να οραματίζεται έναν διαφορετικό κόσμο.

Πώς μπορεί να φτάσαμε σε μια εποχή όπου κάθε μεγάλη κοινωνική αλλαγή να θεωρείται αδύνατη και ο άνθρωπος να βρίσκεται δέσμιος κοινωνικών καταναγκασμών που δεν πιστεύει ότι μπορεί να αλλάξει ή έστω να επηρεάσει; Με αυτό το βαθιά φιλοσοφικό και πολιτικό ερώτημα κλείνει τούτο το βιβλίο, που εν μέρει έχει γραφτεί και ως απάντηση στα ευπώλητα και πολύ επιδραστικά βιβλία του ισραηλινού Γιουβάλ Νόα Χαράρι.

Το βιβλίο των Ντέιβιντ Γκρέμπερ & Ντέιβιντ Γουένγκροου: «Η αυγή των πάντων – Μια καινούργια ιστορία της ανθρωπότητας» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα, σε μετάφραση του Χριστόδουλου Λιθαρή (ο οποίος, σημειωτέον, έφερε σε πέρας ένα πολύ δύσκολο έργο), και περιμένει να το ανακαλύψετε και να του αφιερώσετε πολύ από τον αναγνωστικό σας χρόνο. Πιστεύω θα σας ανταμείψει.


 * Ο Κ.Β. Κατσουλάρης είναι συγγραφέας. Τελευταίο του βιβλίο, η συλλογή διηγημάτων «Αφαίας και Τελαμώνος» (εκδ. Μεταίχμιο).

politeia link more

 

 

 

  

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Πέρα από το Τείχος» της Κάτια Χόγιερ (κριτική) – Μια άλλη ματιά στη ζωή των απλών ανθρώπων στην Ανατολική Γερμανία

«Πέρα από το Τείχος» της Κάτια Χόγιερ (κριτική) – Μια άλλη ματιά στη ζωή των απλών ανθρώπων στην Ανατολική Γερμανία

Για το βιβλίο-έρευνα-μαρτυρία της Κάτια Χόγιερ [Katja Hoyer] «Πέρα από το Τείχος – Ανατολική Γερμανία, 1949-1990» (μτφρ. Νίκος Ρούσσος, εκδ. Παπαδόπουλος). Κεντρική εικόνα από το εξώφυλλο της βρετανικής έκδοσης του βιβλίου.

Γράφει ο Γιώργος Σιακαντάρης

...
«Στα κάτεργα του θανάτου» του Ανδρέα Ασσαέλ (κριτική) – Καρυά Φθιώτιδας, το ελληνικό Μαουτχάουζεν

«Στα κάτεργα του θανάτου» του Ανδρέα Ασσαέλ (κριτική) – Καρυά Φθιώτιδας, το ελληνικό Μαουτχάουζεν

Για το βιβλίο του Ανδρέα Ασσαέλ «Στα κάτεργα του θανάτου – Ένα οδοιπορικό στα καταναγκαστικά ναζιστικά έργα Χριστιανών και Εβραίων στην Ελλάδα με 350 ανέκδοτες εικόνες» (εκδ. University Studio Press). Κεντρική εικόνα: © Συλλογή Ανδρέα Ασσαέλ, στην Καρυά Φθιώτιδας, όπου διακρίνεται Έλληνας χωροφύλακας.

...
«Υπόθεση Στάλιν» του Τζάιλς Μίλτον (κριτική) – Το δυσεπίλυτο αίνιγμα του Σοβιετικού «πατερούλη» και η «απίθανη συμμαχία που κέρδισε τον πόλεμο»

«Υπόθεση Στάλιν» του Τζάιλς Μίλτον (κριτική) – Το δυσεπίλυτο αίνιγμα του Σοβιετικού «πατερούλη» και η «απίθανη συμμαχία που κέρδισε τον πόλεμο»

Για το βιβλίο του Τζάιλς Μίλτον [Giles Milton] «Υποθέση Στάλιν» (μτφρ. Χρήστος Καψάλης, εκδ. Μίνωας). Στην κεντρική εικόνα, οι Στάλιν, Ρούσβελτ και Τσόρτσιλ, στην ιστορική διάσκεψη της Τεχεράνης, που διεξήχθη υπό το κωδικό όνομα EUREKA (= Εύρηκα) από τις 28 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου 1943 και υπήρξε κρίσιμη για...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Ντόμινο – Η τέχνη των αλυσιδωτών πτώσεων» της Έλενας Μαρούτσου (κριτική) – Πρόγευση Παραδείσου

«Ντόμινο – Η τέχνη των αλυσιδωτών πτώσεων» της Έλενας Μαρούτσου (κριτική) – Πρόγευση Παραδείσου

Για τη συλλογή διηγημάτων της Έλενας Μαρούτσου «Ντόμινο – Η τέχνη των αλυσιδωτών πτώσεων» (εκδ. Κίχλη). Κεντρική εικόνα: Σχέδιο της Χριστίνας Κάμπαρη, κάρβουνο σε χαρτί, 42 x 30 cm, 2018.

Γράφει ο Γιάννης Καρκανέβατος

Βλέποντας το εξώφυλλο, α...

Νίκος Αδάμ Βουδούρης: «Η Λολίτα ήρθε στην εφηβεία και δεν θα φύγει ποτέ απ' τη ζωή μου»

Νίκος Αδάμ Βουδούρης: «Η Λολίτα ήρθε στην εφηβεία και δεν θα φύγει ποτέ απ' τη ζωή μου»

Από τα παραμύθια των αδελφών Γκριμ στη «Λολίτα» και από τον Παπαδιαμάντη στον Κουμανταρέα. Αυτά είναι κάποια από τα βιβλία της ζωής του Νίκου Αδάμ Βουδούρη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Το πρώτο βιβλίο που θυμάμαι.

...
«The dumb waiter» του Χάρολντ Πίντερ, σε σκηνοθεσία Δανάης Σπηλιώτη (κριτική) – Δυο εκτελεστές σε υπαρξιακή παγίδα

«The dumb waiter» του Χάρολντ Πίντερ, σε σκηνοθεσία Δανάης Σπηλιώτη (κριτική) – Δυο εκτελεστές σε υπαρξιακή παγίδα

Για την παράσταση «The dumb waiter», σε σκηνοθεσία Δανάης Σπηλιώτη, στο θέατρο «Σημείο». © για την εικόνα: Μαριλένα Αναστασιάδου

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Απόλαυσα, στο θέατρο «Σημείο», την εξαιρετική σκηνοθ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Νάρκισσος και Ιανός» του Γιώργου Αριστηνού (προδημοσίευση)

«Νάρκισσος και Ιανός» του Γιώργου Αριστηνού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από την Εισαγωγή της μελέτης του Γιώργου Αριστηνού «Νάρκισσος και Ιανός – Οι μεταμορφώσεις του Μοντερνισμού στη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία», η οποία θα κυκλοφορήσει σύντομα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Από την Εισαγωγή

...
«Ο έρωτας στο σινεμά» του Θόδωρου Σούμα (προδημοσίευση)

«Ο έρωτας στο σινεμά» του Θόδωρου Σούμα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Θόδωρου Σούμα «Ο έρωτας στο σινεμά» το οποίο θα κυκλοφορήσει μέχρι το τέλος του μήνα από τις εκδόσεις Αιγόκερως.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Μίκαελ Χάνεκε, «Η Δασκάλα του Πιάνου»

Ο Μ...

«Γερτρούδη» του Χέρμαν Έσσε (προδημοσίευση)

«Γερτρούδη» του Χέρμαν Έσσε (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Χέρμαν Έσσε [Hermann Hesse] «Γερτρούδη» (μτφρ. Ειρήνη Γεούργα), το οποίο κυκλοφορεί στις 22 Ιανουαρίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Ίμτχορ ήταν χήρος, ζούσε σε ένα από τα παλι...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Κι αν είμαι κουίρ, μη με φοβάσαι» – Τα καλύτερα κουίρ βιβλία του 2024

«Κι αν είμαι κουίρ, μη με φοβάσαι» – Τα καλύτερα κουίρ βιβλία του 2024

Τα καλύτερα κουίρ βιβλία του 2024 μέσα από 30+ τίτλους για ενήλικες: λογοτεχνία, θεωρία, σκέψη. Γιατί το κουίρ «δεν έχει να κάνει με ποιον κάνεις σεξ, αλλά με έναν εαυτό που βρίσκεται σε δυσαρμονία με οτιδήποτε υπάρχει γύρω του και πασχίζει να βρει και να εφεύρει έναν χώρο μέσα στον οποίο θα μιλά, θα ζει και θα ευημ...

«Η ποίηση ανάμεσά μας»: 60 ποιητικές συλλογές που ξεχωρίζουν

«Η ποίηση ανάμεσά μας»: 60 ποιητικές συλλογές που ξεχωρίζουν

Εξήντα ποιητικές συλλογές, δέκα από τις οποίες είναι ποίηση μεταφρασμένη στα ελληνικά: Μια επιλογή από τις εκδόσεις του 2024.

Επιλογή: Κώστας Αγοραστός, Διονύσης Μαρίνος

...

Ο Κώστας Σημίτης μέσα από τα βιβλία του: Εκσυγχρονιστής, οραματιστής, «διαχειριστής»

Ο Κώστας Σημίτης μέσα από τα βιβλία του: Εκσυγχρονιστής, οραματιστής, «διαχειριστής»

Ο θάνατος του πρώην πρωθυπουργού (1996-2004) και πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη, στις 5 Ιανουρίου 2025 σε ηλικία 88 ετών (1936-2025), μας οδηγεί και στα βιβλία του στα οποία διαφυλάσσεται η πολιτική του παρακαταθήκη αλλά και η προσωπική του διαδρομή. 

Επιμέλεια: Ελένη Κορόβηλα ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ