sputnik-exof250

Μεθυσμένοι δορυφόροι του έρωτα

Του Δημοσθένη Κερασίδη

Υπάρχουν κάποια βιβλία τα οποία θα μπορούσαν ίσως να χαρακτηριστούν ως εικόνες μιας μεσοχείμωνης άνοιξης, επειδή μας πηγαίνουν σε μια εποχή φωτεινή, ενόσω η γύρω πραγματικότητα δείχνει σαν να ερωτοτροπεί με την παρακμή και την αυτοκαταστροφή. Ένα τέτοιο βιβλίο, που διεκδικεί το ξέφωτο ως στάση προσωπική-πολιτική, είναι και Ο Σπούτνικ ταξιδεύει ακόμα, γιατί μας ταξιδεύει σε μια δεκαετία μυθική, πυρετώδη, εφηβική, επηρμένη, οργισμένη, αθώα, με σημαία την αναζήτηση της πρωτογένειας των αισθήσεων, θεμελιακή και εκθεμελιωτική, ερωτική, επαναστατική, φωτισμένη αλλά και φαντασμένη, δημιουργική και τεμπέλικη συγχρόνως, όπως ήταν η δεκαετία του ’60. 

Παρ’ όλα αυτά, εμένα το νου μου τυραννάει, με την αλήθεια της, μια ρήση του Ντοστογιέφσκι, που είναι αμείλικτη και σβέλτη σαν μαχαιριά: «Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να ζήσεις κάποιες ευτυχισμένες μέρες, ενώ είσαι σε περίοδο δυστυχίας». Κι αυτό γιατί, προσθέτω εγώ, μέσα από την αντίθεση με το φως το σκοτάδι εμφανίζει το πιο μακιαβελικό του πρόσωπο.

Όταν λοιπόν πρωτοδιάβασα τον τίτλο του βιβλίου «Ο Σπούτνικ ταξιδεύει ακόμα», ομολογώ πως μέσα μου ξύπνησε ο φροϋδιστής. Κατά τον πατριάρχη της ψυχανάλυσης, στη συμβολική γλώσσα του ονείρου, τα υποκείμενα και τα αντικείμενα που ίπτανται παραπέμπουν στη σεξουαλική διέγερση-επιθυμία, ενώ σε άλλο σημείο της σκέψης του o Φρόυντ μάς επισημαίνει ότι οι διεγέρσεις είναι για την ψυχική οργάνωση ό,τι ο κόκκος της άμμου για το μαργαριτάρι. Άρα, με βάση τα παραπάνω, καταλαβαίνουμε πως ο Καγγελάρης έχει ορίσει τις προθέσεις του εξαρχής, θα στοχεύσει «κέντρο»: 4ο Λύκειο Θηλέων…

Το βιβλίο ανοίγει με το κεντρικό πρόσωπο επί σκηνής, την Καλυψώ, μια τριανταπεντάχρονη απόφοιτη της Παντείου, που στο κέντημα της μυθοπλασίας αποτελεί το βασικό νήμα, γι’ αυτό κι αν το τραβήξεις, διαλύεται όλο το βιβλίο. Το Σεπτέμβριο του 2008, η Καλυψώ, κουρασμένη από τους κύκλους που κάνει στη ζωή της, παρότι μηχανόβια, και αδυνατώντας να σκίσει το πέπλο που τη χωρίζει από τον εαυτό της, μετακομίζει από την Καλλιθέα στο Παγκράτι. Στο νέο της σπίτι βρίσκει, από τον προηγούμενο ενοικιαστή, κάποια παιδικά ημερολόγια τα οποία παραπέμπουν στη δεκαετία του ’60, οπότε η Καλυψώ αποφασίζει να γράψει ένα μυθιστόρημα με υλικό αυτά τα ημερολόγια, δηλαδή να ζήσει τη ζωή κάποιων άλλων, να ενδυθεί την ταυτότητά τους.

Τα πρόσωπα αυτά, που στηρίζουν τον αφηγηματικό καμβά του συγγραφέα, είναι μια παρέα παιδιών που ζουν και οργώνουν την περιοχή του Παγκρατίου, το Καλλιμάρμαρο, το Μετς. Η πλατεία Βαρνάβα, η πλατεία Πλαστήρα, το Άλσος, η Εμπεδοκλέους, η Αρχιμήδους, η Φορμίωνος, η Υμηττού, η Μάρκου Μουσούρου, η Πρόκλου, η Πύρρωνος και πολλοί άλλοι δρόμοι είναι οι συντεταγμένες των ερώτων και των ονείρων τους, ωστόσο η αυλή των θαυμάτων, η εστία τους είναι ένα πεζούλι όπου εκεί σκοτώνουν την ώρα τους, παίζουν, μιλούν σχεδόν χωρίς λόγο, σαν να είναι πουλιά που τιτιβίζουν, ενώ συνάμα αφυπνίζονται και μεγαλώνουν μέσα στο φευγαλέο φως των στιγμών που τους διασχίζουν.

kagelaris-mikroΟ συγγραφέας αφηγείται τα παιδικά-εφηβικά χρόνια της αγορίστικης παρέας του μέσα από το πρίσμα τού πώς η Καλυψώ, η ηρωίδα του, αφηγείται τη ζωή αυτών των εφήβων, δηλαδή χρησιμοποιεί μια αφήγηση επάλληλη, οπότε συντελείται κατ’ ουσίαν μια διάθλαση, αποκαλύπτοντας έτσι την πεποίθησή του ότι στα μάτια του Άλλου επιζητούμε να αθωωθούμε και να εξευγενιστούμε. Επίσης, εκτός από την ενασχόλησή του με το μπάσκετ και την αναφορά που κάνει σε μυθικές μορφές, όπως, λόγου χάρη, του Μουρούζη, του Πολίτη, του Κορωναίου και του Κολοκυθά, εστιάζει στην ιερή αδράνεια και στην άσκοπη τελετουργικότητα της εφηβείας, στις βόλτες, στο χάσιμο του χρόνου, αλλά και στις επίμονες προσπάθειες αυτών των παιδιών να τον ξανακερδίσουν με τις ερωτικές αναζητήσεις και τις φαντασιώσεις τους.

Παρενθετικά: στο βιβλίο αυτό βλέπουμε για μια ακόμα φορά ότι στη φιλία ο άλλος μένει χαραγμένος μέσα σου κυρίως όταν μαζί του έχεις γευτεί την αίσθηση του να χάνεις το χρόνο. Ενώ στον έρωτα ο άλλος μένει ανεξίτηλος στη μνήμη σου όταν μαζί του έχεις κατορθώσει να κερδίζεις το χρόνο.

Το βιβλίο χωρίζεται σε δώδεκα κεφάλαια με τίτλους τους μήνες ενός έτους, όμως, παρότι η σειρά είναι ορθόδρομη, η αρίθμησή τους είναι αντίστροφη. Σημειωτέον: στο τελευταίο κεφάλαιο η αρίθμηση είναι «1». Αυτή η αντίστροφη μέτρηση προδίδει την πορεία προς το τέλος, το θάνατο, την αυτογνωσία του βιβλίου και του συγγραφέα ίσως, κι αυτό γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το οργασμικό σημείο της αυτοπραγμάτωσης-αυτοσυνειδησίας το κατακτά κανείς με την τελευταία του ανάσα.

Εκτός από το βασικό πρόσωπο, την Καλυψώ, και τον ερωτικό της σύντροφο, τον Ιάσονα, τα πρόσωπα που αποτελούν την παρέα του βιβλίου είναι ο Γιώργος, ο Μύρωνας, ο Αρκάδης, ο Κύρος, ο Στέφανος, ο Σκρουτζ, ο Φίλιος, ο Μπίλης και η Μαχαίρα, η Σιαπατά, η Βαρβάρα, η Στέλλα, η Φακίνδου, η Αρκαδινού κτλ.

Τα παιδιά αυτά έχουν ως ορμητήριο των περιπλανήσεών τους το πεζούλι, αλλά και τα σχολεία τους, το 7ο Αρρένων, το 4ο Θηλέων και το 17ο Λύκειο Αρρένων. Βρίσκονται στην αρχική φάση της εφηβείας όπου τον κύριο ρόλο παίζουν το ερωτικό, η ανάπτυξη της ατομικότητας, η ονειροπόληση, αλλά και διάφορες μικρές μυήσεις όπως, παραδείγματος χάρη, το πρώτο τσιγάρο ή η μετάβαση από το βερμούτ στο ουίσκι. Τα αγόρια και τα κορίτσια φαίνεται σαν να προσπαθούν να αγκαλιαστούν πάνω από την «άβυσσο» που τα χωρίζει και να αντισταθούν στην καταπίεση και στις απαγορεύσεις που τους επιβάλλονται καθημερινά. Όταν όμως έρχεται η Δικτατορία το ’67, μπαίνουν πια στη δεύτερη φάση της εφηβείας, σε αυτήν της πολιτικής αφύπνισης.

Ζώντας σε μια εργατική συνοικία όπως το Παγκράτι, όπου μέσα από τις οικογένειές τους βίωναν, τουλάχιστον τα περισσότερα, τη φτώχεια και την ανέχεια που χαρακτήριζαν τη μετεμφυλιακή Ελλάδα, αρχίζουν να αποδρούν και να ονειρεύονται μέσα από τις ταινίες του γαλλικού νουάρ, τον Ντελόν, τον Μπελμοντό, τον Γκοντάρ και την Τζην Σήμπεργκ, ακούγοντας ιταλικά τραγούδια, του Σέρτζιο Εντρίγκο ή του Αλμπάνο, αλλά και τα μεγάλα γκρουπ του βρετανικού ροκ, τους Stones, τους Beatles, τους Kinks, τους Animals, τον Eric Clapton. Στην εποχή εκείνη, ας σημειωθεί, μαινόταν ο πόλεμος μεταξύ των οπαδών της ελληνικής και της ξένης μουσικής.

Η εποχή του ’60 χαρακτηρίζεται από την πλούσια φτώχεια της, σε όλα τα επίπεδα, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη δεκαετία∙ επίσης είναι έκδηλες η μεγάλη διάθεση επικοινωνίας, η δίψα για έκφραση αλλά και για ενημέρωση, ιδίως όσον αφορά τα μουσικά πράγματα – εξού και η πληθώρα, τότε, των ερασιτεχνικών ραδιοσταθμών στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις βέβαια.

Στο επίπεδο της γραφής ο συγγραφέας, παρότι αναπλάθει μια εποχή που απέχει μισόν αιώνα από τη δική μας, αναπαριστά με ιδιαίτερα γλαφυρό τρόπο την αύρα εκείνης της δεκαετίας και στα διαλογικά μέρη, που σφύζουν από το λόγο των πιτσιρικάδων, αλλά και στη βασική αφηγηματική ροή. Η Καλυψώ αναφέρει κάποια στιγμή ότι «το παρόν είναι μια διάσταση-φάντασμα που ζει μόνο στο παρελθόν και στο μέλλον», ωστόσο θεωρώ ότι ο συγγραφέας, «προδίδοντας» στο εν λόγω σημείο την ηρωίδα του, κατορθώνει να ζωντανέψει το παρόν εκείνης της μυθικής εποχής μέσα στο «εδώ και τώρα», κερδίζοντας έτσι το στοίχημά του με το χρόνο.

Το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς τρεις από τους νεαρούς πρωταγωνιστές του βιβλίου πρώτη φορά ξεφεύγουν από τα όρια της γειτονιάς τους και πηγαίνουν στο Λουτράκι για διακοπές, άφραγκοι μεν, αλλά με το φως της νιότης στην ψυχή και διψασμένοι για ερωτικές εμπειρίες. Μια πανέμορφη κοπέλα μαγνητίζει την εφηβική τους λίμπιντο, όμως τελικά αυτοί δεν θα καταφέρουν να της μιλήσουν και δεν θα γίνει τίποτα μεταξύ τους, γιατί έχουν παγιδευτεί σε μια οφθαλμολαγνική στάση αλλά και σε ατέλειωτες συζητήσεις για το πώς να την προσεγγίσουν. Βέβαια, αυτό το τίποτα, σαν απώλεια, είναι μια πρώτης τάξεως μαθητεία στον έρωτα.

Φαίνεται πως αυτή η διάψευση-απώλεια που βίωσαν, όπως και άλλες βέβαια, σηματοδοτεί τα όρια του χρόνου τους, αν και σε ένα άλλο επίπεδο όλα τα πρόσωπα αυτής της παρέας των χρόνων του ’60, εφόσον έχουν ενσωματωθεί σε αυτό το μυθιστόρημα, έχουν κερδίσει οιονεί την αθανασία.

Ας μου επιτραπεί μια παρέκβαση: όπως στα θεμέλια των σπιτιών, σε παλιότερες εποχές, θυσιαζόταν ένας κόκορας, έτσι και σε κάθε καλλιτεχνικό έργο υποφώσκει μια θυσία, μια απώλεια, η οποία λειτουργεί σαν αντίδοτο στο φόβο του θανάτου. «Mortui vivis docent», έλεγαν οι Λατίνοι. «Οι νεκροί διδάσκουν τους ζωντανούς».

Στο τελευταίο κεφάλαιο, όπου υπάρχει όντως κάθαρση, η Καλυψώ αποφασίζει να συνεχίσει την περιπέτεια της ζωής της, αφού ξεπέρασε την ψυχική της ακινησία μέσα από το ταξίδι που της πρόσφερε το εφηβικό πάθος και η τρέλα των νεαρών εκείνης της αλλοτινής εποχής, με αποτέλεσμα να επανακτήσει τη δύναμη και την αρχική της ορμή.

Ολοκληρώνοντας αυτή την παρουσίαση, πρέπει να τονίσω ότι το βιβλίο Ο Σπούτνικ ταξιδεύει ακόμα έχει ενδιαφέρουσα δομή, αφηγηματικές αρετές και μια διακριτική πολιτική τοποθέτηση απέναντι στις ασφυκτικές κοινωνικές νόρμες που προβάλλονται σαν νορμάλ, ενώ παράλληλα μου έφερε στο νου –και με αυτό θα κλείσω– τους στίχους του Νίκου Καρούζου: «Εβγάτε όξω, ρε μανάρια, απ’ τις λέξεις,/εβγάτε όξω δίχως πουκάμισα,/στους μεγάλους αγώνες της ορατότητας».

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Παλμίτα» της Αντιγόνης Ζόγκα (κριτική) – Γυναίκες που διψούν για ζωή και αναγεννιούνται

«Παλμίτα» της Αντιγόνης Ζόγκα (κριτική) – Γυναίκες που διψούν για ζωή και αναγεννιούνται

Για το μυθιστόρημα της Αντιγόνης Ζόγκα «Παλμίτα» (εκδ. Ψυχογιός). Κεντρική εικόνα: από την ταινία του Τάκη Κανελλόπουλου «Παρένθεση». 

Γράφει η Χριστίνα Μουκούλη

«Μερικές φορές πρέπει να καείς για να ξαναγεννηθείς.» Όπ...

«Τσιγάρο βαρ;» του Σπύρου Κιοσσέ και «Κακό ανήλιο» του Κωνσταντίνου Δομηνίκ (κριτική) – Λόγια απλά και μετρημένα

«Τσιγάρο βαρ;» του Σπύρου Κιοσσέ και «Κακό ανήλιο» του Κωνσταντίνου Δομηνίκ (κριτική) – Λόγια απλά και μετρημένα

Για τη συλλογή διηγημάτων του Σπύρου Κιοσσέ «Τσιγάρο βαρ;» (εκδ. Μεταίχμιο) και του Κωνσταντίνου Δομηνίκ «Κακό ανήλιο» (εκδ. Ίκαρος). Oι διαφορετικές όψεις της ελληνικής επαρχίας. Κεντρική εικόνα: © Frederic Boissonnas.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
«Τρότζαν» του Θανάση Χειμωνά (κριτική) – Αντιμεσσιανισμός σε ένα «τέλειο» μέλλον!

«Τρότζαν» του Θανάση Χειμωνά (κριτική) – Αντιμεσσιανισμός σε ένα «τέλειο» μέλλον!

Για το μυθιστόρημα του Θανάση Χειμωνά «Τρότζαν» (εκδ. Πατάκη). Κεντρική εικόνα: Ο Θανάσης Χειμωνάς με τη βοήθεια της Α.Ι. το 2073.

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

Τα τελευταία χρόνια αυξάνονται τα κείμενα επιστημονικής φαντασίας που φαντάζονται ένα μέ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Η μοναχοκόρη» της Γκουανταλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

«Η μοναχοκόρη» της Γκουανταλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

Για το βιβλίο «Η μοναχοκόρη» της Γκουανταλούπε Νέτελ [Guadalupe Nettel] (μτφρ. Νάννα Παπανικολάου, εκδ. Ίκαρος). Kεντρική εικόνα: έργο της street artist Οla Volo © olavolo.com.

Γράφει η Φανή Χατζή

Όσο η άποψη ότι ο γεν...

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

Για το ντοκιμαντέρ «TACK» (παραγωγή Onassis Culture) της Βάνιας Τέρνερ με πρωταγωνίστριες τη Σοφία Μπεκατώρου, που πρώτη ξεκίνησε το ελληνικό #MeToo, και την Αμαλία Προβελεγγίου, της οποίας η καταγγελία για βιασμό από τον προπονητή της από τα έντεκά της οδήγησε στην πρώτη δίκη-ορόσημο όχι μόνο για τη δικαίωσή της αλ...

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη με «Γκοντό» και ιταλικό θίασο: μια παράσταση-σταθμός

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη με «Γκοντό» και ιταλικό θίασο: μια παράσταση-σταθμός

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος σκηνοθετεί το εμβληματικό κείμενο του Σάμιουελ Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό» (1948) στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης από τις 15 μέχρι και τις 19 Μαΐου. Η παράσταση είναι στα ιταλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους.

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Υπάρχει μια «μικρή» ή μια «σύντομη» ιστορία για το… οτιδήποτε. Οι τίτλοι βιβλίων που επιχειρούν (και καταφέρνουν) να συμπυκνώσουν μεγάλα θέματα σε, συνήθως, ολιγοσέλιδα βιβλία είναι πάρα πολλοί. Εντυπωσιακά πολλοί. Στην παρακάτω πολύ ενδεικτική επιλογή είκοσι ενός βιβλίων μπορεί καν...

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ