A-teenage-girl-reading390

Δεκάδες βιβλία που απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 6 ετών και άνω κυκλοφόρησαν το 2014. Παράλληλα συνεχίζουν να διευρύνονται οι αναγνωστικές επιλογές για τους εφήβους. Αν και από την ηλικία των 15 ετών ένας επαρκής αναγνώστης μπορεί ανεμπόδιστα να διαβάσει περίπου τα πάντα, πράγματι υπάρχουν βιβλία που είναι καταλληλότερα λόγω θεματολογίας και ύφους. 

Της Ελένης Κορόβηλα 

Μεταξύ των ηλικιακών αυτών ομάδων βρίσκονται οι προέφηβοι και νεότεροι έφηβοι ηλικίας μεταξύ 12 και 15 ετών οι οποίοι ανάλογα με τα εφόδια τους, το πόσο απολαμβάνουν την ανάγνωση και τα ενδιαφέροντά τους, έχουν στη διάθεσή τους μεγάλη γκάμα βιβλίων. 

Οι ηλικιακοί διαχωρισμοί παραμένουν ωστόσο απολύτως σχετικοί και ενδεικτικοί μια και το κάθε παιδί ακολουθεί εντελώς ξεχωριστή πορεία στον τρόπο που προσεγγίζει την ανάγνωση και που, τελικά, αγαπά (ή δεν αγαπά) το διάβασμα. 

Επιλέξαμε ορισμένους από τους τίτλους της βιβλιοπαραγωγής του 2014 για παιδιά, έφηβους και νέους που αξίζουν την προσοχή μας και κυρίως, την δική τους. 

Από 6 έως 9 ετών

kedros-frageskaki na to parei to potamiΝα το πάρει το ποτάμι; της Χριστίνας Φραγκεσκάκη (εκδ. Κέδρος, 2014)

Η εκπαιδευτικός Χριστίνα Φραγκεσκάκη έγραψε μια σύντομη ιστορία για τη χαρά της ανάγνωσης και τις μεγάλες απολαύσεις που κρύβονται στις σελίδες των βιβλίων. Το Να το πάρει το ποτάμι; διατηρεί τον ανάλαφρο τόνο που έχουν τα πιο παιχνιδιάρικα και (σχεδόν πάντα) ομοιοκατάληκτα στιχάκια με τα οποία τα παιδιά ερμηνεύουν τον κόσμο γύρω τους. Λειτουργεί σαν ενθαρρυντικό, φιλικό χτύπημα στην πλάτη για το παιδί που σαστίζει και πολύ συχνά διστάζει μπροστά στα βιβλία.

patakis-frantzi-exofylloΠίσω στο δάσος της Αντιόπης Φραντζή (εκδ. Πατάκη, 2014)

Ο μικρός ήρωας της σύντομης μα περιεκτικής ιστορίας της εκπαιδευτικού Αντιόπης Φραντζή αγαπά τα ζώα και, όπως εκατομμύρια παιδιά, γνωρίζει πολλές λεπτομέρειες για το κάθε είδος, τη ζωή και τις συνήθειές του. Το σύγχρονο παιδί της πόλης καλείται να δεχθεί πως η φυλάκιση ενός έμβιου όντος μπορεί να είναι κάτι αποδεκτό, θεμιτό ακόμη και διασκεδαστικό. Το αγόρι της ιστορίας δεν θα χρειαστεί πολλή προσπάθεια για να καταλάβει πως τα ζώα πρέπει να ζουν ελεύθερα· ως μικρός ενεργός πολίτης θα κάνει κάτι για να τα βοηθήσει και εκείνα θα τον ανταμείψουν με τη φιλία τους. 

Μια ιστορία με θέμα το σεβασμό του άλλου μέσω της κατανόησης των δικαιωμάτων των ζώων.

metaixmio-praktorasΓίνε πράκτορας του πλανήτη της Ελένης Ανδρεάδη (εκδ. Μεταίχμιο, 2014)

Ένας συνδυασμός ιστοριών μυστηρίου και περιβαλλοντικής αφύπνισης δημιουργεί ένα ενδιαφέρον αποτέλεσμα που θα κάνει τα παιδιά να διασκεδάσουν αλλά και να μάθουν. Η ευφάνταστη εικονογράφηση συμβάλει στο να κάνει το βιβλίο ακόμη πιο ελκυστικό. Η ιδέα για το βιβλίο προέκυψε από το (και βραβευμένο) εκπαιδευτικό πρόγραμμα με αντικείμενο τη βιωματική εκπαίδευση και δράση των παιδιών για την αειφόρο ανάπτυξη «Πράκτορες του Πλανήτη».

metaixmio-riko-oskarΡίκο και Όσκαρ: Το αίνιγμα της πέτρας του Αντρέας Στάινχεφελ (εκδ. Μεταίχμιο, 2014)

Η σειρά βραβευμένων βιβλίων του Γερμανού Αντρέας Στάινχενφελ θίγει με χιούμορ το κατεξοχήν θέμα που απασχολεί τους συγγραφείς βιβλίων για παιδιά: το θέμα της διαφορετικότητας. Η προσέγγιση γίνεται χωρίς διδακτισμό και καταφέρνει να δείξει στα παιδιά πόσο απολαυστική είναι η αίσθηση απόλυτης ελευθερίας που κατακτιέται όταν κανείς αποδέχεται τον εαυτό του. Η σχέση των δύο βασικών ηρώων, του ιδιόμορφου Ρίκο και του ιδιοφυούς Όσκαρ, εξελίσσεται από βιβλίο σε βιβλίο σε μια ειλικρινή και δυνατή φιλία. Στην τρίτη ιστορία της σειράς Το αίνιγμα της πέτρας οι δύο φίλοι μπλέκονται σε μια συναρπαστική περιπέτεια που θα τους οδηγήσει ως τη Βόρεια Θάλασσα.

patakis-to-nisi-twn-thisavrwn-comicΤο νησί των θησαυρών του David Chauvel (εκδ. Πατάκη, 2014)

Το κλασικό βιβλίο του Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον διασκευασμένο σε κόμικ από τον Γάλλο κομίστα Νταβίντ Σωβέλ. Μια ιστορία γεμάτη ναυτικές περιπέτειες και τραγούδια, νησιά και ναυάγια, πειρατές, κλεισμένα σεντούκια με θησαυρούς κι ερημικές παραλίες ξεχασμένων νησιών.kedros-proisler-mikri-magissa

Η μικρή μάγισσα του Ότφριντ Πρόισλερ (εκδ. Κέδρος, 2014)

Το αριστούργημα του πολυδιαβασμένου και πολυμεταφρασμένου, ιδιαίτερα αγαπητού Γερμανού Ότφριντ Πρόισλερ Η μικρή μάγισσα έχει μεταφερθεί στο θέατρο και τον κινηματογράφο και έχει αγαπηθεί για το ανατρεπτικό του πνεύμα. Η μικρή μάγισσα, αν και ετών 107, υποφέρει επειδή οι μεγαλύτερες σε ηλικία μάγισσες δεν την παίρνουν στα σοβαρά ενώ πιστεύουν πως μια καλή μάγισσα είναι μια κακιά μάγισσα κι όχι μια μάγισσα που βοηθά τους ανθρώπους. Μια κλασική τρυφερή ιστορία για τη δύναμη της καλοσύνης.

 

Από 10 ετών και πάνω

gaiman-exofylloΕυτυχώς, ο μπαμπάς έφερε το γάλα του Neil Gaiman (εκδ. Παπαδόπουλος, 2014)

Ο Βρετανός Νιλ Γκάιμαν έγραψε έναν ύμνο για τον κάθε υπέροχο μπαμπά που είναι έτοιμος να παλέψει με δράκους και πειρατές, να κολυμπήσει με πιράνχας, να ζήσει αδιανόητες περιπέτειες κινδυνεύοντας να γίνει θυσία σε ένα ηφαίστειο και να αψηφήσει θύελλες και καταιγίδες για χάρη των παιδιών του. Ο μπαμπάς διαπιστώνει πως έχει τελειώσει το γάλα όταν τα παιδιά κάθονται στο τραπέζι για πρωινό. Λίγα πράγματα μπορούν να κάνουν τη μέρα να ξεκινήσει πιο άσχημα. Η μαμά λείπει σε επαγγελματικό ταξίδι, άλλη λύση δεν υπάρχει, οπότε ο μπαμπάς της ιστορίας ξεχύνεται στους δρόμους για να κάνει απλώς... το καθήκον του.
Μια τρυφερή ιστορία, απολαυστική από την αρχή ώς το τέλος.

patakis-Alexandra-KΧλόη Χ*: Ζητούνται γονείς της Αλεξάνδρας Κ* (εκδ. Πατάκη, 2014)

Η Χλόη, που έχει μόλις τελειώσει τη Γ' δημοτικού, βρίσκει τους γονείς της μάλλον ανώριμους. Η ιστορία τους είναι μια όχι πολύ ασυνήθιστη ελληνική ιστορία της κρίσης. Ρομαντικό ζευγάρι, που αγαπά να περνά καλά αναβάλλει διαρκώς την ενηλικίωση αλλά προσγειώνεται απότομα όταν οι δουλειές και των δύο γίνονται παρελθόν. Αποφασίζουν να αφήσουν την Αθήνα για μια νέα ζωή στην Κέρκυρα (όπου κληρονόμησαν κτήμα με σπίτι που χρειάζεται κάποιες επισκευές). Για την μικρή, στην ήδη απρόβλεπτη όπως πιστεύει οικογενειακή της ζωή, προστίθενται η αλλαγή τόπου κατοικίας, σχολείου, φίλων. Το εγχείρημα παίρνει διαστάσεις θριάμβου αν και η πανωλεθρία παραμονεύει σε κάθε βήμα.
Μια διασκεδαστική και αισιόδοξη ιστορία με ηρωίδα ένα αξιαγάπητο κορίτσι.

kokkino-offsideΌσφαιντ του Fabrizio Silei (εκδ. Κόκκινο, 2014)

Από την ενδιαφέρουσα σειρά Μαρτυρίες των εκδόσεων Κόκκινο κυκλοφόρησε μια ιστορία εμπνευσμένη από ένα πραγματικό περιστατικό: τη στάση που κράτησε ο διάσημος Αυστριακός ποδοσφαιριστής Ζίντελαρ στον ιστορικό ποδοσφαιρικό αγώνα που θα σηματοδοτούσε την επίσημη ένωση της Αυστρίας με τη ναζιστική Γερμανία (το «Anschluss») στις 3 Απριλίου 1938.
Μια ιστορία για τη σημασία της προσωπικής στάσης και την αξία της ανάληψης ευθύνης.

polaris-applegate-ivanΟ ένας και μοναδικός Ιβάν της Κάθριν Άπλγκεϊτ (εκδ. Polaris)

Ο Ένας και μοναδικός Ιβάν είναι ένας ύμνος στη μοναδικότητα και ταυτόχρονα ο τρόπος με τον οποίο η Αμερικανίδα Κάθριν Απλγκέιτ απέτισε φόρο τιμής σε όλα τα ζώα που έζησαν ή γεννήθηκαν και συνεχίζουν να ζουν σε καθεστώς αιχμαλωσίας, ενώ ταυτόχρονα συμβάλει στην ευαισθητοποίηση των παιδιών πάνω στο θέμα της μεταχείρισης των άγριων ζώων. Ο λογοτεχνικός Ιβάν είναι ένας «φοβερός και τρομερός γορίλας» που ζει φυλακισμένος σε τσίρκο ζώων. Μια ιστορία εμπνευσμένη από το πραγματικό περιστατικό αιχμαλωσίας του γορίλα Ιβάν από το Κονγκό.

psychogios-spasiklasΤο ημερολόγιο ενός σπασίκλα 9: Θα πάει μακριά η βαλίτσα; του Τζεφ Κίνι (εκδ. Ψυχογιός, 2014)

Οι περιπέτειες του σπασίκλα Γκρεγκ Χέφλι συνεχίστηκαν... καθ' οδόν και το 2014. Ένα οικογενειακό ταξίδι με το αυτοκίνητο θα αποδειχθεί ιδανικό σκηνικό για διασκέδαση: απρόοπτα και τρελές περιπέτειες περιμένουν την οικογένεια Χέφλι. Η ιστορία εξελίσσεται με πολλές διακειμενικές αναφορές και αρκετή δόση αυτοσαρκασμού από τον Τζεφ Κίνι που σχολιάζει πολύ εύστοχα τι είναι καλό βιβλίο για τα παιδιά και τι «σκουπίδι». Εγγυημένη διασκέδαση στην ένατη κατά σειρά περιπέτεια του αγαπημένου ήρωα των παιδιών.

metaixmio-limontseloΑπόδραση από τη βιβλιοθήκη του κυρίου Λιμοντσέλο τους Chris Grabenstein (εκδ. Μεταίχμιο, 2014)

Τα παιδιά αγαπούν τα επιτραπέζια παιχνίδια για πολλούς λόγους που διαφέρουν ανάλογα με το παιχνίδι. Πέρα όμως από το είδος του παιχνιδιού, τα επιτραπέζια είναι ιδιαίτερα «δημοκρατικά» παιχνίδια καθώς στο ξεκίνημα δίνουν σε όλους ίσες ευκαιρίες. Μια νέα βιβλιοθήκη σχεδιασμένη από έναν κατασκευαστή παιχνιδιών είναι μεγάλη πρόκληση. Ο Κάιλ Κίλεϊ έχει δύο μεγαλύτερα αδέλφια: ένα αστέρι των σπορ και μια διάνοια. Πρέπει όμως να φέρει και μια καλή ζαριά. Η πρόκληση να επιλυθούν μυστηριώδεις γρίφοι και να αποφευχθούν παγίδες περιμένει τους μικρούς αναγνώστες στο διασκεδαστικό βιβλίο του Κρις Γκραμπενστάιν. Μια ιστορία για τις έξυπνες κινήσεις και την αξία της λογοτεχνίας. 

patakis-darlasi-paliopaidoΤο παλιόπαιδο της Αγγελικής Δαρλάση (εκδ. Πατάκη, 2014)

Η ιστορία που αφηγείται η Αγγελική Δαρλάση είναι εμπνευσμένη από τα εκπληκτικά αποτελέσματα του τολμηρού «πειράματος» El Sistema, που έγινε στη Βενεζουέλα δίνοντας πνοή, νέους ορίζοντες και δυνατότητες έκφρασης σε φτωχά και περιθωριοποιημένα παιδιά μέσω της μουσικής. Η εικονογράφηση της Ίριδας Σαμαρτζή δημιουργεί μια παράλληλη, συμπληρωματική αφήγηση υπογραμμίζοντας τα νοήματα της βιβλίου. Μια ιστορία για τη δύναμη της τέχνης και τη σημασία της πίστης στον άνθρωπο.

kedros-eimai-kai-o-protosΕίμαι και ο πρώτος της Άννας Τσεραζόλι (εκδ. Κέδρος, 2014)

Ένα βιβλίο για τα μαθηματικά, τη γοητεία και την αξία τους, τη χρησιμότητα και την απόλαυση που κρύβει η ανακάλυψη του μαγικού τους κόσμου. Η μαθηματικός Άννα Τσεραζόλι μιλά για κανόνες, δίνει παραδείγματα, αποκαλύπτει κολπάκια, δείχνει τις σχέσεις των αριθμών με ένα σωρό δραστηριότητες και απομυθοποιεί με ανάλαφρο αλλά καθόλου επιφανειακό τρόπο την αντίληψη ότι τα μαθηματικά είναι δύσκολα, αντίληψη που μετατρέπεται σε σχολικό εφιάλτη για πολλά παιδιά.

xartini-poli-skandaliarisΤο τετράδιο ενός σκανταλιάρη της Αλέκας Τρίπου-Μανού (εκδ. Χάρτινη Πόλη, 2014)

Ο Άλκης είναι σκανταλιάρης. Είναι ένα αγόρι που αντιμετωπίζει με τόλμη και αισιοδοξία τη ζωή, αγαπά τις φάρσες, έχει τον πρώτο λόγο στις πλάκες, πρωταγωνιστεί στις αταξίες και τη γλιτώνει παρά τρίχα ενώ έχει να αντιμετωπίσει και την έφηβη αδελφή του.
Στα βήματα του αγαπημένου «Σπασίκλα», ο «Σκανταλιάρης» ένα μικρό ελληνόπουλο, που προσκαλεί τα παιδιά σε ένα κεφάτο ταξίδι γεμάτο γέλιο και απρόοπτα.

polaris-agathaalfredΟι περιπέτειες των Άλφρεντ και Άγκαθα: Το ασημένιο σελίνι της Άνα Καμπόι (εκδ. Polaris, 2014)

Η έξυπνη ιδέα της Ισπανίδας Άνα Καμπόι να κάνει τον μετρ των ταινιών μυστηρίου και την κορυφαία συγγραφέα βιβλίων μυστηρίου να συναντηθούν και μάλιστα ως παιδιά τής δίνει την ευκαιρία να αφηγηθεί ιστορίες όπου το σημαντικότερο όπλο αποδεικνύεται πως είναι το μυαλό και η λογική σκέψη. Η φιλία τους και η απροσδόκητη συνάντησή τους με μια ακόμη σπουδαία μορφή, τον Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, metaixmio-floraδημιουργό του Σέρλοκ Χολμς, ανεβάζει το σασπένς στη δεύτερη ιστορία της σειράς, Το ασημένιο σελίνι.

Φλώρα και Οδυσσέας της Kate DiCamillo (εκδ. Μεταίχμιο, 2014)

Για τα παιδιά που αγαπούν τις σειρές, το δίδυμο της (μικρής) Φλώρας και του (σκίουρου) Οδυσσέα υπόσχεται να προσφέρει απόλαυση διαρκείας. Το απρόσμενο δίδυμο ενώνεται για να αντιμετωπίσει τους κακούς και να υπερασπιστεί τους ανυπεράσπιστους. Μια εικονογραφημένη σειρά βιβλίων που βοηθά τα παιδιά στο μεταβατικό στάδιο μεταξύ εικονογραφημένων βιβλίων και αμιγούς λογοτεχνίας. 

 

Από 13 ετών και πάνω

patakis-pressler-james-exofΘεατής... ή το επόμενο θύμα; Του Τζέιμς Πρέλλερ (εκδ. Πατάκη,2014)

Ο Αμερικανός Τζέιμς Πρέλλερ επιλέγει να μιλήσει για τον εκφοβισμό δείχνοντας με πόση ρευστότητα εναλλάσσονται οι ρόλοι θυτών και θυμάτων στο αδιέξοδο παιχνίδι της λεκτικής, φυσικής, έμμεσης ή και ηλεκτρονικής βίας. Η ιστορία του 13χρονου Έρικ είναι μια ιστορία ταραγμένης εφηβείας η οποία εκτός από τη ρεαλιστική περιγραφή των καταστάσεων που βιώνουν πολλά παιδιά, εισάγει και τον προβληματισμό πάνω στο θέμα της ανοχής, της συνενοχής και άρα της ευθύνης.

patakis-rubyΡούμπυ Ρέντφορντ: Πάρε την τελευταία σου ανάσα της Λορέν Τσάιλντ (εκδ. Πατάκη, 2014)

Η Ρούμπυ Ρέντφορντ είναι μια έξυπνη κοπέλα με μοναδικές ικανότητες (μπορεί να κρατήσει την αναπνοή της κάτω από το νερό για 61 δευτερόλεπτα) η οποία καταφέρνει να λύνει γρίφους και να αποκρυπτογραφεί κώδικες ώστε να βρει τη λύση σε άλυτα μυστήρια. Στη δεύτερη περιπέτειά της, η Ρούμπυ Ρέντφορντ θα χρειαστεί να επιστρατεύσει όλο της το κουράγιο για να εξιχνιάσει το μυστήριο των Δίδυμων Νησιών, του παμπάλαιου ναυαγίου, του ρετρό πειρατικού, των ψιθύρων στη θάλασσα και των αλλοπρόσαλλων εκπομπών του Ρομάντζο FΜ. 

Μια σειρά βιβλίων που συναρπάζει με ηρωίδα μια ατρόμητη νεαρή.

kedros-SAID VARJAK POΒάρτζακ Πο του SF Said (εκδ. Κέδρος, 2014)

Ο Βρετανός SF Said έγραψε ένα μυθιστόρημα για τον προσωπικό αγώνα κάθε νέου προκειμένου να βρει τη δική του φωνή και να κατακτήσει την ανεξαρτησία του. Ένα μυθιστόρημα για τις οικογενειακές σχέσεις και τις ισορροπίες μεταξύ αδελφών, για τον σεβασμό στις παραδόσεις αλλά και την πίστη στις μοναδικές ικανότητες του καθενός. Η ιδέα πως στη ζωή τίποτε δεν χαρίζεται αναδύεται από κάθε σελίδα του βιβλίου στο οποίο κινούνται με δυναμισμό, σβελτάδα και χάρη οι ουρές των πιο γοητευτικών τετράποδων. Πρωταγωνιστές είναι το επινοημένο είδος των μπλε γατών Μεσοποταμίας, σπάνια αιλουροειδή, ευφυή και ανεξάρτητα.

metaixmio-jack-to-kalesmaΤο κάλεσμα της άγριας φύσης του Τζακ Λόντον (εκδ. Μεταίχμιο, 2014)

Η ιστορία του Μπακ, ο οποίος καλείται να αντιμετωπίσει το άγνωστο και να επιβιώσει σε ένα περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις και νέους κανόνες αναζητώντας τον εαυτό του, θα δώσει στους νεαρούς αναγνώστες ένα παράδειγμα θαρραλέου αγωνιστή που δεν το βάζει κάτω ακόμη κι όταν όλα γύρω του αλλάζουν και γίνονται εχθρικά. Ο ήρωας-σκύλος έχει υπάρξει πηγή έμπνευσης για εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο. Το Κάλεσμα της άγριας φύσης είναι ένα από τα αναγνώσματα που πρέπει να προτείνεται σε κάθε έφηβο.

psychogios-boynΜείνε εκεί που είσαι και μετά φύγε του Τζον Μπόιν (εκδ. Ψυχογιός, 2014)

Ο μικρός Άλφι χάνει τα ίχνη του μπαμπά του όταν εκείνος αποφασίζει να φύγει για το μέτωπο στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Έπειτα από τέσσερα χρόνια ο μικρός θα βρει τα ίχνη του μπαμπά του, θα συνειδητοποιήσει πως ζει κλεισμένος σε νοσοκομείο όπου νοσηλεύονται ασθενείς με περίεργα συμπτώματα. Ο Άλφι θα αποφασίσει να σώσει τον μπαμπά του.
Μια συγκινητική ιστορία που θα αγαπηθεί από τα σημερινά παιδιά.

 

Από 15 ετών και πάνω

patakis-katsama-gorillasΓορίλλας στο φεγγάρι της Ελένης Κατσαμά (εκδ. Πατάκη, 2014)

Η ηρωίδα της Ελένης Κατσαμά λέει με τόλμη, χιούμορ και αυτοσαρκασμό την ιστορία της, καταθέτει τη δική της μυωπική ματιά πάνω στην πραγματικότητα όπως τη βιώνει. Η μικρή Μαρία ζει τη ζωή της στον υπέροχο κόσμο του μαγικού ρεαλισμού όπου το πρόσταγμα δίνει η φαντασία και όπου συνυπάρχουν με απρόσμενο τρόπο πολύ διαφορετικά πλάσματα. Η σχέση με τη μητέρα είναι απολύτως συγκρουσιακή, η αναζήτηση του χαμένου πατέρα αγωνιώδης και συγκινητική. Οι έφηβοι αναγνώστες έχουν την ευκαιρία να περιπλανηθούν σε ένα σύμπαν όπου τον πρώτο λόγο δεν έχει απαραιτήτως η λογική.

kastaniotis-hmerologio-deilouΤο ημερολόγιο ενός δειλού του Βασίλη Παπαθεοδώρου (εκδ. Καστανιώτη, 2014)

Ο Βασίλης Παπαθεοδώρου επιλέγει να ασχοληθεί με το ακανθώδες θέμα του εκφοβισμού, κοινώς γνωστού ως bullying. Μέσα στον φαύλο κύκλο του εκφοβισμού θύματα και θύτες υποφέρουν και εγκλωβίζονται σε αδιέξοδους ρόλους. Αυτή είναι ιστορία και του Νίκου και του Θοδωρή σε ένα βιβλίο που σκιαγραφεί καθημερινές καταστάσεις και περιγράφει ανομολόγητες σκέψεις και φοβίες.

topos-odigos-arxariousΟδηγός ζωής για αρχάριους της Lia Hills (εκδ. Τόπος, 2014)

Ο 17χρονος Γουίλ ξεκινά ένα ταξίδι αυτογνωσίας με οδηγό την σκέψη σημαντικών συγγραφέων και φιλοσόφων. Ο Πλάτωνας, ο Κίρκεγκορ, ο Νίτσε του κρατούν το χέρι στην ολισθηρή διαδρομή του προς την ενηλικίωση.
Ένα βιβλίο για το πόσο δύσκολο είναι να χαράζεις τη δική του πορεία, από τη Νεοζηλανδή Λία Χιλς.

patakis-maxΜαξ της Σάρα Κοέν-Σκάλι (εκδ. Πατάκη, 2014)

Ο Μαξ γεννήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος ευγονικής «Λέμπενσμπορν» στις 20 Απριλίου 1936, ημέρα των γενεθλίων του Φύρερ, σε ένα «χάιμ»: ένα μέρος όπου γυναίκες επιλεγμένες με κριτήριο την άρια καθαρότητα φέρνουν στον κόσμο τα παιδιά που θα δημιουργήσουν το μελλοντικό ανώτερο γερμανικό έθνος. Από τη γέννησή του μέχρι τα 10 του χρόνια ο Μαξ αφηγείται τη ζωή του υπό το πρίσμα της ναζιστικής ιδεολογίας. Αλλά όταν συναντά τον Λούκας, ο οποίος είναι ξανθός με γαλανά μάτια και Εβραίος, οι πεποιθήσεις του κι ολόκληρος ο ψυχισμός του αρχίζουν να κλονίζονται. Ένα βιβλίο-μάθημα για ένα από τα φρικτότερα εγκλήματα των Ναζί.

patakis-aliki-stin-poli-pipiniΗ Αλίκη στην πόλη της Αργυρώς Πιπίνη (εκδ. Πατάκη, 2014)

Η Αργυρώ Πιπίνη πιάνει τον σφυγμό της Αλίκης, μιας 16χρονης κοπέλας που ζει την προσωπική της κρίση μέσα στην οικονομική κρίση. Η Αλίκη περιπλανιέται στην πόλη και την γνωρίζει ενώ η μουσική που τη συνοδεύει στις συναντήσεις της δίνει ρυθμό στα βήματά της. Ζει το θαύμα και προσπαθεί να επουλώσει το προσωπικό της τραύμα.

kedros-rousaki-akou-to-rythmoΆκου το ρυθμό της Μαρίας Ρουσάκη (εκδ. Κέδρος, 2014)

Η Χριστιάννα, μια 17χρονη κοπέλα που λατρεύει το χορό, βρίσκεται στην εντατική χωρίς κανείς να γνωρίζει τι ακριβώς της έχει συμβεί. Πέντε πρόσωπα από το περιβάλλον της, με πέντε διαφορετικές απόψεις, εξομολογούνται μιλώντας γι' αυτήν.
Ένα δυνατό μυθιστόρημα για τις ανθρώπινες σχέσεις και τις μοιραίες αποφάσεις που καθορίζουν το μέλλον μας.

metaixmio-simoukka-exofyllo1Κόκκινη σαν το αίμα της Σάλα Σίμουκα (εκδ. Μεταίχμιο, 2014)

Η Σάλα Σίμουκα αντλεί έμπνευση από την σκοτεινή πίσω όψη των παραμυθιών και στήνει μια αφήγηση δίνοντας φωνή σε μια αθόρυβη κοπέλα που αποδεικνύεται πως έχει πολλά να πει.
Οι έφηβοι και οι νέοι στους οποίους απευθύνονται τα βιβλία της Σίμουκα (κυκλοφορούν ήδη τα δύο πρώτα της τριλογίας), θα συναντήσουν στον χαρακτήρα της Χιονάτης μια από αυτούς κι όχι απλώς μια κοπέλα που τους μοιάζει ή με την οποία αισθάνονται οικειότητα.

aiora-vincentVincent της Barbara Stock (εκδ. Αιώρα, 2014)

Τη ζωή του Βίνσεντ βαν Γκογκ αφηγείται στο κόμικ Vincent η Ολλανδή βραβευμένη κομίστρια Barbara Stok. Με φωτεινά, ζωντανά χρώματα η Στοκ αφηγείται μια ιστορία βασισμένη σε επιστολές που αντάλλασε ο Βίνσεντ με τον αδελφό του Τεό όταν εγκαταστάθηκε στη νότια Γαλλία όπου ζωγράφιζε μανιωδώς. Μέσα από την αφήγηση αποκαλύπτονται πτυχές της προσωπικότητάς του και γεγονότα που δίνουν εξηγήσεις για το γλίστρημά του στην ψυχική αστάθεια και τελικά την τρέλα.

psychogios-beatlesBeatles, Η γέννηση ενός θρύλου του Mauri Kunnas (εκδ. Ψυχογιός, 2014)

Η αγάπη και ο θαυμασμός του Φινλανδού Mauri Kunnas για το «καλύτερο συγκρότημα στον κόσμο», τους Beatles, ξεχειλίζει από κάθε καρέ του κόμικ που δημιούργησε για να αφηγηθεί την ιστορία των σκαθαριών από την αρχή.
Ένα κόμικ για τις ρίζες και τα πρώτα χρόνια της ζωής των ανθρώπων οι οποίοι θα άλλαζαν την πορεία της μουσικής.

 

ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΟΒΗΛΑ

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

45 βιβλία που θα απογειώσουν το καλοκαίρι των παιδιών

45 βιβλία που θα απογειώσουν το καλοκαίρι των παιδιών

Καλά βιβλία για όλες τις ηλικίες, από τριών έως δεκαπέντε ετών και πάνω, περιλαμβάνουν οι προτάσεις της Book Press για το φετινό καλοκαίρι. 

Της Ελένης Κορό...

31 +1 καλά  βιβλία για παιδιά κι εφήβους

31 +1 καλά βιβλία για παιδιά κι εφήβους

Στη μνήμη του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν ο οποίος γεννήθηκε στις 2 Απριλίου 1805, η IBBY, η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα, διοργανώνει εκστρατεία για την προώθηση του βιβλίου στα παιδιά. Και φέτος, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Παιδικού Βιβλίου ...

Τα 100 βιβλία του 2016

Τα 100 βιβλία του 2016

Επιμέλεια: Book Press

Στο τέλος ακόμη μιας χρονιάς κατά την οποία εκδόθηκαν πολλά και καλά νέα βιβλία, ενώ έγιναν και σημαντικές επανεκδόσεις, στην Book Press για τρίτη συνεχόμενη φορά επιλέξαμε και σας προτείνουμε και φέτος τ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Γυναικεία Βραβεία non fiction 2024»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα

«Γυναικεία Βραβεία non fiction 2024»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα

Η νικήτρια του βραβείου Women's Prize για non-fiction βιβλία θα ανακοινωθεί στις 13 Ιουνίου. Κεντρική εικόνα, μια από τις υποψήφιες για το βραβείο: η συγγραφέας και αρθρογράφος Ναόμι Κλάιν © The University of British Columbia.

Επιμέλεια: Book Press

...
Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Για τα μυθιστορήματα «Strangers in the Night» (μτφρ. Μυρσίνη Γκανά) της Χέδερ Γουέμπ [Heather Webb], «Τα Μυστήρια της Μις Μόρτον Μόρτον» (μτφρ. Χρήστος Μπαρουξής) της Κάθριν Λόιντ [Catherine Lloyd] και «Κωδικός Coco» (μτφρ. Γιάννης Σπανδωνής) της Τζιόια Ντιλιμπέρτο [Gioia Diliberto]. Τρία μυθιστορήματα που μας μεταφ...

Ο «Νευρομάντης» του Ουίλιαμ Γκίμπσον μεταφέρεται στην οθόνη: μεγάλο συνδρομητικό κανάλι ανακοίνωσε ότι αγόρασε τα δικαιώματα

Ο «Νευρομάντης» του Ουίλιαμ Γκίμπσον μεταφέρεται στην οθόνη: μεγάλο συνδρομητικό κανάλι ανακοίνωσε ότι αγόρασε τα δικαιώματα

Το πασίγνωστο μυθιστόρημα του «πατέρα» του Cyberpunk Ουίλιαμ Γκίμπσον [William Gibson] «Νευρομάντης» αναμένεται να γίνει σειρά 10 επεισοδίων από το συνδρομητικό κανάλι Apple TV. Κεντρική εικόνα: ο συγγραφέας Ουίλιαμ Γκίμπσον © Wikipedia. 

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μακγκάφιν» του Βαγγέλη Γιαννίση (προδημοσίευση)

«Μακγκάφιν» του Βαγγέλη Γιαννίση (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Βαγγέλη Γιαννίση «Μακγκάφιν», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 21 Μαρτίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ
37.947408, 23.641584

 «Αφού σου ...


«Το μποστάνι του Μποστ» του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

«Το μποστάνι του Μποστ» του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Κυριακού «Το μποστάνι του Μποστ – Μια σύνθεση / συμπλήρωση / διασκευή κειμένων του Μποστ», το οποίο κυκλοφορεί σε λίγες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Όλα μαύρα» της Δήμητρας Παπαδήμα (προδημοσίευση)

«Όλα μαύρα» της Δήμητρας Παπαδήμα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Δήμητρας Παπαδήμα «Όλα μαύρα», το οποίο θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Τι είμαστε εμείς μπροστά σε αυτά τα κτήνη, ρε; Τι είμαστε; Άγιοι. Και φόνο να...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Για τα μυθιστορήματα «Strangers in the Night» (μτφρ. Μυρσίνη Γκανά) της Χέδερ Γουέμπ [Heather Webb], «Τα Μυστήρια της Μις Μόρτον Μόρτον» (μτφρ. Χρήστος Μπαρουξής) της Κάθριν Λόιντ [Catherine Lloyd] και «Κωδικός Coco» (μτφρ. Γιάννης Σπανδωνής) της Τζιόια Ντιλιμπέρτο [Gioia Diliberto]. Τρία μυθιστορήματα που μας μεταφ...

Επανάσταση 1821: 11 βιβλία για τον Αγώνα των Ελλήνων

Επανάσταση 1821: 11 βιβλία για τον Αγώνα των Ελλήνων

Ενόψει της 25ης Μαρτίου, επιλέγουμε έντεκα βιβλία που μας βοηθούν να κατανοήσουμε τα περίπλοκλη όσο και μοναδική διαδοχή γεγονότων που ήταν η Ελληνική Επανάσταση. Kεντρική εικόνα: έργο του Λουντοβίκο Λιπαρίνι «Ο όρκος του λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι» (περίπου 1850), μουσείο Μπενάκη.

...
Ιστορίες από τη Χώρα των Χρυσανθέμων: 10 λογοτεχνικά έργα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο της Ιαπωνίας

Ιστορίες από τη Χώρα των Χρυσανθέμων: 10 λογοτεχνικά έργα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο της Ιαπωνίας

Όσο μακρινή κι αν φαντάζει η Ιαπωνία, δεν παύει να μας ελκύει, μεταξύ άλλων και για την ιδιαίτερη και τολμηρή λογοτεχνία της. Από τον κλασικό Καουαμπάτα έως τον ευφάνταστο Μουρακάμι, επιλέγουμε δέκα βιβλία που κυκλοφόρησαν σχετικά πρόσφατα και μπορούν να μας ανοίξουν νέα παράθυρα στον κόσμο του Ανατέλλοντος Ήλιου. K...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

02 Απριλίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα μεγαλύτερα μυθιστορήματα όλων των εποχών: 20 έργα-ποταμοί από την παγκόσμια λογοτεχνία

Πολύτομα λογοτεχνικά έργα, μυθιστορήματα-ποταμοί, βιβλία που η ανάγνωσή τους μοιάζει με άθλο. Έργα-ορόσημα της παγκόσμιας πεζογραφίας, επικές αφηγήσεις από την Άπω Ανατ

ΦΑΚΕΛΟΙ