Ypnovatis

Της Πασχαλιάς Μιτσκίδου *

Πετάχτηκε αλαφιασμένος, τον είχε πάρει ο ύπνος στον καναπέ, τρεις παρά, έξω ο θόρυβος του δρόμου είχε κοπάσει, η τηλεόραση ανοιχτή χωρίς ήχο. Στο μαύρο πλαίσιο μια βάρκα παράδερνε στα κύματα με ένα τσούρμο ανθρώπους στοιβαγμένους, κορμιά που πάλευαν με άλλα κορμιά προσπαθώντας να διεκδικήσουν τον ελάχιστο χώρο που τους αναλογούσε. Η κάμερα ζούμαρε στο πρόσωπο ενός ταλαιπωρημένου άντρα, θα ήταν δεν θα ήταν είκοσι πέντε χρονών. Ενώ τα βλέφαρά του βάραιναν, το βλέμμα του διασταυρώθηκε μέσα από την οθόνη με το αγριεμένο βλέμμα του άντρα. Ήταν η τελευταία εικόνα που πήρε μαζί του καθώς βυθιζόταν και πάλι στον ύπνο. Στα όνειρά του ήρθε ξανά να τον στοιχειώσει εκείνο το βλέμμα, σαν θεόρατο μάτι στον ουρανό, καθώς ο ίδιος τώρα θαλασσοδερνόταν σ' ένα σκαρί καρυδότσουφλο με γλιστερά τοιχώματα. Η αντίστασή του στα κύματα δεν κράτησε πολύ και σα να παρακολουθούσε από ένα θεωρείο κάπου ψηλά είδε τον εαυτό του να καταποντίζεται στα μαύρα νερά. Δοκίμασε να φωνάξει, αλλά η φωνή του δεν έβγαινε.

Ξύπνησε έχοντας ζωντανή ακόμα μέσα του εκείνη την αίσθηση του βουβού πανικού, με το σώμα του να πονάει από τη νυχτερινή μάχη στον ξεχαρβαλωμένο καναπέ. Ντύθηκε βιαστικά και βγήκε στον τσουχτερό αέρα. Το αρχιτεκτονικό γραφείο ήταν κοντά στο σπίτι του και πήγαινε πάντα με τα πόδια. Του άρεσε να ξεκινάει τη μέρα του έτσι, με το θερμός με τον σκέτο καφέ στο χέρι, ανταλλάσσοντας καλημέρες στη διαδρομή με τον κυρ-Νίκο στο περίπτερο και την Μάγδα που του έδινε χαμογελώντας το ζεστό του κουλούρι. Ο καιρός το πήγαινε για βροχή, η συννεφιά ένα απλωμένο σεντόνι πάνω απ' την πόλη· τα κτίρια του φάνηκαν άσχημα και γκρίζα, τα πεζοδρόμια βρώμικα. Μπροστά στο άδειο σιντριβάνι ένας Πακιστανός πουλούσε ομπρέλες, δίπλα οι κάδοι ξέχειλοι, στη στάση απέναντι τα τρόλεϊ φόρτωναν και ξεφόρτωναν αγουροξυπνημένους ανθρώπους.

Στην αρχή της Γ' Σεπτεμβρίου μπροστά στο μαγαζί με τα κατεβασμένα ρολά και τα ξεφτισμένα «Πωλείται» και «Ενοικιάζεται», κάτω απ' το υπόστεγο μια γυναίκα μαζεμένη κουβάρι κρατούσε ένα χαρτόνι με τη λέξη «πινάo». Ακριβώς δίπλα της στο πεζοδρόμιο μια τρύπα έχασκε καλυμμένη πρόχειρα με δυο σανίδες και μια κορδέλα ν' ανεμίζει. Η μορφή της γυναίκας σχεδόν αφομοιωνόταν απ' το σκηνικό γύρω της εκτός από μια φθαρμένη κόκκινη κουβέρτα που σκέπαζε τα πόδια της. Μπροστά της ένα πλαστικό κεσεδάκι από γιαούρτι που περιείχε όλα κι όλα δυο τρία κέρματα. Είχε περάσει τόσες φορές απ' το ίδιο σημείο. Ήταν πάντα εκεί; Κοντοστάθηκε. Συνειδητοποίησε πως θυμόταν να την έχει προσπεράσει πολλές φορές κι όμως μόνο σήμερα την είδε πραγματικά κι ήταν το ίδιο σα να την έβλεπε για πρώτη φορά. Ένιωθε το κόκκινο χρώμα να τραβάει το βλέμμα του και να τον μπάζει μέσα στη σκηνή με βία. Είχε δώσει αρκετές φορές ελεημοσύνη στο τρένο και αλλού, γινόταν όμως πάντα κάπως αυτόματα. Δεν το σκεφτόταν. Έψαχνε την τσέπη του για τα ψιλά, άπλωνε το χέρι και πίσω στα δικά του. Ένιωθε πως έπρεπε να το κάνει, ένα φτηνό αντίτιμο για ν' αποκοιμίσει την εσωτερική του φωνή, να εξαγοράσει τη σιωπή της. Η εικόνα ήταν σα ζωντανό κάδρο καθώς η γυναίκα κινήθηκε ανεπαίσθητα κι ένα πυρετικό βλέμμα ανέβηκε να συναντήσει το δικό του, σαν να παρακαλούσε, όχι όμως για έλεος. Τον απόδιωχνε, τον ικέτευε να φύγει, να πάρει από πάνω της τα μάτια του που την περιεργάζονταν όπως το ινδικό χοιρίδιο στον πάγκο του εργαστηρίου. Μια παγωμένη ενέργεια ήρθε να σταθεί ανάμεσά τους. Μόνο που εκείνος αντί ν' απομακρυνθεί, έμενε κολλημένος στο σημείο που βρισκόταν, χωρίς να φεύγει αλλά και χωρίς να πλησιάζει, διατηρώντας σαν κάποιο απαράβατο όριο την απόσταση που τους χώριζε. Το κουδούνισμα του κινητού τον έκανε να τιναχτεί. Το χέρι του έψαξε την τσέπη και το κέρμα προσγειώθηκε μ' ένα γδούπο να βρει τα υπόλοιπα, βαρύ σα βότσαλο που γυρεύει τον πάτο. Κόσμος πήγαινε κι ερχόταν στους δρόμους γύρω απ' την Ομόνοια, τα πανό του Χόντου ανέμιζαν διαλαλώντας εκπτώσεις, δυο αστυνομικοί με μηχανές είχαν καβαλήσει το πεζοδρόμιο κι έκοβαν κίνηση κι εκείνος ήθελε να σταθεί απέναντι στον εαυτό του και να τον φτύσει. Άφησε το τηλέφωνο να χτυπάει, τυλίχτηκε πιο σφιχτά στο παλτό του και τάχυνε το βήμα λες και κάτι τον έδιωχνε.

Μόλις έφτασε στο γραφείο η Μαριάννα φουριόζα του θύμισε τα δύο ραντεβού που είχε κολλητά. Μετά έπρεπε να προχωρήσει με τα σχέδια, η σύσκεψη για το πρότζεκτ στο Μεταξουργείο τράβηξε πολύ, η μέρα πέρασε νερό. Ήταν περασμένες επτά όταν έφυγε. Είχε μπουχτίσει μετά από τόσες ώρες, θα 'παιρνε τον Στέλιο να πάνε για καμιά μπύρα. Τελικά, τρεις μπύρες μετά γύρισε σπίτι, ανέβηκε παραπατώντας τη σκάλα, άνοιξε άλλη μία κι έπεσε στον καναπέ μπροστά στην τηλεόραση. Το βλέμμα του άντρα στη χθεσινή οθόνη, η ασφυξία του ονείρου, η γυναίκα με την κόκκινη κουβέρτα στο πεζούλι του φαίνονταν τώρα πολύ μακρινά. Με κάθε τέτοια αφορμή ορκιζόταν πως θα ξεκινούσε να κάνει κάτι, να προσφέρει κάτι ουσιαστικό. Κι ύστερα τον απορροφούσαν τα καθημερινά, για να έρθει η επόμενη είδηση, το επόμενο περιστατικό που ξετυλιγόταν μπροστά στα μάτια του να τον βάλει στον ίδιο κύκλο σκέψεων, ενοχών και ξεθωριασμένων αποφάσεων. Τη ζωή του τη χώριζε ένα χάσμα από αυτούς τους ανθρώπους που νόμιζε ότι συμπονά, που ήθελε να καταλάβει. Η αίσθηση της ήττας τον τύλιξε. Ποτέ δε θα μπορούσε να νιώσει την απόγνωσή τους στο πετσί του. Η κανονικότητα της ζωής του ήταν έτη φωτός μακριά από τα καράβια με τα «λαθραία» τους φορτία που χάνονταν στ' ανοιχτά, τα κορμιά που κρύβονταν στις νταλίκες με προορισμό την Ιταλία για να τα προδώσει η ίδια τους η θερμότητα ή εκείνα που στριμώχνονταν στα στενά υπόγεια του κέντρου. Δεν ήταν και καμιά σπουδαία φούσκα αυτή μέσα στην οποία ζούσε, ήταν όμως εξαιρετικά ανθεκτική κι είχε την ικανότητα να αναπλάθεται κάθε φορά που κάτι την τρυπούσε. Με το μυαλό του θολό έμεινε να παρακολουθεί σαν υπνωτισμένος ένα ντοκιμαντέρ για τον μικρόκοσμο· ένας σκαραβαίος σπρώχνει πεισματικά μια μπαλίτσα κοπριά σε μια σισύφεια ανηφόρα, μια αράχνη του νερού υφαίνει μια φυσαλίδα από αέρα για να ζήσει μέσα της. Αύριο θα ξημέρωνε άλλη μια μέρα, άλλη μια ευκαιρία. Ίσως αύριο.

mytskidouΗ Πασχαλιά Μυτσκίδου γεννήθηκε το 1978 στην Αθήνα. Σπούδασε Ιστορία στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και πρόσφατα ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Δημιουργική Γραφή» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΣΤΟ bookpress.gr.

Διαβάστε τα υπόλοιπα δημοσιευμένα διηγήματα.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γάγγης και Τίβερης

Γάγγης και Τίβερης

Της Μαρίας Καλιόρη *

Την είδε να στέκεται στην άκρη της γέφυρας και να στρέφει μια τελευταία φορά το κεφάλι της πίσω. Έπειτα άνοιξε τα χέρια της, πέταξε για λίγο στον αέρα και χάθηκε στο ποτάμι. Έχωσε τα δάχτυλα στα μαλλιά του...

Ασύμμετροι ζυγοί

Ασύμμετροι ζυγοί

Της Κατερίνας Κοντοπούλου *

Τσιγάρο; Μου γνέφει αρνητικά. Δεν καπνίζει. Ανάβω εγώ, με κοιτάζει κάπως. Επικριτικά. Σαν τη μάνα μου, μόνο νεώτερη. Έχει καλό εξαερισμό εδώ, συνεχίζω. Για τον καπνό. Σηκώνει τους ώμους, δεν την νοι...

Πώς

Πώς

Της Αθηνάς Μπαλή *

Έπιασε τον γιακά του με τα δυο χέρια για να τον κρατήσει όρθιο∙ θέλησε να τρέξει αλλά με τα καινούργια παπούτσια σε αυτό το πεζοδρόμιο ακόμα και το να βαδίσεις ήταν κατόρθωμα.

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

Για το βιβλίο «Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ [Guadalupe Nettel] (μτφρ. Νάννα Παπανικολάου, εκδ. Ίκαρος). Kεντρική εικόνα: έργο της street artist Οla Volo © olavolo.com.

Γράφει η Φανή Χατζή

Όσο η άποψη ότι ο γενε...

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

Για το ντοκιμαντέρ «TACK» (παραγωγή Onassis Culture) της Βάνιας Τέρνερ με πρωταγωνίστριες τη Σοφία Μπεκατώρου, που πρώτη ξεκίνησε το ελληνικό #MeToo, και την Αμαλία Προβελεγγίου, της οποίας η καταγγελία για βιασμό από τον προπονητή της από τα έντεκά της οδήγησε στην πρώτη δίκη-ορόσημο όχι μόνο για τη δικαίωσή της αλ...

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη με «Γκοντό» και ιταλικό θίασο: μια παράσταση-σταθμός

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη με «Γκοντό» και ιταλικό θίασο: μια παράσταση-σταθμός

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος σκηνοθετεί το εμβληματικό κείμενο του Σάμιουελ Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό» (1948) στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης από τις 15 μέχρι και τις 19 Μαΐου. Η παράσταση είναι στα ιταλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους.

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Υπάρχει μια «μικρή» ή μια «σύντομη» ιστορία για το… οτιδήποτε. Οι τίτλοι βιβλίων που επιχειρούν (και καταφέρνουν) να συμπυκνώσουν μεγάλα θέματα σε, συνήθως, ολιγοσέλιδα βιβλία είναι πάρα πολλοί. Εντυπωσιακά πολλοί. Στην παρακάτω πολύ ενδεικτική επιλογή είκοσι ενός βιβλίων μπορεί καν...

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ