alt

Για τον τόμο «Ανθούλα Σταθοπούλου-Βαφοπούλου – Μια παρουσίαση από την Έλενα Χουζούρη» (εκδ. Γαβριηλίδης).

Του Γιώργου Βέη

Οι μεταπτώσεις, οι διαδοχικές αυτοαναιρέσεις, οι συναισθηματικές εξάρσεις –δικαιολογημένες και μη–, οι υπόρρητες διχογνωμίες, οι επαμφοτερισμοί, οι διαδοχικές αμφισημίες των ερωτικών περιπλοκών, οι διαλεκτικές αναιρέσεις, τα λογής βιώματα των θλιβερών διαψεύσεων, αλλά και οι ελπίδες ανασυγκρότησης ενός καθημαγμένου εγώ έρχονται ως εμάς. Αυτή τη φορά όχι από την περίοδο των προσφάτων ανακατατάξεων και των κοινωνικό-οικονομικών κραδασμών, αλλά από την καρδιά του μεσοπολέμου. Και μάλιστα από τη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για στίχους μιας πρωτοεμφανιζόμενης τότε στον ποιητικό χώρο. Είναι τονισμένοι από την εξόφθαλμη ορμή μιας αυθεντικής εξομολόγησης. Θέλει φυσικά να τα διατυπώσει όλα ανεξαιρέτως με το νι και με το σίγμα. Και βιάζεται όπως συμβαίνει κατά κανόνα σ΄ αυτές τις περιπτώσεις. Το ξάφνιασμα όμως της επιλογικής ομολογίας προσδίδει σ' αυτόν τον πίνακα από λέξεις μιαν απόχρωση ορατής απόκλισης από τα συμβατικά και λοιπά αναμενόμενα, τα οποία χαρακτηρίζουν ειδικότερα αυτό το είδος της παραδοσιακής γραφής. Η καθαρότητα του φωνήματος δεν περνάει επίσης απαρατήρητη. Ακούμε λοιπόν τον φλοίσβο των μακρινών, πλησιέστερων πλέον ήχων:

Πρόκειται για στίχους μιας πρωτοεμφανιζόμενης τότε στον ποιητικό χώρο. Είναι τονισμένοι από την εξόφθαλμη ορμή μιας αυθεντικής εξομολόγησης. Θέλει φυσικά να τα διατυπώσει όλα ανεξαιρέτως με το νι και με το σίγμα.

«Σ’ αγαπώ και με λόγια σκληρά ας μιλώ σα σε βλέπω. /Είναι η αγάπη μου απέραντη, σαν του ήλιου το φως. /Μυστικά θα λατρεύεσαι, συ που είσαι για μένα /των ονείρων μου στόλισμα κι ο κρυφός στοχασμός. /Σε πονώ κι ας γελώ με κακία της καρδιάς σου τον πόνο. /Της αγάπης σου σκλάβα είμαι κι όχι κυρά. /Κι αν αγέρωχα διώχνω τα γλυκά σου τα χάδια, /άλλα χάδια σού παίρνω πιο πολύ τρυφερά». 

To ποιητικό υποκείμενο όντως πάλλεται, ενώ οι όποιες δυνατότητες έκφανσης από την πρώτη στη δεύτερη στροφή τείνουν να κατοχυρωθούν στην αναγνωστική μας μνήμη. Είναι φανερό επίσης ότι επιδιώκεται εδώ τόσο η επανασυσπείρωση, η εδραίωση, όσο και η ενδελεχής εν συνεχεία διαφύλαξη της ποθούμενης ακεραιότητας της ύπαρξης. Ήτοι, η ταυτότητα του αυτοαναλυομένου υποκειμένου πάνω από όλα. Συγκρατώ επίσης, σε άλλες σελίδες, ορισμένες εμφανείς αποκλίσεις, ακόμη πιο φιλελεύθερες έως και τολμηρές θεματολογικά. Εννοώ εν ολίγοις τα σημαινόμενα εκείνα, τα οποία η γυναικεία γραφή δεν είχε την περίοδο εκείνη σπεύσει στο σύνολό της να περιποιηθεί αναλόγως. Αναφέρομαι ιδίως στο ποίημα με τον άκρως ενδεικτικό τίτλο «Έκνομη ηδονή». Έχει ως εξής:

«Μες στην ολέθρια κάμαρη κλεισμένοι /με τα νεύρα μας άρρωστα πολύ, /δινόμαστε στα χάδια μας τρελοί /από το έκνομο πάθος νικημένοι. /Τραγικών εραστών την ιστορία /οι τέσσαροί της τοίχοι μέσα κλείνουν. /Και ξέρουμε ποια θα ’ναι η τιμωρία /για όσους από τη φύση παρεκκλίνουν. /Δέσμιοι μιας μοιραίας γνωριμίας /κι οι δυο χωρίς περίσκεψη καμιά, /λυγίσαμε τα νέα μας κορμιά /στο βάρος μιας τρελής αδυναμίας. /Της λεπτής ηδονής μύστες μεγάλοι /τη ζωή μας σ’ αυτήν έχουμε δώσει. /Και όμως κανείς δε θα μας δικαιώσει/ όταν η τρέλα θα χτυπήσει στο κεφάλι».

Πρόκειται για την πρώτη σύζυγο του σημαίνοντος ποιητή Γιώργου Βαφόπουλου. Την οδηγεί στη σκηνή του φιλολογικού, αλλά και ευρύτερου λογοτεχνικού μας παρόντος η φίλεργη ερευνήτρια και διακεκριμένη, πολύπειρη πεζογράφος Έλενα Χουζούρη.

Πρόκειται για την πρώτη σύζυγο του σημαίνοντος ποιητή Γιώργου Βαφόπουλου. Την οδηγεί στη σκηνή του φιλολογικού, αλλά και ευρύτερου λογοτεχνικού μας παρόντος η φίλεργη ερευνήτρια και διακεκριμένη, πολύπειρη πεζογράφος Έλενα Χουζούρη. Από την πρώτη κιόλας παράγραφο της διεξοδικής, υποδειγματικά αποδεικτικής, εισαγωγικής της μελέτης είκοσι σελίδων συνάγεται αμέσως το εξής συμπέρασμα: δεν είναι αδύνατη η ακύρωση της όποιας πεισματικής λήθης – αρκεί η συνεπής, η συνειδητή αρωγή ενός προσοντούχου, αφοσιωμένου κι ασφαλώς φίλιου αναστηλωτή να σκύψει πάνω στα κείμενα, τα σκονισμένα. Ή κατ' άλλους: σκιασμένα ή παραμελημένα. Παραθέτω αυτολεξεί την εν λόγω χαρακτηριστική εκκίνηση:

«Αν η Ανθούλα Σταθοπούλου-Βαφοπούλου [1909-1935] ζούσε στην Αθήνα, είχε ερωτευτεί τον Καρυωτάκη, είχε γράψει ερωτικά ποιήματα γι' αυτόν, είχε εμπλακεί στο κλίμα της εποχής που θα ονομαστεί καρυωτακισμός, ίσως η ποίησή της αλλά και ολόκληρο το έργο της –διηγήματα, θέατρο– να μην είχαν παρασυρθεί στη δίνη της λησμονιάς. Το εντελώς αντίθετο δηλαδή από τη σχεδόν συνομήλική της Μαρία Πολυδούρη. Ακόμα και τα βιογραφικά στοιχεία της Ανθούλας Σταθοπούλου-Βαφοπούλου δεν είναι πολλά. Ό,τι γνωρίζουμε από την ολιγόχρονη ζωή της το χρωστάμε στον Θεσσαλονικέα ποιητή Γιώργο Βαφόπουλο [1903-1996] ο οποίος διέσωσε με μυθιστορηματικό σχεδόν τρόπο τον θυελλώδη έρωτά του και τον ταραχώδη γάμο του με την Ανθούλα στις έξοχες Σελίδες Αυτοβιογραφίας. Καθόλου τυχαίο εξάλλου ότι τιτλοφορεί τον πρώτο τόμο ΤΟ ΠΑΘΟΣ. Ακόμα όμως και αυτά τα λίγα βιογραφικά στοιχεία δείχνουν πόσο παράλληλοι ήταν οι βίοι των δυο ποιητριών, Πολυδούρη και Σταθοπούλου, και πόσα κοινά είχαν».

Η απόδοση δικαιοσύνης, έστω εκ των υστέρων, είναι, ως γνωστόν, υπόθεση επαρκούς, συστηματικής τεκμηρίωσης. Η Έλενα Χουζούρη, διερευνώντας με επιμέλεια τα αίτια και τα αιτιατά της συγκεκριμένης ποιητικής κατάθεσης, η οποία τελείται σημειωτέον κάτω από τον αστερισμό του νεοσυμβολισμού, μας καλεί σε μιαν ευρύτερη μελέτη του συνολικότερου έργου της προαναφερομένης. Τονίζεται ότι με επιτυχία ανεβάστηκαν στην εποχή τους θεατρικά της έργα. Η  αποκατάστασή της έστω σήμερα αποτελεί τον ενδεδειγμένο φόρο τιμής. Άλλωστε, κατά τον οξυδερκή Τέλλο Άγρα, τα όσα άφησε πίσω της η Ανθούλα Σταθοπούλου-Βαφοπούλου υπήρξαν ικανά και αναγκαία για να πιστοποιήσουν τη θετική εξέλιξη, την οποία θα είχε προφανώς η περαιτέρω ενασχόλησή της με τη δημιουργική γραφή, καθιστώντας τη στη συνέχεια μια από τις πλέον αξιόλογες φωνές μας στην ποίηση.

alt alt
Έλενα Χουζούρη – Ανθούλα Σταθοπούλου-Βαφοπούλου


Το κομμάτι που φέρει τον τίτλο «Θεσσαλονίκη», το οποίο δικαίως υπερασπίστηκε η ίδια, όταν το κατέκρινε ένας εκ των κατά καιρούς επιφανών συνομιλητών της, ήτοι ο Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης, μας μεταφέρει αυτούσιο τόσο το κλίμα μιας ολόκληρης εποχής, αλλά και τη χαρακτηριστική εικόνα της ακροβασίας του Προσώπου στην άκρη του γκρεμού, όπου τότε ακριβώς άρχιζε να παραπαίει η Ευρώπη – και όχι μόνον. Έπεται αυτούσιο: 

«Κάτω από τη φεγγερή σου νύχτα, ήπια τα δάκρυα της δυστυχίας μου, ω πόλις των πικρών απογοητεύσεών μου. /Ανάμεσα στα μέγαρά σου, έσυρα την άτρωτην υπερηφάνειά μου από τα βέλη του πλούτου. /Η θαυμαστή δύση του ήλιου σου λίκνισε την ψυχή μου στην έκσταση του ονείρου. /Το ερωτικό μου παράπονο η θάλασσά σου το συνεπήρε. /Με γνώρισες με όλες τις ανθρώπινες συγκινήσεις και σ’ αγάπησα σε όλες τις αποχρώσεις σου. Όμως το χώμα σου αιχμαλώτισε ό,τι προσφιλέστερο είχα, ω πατρίδα του πόνου μου. /Κάτω από το φέγγος των άστρων σου, ήπια τα δάκρυα της δυστυχίας μου».

Διακρίνω ότι η Στροφή του Γιώργου Σεφέρη κυκλοφορήθηκε το 1931, την ίδια χρονιά που εκδόθηκε η μοναδική ποιητική συλλογή της Ανθούλας Σταθοπούλου-Βαφοπούλου, οι Νύχτες Αγρύπνιας, από όπου τα ποιήματα που προηγήθηκαν.

altΑπό τα «Νέα ποιήματα» των ετών 1932-1935, επιλέγω ένα, το οποίο λειτουργεί, ως εκ των πραγμάτων, σαν το απόλυτο στην προκειμένη περίπτωση κύκνειο άσμα τής άτυχης εν πολλοίς ποιήτριας. Η φυματίωση ήδη άλλωστε την έχει καταβάλει ολοσχερώς. Το όνειρο της ζωής, αλλά σαφώς και εκείνο το άλλο, το δίδυμο δηλαδή όνειρο της ποιητικής εμπειρίας έχει εξ αντικειμένου σαφέστατη ημερομηνία λήξης. Παρατηρώ αίφνης ότι το ρήμα «γυρίζω» στον προτελευταίο στίχο λειτουργεί επαναστατικά, ανορθωτικά. Η ιδέα της επιστροφής στο πεδίο δράσης των ζώντων επείγεται να διαψεύσει την οριστική απώλεια. Το πνευματικό στοιχείο υπερέχει. Ό,τι συναποτελεί την ανέκκλητη φθορά δείχνει να διαγράφεται εν τέλει στο βάθος των πραγμάτων. Κοντολογίς, το συναφές σπινοζικό κάλεσμα από το τελευταίο μέρος της εμβληματικής Ηθικής διακρίνεται ατόφιο. Αντιγράφω για τις ανάγκες της εποπτικής στιγμής ολόκληρο το δωδεκάστιχο του μοιραίου έτους 1935: 

«Στο τέρμα της ζωής μου έχω φτάσει, /κατάκοπη απ’ την πορεία τη δεινή. /Μια νύχτα με κυκλώνει σκοτεινή, /που το φτωχό κορμί θα ξαποστάσει. /Την πόρτα του θανάτου ηύρα κλειστή /και μάταια χτυπώ το μάνταλό της. / Θέλω η ψυχή μου εκεί να δροσιστεί /απ’ το πικρότατο μαρτύριό της. /Άλικο αίμα πια δε μου έχει μείνει /για να ξαναγυρίσω πίσω στη ζωή. /Στους ζωντανούς γυρίζω μια νεκρή, /δίχως του τάφου να ’χω τη γαλήνη».

Ανάλογα ισχύουν και στο παλαιότερο ποίημά της που τιτλοφορείται «Καρδιάς ερείπια». Κι εκεί αναδιατάσσεται το πένθος, καθολικής τονίζω και πάλι υφής, προκειμένου να συσταθεί μια μέθοδος ίασης. Έστω παροδικής. Η Έλενα Χουζούρη έχει καλώς προνοήσει: δεν μένει παρά να αφουγκραστούμε αυτό το ολοζώντανο ρήμα ενενήντα ετών.

* Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΕΗΣ είναι πρέσβης επί τιμή και ποιητής.
Τελευταίο του βιβλίο, η συλλογή ταξιδιωτικών κειμένων «Εκεί» (εκδ. Κέδρος).


altΑνθούλα Σταθοπούλου-Βαφοπούλου
Μια παρουσίαση από την Έλενα Χουζούρη
Έλενα Χουζούρη
Γαβριηλίδης 2019
Σελ. 96, τιμή εκδότη €10,60

 

alt

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΕΝΑΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗ

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Παρηγορητικοί λόγοι για τη διαχείριση του πένθους και της απώλειας» (κριτική) – Με τα κατευναστικά λόγια του Μεγάλου Βασιλείου και του Πλουτάρχου

«Παρηγορητικοί λόγοι για τη διαχείριση του πένθους και της απώλειας» (κριτική) – Με τα κατευναστικά λόγια του Μεγάλου Βασιλείου και του Πλουτάρχου

Για το βιβλίο «Πλούταρχος–Μέγας Βασίλειος. Παρηγορητικοί Λόγοι. Για τη διαχείριση του πένθους και της απώλειας» (μτφρ. Ιωάννης Πλεξίδας, εκδ. Γραφή). Kεντρική εικόνα: η διάσημη Madonna della Pietà του Μιχαήλ Άγγελου © Wikipedia. 

Γράφει η Άλκηστις Σουλογιάν...

Δύο βιβλία που εξηγούν τις περίπλοκες σχέσεις της επιστήμης με τον Χριστιανισμό

Δύο βιβλία που εξηγούν τις περίπλοκες σχέσεις της επιστήμης με τον Χριστιανισμό

Για τα βιβλία των Ρόναλντ Νάμπερς [Ronald Numbers] «Ο Γαλιλαίος στη φυλακή» (εκδ. Λογείον) και Πίτερ Χάρισον [Peter Harrison] «Η πτώση και η ανάδυση της επιστήμης» (εκδ. Ροπή). Κεντρική εικόνα: ο πίνακας του Joseph Nicolas Robert Fleury «Ο Γαλιλαίος μπρος στα μέλη της Ιεράς Εξέτασης». 

...
Κώστας Στούπας και Γιώργος Ν. Πολίτης: δύο βιβλία για την παρακμή της Δύσης και την έλλειψη κοινής λογικής στην Ελλάδα

Κώστας Στούπας και Γιώργος Ν. Πολίτης: δύο βιβλία για την παρακμή της Δύσης και την έλλειψη κοινής λογικής στην Ελλάδα

Για τα βιβλία των Κώστα Στούπα «Η επερχόμενη αταξία» (εκδ. Επίκεντρο) και Γιώργου Ν. Πολίτη «Να σηκωθούμε όρθιοι» (εκδ. Ψυχογιός). Κεντρική εικόνα: © Leonhard Niederwimmer/Unsplash.

Γράφει ο Μύρων Ζαχαράκης

Το βιβλίο ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Διαβάζοντας με τον Μάριο Κρητικόπουλο

Διαβάζοντας με τον Μάριο Κρητικόπουλο

Πρόσωπα από τον χώρο των τεχνών, των ιδέων και του πολιτισμού, αποκαλύπτουν τον δικό τους αναγνωστικό χαρακτήρα, τη μύχια σχέση τους με το βιβλίο και την ανάγνωση. Σήμερα, ο ηθοποιός Μάριος Κρητικόπουλος.

Επιμέλεια: Book Press 

...
H «Κάρι» του Στίβεν Κινγκ σε σπέσιαλ κινηματογραφική προβολή

H «Κάρι» του Στίβεν Κινγκ σε σπέσιαλ κινηματογραφική προβολή

Η προβολή της καλτ ταινίας του Μπράιαν Ντε Πάλμα, που στηρίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του «Βασιλιά» Στίβεν Κινγκ, θα γίνει στον κινηματογράφο Δαναό την Παρασκευή, 19 Απριλίου (9.45 μ.μ.)

Επιμέλεια: Book Press

Είναι από τα βιβλία που δεν ξεχνάς εύκολ...

Συγγραφείς μποϊκοτάρουν το PEN America για τη χλιαρή στάση του στον πόλεμο στη Γάζα – μεταξύ αυτών η Ναόμι Κλάιν

Συγγραφείς μποϊκοτάρουν το PEN America για τη χλιαρή στάση του στον πόλεμο στη Γάζα – μεταξύ αυτών η Ναόμι Κλάιν

Αρκετοί συγγραφείς και ποιητές ζήτησαν να αποσυρθούν οι υποψηφιότητές τους από βραβεία που αναμένεται να δώσει η PEN America το επόμενο διάστημα θεωρώντας πως δεν έχει πάρει θέση για όσα συμβαίνουν στη Γάζα. Κεντρική εικόνα: η συγγραφέας και ποιήτρια Camonghne Felix, η οποία είναι μεταξύ των διαμαρτυρόμενων.&nb...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

«Κάτι σαν αγάπη» του Πολυχρόνη Κουτσάκη (προδημοσίευση)

«Κάτι σαν αγάπη» του Πολυχρόνη Κουτσάκη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα του Πολυχρόνη Κουτσάκη «Κάτι σαν αγάπη – Μια υπόθεση για τον Γιώργο Δάντη», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 22 Απριλίου από τις εκδόσεις Πατάκη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ιφιγένει...

«Επίνοια» του Κωνσταντίνου Γεωργάτου (προδημοσίευση)

«Επίνοια» του Κωνσταντίνου Γεωργάτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Γεωργάτου «Επίνοια – Φιλοσοφικοί στοχασμοί», η οποία κυκλοφορεί τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Αν Έχεις

Αν έχεις υγεία, ζεις σε ε...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μάς δείχνουν τον δρόμο για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή, μέσα από δεδομένα που προέκυψαν από σημαντικές επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών και από πολύτιμα αποστάγματα πνευματικής εμβάθυνσης. 

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού 

...
Πέντε αριστουργήματα κλασικής πεζογραφίας που αναμένονται τις επόμενες μέρες

Πέντε αριστουργήματα κλασικής πεζογραφίας που αναμένονται τις επόμενες μέρες

Και τα πέντε έχουν χαρακτηριστεί αριστουργήματα τόσο στην εποχή τους και στις συνθήκες που γράφτηκαν όσο και με σημερινά κριτήρια. Θα βρίσκονται στα ράφια των βιβλιοπωλείων τις επόμενες μέρες.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Marquis De Sade «Οι Εκα...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ