christopoulos potamos

Για τη συλλογή διηγημάτων (ή, καλύτερα, για το σπονδυλωτό μυθιστόρημα) του Δημήτρη Χριστόπουλου «Δωδεκάτη Φεβρουαρίου» (εκδ. Ποταμός)

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

Η μόνη μου ένσταση είναι ότι δεν πρέπει τα κείμενα του τόμου να διαβαστούν ως συλλογή διηγημάτων, γιατί έτσι θα μείνουν μόνο στην προσεγμένη γλώσσα και θα χάσουν την ουσιαστικότερη –πολυπρισματική– αίσθηση που αφήνουν ως σύνολο. Κατά τη γνώμη μου, λοιπόν, το βιβλίο θα έπρεπε να ονασμαστεί ειδολογικά «μυθιστόρημα», ένα σπονδυλωτό μυθιστόρημα που αποσπασματικά και καλειδοσκοπικά είναι σε θέση να αναδείξει τον κεντρικό πυρήνα του.

Ο Δημήτρης Χριστόπουλος, ίσως στο πιο ώριμο έργο του, πολιορκεί εκείνη τη μέρα όχι με ευθέως πολιτικό τρόπο, αλλά με πολυάριθμους χαρακτήρες οι οποίοι σχετίζονται με τον χώρο και τον χρόνο, είτε άμεσα είτε έμμεσα.

Άξονας (είτε μιλάμε για ομόθεμα διηγήματα είτε για σπονδυλωτό αφήγημα) είναι η νύχτα της 12ης Φεβρουαρίου 2012, όταν, στο πλαίσιο συνεχών ταραχών στο κέντρο της Αθήνας, με πολιτικό και κοινωνικό υπόβαθρο, καίγονται οι προσόψεις δύο εμβληματικών κινηματογράφων της Σταδίου, του «Αττικόν» και του «Απόλλων». Ο Δημήτρης Χριστόπουλος, ίσως στο πιο ώριμο έργο του, πολιορκεί εκείνη τη μέρα όχι με ευθέως πολιτικό τρόπο, αλλά με πολυάριθμους χαρακτήρες οι οποίοι σχετίζονται με τον χώρο και τον χρόνο, είτε άμεσα είτε έμμεσα. Κάνει κάτι ανάλογο, αν και με διαφορετικό ύφος αφήγησης, με την Κωνσταντία Σωτηρίου, που στο «Brandy Sour» (Πατάκης, 2022) έθεσε στο κέντρο του δικού της μυθιστορήματος το ξενοδοχείο Ledra Palace, το οποίο τώρα βρίσκεται στην Πράσινη Γραμμή της Λευκωσίας. Κι οι δύο συγγραφείς πλαγιοκοπούν τα ιστορικά ορόσημα των δύο τοπόσημων με απλούς ανθρώπους να διασταυρώνουν τη ζωή τους με αυτά, η Κύπρια συγγραφέας με πιο εμφανή ιστορικό τρόπο, ενώ ο Έλληνας ομότεχνός της με κινηματογραφικές πινελιές.

potamos dwdekath fevrouariou

Από τον βοηθό προβολατζή μέχρι την καθαρίστρια κι από τον ταχυδρόμο μέχρι τον υπέργηρο παππού, χρονιές και σκηνικά, ταινίες και άνθρωποι, επώνυμοι πολίτες του κόσμου και καθημερινοί Αθηναίοι διασταυρώνονται σε όλη την πορεία των δύο κινηματογράφων. Η ιστορία τους είναι και η ιστορία της Αθήνας, σε μια καταγραφή από κάτω, που εστιάζει –όπως έκανε άλλωστε πάντα η λογοτεχνία- στη μοίρα των απλών ανθρώπων, οι οποίοι ωστόσο κουβαλάνε, πέρα από τα δικά τους δράματα, και λίθους από την Ιστορία της πόλης και της χώρας ολόκληρης.

politeia deite to vivlio 250X102

Οι ιστορίες τυχαίων χαρακτήρων συναντάνε ταινίες που σχετίζονται με τα σινεμά ή σκιαγραφούν εξ αντανακλάσεως το κοινωνικοπολιτικό περικείμενο της τραγικής νύχτας. Λ.χ. η αναφορά στο «Πολύ σκληρός για να πεθάνει» κάνει τον ημιαναίσθητο Ταξιάρχη να φαντάζεται τον εαυτό του υπερήρωα, έναν άλλο Μπρους Γουίλις, που σώζει τα κτήρια από την αδηφάγο πυρκαγιά. Άλλες ταινίες μεταφέρουν το συγκινητικό τους περιεχόμενο ως νοσταλγικό δούρειο ίππο, ως αντίβαρο στη βαρβαρότητα των καιρών, ως τη δύναμη της τέχνης να αντιστρατεύεται με τα δικά της όπλα τη φρίκη και την επιθετική λαίλαπα της εποχής μας. Κι άλλες σχετίζονται με το όνομα «Απόλλων», όπως η «Επιχείρηση Απόλλων» με την Έλενα Ναθαναήλ ή τον Απόλλωνα Μαρσύα, τον ψευδώνυμο πρωταγωνιστή στην ταινία του Ορέστη Λιάσκου «Δάφνις και Χλόη» του 1931.

Μια χώρα που καίει τα πολιτισμικά τοπόσημά της -όποιοι κι αν είναι οι θύτες, με όποια αιτήματα κι αν βγαίνουν στους δρόμους και όποια κι αν είναι η κυβέρνηση- μια τέτοια χώρα δηλώνει ρητά ή άρρητα ότι ο πολιτισμός είναι η πολυτέλεια που δεν της πρέπει.

Το κάψιμο των κινηματογράφων σε μια Αθήνα αλλόφρονα και εξεγερμένη, σε μια Ελλάδα που βίωνε την οικονομική κρίση, είναι για τον συγγραφέα το ρέκβιεμ της πολιτικής και του πολιτισμού. Μια χώρα που καίει τα πολιτισμικά τοπόσημά της -όποιοι κι αν είναι οι θύτες, με όποια αιτήματα κι αν βγαίνουν στους δρόμους και όποια κι αν είναι η κυβέρνηση- μια τέτοια χώρα δηλώνει ρητά ή άρρητα ότι ο πολιτισμός είναι η πολυτέλεια που δεν της πρέπει. Όταν δηλαδή απαξιώνεται και παραδίδεται στην πυρά η Ιστορία, η κουλτούρα, το εποικοδόμημα για το οποίο είμαστε περήφανοι, αλλά εύκολα το ρίχνουμε στα λιοντάρια, η τέχνη, η ανθρωπιστική παιδεία κ.λπ., τότε ποια άλλη ένδειξη χρειαζόμαστε για την κατάντια των πιο λεπτών μας αξιών;

Με αυτόν τον τρόπο, η κοινωνία και η πολιτική μεταμορφώνουν τους δρόμους σε αρένα και σε ζούγκλα, όπου δεν μετράει το συναίσθημα κι η ανθρώπινη συνείδηση, ούτε ο βαθύς ψυχισμός. Κι όταν έξω και γύρω η οικονομική κρίση σοβεί, οι άνθρωποι αυτοκτονούν, το ΔΝΤ οργιάζει, τότε η πολιτική των αριθμών συναντά τους θανάτους των Ελλήνων και την εξάχνωση κάθε ίχνους πολιτισμού. Έγραψα προηγουμένως ότι ο Δ. Χριστόπουλος δεν πολιτικολογεί, αλλά μάλλον κάνω λάθος: πολιτικολογεί με τον πιο καθαρό και μαζί γόνιμο τρόπο, με αυτόν της λογοτεχνίας, που δεν προπαγανδίζει, αλλά αφήνει τα στιγμιότυπα, εντός και εκτός της μεγάλης οθόνης, να στύψουν το συναίσθημα, να εκπέμψουν συγκίνηση και να απομονώσουν τον μελοδραματισμό όπως και την εύκολη πολιτική ρητορεία.

Αν θέσουμε στο βιβλίο το ερώτημα «Ποιος φταίει για το κάψιμο των κινηματογράφων;», η απάντηση θα λανθάνει ες αεί ανάμεσα στα ιστορικά και ποιητικά εσταντανέ, ανάμεσα στα ρητά που διασπείρονται και στις σκηνές που σκηνοθετούνται μπροστά μας. Ο Δ. Χριστόπουλος φτιάχνει ένα παλίμψηστο εποχών, ανθρώπων, επεισοδίων και απογοητεύσεων, σκορπά κινηματογραφική νοσταλγία και δημιουργεί ένα πολύπλευρο έργο που παρασύρει τον αναγνώστη στο αφηγηματικό και στιλιστικό του χαρμάνι.

*Ο ΓΙΩΡΓΟΣ Ν. ΠΕΡΑΝΤΩΝΑΚΗΣ είναι διδάκτορας Νεοελληνικής Φιλολογίας, κριτικός βιβλίου και συγγραφέας. Τελευταίο του βιβλίο, το μυθιστόρημα «Πυθαγόρας» (εκδ. Καστανιώτη).

Aπόσπασμα από το βιβλίο:

«Γεννήθηκα το 1914, Σταδίου 19Α/21, την οδό του πνεύματος, του πολιτισμού και της διοίκησης. Έζησα Σταδίου 25/27, ανάλογα με την εποχή. Τα κατά καιρούς τηλέφωνά μου 1028, 1728, 28821, 3228821, 2103228821, 2103252817. Πλησίον μου το Απόλλων, το Σπλέντιτ και το Παλλάς. Έμαθα τον θάνατό μου από τις ειδήσεις – τουλάχιστον θάνατος φλογερός και φωτεινός, γεμάτος λάμψη. Τώρα δεν θέλω άλλο να υπάρχω. Στέκομαι μετέωρος μες στους καινούριους καιρούς, γυμνός από τα πάθη που κάποτε φούντωσαν εδωμέσα. Δεν αξίζει να τη ζήσω άλλο τούτη τη ζωή. Δικαίωμά μου.»

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Προ πολλού και προ ολίγου» του Φίλιππου Δρακονταειδή (κριτική) – Από την Ιστορία στη μυθοπλασία και τανάπαλιν

«Προ πολλού και προ ολίγου» του Φίλιππου Δρακονταειδή (κριτική) – Από την Ιστορία στη μυθοπλασία και τανάπαλιν

Για τη συλλογή διηγημάτων του Φίλιππου Δρακονταειδή «Προ πολλού και προ ολίγου» (εκδ. Κέδρος). Στην κεντρική εικόνα, ο πίνακας «Το κοντσέρτο για φλάουτο του Μεγάλου Φρειδερίκου στο Σαν-Σουσσί» του Άντολφ φον Μέντσελ. 

Γράφει ο Κώστας Λογαράς

...

«Εορταστικό τριήμερο στα Γιάννενα» της Έρσης Σωτηροπούλου (κριτική) – Ριζοσπαστικός φεμινισμός με κουίρ προοπτική σε φόντο εθνικής ανάτασης

«Εορταστικό τριήμερο στα Γιάννενα» της Έρσης Σωτηροπούλου (κριτική) – Ριζοσπαστικός φεμινισμός με κουίρ προοπτική σε φόντο εθνικής ανάτασης

Για τη νουβέλα της Έρσης Σωτηροπούλου «Εορταστικό τριήμερο στα Γιάννενα» (πρώτη έκδοση: 1982), που επανακυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Πατάκη. Μια ανάγνωση που υπογραμμίζει τον «ριζοσπαστικό φεμινισμό» της νουβέλας.

Γράφει ο Αντώνης Γουλιανός

...
«Αδύνατες πόλεις» του Νίκου Α. Μάντη (κριτική) – Μεταλλαγμένη Σεχραζάτ στον λαβύρινθο πολλαπλών αφηγήσεων

«Αδύνατες πόλεις» του Νίκου Α. Μάντη (κριτική) – Μεταλλαγμένη Σεχραζάτ στον λαβύρινθο πολλαπλών αφηγήσεων

Για το μυθιστόρημα του Νίκου Α. Μάντη «Αδύνατες πόλεις» (εκδ. Καστανιώτη), μια δαιδαλώδης πολυαφήγηση με «χιμαιρικές μορφές, υπερμεγέθεις δαίμονες, ζηλωτές μιας νέας θρησκείας που καταργεί όλες τις άλλες, παραισθητικούς κόσμους και ένα σωρό άλλα πράγματα». 

Γράφει ο ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Η ανατομία της επίδρασης» του Χάρολντ Μπλουμ (κριτική) – Η καταγωγική γραμμή που συνδέει τους καλλιτέχνες και τα έργα τους

«Η ανατομία της επίδρασης» του Χάρολντ Μπλουμ (κριτική) – Η καταγωγική γραμμή που συνδέει τους καλλιτέχνες και τα έργα τους

Για τη λογοτεχνική μελέτη του Χάρολντ Μπλουμ (Harold Bloom) με τίτλο «Η ανατομία της επίδρασης – Η λογοτεχνία ως τρόπος ζωής», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg, σε μετάφραση Κώστα Αντωνίου. 

Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης

...
«Adolescence»: Πόσο αφορά την Ελλάδα;

«Adolescence»: Πόσο αφορά την Ελλάδα;

Σκέψεις για τη σειρά τεσσάρων επεισοδίων «Adolescence», που πραγματεύεται τον φόνο ενός 13χρονου κοριτσιού από έναν συμμαθητή της. Τι θα συνέβαινε στη χώρα μας αν τηρούνταν οι ζοφερές αναλογίες;

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

...
«Βίος και Πολιτεία»: Η ηθοποιός, ακτιβίστρια και συγγραφέας Ερωφίλη Κόκκαλη έρχεται στο Υπόγειο

«Βίος και Πολιτεία»: Η ηθοποιός, ακτιβίστρια και συγγραφέας Ερωφίλη Κόκκαλη έρχεται στο Υπόγειο

Στο 75ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων στο Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και των ιδεών, o Κώστας Κατσουλάρης συζητά με την ηθοποιό, ακτιβίστρια και συγγραφέα Ερωφίλη Κόκκαλη. Αφορμή, μεταξύ άλλων, το σπονδυλωτό μυθιστόρημα «Λόλα Καραμπόλα» (εκδ. Έρμα, 2022). Η συζήτηση θα μεταδοθεί...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Η χλωμή κυρία» του Αλέξανδρου Δουμά (προδημοσίευση)

«Η χλωμή κυρία» του Αλέξανδρου Δουμά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από την νουβέλα του Αλέξανδρου Δουμά [Alexandre Dumas], «Η χλωμή κυρία» (εισαγωγή – μτφρ. – επίμετρο: Γιώργος Θάνος), η οποία θα κυκλοφορήσει στις 28 Απριλίου στη σειρά «microMEGA/Λογοτεχνία», των εκδόσεων Ροές.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«Αυτό έκανες πάντα» του Νίκου Ιατρού (προδημοσίευση)

«Αυτό έκανες πάντα» του Νίκου Ιατρού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Νίκου Ιατρού «Αυτό έκανες πάντα», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 28 Απριλίου από τις εκδόσεις Ίκαρος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Περπατώ κάτω από τον δυνατό ήλιο. Το δέρμα μου αντιστέκεται, τα πνευμόνια...

«Η λάθος πλευρά» του Νταβίντε Κόπο (προδημοσίευση)

«Η λάθος πλευρά» του Νταβίντε Κόπο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Νταβίντε Κόπο [Davide Coppo] «Η λάθος πλευρά» (μτφρ. Μαρία Οικονομίδου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 24 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στην αρχή του ντοκιμαντ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Τι θέλει να μας πει;» – Δύο οδηγοί συνύπαρξης μας μαθαίνουν τη γλώσσα του σώματος του σκύλου και της γάτας

«Τι θέλει να μας πει;» – Δύο οδηγοί συνύπαρξης μας μαθαίνουν τη γλώσσα του σώματος του σκύλου και της γάτας

Δύο οδηγοί συνύπαρξης με τα αγαπημένα μας κατοικίδια, τη γάτα και τον σκύλο, απαντούν στο ερώτημα «Τι θέλει να μας πει;» το ζωάκι μας. «Γάτα - Τι θέλει να μας πει;» και «Σκύλος - Τι θέλει να μας πει;» της Lili Chin σε μετάφραση Κωνσταντίνας Τσιάγκα από τις εκδόσεις Πεδίο.

Επιμέλεια: Book Press ...

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 καλά ιστορικά βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 καλά ιστορικά βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα

Οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες, η πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η βασιλεία στην Ελλάδα, η ιστορία της αμερικανικής πολιτικής αλλά και η πρόσφατη περίοδος της άγριας ελληνικής οικονομικής κρίσης είναι μερικά από τα θέματα που εξετάζονται. Δέκα πρόσφατα ιστορικά βιβλία που μας βοηθούν να πλοηγηθούμε στα σκοτεινά νερά τ...

7 αστυνομικά από τις εκδόσεις Βακχικόν

7 αστυνομικά από τις εκδόσεις Βακχικόν

Επτά αστυνομικά για τους φίλους του είδους κυκλοφόρησαν τον τελευταίο χρόνο από τις εκδόσεις Βακχικόν. Στην κεντρική εικόνα, στοιχείο από το εξώφυλλο του «Αριμάν», του Παναγιώτη Κωνσταντόπουλου.

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

12 Δεκεμβρίου 2024 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2024

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα: Εκατό καλά λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2024 από τα πολλά περισσότερα που έπεσαν στα χέρια μας, με τη μεταφρασμένη πεζογρα

ΦΑΚΕΛΟΙ