alt

Για τη μελέτη της Σώτης Τριανταφύλλου «Μόνοι στον κόσμο – Ευρωπαίοι συγγραφείς, αντιαμερικανισμός και αμερικανική μοναξιά» (εκδόσεις Πατάκη).

Του Θόδωρου Σούμα

Το νέο βιβλίο της Σώτης Τριανταφύλλου είναι μια μελέτη γραμμένη κάθε άλλο παρά ακαδημαϊκά, αντιθέτως, με ζωντανό και γλαφυρό ύφος, με χιούμορ, φρεσκάδα και άνετη, ρέουσα γραφή. Ένα δοκίμιο με επιχειρήματα και στοιχειοθετημένους συλλογισμούς, γραμμένο όμως σε τόνο ανάλαφρο και ενίοτε σκωπτικό. Πρόκειται για μελέτη που εντάσσεται στις πολιτισμικές σπουδές και συνδέεται με φιλολογικές, ιστορικές, ανθρωπολογικές και ιδεολογικοπολιτικές προσεγγίσεις της συγγραφέως.

Ξεχωρίζει για την ευρυμάθεια, την γκάμα ενδιαφερόντων της συγγραφέως, για την εμβρίθεια και ευφυΐα της έρευνάς της, για τις γνώσεις της σε ευρύτερα πεδία του πολιτισμού και της τέχνης –εδώ λογοτεχνίας–, της κοινωνίας και της πολιτικής.

Το Μόνοι στον κόσμο –ο τίτλος αναφέρεται στην απομάκρυνση των ΗΠΑ από τον πολιτισμένο κόσμο– διακρίνεται, καταρχάς, για το εύρος και τον όγκο των πληροφοριών και αναφορών που σχετίζονται με το θέμα του, δηλαδή τον αντιαμερικανισμό στην ευρωπαϊκή λογοτεχνία και το ευρωπαϊκό βιβλίο γενικότερα. Ξεχωρίζει για την ευρυμάθεια, την γκάμα ενδιαφερόντων της συγγραφέως, για την εμβρίθεια και ευφυΐα της έρευνάς της, για τις γνώσεις της σε ευρύτερα πεδία του πολιτισμού και της τέχνης –εδώ λογοτεχνίας–, της κοινωνίας και της πολιτικής. Η ματιά της είναι διαυγής, διεισδυτική και μερικές φορές σαρκαστική. Η πρόκληση και η (πολιτική) επιθετικότητα αποτελούν μια από τις σταθερές της γραφής των δοκιμίων και άρθρων της Σώτης Τριανταφύλλου, μια μέθοδο για να ταρακουνάει και να ξυπνάει τον αναγνώστη, να τον κεντρίζει με ιδέες με τις οποίες ίσως δεν θα συμφωνήσει...

Η μελέτη εμπεριέχει πολιτιστική, ιστορική, φιλολογική και ανθρωπολογική γνώση, ιδεολογικοπολιτικές αναλύσεις, εκτιμήσεις υπό το πρίσμα των διεθνών σχέσεων και φιλολογικές αναφορές στην ευρωπαϊκή λογοτεχνία, πεζογραφία και ποίηση, σε ταξιδιωτικά βιβλία και δοκίμια που περικλείουν τον ευρωπαϊκό αντιαμερικανισμό ως νοοτροπία, ιδεολογία, μέθοδο σκέψης ή φαντασίωση. Η συγγραφέας κριτικάρει πειστικά τις εκφάνσεις της αντιαμερικανικής προκατάληψης και ιδεολογίας στα βιβλία και παραθέτει πληροφορίες και κριτικές επισημάνσεις σχετικά με έργα της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας που κρύβουν αντιαμερικανισμό γενικότερα. Σε κάποια σημεία μού γεννήθηκε το ερώτημα πού και σε ποιες εκτιμήσεις τους διαφέρουν οι αντιαμερικανικές απόψεις στην ευρωπαϊκή λογοτεχνία από τις θεμελιωμένες, δικαιολογημένες κριτικές στην αμερικανική κοινωνία. Θα προτιμούσα να ξεχωρίζει η εύλογη, θεμελιωμένη κριτική από την αντιαμερικανική επιθετικότητα/προκατάληψη στα επικριτικά ευρωπαϊκά βιβλία, και δεν κατανόησα τη διαχωριστική γραμμή αυτών των δύο αντιλήψεων – αν βέβαια χρειάζεται να εντοπισθεί και κατανοηθεί...

Η Σώτη Τριανταφύλλου επιδιώκει να διερευνήσει κυρίως την ευρωπαϊκή ταυτότητα και την κυρίαρχη ιδεολογία με τα στερεότυπα και τις προκατασκευασμένες ιδέες της.

Ο αντίλογος είναι πως το ζήτημα του βιβλίου δεν είναι η κριτική της Αμερικής, το ζήτημα είναι ο ευρωπαϊκός εθνικισμός και ο ιδεολογικός αντιαμερικανισμός εξ αριστερών και δεξιών, δηλαδή μια ιδεολογική, ευρωπαϊκή προκατάληψη. Γιατί η Σώτη Τριανταφύλλου επιδιώκει να διερευνήσει κυρίως την ευρωπαϊκή ταυτότητα και την κυρίαρχη ιδεολογία με τα στερεότυπα και τις προκατασκευασμένες ιδέες της. Γράφει πως υπάρχουν πολλές αιτίες για να επικρίνουμε τις ΗΠΑ: «κάποιες είναι ορθολογικές, άλλες χάνονται στην ομίχλη των μύθων, των φαντασιώσεων και των ιδεολογιών». Μας πληροφορεί πως ο Αlexis de Tocqueville έγραφε το 1840 πως οι Αμερικανοί δείχνουν δυσανεξία έναντι οποιασδήποτε κριτικής· πράγματι, ακόμα και σήμερα πολλοί Αμερικανοί, ιδιαίτερα οι πιο πατριώτες και συντηρητικοί, αποδίδουν τον αντιαμερικανισμό στον φθόνο για την αμερικανική ευημερία και ισχύ. Συναντάμε στους Αμερικανούς πατριώτες έντονο, εθνικιστικό ναρκισσισμό και μηδενική ανοχή μπροστά στον ευρωπαϊκό καθρέφτη, στην αντανάκλασή τους στις ευρωπαϊκές αναπαραστάσεις, στις προσλήψεις της πραγματικότητας και στις εδραιωμένες αντιλήψεις για αυτούς. Ο Τσόρτσιλ έλεγε για τους Αμερικανούς πως περνούν «από αποτυχία σε αποτυχία με αδιάπτωτο ενθουσιασμό» (βλέπε Βιετνάμ, Ιράκ, Αφγανιστάν, κλπ.), ενώ οι Ευρωπαίοι έχουν βαθύτερη αίσθηση αυτοκριτικής.

alt
Η Σώτη Τριανταφύλλου

Ο αστόχαστος αντιαμερικανισμός απορρίπτει τον αμερικανικό πολιτισμό χωρίς να τον γνωρίζει. Και εκφράζει το σύμπλεγμα ανωτερότητας/κατωτερότητας της Ευρώπης με υποτίμηση, δυσφήμηση, ηθικό και ταυτοτικό φόβο, άγνοια, ιδεολογικές αναπαραστάσεις, κοινοτοπίες, κληρονομημένες ιδέες, άρνηση της νεωτερικότητας, της τεχνολογίας και της αμερικανικής δημοκρατίας.

Ο αντιαμερικανισμός, όμως, δεν είναι κριτική, είναι μια συγκροτημένη, συνολική στάση εναντίον των ΗΠΑ, με συμβολισμούς –οι ΗΠΑ ως δύναμη του Κακού– με συνωμοσιολογική στόχευση και σοβινιστικό, φυλετικό φθόνο. Είναι η εχθρότητα προς τις αμερικανικές αξίες, την αμερικανική κουλτούρα και τον πολιτισμό, τους αμερικανικούς νόμους και τις αμερικανικές συνήθειες. Ο αστόχαστος αντιαμερικανισμός απορρίπτει τον αμερικανικό πολιτισμό χωρίς να τον γνωρίζει. Και εκφράζει το σύμπλεγμα ανωτερότητας/κατωτερότητας της Ευρώπης με υποτίμηση, δυσφήμηση, ηθικό και ταυτοτικό φόβο, άγνοια, ιδεολογικές αναπαραστάσεις, κοινοτοπίες, κληρονομημένες ιδέες, άρνηση της νεωτερικότητας, της τεχνολογίας και της αμερικανικής δημοκρατίας. Ο αντιαμερικανισμός αντανακλά το ευρωπαϊκό αίσθημα ηθικής, πολιτιστικής και πολιτικής ανωτερότητας, και συχνά η εθνικιστική καταγγελία των ΗΠΑ είναι, τουλάχιστον για την αριστερά, συστατικό της αντικαπιταλιστικής, σοβινιστικής και συνωμοσιολογικής ιδεολογίας. Αυτός ο εθνικισμός σηκώνει τείχη μεταξύ του εαυτού (το ίδιο, το στερεότυπο) και του Άλλου, περιλαμβάνει τον μανιχαϊστικό λόγο Καλού/Κακού, τον λαϊκισμό και τη συνωμοσιολογία περί των σκοτεινών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που κινούν αοράτως τα νήματα και υπονομεύουν τους υπόλοιπους λαούς. Τη σχηματική ευρωπαϊκή οπτική χαρακτηρίζουν τα δίπολα Παράδεισος/Κόλαση, Ευτοπία/Δυστοπία και Όνειρο/Εφιάλτης. Οι αρχικές εκτιμήσεις αρκετών Ευρωπαίων πως η Αμερική ήταν η χώρα του μέλλοντος και αποτελούσε διαφυγή από τη γερασμένη Ευρώπη, μετεξελίχθηκε βαθμιαία σε μια απαισιόδοξη, δυστοπική εικόνα και φαντασίωση.

Ο αντιαμερικανισμός εντοπίζει τα μειονεκτήματα και τις υστερήσεις της αμερικανικής κοινωνίας, συγκρίνοντας την πιο συντηρητική και καθυστερημένη Αμερική με τα πιο προοδευμένα, προχωρημένα κομμάτια της Ευρώπης, τη χειρότερη Αμερική με την καλύτερη Ευρώπη (μεθοδολογικό λάθος). Παραλλήλως, ορίζει την ευρωπαϊκή ταυτότητα διαμέσου της άρνησης μιας, λίγο πολύ, φαντασιακής αμερικανικής ηπείρου με την οποία υποτίθεται ότι η Ευρώπη διαφέρει ριζικά: οι Ευρωπαίοι χτίζουν την ευρωπαϊκή τους ταυτότητα σε αντιπαράθεση με την αμερικανική. Είτε πιστεύουμε, όπως ο Edmundo O’ Gorman, πως η Αμερική ήταν για τους Ευρωπαίους περισσότερο μια εφεύρεση παρά μια ανακάλυψη, είτε ότι η Αμερική έχει γίνει από τα σκουπίδια της Ευρώπης, ο αντιαμερικανισμός χρησιμεύει στην εμπέδωση της ευρωπαϊκής ταυτότητας.

Ενδιαφέρον έχει το πώς ο αντιαμερικανισμός εκδηλώνεται σε κάθε εθνική λογοτεχνία: στη γαλλική, στη σοβιετική, στη γερμανική, στη βρετανική, στην ελληνοαμερικανική και στην ελληνική επαναλαμβάνοντας τα ίδια μοτίβα, τις ίδιες εικόνες και στερεότυπα.

Η κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού και η επικράτηση της μονοπολικότητας με επίκεντρο τις ΗΠΑ ενίσχυσαν τον αντιαμερικανισμό και ενοχοποίησαν την Αμερική για όλα τα δεινά της υφηλίου. Κι όσο αυτή αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της, τόσο εντείνεται η αντίδραση εναντίον της: εξάλλου, μια εκδοχή του αντιαμερικανισμού ξεκινά από την ευρωπαϊκή ενοχική αυτοκριτική και καταλήγει στην πολιτική ορθότητα και στη συνέχεια στον πολιτικοποιημένο αντιαμερικανισμό. Αλλά, αν κρίνουμε την (αμερικανική) λογοτεχνία και την τέχνη με μέτρο την πολιτική ορθότητα, θα τις καταργήσουμε: κι εδώ τίθεται το ζήτημα του εσωτερικού αντιαμερικανισμού που χαρακτηρίζει τα κινήματα της πολιτικής ορθότητας και της ριζοσπαστικής αμερικανικής αριστεράς. Ενδιαφέρον έχει το πώς ο αντιαμερικανισμός εκδηλώνεται σε κάθε εθνική λογοτεχνία: στη γαλλική, στη σοβιετική, στη γερμανική, στη βρετανική, στην ελληνοαμερικανική και στην ελληνική επαναλαμβάνοντας τα ίδια μοτίβα, τις ίδιες εικόνες και στερεότυπα. Φυσικά, όσο πιο απομονωμένη είναι μια εθνική λογοτεχνία, τόσο πιο εξωφρενικές είναι οι φαντασιώσεις της γύρω από τις ΗΠΑ: η ρωσική και σοβιετική λογοτεχνία ήταν προπαγανδιστικές και εθνικιστικές, κυρίως όμως έδειχναν τη βαθιά άγνοια για την αμερικανική πραγματικότητα που συνεχίζουν να δείχνουν τα κομμουνιστικά και συναφή κόμματα.

Εξετάζοντας τον αντιαμερικανισμό ως πολιτισμικό πρόβλημα, το Μόνοι στον κόσμο κάνει μια καταγραφή των αντιαμερικανικών τοποθετήσεων στην ευρωπαϊκή λογοτεχνία, με επιμέλεια και συνέπεια, αναλύοντας όχι μόνο τον μαχητικό αντιαμερικανισμό (που συναντάμε με μορφή προπαγάνδας σε πλείστα ευρωπαϊκά κείμενα) αλλά και εκείνον που λανθάνει. Ύστερα από πέντε αιώνες ευρωπαϊκού αντιαμερικανισμού, το ζήτημα που τίθεται σήμερα αφορά την ενότητα ή τη διάσπαση του δυτικού κόσμου: η προεδρία Τραμπ και ό,τι αυτή συνεπάγεται οριοθετεί με ένταση την ευρωπαϊκή ταυτότητα έναντι της αμερικανικής – ο ευρωπαϊκός αντιαμερικανισμός είναι λιγότερο μαχητικός αλλά, καθώς συνοδεύεται από τον αμερικανικό αντιευρωπαϊσμό, δεν αποτελεί καλό σημάδι για τις διεθνείς σχέσεις. Στο βιβλίο της, η Σώτη Τριανταφύλλου εντοπίζει αυτό το πολιτικό πρόβλημα που προκύπτει από τα εθνικά συμπλέγματα: ο εθνικισμός και ο διεθνισμός είναι μια στάση που δεν μπορεί να έχει μια χώρα μοναχή της· χρειάζονται δύο, χρειάζονται περισσότερες.

* Ο ΘΟΔΩΡΟΣ ΣΟΥΜΑΣ είναι συγγραφέας βιβλίων για τον κινηματογράφο και κριτικός κινηματογράφου.
Τελευταίο του βιβλίο, το δοκίμιο «Εθνικές κινηματογραφίες, στιλ και σκηνοθέτες» (εκδ. Αιγόκερως).

 Στην κεντρική εικόνα, ο Bruno Ganz και ο Dennis Hopper, από την ταινία του Wim Wenders, Ένας αμερικανός φίλος (1977).


altΜόνοι στον κόσμο
Ευρωπαίοι συγγραφείς, αντιαμερικανισμός και αμερικανική μοναξιά
Σώτη Τριανταφύλλου
Πατάκης 2018
Σελ. 524, τιμή εκδότη €18,80

alt

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΣΩΤΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ορθόδοξη θεολογία, ψυχοθεραπεία και βιοηθική – Δύο βιβλία, δύο χριστιανικές θεωρήσεις

Ορθόδοξη θεολογία, ψυχοθεραπεία και βιοηθική – Δύο βιβλία, δύο χριστιανικές θεωρήσεις

Για τα βιβλία «Η θεραπεία της ψυχής – Πατέρες και ψυχολόγοι σε διάλογο», του Αλέξιου Ιερομόναχου Καρακαλλινού, και «Τα θεμέλια της βιοηθικής – Μια χριστιανική θεώρηση» (μτφρ. Πολυξένη Τσαλίκη-Κιοσόγλου), του Τρίσταμ Χ. Ένγκελχαρτ (Tristam H. Engelhardt Jr), που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Αρμός.

Γ...

«Η ιστορία της αθεΐας» του Ζορζ Μινουά (κριτική) – Μια περιδιάβαση στις περιπέτειες του αθεϊσμού στον Δυτικό κόσμο

«Η ιστορία της αθεΐας» του Ζορζ Μινουά (κριτική) – Μια περιδιάβαση στις περιπέτειες του αθεϊσμού στον Δυτικό κόσμο

Για το βιβλίο του Ζορζ Μινουά [Georges Minois] «Η ιστορία της αθεΐας – η αθεΐα στον Δυτικό κόσμο» (μτφρ. Βάλια Σερέτη, εκδ. Νάρκισσος).

Γράφει ο Μύρων Ζαχαράκης

Ο αθεϊσμός είναι ένα ίσως από τα επιδραστικά πνευματικά κινήματα του σύγχρονου κό...

«Ο δρόμος της ομορφιάς» του Βίτο Μανκούζο – Αναζητώντας έναν τρόπο να βλέπουμε

«Ο δρόμος της ομορφιάς» του Βίτο Μανκούζο – Αναζητώντας έναν τρόπο να βλέπουμε

Για το βιβλίο του Βίτο Μανκούζο [Vito Mancuso] «Ο δρόμος της ομορφιάς» (μτφρ. Παναγιώτης Αρ. Υφαντής, εκδ. Αρμός). Κεντρική εικόνα: ο πίνακας του William Turner “Dutch Boats in a Gale” [«Ολλανδικές βάρκες σε θύελλα»], 1801 © The Capricorn Foundation.

Γράφει ο Διονύση...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Ένα ξεχωριστό «Όνειρο καλοκαιριάτικης νύχτας» από την ομάδα Loxodox στο ΠΛΥΦΑ

Ένα ξεχωριστό «Όνειρο καλοκαιριάτικης νύχτας» από την ομάδα Loxodox στο ΠΛΥΦΑ

Ο ιστορικός χώρος της αρχαίας Αθήνας που επέλεξε η ομάδα Loxodox «συνομιλεί» αρμονικά με τη μαγική νύχτα των Αγγλοσαξόνων, όπως τη συνέθεσε ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Κεντρική εικόνα: © Sabrina Brodescu.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Η ομάδα Loxodox είναι ιδ...

Κινέζοι εθνικιστές στοχοποιούν τον νομπελίστα Μο Γιάν – Γιατί τον κατηγορούν για αντικομμουνισμό

Κινέζοι εθνικιστές στοχοποιούν τον νομπελίστα Μο Γιάν – Γιατί τον κατηγορούν για αντικομμουνισμό

Ο Κινέζος Νομπελίστας Μο Γιάν κατηγορείται ότι με τα βιβλία του σπιλώνει τον κομμουνιστικό στρατό της Κίνας και εξυμνεί τον αντίστοιχο της Ιαπωνίας. 

Επιμέλεια: Book Press

Το να είσαι ...

Ανακοινώθηκαν οι νικητές των βραβείων της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης

Ανακοινώθηκαν οι νικητές των βραβείων της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης

Την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024 θα γίνει η τελετή της απονομής των λογοτεχνικών βραβείων της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης. Ακολουθούν οι μικρές λίστες και μαζί οι νικητές σε κάθε κατηγορία, καθώς και το μεγάλο βραβείο της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης.

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μακγκάφιν» του Βαγγέλη Γιαννίση (προδημοσίευση)

«Μακγκάφιν» του Βαγγέλη Γιαννίση (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Βαγγέλη Γιαννίση «Μακγκάφιν», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 21 Μαρτίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ
37.947408, 23.641584

 «Αφού σου ...


«Το μποστάνι του Μποστ» του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

«Το μποστάνι του Μποστ» του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Κυριακού «Το μποστάνι του Μποστ – Μια σύνθεση / συμπλήρωση / διασκευή κειμένων του Μποστ», το οποίο κυκλοφορεί σε λίγες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Όλα μαύρα» της Δήμητρας Παπαδήμα (προδημοσίευση)

«Όλα μαύρα» της Δήμητρας Παπαδήμα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Δήμητρας Παπαδήμα «Όλα μαύρα», το οποίο θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Τι είμαστε εμείς μπροστά σε αυτά τα κτήνη, ρε; Τι είμαστε; Άγιοι. Και φόνο να...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ιστορίες από τη Χώρα των Χρυσανθέμων: 10 λογοτεχνικά έργα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο της Ιαπωνίας

Ιστορίες από τη Χώρα των Χρυσανθέμων: 10 λογοτεχνικά έργα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο της Ιαπωνίας

Όσο μακρινή κι αν φαντάζει η Ιαπωνία, δεν παύει να μας ελκύει, μεταξύ άλλων και για την ιδιαίτερη και τολμηρή λογοτεχνία της. Από τον κλασικό Καουαμπάτα έως τον ευφάνταστο Μουρακάμι, επιλέγουμε δέκα βιβλία που κυκλοφόρησαν σχετικά πρόσφατα και μπορούν να μας ανοίξουν νέα παράθυρα στον κόσμο του Ανατέλλοντος Ήλιου. K...

«Μικρή Στίξις»: Νέα σειρά βιβλίων και εκδήλωση για τα 7 χρόνια παρουσίας στον εκδοτικό χώρο

«Μικρή Στίξις»: Νέα σειρά βιβλίων και εκδήλωση για τα 7 χρόνια παρουσίας στον εκδοτικό χώρο

Με τη συμπλήρωση επτά συναπτών ετών στο εκδοτικό στερέωμα, οι εκδόσεις Στίξις κάνουν το επόμενο βήμα με μια νέα σειρά τεσσάρων βιβλίων, υπό τον τίτλο «Μικρή Στίξις», των Γιώργου Δουατζή, Χρυσοξένης Προκοπάκη, Στέφανου Τζουβάρα και Μιχάλη Σηφάκη.  

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος  ...

7 γυναίκες γράφουν και ακούγονται – Όψεις της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας

7 γυναίκες γράφουν και ακούγονται – Όψεις της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας

Σίσσυ Δουτσίου, Στεύη Τσούτση, Λίνα Βαρότση, Αστερόπη Λαζαρίδου, Ελισάβετ Παπαδοπούλου, Αντιγόνη Ζόγκα, Λίνα Βαλετοπούλου. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας επιλέγουμε πολύ πρόσφατα βιβλία νέων Ελληνίδων συγγραφέων που θέτουν, άλλοτε με τρόπο διεκδικητικό κι άλλοτε πιο έμμεσο, το ζήτημα της γυναικείας χειρα...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

02 Απριλίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα μεγαλύτερα μυθιστορήματα όλων των εποχών: 20 έργα-ποταμοί από την παγκόσμια λογοτεχνία

Πολύτομα λογοτεχνικά έργα, μυθιστορήματα-ποταμοί, βιβλία που η ανάγνωσή τους μοιάζει με άθλο. Έργα-ορόσημα της παγκόσμιας πεζογραφίας, επικές αφηγήσεις από την Άπω Ανατ

ΦΑΚΕΛΟΙ