David Bowie is Groninger Museum photo Gerhard Taatgen 700

«Το στοίχημα είναι να σπάσεις τους κανόνες παραμένοντας στο παιχνίδι παρόλα αυτά», Ντ. Μπόουι

Της Ελένης Γαλάνη

«Είναι σα να πέθανε ένας καλός φίλος, ένας φίλος που δε γνωρίσαμε δια ζώσης (...) όλοι όσοι εργαστήκαμε για αυτή την έκθεση είμαστε αληθινά συγκινημένοι», δήλωσε ο Αντρέας Μπλουμ, διευθυντής του μουσείου Χρόνινγκεν της ομώνυμης πόλης της Βόρειας Ολλανδίας όπου αυτή την περίοδο (μέχρι και τις 13/3/2016) φιλοξενείται η αναδρομική έκθεση του έργου του «Ο Ντέιβιντ Μπόουι είναι...» ("David Bowie is..."). 

Εκείνη τη Δευτέρα της 11ης Ιανουαρίου που ανακοινώθηκε ο θάνατός του Μπόουι, δεκαπέντε χιλιάδες άνθρωποι επισκέφτηκαν την ιστοσελίδα του μουσείου για να αγοράσουν εισιτήρια online. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ο αριθμός των κρατήσεων διπλασιάστηκε. To μουσείο που τις Δευτέρες παραμένει κλειστό άνοιξε ειδικά για να εξυπηρετήσει το κοινό. Χίλια τετρακόσια άτομα περίμεναν σε λίστες αναμονής. Στην παγκόσμια περιοδεία της η μεγάλη αναδρομική παρουσίαση (που μέσα σε τρία χρόνια «ταξίδεψε» σε επτά μητροπόλεις: Λονδίνο, Τορόντο, Σάο Πάολο, Βερολίνο, Σικάγο, Παρίσι και Μελβούρνη) μετράει μέχρι σήμερα πάνω από ένα εκατομμύριο εισιτήρια – και συνεχίζει.

David Bowie is Groninger Museum photo Gerhard Taatgen

Επισκέφτηκα την έκθεση πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, όταν παρουσιάστηκε στο Martin Gropius Bau στο Βερολίνο - η επιμέλεια με κάποιες μικρές προσαρμογές που επιβάλλουν οι ανάγκες του εκάστοτε χώρου βασίζεται στον αρχικό σχεδιασμό των δύο επιμελητών του τμήματος Theatre & Performance του μουσείου Victoria & Albert Τζέφρι Μαρς και Βικτόρια Μπρόουκς. Στο γνωστό λονδρέζικο μουσείο η έκθεση σχεδιάστηκε και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 23 μαρτίου του 2013.

Πρόκειται αναμφισβήτητα για μια «μπλοκμπάστερ» παραγωγή, προορισμένη εξαρχής να γίνει μεγάλη εμπορική και εισπρακτική επιτυχία, ένα εντυπωσιακό και ακριβό «ποπ» προïόν που δεν απευθύνεται μόνο στους θαυμαστές του Μπόουι, αλλά σε ένα ευρύ και ετερόκλητο κοινό – δεν είναι τυχαίο ότι ο Μπόουι (όπως και ο Άντυ Γουόρχολ) είχε παρελθόν στη διαφήμιση.

David Bowie is Groninger Museum photo Gerhard Taatgen 3

Από μουσειογραφική άποψη το εγχείρημα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον: χωρίζοντας τον χώρο σε ενότητες με σημείο εκκίνησης τη φράση «Ο Ντέιβιντ Μπόουι είναι...» («David Bowie is...»), οι επιμελητές αξιοποιούν έξυπνα τον γραμματικό τύπο του ενεστώτα διαρκείας (στην αγγλική γλώσσα) συμπληρώνοντας την ημιτελή πρόταση κάθε φορά με ένα διαφορετικό ρήμα ή επίθετο. Μέσα από τις σύντομες δηλώσεις/αφορισμούς που προκύπτουν αναδεικνύονται τα διαφορετικά πρόσωπα του Μπόουι σε ενεστώτα χρόνο.

Τα τριακόσια εκθέματα που επιλέχτηκαν από τα άδυτα του πλούσιου προσωπικού του αρχείου (το οποίο περιλαμβάνει εξήντα χιλιάδες αντικείμενα) παρουσιάζονται στο κοινό με χρονολογική σειρά.

Ο επισκέπτης παρακολουθεί την πορεία του Μπόουι και πώς επηρέασε και επηρεάστηκε από άλλους καλλιτέχνες, κινήματα, την σύγχρονη τέχνη, το ντιζάιν. Χειρόγραφες σημειώσεις του, πρωτότυπα σκηνικά κοστούμια, φωτογραφίες, μουσικά όργανα, εξώφυλλα δίσκων, σκίτσα και προσχέδια για σενάρια, προσωπικά αντικείμενα, προβάλλονται με φόντο τα βίντεο και τις περφόρμανς από τις συναυλίες του σε γιγαντοοθόνες υψηλής ευκρίνειας, σε ψηφιακή εικόνα υψηλής ανάλυσης με εξαιρετικό ήχο, μέσα από διαδραστικές εγκαταστάσεις. Ένας ατομικός «πλοηγός» με ακουστικά επιτρέπει στον επισκέπτη να συνδέεται αυτόματα με το ηχητικό αρχείο πίσω από τα εκθέματα, κάθε φορά που απλά στέκεται μπροστά από μια «προθήκη». Η ποιότητα της απόδοσης από τεχνικής άποψης είναι εξαιρετική – χορηγία της εταιρείας Seenheiser.

David Bowie is Groninger Museum photo Gerhard Taatgen 4

Το πρώτο πράγμα που αντικρίζει κανείς μπαίνοντας στον χώρο της έκθεσης είναι η χαρακτηριστική φόρμα με τις ρίγες της καλτ περσόνας Ζίγκυ Στάρνταστ που σχεδίασε για τον Μπόουι ο ιάπωνας σχεδιαστής Κενσάι Γιαμαμότο.

Στον διπλανό τοίχο, μέσα από μια μικροσκοπική οπή σαν «κλειδαρότρυπα», ένας μηχανισμός που θυμίζει τα view master (τα πλαστικά, συνήθως κόκκινα, κιάλια, με τα οποία παίζαμε στη δεκαετία του '80), αποκαλύπτει σε slideshow ένα «χαλί» από φωτογραφίες του Μπόουι από την παιδική του ηλικία στο Σόχο μέχρι τα χρόνια της ωριμότητας.

Καθώς ο επισκέπτης προχωράει στις αίθουσες διατρέχει όλες τις περιόδους της καλλιτεχνικής πορείας του: το ψυχεδελικό φολκ, η γκλαμ ροκ, η σόουλ, η φάνκ, ο Λεπτός Λευκός Δούκας, ο major Tom στο Space Οddity, Ο άνθρωπος που πούλησε τον κόσμο, ο Ziggy Stardust, o Aladdin Sane, ο νεοκλασικός Μπόουι – όλα τα είδη μουσικής που υπηρέτησε και τα διαφορετικά πρόσωπα που υπήρξε «ζωντανεύουν» μέσα από εικόνες, ήχους και μέσα από τα τριακόσια αρχεία-αντικείμενα που στο σύνολό τους παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό.

Η ιδιαιτερότητα αυτής της έκθεσης είναι David Bowie and William Burroughs 1974 Photograph byTerry O Neill Courtesy of The David Bowie Archive 2012 smallοι πολλαπλές ταυτόχρονα κινούμενες μεγάλων διαστάσεων εικόνες που μεταμορφώνουν την παρουσίαση σε ένα ενιαίο και δυναμικό έργο τέχνης. Εξίσου σημαντικό: οι επιμελητές κατορθώνουν να αναδείξουν τις διαφορετικές όψεις της προσωπικότητας του Μπόουι, με τρόπο ώστε να αιφνιδιάζεται ο επισκέπτης, ακόμα και ο ενημερωμένος θεατής – καθένας θα ανακαλύψει εδώ κάτι που δεν γνώριζε.

Προσωπικά στάθηκα περισσότερο στα ζωγραφικά έργα του Μπόουι –υπήρξε παθιασμένος συλλέκτης αλλά και εικαστικός: «τα έργα τέχνης είναι τα μόνα πράγματα που θέλω να έχω. Μπορούν να αλλάξουν τη διάθεσή μου κάθε πρωί», είχε δηλώσει σε μια συνέντευξη του στους Νιου Γιορκ Τάιμς το 1998.

Η αποκάλυψη αυτής της (άγνωστης σε πολλούς) ιδιότητας του Μπόουι, του εικαστικού, στην πραγματικότητα δεν ξαφνιάζει: ο Μπόουι λειτουργούσε «οπτικά» ακόμα και στη σύνθεση των τραγουδιών του. Δίπλα στις παραδοσιακές μεθόδους συγγραφής στίχων χρησιμοποίησε εκτενώς τα cut-ups –γνωστά από τον ποιητή Γουίλιαμ Μπάροουζ-–, έναν word generator, καθώς και διάφορες πρακτικές των ντανταïστών. 

Επηρεασμένος στα ζωγραφικά του έργα από τον εξπρεσιονισμό και το καλλιτεχνικό κίνημα die Brucke (κυρίως από τον γερμανό ζωγράφο και ιδρυτικό μέλος της ομάδας Έριχ Χέκελ), ο Μπόουι ζωγράφισε πολυάριθμα πορτρέτα φίλων του και αυτοπροσωπογραφίες. Έλεγε πως η ζωγραφική τον βοηθά να αντιμετωπίσει τον εθισμό του στα ναρκωτικά.

Ανάμεσα στα εκθέματα ξεχωρίζουν δύο πορτρέτα του καλού του φίλου Τζέιμς Όστεμπεργκ (κατά κόσμο Ίγκι Ποπ) «Το πορτρέτο του JO" (the portrait of James Osterberg, 1976) και το «Βερολινέζικο τοπίο με τον JO" (Berlin landscape with JO, 1978) καθώς και η «Mόνα στο Βερολίνο» (Mona in Berlin). Οι μικροί αυτοί πίνακες με ακρυλικά χρώματα αναδίδουν ιδιαίτερη ένταση – χαρακτηριστικό της ζωής του Μπόουι κατά τη διάρκεια των χρόνων που έζησε στη γερμανική πόλη.

The Archer Station to Station tour 1976 John Robert Rowlands

Στο Martin Gropius Bau δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση σε αυτά τα «χρόνια του βερολίνου» - για ευνόητους λόγους. Στιγμιότυπα από τα έργα και τις ημέρες του στη συνοικία του Κρόιτσμπεργκ αναβιώνουν μέσα από τις φωτογραφίες της Εσθήρ Φρίντμαν, συντρόφου και φίλης του στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του '70 στο Βερολίνο, οπότε η πόλη έγινε αναπόσπαστο μέρος της ζωής και του μύθου του (λόγω και της περίφημης τριλογίας). Στο προσκέφαλο του κρεβατιού του Μπόουι στην οδό Hauptstrasse, αρ. 155, όπου τότε διέμενε μαζί με τον Ίγκι Ποπ, είχε τοποθετήσει ένα πορτρέτο του ιάπωνα συγγραφέα και σκηνοθέτη Yukio Mushima που ο ίδιος ζωγράφισε.

Striped bodysuit for Aladdin Sane tour 1973 Design by Kansai Yamamoto Photograph by Masayoshi Sukita Sukita The David Bowie Archive 2012Εκτός από τη μουσική και τη ζωγραφική ο Μπόουι επηρέασε και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη μόδα και το ντιζάιν: ο άνθρωπος που καθιέρωσε το «ανδρόγυνο» στυλ και δεν σταμάτησε να πειραματίζεται συνεργάστηκε με πρωτοπόρους σχεδιαστές. Αυτή η πλευρά του έργου του αναδεικνύεται στην έκθεση με έντονα θεατρικό τρόπο: εντυπωσιακά είναι τα κοστούμια του που εκτίθενται, όπως και ο μεγάλος αριθμός των διασημοτήτων με τους οποίους συνδέθηκε φιλικά ή/και επαγγελματικά στη διάρκεια της καριέρας του – ανάμεσά τους διάσημοι εικαστικοί και προσωπικότητες από τον χώρο της μόδας: Άντυ Γουόρχολ, Σόνια Ντελονέ, Ζαν-Μισέλ Μπασκιά, Αλεξάντερ Μακ Κουίν, Κενσάι Γιαμαμότο, μεταξύ άλλων.

Ολοκληρώνοντας κανείς την επίσκεψη στην αναδρομική παρουσίαση του έργου του Μπόουι (και ανεξάρτητα από το εάν αγαπά ή όχι τη μουσική του) δε μπορεί παρά να αναγνωρίσει πως υπήρξε ένας εξαιρετικά ευφυής και επιδραστικός δημιουργός: «Είναι σχεδόν αδύνατον σήμερα να βρεις έναν ποπ καλλιτέχνη που να μην έχει επηρεαστεί από αυτόν», έχει γράψει ο βιογράφος του Τόμας Φόργκετ.

Πολύ κοντά στην έξοδο, σαν από τραγική σύμπτωση έχει τοποθετηθεί με μεγάλα φωτεινά κόκκινα γράμματα από νέον η φράση: «Ο Μπόουι περνάει το σύνορο» («Bowie is... crossing the border").

Ο Μπόουι .... αιφνιδιάζει και πάλι εδώ λοιπόν – το ίδιο δεν έκανε με τον θάνατό του;

Επαγγελματίας της αμφισβήτησης, "έβγαλε τη γλώσσα" στο κατεστημένο ή όπως θέλει να ονομάζει κανείς το συμβατικό, για να χρησιμοποιήσει τελικά όλα αυτά, με δημιουργικό τρόπο, προς όφελός του. «Πάντα έκανε αυτό που ήθελε. Και ήθελε να το κάνει με τον τρόπο του, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο! Ο θάνατός του δεν ήταν διαφορετικός από την ζωή του. Ήταν ένα έργο τέχνης», έγραψε στο τουίτερ ο προσωπικός φίλος του Μπόουι και επί χρόνια παραγωγός του Τόνι Βισκόντι.

«Ο θάνατός μου περιμένει σαν ηλικιωμένος αλήτης. Ο θάνατός μου περιμένει σαν αλήθεια της Βίβλου, σαν μάγισσα τη νύχτα, σαν τυφλός ζητιάνος», τραγούδησε ο ίδιος το 1973 στο My Death. Το τελευταίο του άλμπουμ «Blackstar», γραμμένο λίγο πριν πεθάνει, είναι το τελευταίο δώρο του στους θαυμαστές της μουσικής του.

David Bowie is Groninger Museum photo Gerhard Taatgen 2

Ο Ντέιβιντ Μπόουι, όσο ζούσε, έσπασε, πράγματι, πολλές φορές τους κανόνες "του παιχνιδιού" καταφέρνοντας να παραμένει σε αυτό κάθε φορά - με τρόπο αυθεντικό. Μέχρι σήμερα. Σε χρόνο ενεστώτα (διαρκείας). Όχι, όμως, "παρόλα αυτά". Εξαιτίας τους.

* Η ΕΛΕΝΗ ΓΑΛΑΝΗ είναι μουσειολόγος και ποιήτρια.
Τελευταίο βιβλίο της, η ποιητική συλλογή «Το ανατολικό τέλος» (εκδ. Μελάνι).

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Nick Cave στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, μαζί με τον Colin Greenwood των Radiohead

Ο Nick Cave στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, μαζί με τον Colin Greenwood των Radiohead

1, 2 και 3 Ιουνίου ο Nick Cave θα βρεθεί στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, μαζί με τον Colin Greenwood των Radiohead.

Επιμέλεια: Book Press

Η Στέγη ανοίγει για πρώτη φορά την αγκαλιά της στον αξεπέραστο Nick Cave, ο οποίος επιστρέφει...

Η ειρηνική «επέλαση των Βαλκυριών» του Ρίχαρντ Βάγκνερ στη Λυρική Σκηνή

Η ειρηνική «επέλαση των Βαλκυριών» του Ρίχαρντ Βάγκνερ στη Λυρική Σκηνή

Στις 10 Μαρτίου και για πέντε ακόμη παραστάσεις ανεβαίνει στην  Εθνική Λυρική Σκηνή η εμβληματική «Βαλκυρία» του Ρίχαρντ Βάγκνερ σε σκηνοθεσία του Τζων Φούλτζειμς και συμπαραγωγή με την Βασιλική Όπερα της Δανίας. Κενρική εικόνα: © Eθνική Λυρική Σκηνή. 

Γράφει η Έλενα Χουζούρη...

Η Αλίκη Καγιαλόγλου συναντά τον Φερνάντο Πεσσόα και τα πορτογαλικά fados

Η Αλίκη Καγιαλόγλου συναντά τον Φερνάντο Πεσσόα και τα πορτογαλικά fados

Η Αλίκη Καγιαλόγλου, σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη, για μια μόνο παράσταση το Σάββατο 6 Απριλίου: «Η θαλασσινή ωδή του Fernando Pessoa και τα fados της εφηβείας μου» στη Θεατρική Σκηνή Δήμου Αβδελιώδη – Studio new star art cinema [Σταυροπούλου 33, Αθήνα].

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Η πλατφόρμα έδωσε στη δημοσιότητα το teaser trailer του σίριαλ 16 επεισοδίων που προσπαθεί να οπτικοποιήσει το εμβληματικό μυθιστόρημα «100 χρόνια μοναξιά» του νομπελίστα Κολομβιανού συγγραφέα. Κεντρική εικόνα: © Netflix. 

Επιμέλεια: Book Press

...
Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Την Κυριακή 28 Απριλίου στις 20:00 στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ θα πραγματοποιηθεί η τελευταία ανάγνωση της επιτυχημένης σειράς «Παραβάσεις / Αναγνώσεις», του θεατρικού αναλόγιου που επιμελείται η σκηνοθέτης Σύλβια Λιούλιου. Αυτή τη φορά, η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» τ...

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Καλεσμένοι στη βραδιά μιλούν για το έργο του κορυφαίου στιχουργού, ενώ θα ακουστούν και τραγούδια σε ποίηση Νίκου Γκάτσου με τη Μαρία Κρασοπούλου και τον Νικόλα Παλαιολόγο.

Επιμέλεια: Book Press

Ο Δήμος Καλαμάτας και ο Τομέας Λόγου και Γραμμάτων της Κ.Ε. «ΦΑΡΙΣ», διοργανώνουν...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μάς δείχνουν τον δρόμο για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή, μέσα από δεδομένα που προέκυψαν από σημαντικές επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών και από πολύτιμα αποστάγματα πνευματικής εμβάθυνσης. 

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ